
Agroekologiset systeemit
Ilmoittaudu
Koulutusalat
- Luonnonvara-alat ja biotalous
- Maaseutuelinkeinot
Koulutustyyppi
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opintojen taso
- Ylempi ammattikorkeakoulutus (YAMK)
Opetuskieli
- Suomi
Kampukset
- Hämeenlinna
- Online
Opetusmuoto
- Verkko-opetus
Tavoite
Opinnoissa opit tunnistamaan toiminnallisuutta ruokajärjestelmissä. Osaat arvioida omaa osaamistasi ja rooliasi osana maatalouden ja elintarviketeollisuuden arvoketjuja, sekä paikallisuutta osana globaaleja kokonaisuuksia. Opinnot kehittävät systeemiajattelukykyäsi ja auttavat hahmottamaan ruokajärjestelmien moninaisia syy-seuraussuhteita sekä tunnistamaan erilaisten elintarvikealan sidosryhmien osallisuutta ruokajärjestelmien kestävyydessä ja alkutuotannon ajureina.
Arvioit ruokajärjestelmien historiaa ja nykyhetkeä sekä löydät tai luot vaihtoehtoisia toiminnan tapoja ratkaisukeskeisesti. Tunnistat ruokajärjestelmiin muutostarpeita ja osaat analysoida ruokajärjestelmän toimivuutta paikallisesti ja globaalisti.
Osaat rajata agroekosysteemin ja soveltaa sen merkitystä ja vaikutusta osana ympäristöä ja ruokajärjestelmää.
Tunnistat ekosysteemipalvelut ja osaat soveltaa niitä maatilatoimijuuteen ja niin elintarvikeketjun vastuullisuuteen kuin maatilan kannattavuuteen.
Ymmärrät ravinnevirtojen merkityksen osana maatilaa ja ruokajärjestelmää ja osaat analysoida niiden merkitystä mm. ympäristövaikutusten ja talouden kannalta.
Osaat arvioida ruokajärjestelmien sosiaalista kestävyyttä ja vertailla ihmisen erilaisia rooleja (viljelijä, jalostaja, kuluttaja, päätöksentekijä, viranomainen, jne.) ruokajärjestelmien muutoksen tekijöinä ja kestävyyden mahdollistajina.
Sisältö
Opinto koostuu kolmesta osasta:
1. Ruokajärjestelmien kestävyysmuutos 5 op
Ruokajärjestelmän historia ja globaalit vaiheet (green revolution, kemiallistekninen kehitys, lannoitteet jne.).
Nykyisen ruokajärjestelmän muutostarpeiden tunnistaminen (ruokahävikki, ruokasuvereniteetti, paikalliset ruokajärjestelmät, agroekologiset symbioosit).
Ratkaisukeskeinen toiminnanmuutoksen merkitys ruokajärjestelmien kestävyyden näkökulmasta (kiertotalous, hupenevat luonnonvarat ja niiden resurssiviisas käyttö, vesi, solumaatalous).
Ruokajärjestelmän ympäristövaikutukset (logistiikka, ravinnevalumat, ruokaturva, geopolitiikka).
2. Agroekologia käytännössä 5 op
Negatiivisten ilmasto- ja luontovaikutusten vähentäminen ja positiivisten vaikutusten lisääminen
ruokajärjestelmissä. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen.
Systeemin rajaus ja maatilan toimijuus osana ympäristöä.
Luonnon monimuotoisuus ja lajikirjo tilalla.
Ekosysteemipalvelut ja biologiset tekijät maatilalla.
Maaperä, vesi, luonnonvarat ja niiden kierrättävä käyttö.
Taloudellisen kannattavuuden mittaaminen.
3. Ihminen toimijana ruokajärjestelmissä 5 op
Kuluttajakäyttäytyminen ja sen huomiointi tuotekehityksessä. Viestintä kompleksisissa tilanteissa.
Paradigman muutos.
Muutostarpeiden tunnistaminen.
Ruokavaliot ja globaali merkitys.
Kantokyky, planetary boundaries.
Yritysvastuu
Uudistavan maatalouden ja kestävien ruokajärjestelmien kilpailukyky.
Sisällön aikataulutus
Pidämme opintojen verkkoistunnot Zoomissa. Linkki Zoomiin jaetaan oppimisympäristö Learn-Moodlessa.
