Hyppää sisältöön
Home HAMKin tutkimus pääsi Tussitaikurien piirrosvideolle – tuli valituksi yli sadan hakemuksen joukosta 

HAMKin tutkimus pääsi Tussitaikurien piirrosvideolle – tuli valituksi yli sadan hakemuksen joukosta 

Mikrolevä-biokaasu-yhdistelmäprosessin sanallistaminen on vaikeaa. Tussitaikurit tarttuivat haasteeseen ja tuottivat kansantajuisen esityksen HAMKin tutkimusaiheesta. 

Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla piirrosvideolla usein monimutkaiset tieteelliset aiheet voivat avautua myös maallikoille. Tussitaikurit hakivat viime keväänä avoimella hakemuksella tiedeaiheita, joista he voisivat tuottaa havainnollistavan piirrosvideon. 

Tussitaikureiden tarjous kiinnosti yli sataa hakijaa. Tieteen tiedotuksen apurahan turvin video voitiin tuottaa kuudelle tutkimukselle. Yksi valituista on Hämeen ammattikorkeakoulussa käynnissä oleva mikroleviin ja biokaasuun liittyvä tutkimus.  

“HAMK:in hakemus erottui edukseen, sillä aihe vaikutti mielenkiintoiselta ja innovatiiviselta. Toisin sanoen juuri sellaiselta, mitä haluamme tuoda suuren yleisön tietoisuuteen. Erityistä kiitosta annoimme hankkeen konkreettisuudesta”, projektinvetäjä Petri Kivimäki Tussitaikureilta sanoo. 

Videon haluttiin havainnollistavan tutkimusprosessia erityisesti muille tutkijoille, opiskelijoille ja yritystoimijoille.  

“Tutkimusaihe, joka on meille itsestäänselvyys, ei asiasta tietämättömälle sitä välttämättä olekaan. Meidän piti olla tarkkoina, että välitämme oikeanlaista viestiä. Ja onhan se kiva, että videon katsottuaan oma äitikin ymmärtää, mitä tyttäret tutkimusyksikössä puuhailevat”, projektiasiantuntija Satu Tiainen sekä tutkija Satu Kivimäki Hämeen ammattikorkeakoulusta sanovat. 

“Tuntui merkittävältä päästä kertomaan prosessista, joka parhaimmillaan voi muuttaa maailmaa.”

Heidän mukaansa yhteistyö Tussitaikureiden kanssa oli opettavainen prosessi.  

“Meitä haastettiin tiivistämään asian ydin puoleentoista minuuttiin. Työskentely oli helppoa, vaivatonta, hedelmällistä ja hauskaakin. Etenemisprosessi videon tuotannossa oli tavoitteellinen ja loppuun asti hiottu. Opimme itsekin paljon.” 

Petri Kivimäki kertoo, että videon tekemisen prosessi sujui heille varsin tyypilliseen tapaan.  

”Tiaisen ja Kivimäen kanssa pääsimme nopeasti jyvälle mikrolevä-biokaasu-yhdistelmäprosessin perusideasta, sen pohjalta oli hyvä lähteä työstämään ideaa videomuotoon. Tuntui merkittävältä päästä kertomaan prosessista, joka parhaimmillaan voi muuttaa maailmaa. Tämän lisäksi pääsimme luomaan mikroleville ja mikrobeille todella sympaattiset hahmot, jotka hymyilyttävät kerta toisensa jälkeen”, Kivimäki sanoo. 

Videolla esitetty tutkimus on tehty Hämeen ammattikorkeakoulussa kahdessa tutkimushankkeessa. Vesistä biovoimaa ja ravinteita BioVeRa (AKKE, Hämeen liitto) ja Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja Vesitar (EAKR, Euroopan aluekehitysrahasto), joissa selvitetään yritysten sivuvirta- ja jätevesien biokaasuenergia- ja ravinnepotentiaalia sekä arvioidaan ravinnekierrätykseen liittyviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Lisätietoja: