Lainaa, uusi, varaa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Lainaa, uusi, varaa
Hämeen ammattikorkeakoulu
kirjasto palvelee

Lainaa, uusi, varaa

Kirjasto palvelee

HAMKin kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Tältä sivulta löydät lisätietoja kirjaston palveluista ja käytänteistä.

Kirjaston palvelut opiskelijalleTutustu esitteeseen >>
Kirjaston palvelut opettajalleTutustu esitteeseen >>
Kirjaston palvelut tutkijalleTutustu esitteeseen >>

Kolme tapaa, jolla HAMKin kirjasto tukee sinua opiskelussa, katso lyhyt video >>

Hanki kirjastokortti

HAMKin kirjaston asiakkaaksi pääset hankkimalla HAMKin kirjastokortin. Hae kirjastokorttia ensisijaisesti HAMK App -sovelluksen kautta. Lataa ”HAMK App” -sovellus Play kaupasta tai App storesta, sovellusta varten tarvitset HAMKin käyttäjätunnukset. Tämän jälkeen nouda kirjastokorttisi poikkeamalla kirjaston palvelupisteessä esittämässä henkilöllisyystodistuksesi. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja olet vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta. Sama kortti kelpaa kaikissa HAMKin kampuskirjastoissa.

Pidäthän kirjastokortin mukanasi aina, kun asioit kirjastossa. Henkilöllisyystodistus ei käy kirjastokortista.

Voit tulla myös suoraan kirjaston palvelupisteeseen tekemään kirjastokortin, täytä asiointia nopeuttaaksesi asiakastietolomake verkossa. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.

Lainaa ja palauta aineistoa

Lainaus

Lainaa kirjat ensisijaisesti lainausautomaatilla. Jos lainauksessa on ongelmia, saat apua kirjaston asiakaspalvelusta. Voit lainata kirjoja kaikista HAMKin kampuskirjastoista.

Laina-ajat

 • Laina-aika on pääsääntöisesti 28 vuorokautta. Lehtiä ei lainata.
 • Olet itse vastuussa laina-aikojen noudattamisesta ja lainojen uusimisesta.
 • Kirjasto lähettää sinulle sähköpostilla ennakkomuistutuksen lainojen erääntymisestä viimeistään päivää ennen eräpäivää. Kun uusit tai palautat lainasi ajoissa, vältyt myöhästymismaksuilta.

Lainojen määrä

 • HAMKin ja HAMIn opiskelijat saavat lainata korkeintaan 40 kirjaa kerrallaan.
 • HAMKin ulkopuoliset asiakkaat saavat lainata korkeintaan 20 kirjaa kerrallaan.

Varaus

Jos haluamasi aineisto on lainassa tai sijaitsee jossakin toisessa kampuskirjastossa, voit varata sen HAMKin Finnassa tai kirjaston palvelupisteessä. Voit valita varauksen noutopaikaksi minkä tahansa HAMKin kampuskirjaston. Myös hyllyssä olevan aineiston voi varata. Varaaminen on maksutonta.

HAMKin opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat HAMKin Finnaan omilla HAMK-tunnuksilla. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kirjastokortti tulee liittää oman tiliin. Liittämiseen tarvitset kirjastokortin numeron sekä PIN-koodin (oletuskoodi on oma syntymäaika muodossa ppkkvv).

HAMKin ulkopuoliset asiakkaat ja HAMIn opiskelijat kirjautuvat HAMKin Finnaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Mikäli et muista PIN-koodiasi, ota yhteyttä kirjastoon.

Saapumisilmoitus

Saapuneesta varauksesta saat ilmoituksen sähköpostiisi. Ilmoitukseen on merkitty viimeinen noutopäivä, joka on viikon kuluttua varauksen saapumisesta. Viimeisen noutopäivän jälkeen noutamattomasta varauksesta peritään 5 euroa käsittelykuluja. Muista siis perua varaus, jos et enää tarvitse varaamaasi aineistoa.

Varausten nouto

Löydät varaamasi kirjat varaushyllystä, joka sijaitsee kampuskirjastoissa lainausautomaatin vieressä. Kirjat on järjestetty aakkosjärjestykseen varaajan sukunimen tai valitsemasi aliaksen/käyttönimen (varaustunniste) mukaan. Lainaa varaamasi kirja lainausautomaatilla.

Kaukopalvelu

Jos hakemaasi kirjaa ei löydy HAMKin kirjastosta, voit tehdä siitä kaukopalvelupyynnön​ lomakkeella tai sähköpostitse kirjasto.kaukopalvelu(at)hamk.fi

Uusinta

Lainat voit uusia kätevimmin HAMKin Finnassa tai HAMK Appissa kohdasta HAMK Kirjastopalvelut.