Aloitusinfo pidetään 12.1.2026. Koko moduulissa on yht. seitsemän (7) Zoom-tapaamista:
- 12.1.2026 klo 15-18 (aloitusinfo)
- 19.1.2026 klo 15-18
- 2.2.2026 klo 15-18
-16.2.2026 klo 15-18
- 2.3.2026 klo 15-18
-16.3.2026 klo 15-18
- 30.3.2026 klo 15-18
Lisäksi toteutetaan vapaaehtoinen lähipäivä Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella.
Zoom-tapaamisissa alustamme opintojakson, aloitamme oppimistehtävät, sovimme tiimeistä ja esittelemme oppimistehtävien tuotokset, joten osallistumisesi verkkoistuntoihin on välttämätöntä.
Oppimistehtävien ja Zoom-istuntojen sisällöt seuraavat opintojakson teemoja:
- Ruokajärjestelmän historia ja globaalit vaiheet
- Nykyisen ruokajärjestelmän muutostarpeiden tunnistaminen
- Ratkaisukeskeinen toiminnanmuutoksen merkitys ruokajärjestelmien kestävyyden näkökulmasta
- Ruokajärjestelmän ympäristövaikutukset
- Agroekosysteemien elementit ja toiminnot
- Mallinnukset, laskelmat, indikaattorit
- Ekosysteemipalvelut
- Kuluttajakäyttäytyminen
- Paradigman muutos
- Muutostarpeiden tunnistaminen
- Ruokavaliot ja globaali merkitys
- Planetaarinen kantokyky, planetary boundaries
- Uudistavan maatalouden ja kestävien ruokajärjestelmien kilpailukyky
Oppimistehtävät:
- Skenaariotyöskentely ryhmätyönä
- Ruokajärjestelmät systeemiajattelun näkökulmasta (viikottaiset keskustelutehtävät Moodle-alustalla)
- Itsenäinen oppimispäiväkirja
- Agroekosysteemien elementit ja toiminnot- ryhmätyönä toteutettava oppimistehtävä
- Mallinnukset, laskelmat, indikaattorit - yksikötehtävä
- Ekosysteemipalvelut - lukupiirissä toteutettava yksikötehtävä
- Kuluttajakäyttäytyminen ja ruokavaliot - viikottain teemoitetut keskustelutehtävät Moodlessa
- Muutostarpeiden tunnistaminen - yksilötehtävä
- Tutkimusprojekti - toteutetaan ryhmätyönä
Opetusmenetelmät
Toteutamme opintojakson ohjattuna verkko-opintona. Opintojaksoon kuuluu pienryhmätyöskentelyä ja itsenäistä opiskelua. Opintojakso alkaa 12.1.2026 Zoom-tapaamisessa, jossa esitellään tarkemmin opintojakson oppimistavoitteet, työskentelytavat, oppimistehtävät ja aikataulut. Oppimisalustana käytetään Learn-Moodlea.
Oppimistehtävistä osa on itsenäisesti toteutettavia, osa ryhmätöitä. Tehtävien palautuksiin liittyvät päivämäärät ilmoitetaan opintojakson aloitustapaamisessa ja ne näkyvät Learn-Moodle-oppimisalustalla.
Toimimme HAMKissa BYOD-periaatteen mukaisesti eli käytät opinnoissa omaa tietokonetta sekä tietoteknisiä laitteita. Sinulla tulee tarvittaessa olla oikeus asentaa koneelle opinnoissa käytettäviä sovelluksia. Voit lukea lisää oman tietokoneen käytöstä HAMKin verkkosivuilta: https://www.hamk.fi/opiskelijalle/palvelut-opiskelijalle/it-ohjeet-ja-opiskelun-tyokalut/kaikki-it-ohjeet/.
Oppimateriaali
Oppimateriaali koostuu kirjallisuudesta, erilaisista videoista, artikkeleista ja luentomateriaaleista. Löydät kaiken oppimateriaalin oppimisalusta Learn-Moodlesta, jonne saat kirjautumistunnukset ilmoittauduttuasi opintojaksolle. Osa materiaaleista on englanninkielistä.
Opintojakson kannalta keskeistä oppimateriaalia ovat:
- Agroecology : leading the transformation to a just and sustainable food system. Gliessman ym. CRC Press 2023.
