Hyppää sisältöön
Etusivu Biokaasulla kohti kestävää Suomea – Ideakilpailun voittanut BioLöbö-tiimi tutustui tutkimukseen HAMKissa 

Biokaasulla kohti kestävää Suomea – Ideakilpailun voittanut BioLöbö-tiimi tutustui tutkimukseen HAMKissa 

Kotimaisen biometaanin tuotannon tehostamiseen tähtäävä BioLöbö-tiimi tahtoo ideallaan edistää autoilun kestävyyttä ja Suomen energiaomavaraisuutta. BioLöbö voitti valtakunnallisen 15-19-vuotiaiden nuorten Spring-ideakilpailun tänä keväänä. Tiimiläiset työskentelivät kesäkuun ajan HAMKin SmartBio-tiloissa, joissa he pääsivät tutustumaan tutkimuksen maailmaan. 

Spring on Lasten ja Nuorten Säätiön järjestämä valtakunnallinen 15-19-vuotiaille nuorille suunnattu kilpailu, jossa osallistujat ratkovat maailman ongelmia kestävään kehitykseen liittyvien ideoiden avulla. Yksi kolmesta voittajajoukkueesta on Janakkalan lukiosta lähtöisin oleva BioLöbö, jonka muodostavat Markus Salonen, Eetu Tauru, Nicklas Rikkonen ja Elias Salonen. Ajatus kilpailuun osallistumisesta heräsi koulun yrittäjyyskurssilla. 

”Ideanamme oli kartoittaa mahdollisimman paljon näkökulmia ja tietoa sekä biokaasun, että  sen liikennekelpoisen polttoainejalosteen, biometaanin kaikilta osa-alueilta. Olemme tehneet johtopäätöksiä siitä, mitä toimia esimerkiksi yritykset tai valtio voisivat tehdä biokaasun aseman parantamiseksi”, nuoret kertovat. 

BioLöbön edistämiä teemoja ovat kotimainen energiaomavaraisuus, maaseudun elinvoimaisuus, ympäristöystävällisyys sekä edullinen ja vakaa energian hinta. 

”Tällä hetkellä nesteytetyn biometaanin käyttö on kasvava trendi raskaassa liikenteessä, ja alalla tehdään suuria investointeja. Sekä Suomen valtio että Euroopan Unioni tukevat biokaasuhankkeita ja biometaanin jakeluvelvoitetta”, Markus Salonen sanoo. 

Nuoret ovat kiinnostuneita luonnontieteistä, kuten kemiasta, fysiikasta ja biologiasta. Biokaasun tutkimuksessa ja energiatekniikassa ylipäänsä kiteytyvät kaikki nämä tieteenalat. Maalta kotoisin olevalle nelikolle myös maatalous ja autot ovat tärkeitä asioita. 

”Biokaasussa on olennaista energia, joka puolestaan määrittää maailmaa. Sillä on suuret vaikutukset talouteen ja ympäristöön. Mielestämme on kiinnostavaa pohtia, mitkä ovat tulevaisuuden polttoaineita, ja millainen rooli biometaanin  lisäksi on esimerkiksi uusiutuvalla sähköllä, biodieselillä tai synteettisillä polttoaineilla”, nelikko kertoo. 

Tutkimusympäristöä tutuksi HAMKissa

Palkintona Spring-kilpailun voitosta nuoret pääsivät työstämään ideaansa toimistotyönä HAMKissa. Nelikko tutustui SmartBio-tiloissa myös uuteen biokaasututkimuksen laboratorioon ja sen myötä käytännön tutkimus- ja koetoimintaan. 

BioLöbö-tiimi kertoo olevansa kiitollinen HAMKin tarjoamasta työskentelymahdollisuudesta. Omia reaktioita nuoret eivät laboratoriossa kuukauden aikana ehtineet käynnistää, mutta heidän mielestään perehtyminen laboratorioon ja sen laitteiston toimintaan oli silti varsin opettavaista.

”Labrassa työskentely havainnollisti reaktioiden etenemistä ja laitteistojen toimintaperiaatteita käytännössä. Oli mielenkiintoista nähdä esimerkiksi metaanikuplien nouseminen mädäteseoksen  pinnalle. Pelkkä netistä selvittäminen ei ole antanut yhtä hyvää kuvaa asioista.”

Elias Salonen kertoo.

Tiimiläiset saivat kesätyönsä aikana tehtäväpaketin, jossa oli tehtäviä liittyen biokaasun muodostamiseen lannasta. Tehtävissä nuoret pohtivat muun muassa sitä, että jos kaikesta Suomessa syntyvästä eläinlannasta tuotettaisiin biokaasua, josta edelleen jatkojalostettaisiin  biometaania, kuinka suuri osuus Suomen tieliikenteestä voisi kulkea sillä.

Mielenkiinto vie pitkälle

BioLöbö-tiimin kesään on mahtunut myös vierailuja yrityksissä ja instituutioissa. Tiimi pääsi esittelemään ideaansa esimerkiksi energia-alan yrityksissä Nesteellä ja St1:llä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä. Osana Spring-kilpailun voittoa oli myös palkintomatka Lissaboniin, jossa tiimi vieraili puhumassa Lissabon-Suurlähetystössä ja sijoittajayrityksissä. 

Seuraavaksi nelikolla on edessään abivuosi lukiossa. Innostus ja kiinnostus biokaasuaiheita kohtaan on kevään ja kesän aikana kasvanut, ja nuoret uskovat mahdollisesti työskentelevänsä biokaasu- ja energia-alalla tulevaisuudessa. 

”Biokaasu- ja energia-ala on paljon laajempi kokonaisuus kuin voisi olettaa. Prosessit ovat kauaskantoisia ja niihin vaikuttavat monet tekijät. Median perusteella asioiden ajattelee helposti olevan yksinkertaisempia, mutta työskentely biokaasun parissa on avannut meille uusia näkökulmia”, Tauru toteaa. 

Muita nuoria BioLöbö-tiimi kannustaa uskomaan ideoihinsa ja tekemään töitä niiden eteen. Spring-kilpailua he kuvaavat hyväksi kokemuksesi. 

”Jos on hyvä idea, johon itse uskoo, voi oikeasti päästä pitkälle. Pitää kuitenkin olla valmis tekemään töitä idean eteen”, Rikkonen sanoo.