HAMKin opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat HAMKin Finnaan omilla HAMK-tunnuksillaan. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kirjastokortti tulee liittää oman tiliin. Liittämiseen tarvitset kirjastokortin numeron sekä PIN-koodin, jonka saat kirjastosta kortin luomisen yhteydessä. (Oletuskoodi on oma syntymäaika muodossa ppkkvv.)

HAMKin ulkopuoliset asiakkaat kirjautuvat HAMKin Finnaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Mikäli et muista PIN-koodiasi, ota yhteyttä kirjastoon.

Otathan huomioon, ettei lainaa voida uusia, jos siihen on varaus. Uusintakertojen määrä on 5 uusintaa/nide. Kun uusintakerrat ovat täynnä, kirja on palautettava. Jäljellä olevien uusintakertojen määrän näet Finnasta omista lainaustiedoistasi.

Palautus

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa HAMKin kampuskirjastoista.

Palauta lainat ensisijaisesti itsepalveluautomaatilla. Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa lainasi kirjaston palautuslaatikkoon. Palautuslaatikot ovat oppilaitosten sisätiloissa, joten palautus onnistuu vain rakennusten aukioloaikoina tai kulkukortilla määriteltyinä kulkuaikoina. Visamäessä palautus onnistuu myös rakennuksen ollessa suljettuna (musta palautuslaatikko sijaitsee D-talon pääoven vieressä).

Maksa maksuja

Myöhästymismaksua peritään 20 senttiä/arkipäivä/kirja. Myöhästymismaksua kertyy kolmen viikon ajan eräpäivästä, enintään 3 euroa/kirja/eräpäivä. Eräpäivän jälkeinen päivä on maksuton, mutta vain jos palautat tai uusit lainasi kyseisen päivän aikana.

Kolme viikkoa myöhässä olevan aineiston järjestelmä tulkitsee kadonneeksi ja lisää kirjan korvaussumman automaattisesti maksutietoihisi. Kirjan korvaussumma poistuu tiedoistasi, kun palautat aineiston. Jos et palauta aineistoa, lähtee siitä lasku kuukauden kuluttua lainan eräpäivästä. Laskutettuja kirjoja ei laskutuksen jälkeen hyvitetä ja lasku on maksettava kokonaisuudessaan.

Lainakieltoon joudut, kun maksusi ovat 10 euroa tai enemmän, tai jos järjestelmä on merkinnyt sinulla lainassa olevia kirjoja kadonneeksi. Jos olet lainakiellossa, et voi lainata, varata, uusia lainojasi etkä asioida kirjastossa itsenäisesti aukioloaikojen ulkopuolella (kulkutunnisteella toimiva itsenäiskäyttö). Lainakielto poistuu, kun maksut on maksettu.

Maksa maksusi aina ensisijaisesti HAMKin Finnan kautta verkossa.

Katso tarkemmat maksutiedot kirjaston palveluhinnastosta (.pdf).

Tilaa kaukolaina

Kaukopalvelu HAMKin kirjaston asiakkaille:

Jos haluamaasi aineistoa ei löydy mistään HAMKin kirjaston toimipisteestä, se voidaan kaukolainata sinulle toisesta kirjastosta. HAMKin henkilökunta ja opiskelijat saavat kaukolainat maksutta, HAMKin ulkopuolisille asiakkaille kaukolainan hinta on 10 euroa/kirja. Kaukolainapyynnön voit lähettää siihen tarkoitetulla lomakkeella.

Huom. Kaukolainapyyntö täytetään vain sellaisesta aineistosta, jota ei löydy HAMKin kirjastosta lainkaan. Lainat HAMKin muista kampuskirjastoista tilataan HAMK Finnan kautta.

Tilaa kaukolaina

Kaukopalvelun käytännöt (pdf)

Kaukopalvelu kirjastoille:

Kirjastot voivat lähettää kaukolainapyyntönsä sähköpostitse osoitteeseen:
kirjasto.kaukopalvelu(at)hamk.fi.

Kaukopalvelumme on keskitetty Hämeenlinnaan ja muista kampuskirjastoistamme toimitettavat lainat kiertävät Hämeenlinnan kautta. Tämä tuo toimitusaikaan 1-3 lisäpäivää.

Huomioittehan, että kurssikirjoja tai harjoituskirjoja emme kaukolainaa.

Kaukolainapyynnössä tulee ilmoittaa tilaajakirjaston:
1) yhteisluettelotunnus,
2) Varastokirjaston asiakasnumero sekä
3) laskutusosoite ja -ohjeet.