- Agriculture in World History. Tauger. Routledge 2020.
- Biology of Agroecosystems. Smith & Smith, 2019.
- Luontoviisas maatilayritys Peltonen & Suomela, toim. ProAgria keskusten liitto. 2024.
- Kiertotalous.nyt; https://digicampus.fi/login/index.php
- Resilienssiä ja ruokaa maaseuduilta Toim. Tervo-Kankare, Soini, Schmidt-Thomé, Tuulentie ja Hyyryläinen. Vol 31, 2023.
Opetuksen aikataulu
Opintojen laajuus on 15 opintopistettä. Opinnot suoritetaan ilmoitetulla ajanjaksolla ja myös oppimistehtävät on palautettava tällä ajanjaksolle. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 opiskelutuntia.
Lisätiedot
HAMKin tutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat opintoihin Pakissa.
Avoimen AMKin opiskelijat
Opinnoille ilmoittaudutaan avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisaikoina HAMKin verkkosivuilla. Opintomaksun suuruus on 15 euroa per opintopiste. Opintomaksu tulee suorittaa ilmoittautumisen yhteydessä, ja maksun suorittaminen vahvistaa opiskelupaikan opintojaksolla. Lisätietoja avoimen AMKin ilmoittautumisesta, maksuista ja opinnoista löytyy osoitteesta: https:/www.hamk.fi/avoin
Avoimen AMKin opiskelijakiintiö: 15
Tämä on YAMK-tasoinen opintojakso, joka on tarkoitettu vain YAMK-opiskelijoille.
Opintojakson jälkeen sinulla on mahdollisuus antaa suorittamastasi opinnosta palautetta.
Arviointikriteerit
1-5
Perumisehdot,
Avoimen AMKin opinnot
Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt perumisehdot.
- Opiskelupaikan perumisesta on ilmoitettava aina sähköpostilla osoitteeseen opiskelijapalvelut@hamk.fi (Huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä.)
- Ilmoittautumisen voi perua maksutta vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkamista.
- Opintomaksua ei palauteta, jos opintojen alkuun on alle 14 vuorokautta, jätät saapumatta opintoihin tai keskeytät aloittamasi opinnot.
- Opintomaksu voidaan palauttaa kokonaan tai osittain, jos sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi ennen kuin ehdit aloittaa avoimen amkin opintosi. Tässä tapauksessa tee peruminen mahdollisimman pian sähköpostilla osoitteeseen opiskelijapalvelut@hamk.fi
- HAMK voi perua opinnot muun muassa vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Myös muut muutokset (esimerkiksi aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutokset) ovat mahdollisia.
Tärkeää tietää
Nämä asiat on tärkeää tietää silloin, kun pohdit opiskelua HAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa:
Avoimen ammattikorkeakoulun opintojen opiskelija ei voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellei hän ole muiden opintojen perusteella oikeutettu etuuksiin.
Avoimen amkin opiskelijat ovat saman vakuutuksen piirissä kuin HAMKin tutkinto-opiskelijat.
Opinnoille ilmoittautuessa on huomioitava, että opinnoilla voi olla esitietovaatimuksia. YAMK-tutkintojen avoimilla opinnoilla vaaditaan usein aiempi suoritettu AMK-tutkinto. Opiskelijan tulee itse harkita vastaavatko omat pohjatiedot ja -taidot opinnon suorittamisen edellyttämiä esitietoja.
Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa vaatii oman tietokoneen. Opintonsa aloittavien tulee hankkia oma kannettava tietokone, mikäli sellaista ei vielä ole. Katso lisätietoja HAMKin IT-palveluiden säännöt ja ohjeet sivulta. Opiskelu tapahtuu usein verkossa ja voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta.
HAMKin avoimia opintoja suorittava (opintopistekohtaisella maksulla) saa opinto-oikeuden opinnon suorittamiseksi kyseisen opinnon keston ajalle. Nonstop-opinnoissa opinto-oikeusaika on 3 kk. Opinto-oikeuden päättymisen jälkeen tehtyjä suorituksia ei enää hyväksytä.
Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta osoitteesta https://opintopolku.fi/koski. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen opiskelijapalvelut@hamk.fi.
Yhteystiedot
Kysy ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: avoinamk@hamk.fi
Kysy opintojen sisällöistä opettajalta/kouluttajalta.
Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)hamk.fi