Kirjasto voi uusia kaukolainansa HAMKin Finnassa. Tarvittavat tiedot ovat:

Kirjastokortin numero: Varastokirjaston asiakasnumero.
PIN-koodi: oletuskoodi 1234 (vaihdettavissa asiakastiedoissa)

Kaukopalvelun käytännöt kirjastoille (pdf)

Tee hankintaehdotus

Kirjasto valikoi aineistoa kunkin toimipisteen kokoelmiin yhteisten periaatteiden mukaisesti. Voit tehdä kirjastolle ehdotuksia hankittavasta aineistosta.

Palaute ja yhteystietojen muutokset

Anna palautetta kirjastopalveluista palautelomakkeellamme tai päivitä yhteystietosi ja henkilökohtainen varaustunnisteesi kirjautumalla omiin tietoihisi Hamkin Finnassa.

Jos sinulla on nimi muuttunut, tule uudella nimellä varustetun kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kanssa kirjaston asiakaspalveluun tekemään nimenmuutos.

Käytä kirjastoa palveluaikojen ulkopuolella

HAMKin ja HAMIn opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää HAMKin kampuskirjastojen tiloja ja aineistoja myös omatoimisesti kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikäyttö on toiminnassa kaikilla HAMKin kampuksilla.

Kulkuoikeus

Kirjaston ovet aukeavat oppilaitoksen kulkukortilla. Kulkuoikeus on voimassa niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua. Tiloista on poistuttava hyvissä ajoin ennen hälytysten päälle menoa.

Kulkuoikeus on automaattisesti voimassa, jos

 • olet HAMKin tai HAMIn opiskelija,
 • kirjastokorttisi on voimassa ja
 • myöhästymismaksusi ovat alle 10 euroa.

Kulkuoikeuden voi siis menettää mm. keräämällä liikaa myöhästymismaksuja. Oikeuden saa takaisin, kun maksut on maksettu. Maksa maksusi aina ensisijaisesti HAMKin Finnan kautta verkossa.

Kulkukortti on henkilökohtainen. Kulkukorttia ei saa tilapäisestikään lainata muille, eikä sillä saa päästää muita henkilöitä sisälle kirjastoon. Jos olet kirjastossa sen sulkemisaikaan, sinun täytyy käydä leimaamassa itsesi sisään kirjaston ovella. Näin voit jatkaa työskentelyä kirjastossa omatoimisesti.

Lainaus ja tilojen käyttö

Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla sekä käyttää asiakkaille tarkoitettuja tiloja omatoimisesti. Jos lainausautomaatti on jostain syystä epäkunnossa, sinun täytyy jättää aineisto kirjastoon tai tutustua siihen paikan päällä. Kirjastosta voi viedä ulos ainoastaan itselle lainattua aineistoa.

Käytä kulkemiseen kirjaston pääovea. Hätäuloskäynnit ovat vain hätätilanteita varten.

Tiloissa on kameravalvonta. Valvontakameranauhoja käytetään väärinkäytösten ehkäisyyn ja selvittämiseen.

Näin toimit, kun kirjastossa ei ole henkilökuntaa

Omatoimikäytön aikana kirjastossa voit…

 • Lainata automaatilla (oletus-PIN on syntymäaikasi muotoa ppkkvv)
 • Palauttaa automaatilla
 • Noutaa ja lainata omia saapuneita varauksia
 • Käyttää käsikirjastoa ja kirjaston kokoelmia
 • Käyttää tietokoneita, tulostinta, skanneria ja muita työskentelyä varten hankittuja laitteita
 • Käyttää kirjaston asiakkaille tarkoitettuja tiloja opiskeluun ja työskentelyyn.

Omatoimikäytön aikana kirjastossa et voi…

 • Lainata lehtiä (käyttö vain kirjaston sisällä)
 • Hankkia kirjastokorttia
 • Noutaa saapuneita kaukolainoja
 • Asioida henkilökunnan kanssa.

Kunnioitathan muidenkin työrauhaa ja pidät ympäristön siistinä!

HAMKin kirjaston itsenäiskäytön säännöt. Sääntöjen rikkominen johtaa kulkuoikeuden menetykseen.

Hyödynnä tilat ja laitteet

Kaikissa kampuskirjastoissa voit opiskella tai tehdä ryhmätöitä kirjaston aukioloaikoina sekä henkilökohtaisella kulkukortilla myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Tila- ja laitevalikoima vaihtelee kampuskirjastoittain. Tutustu eri kampuskirjastojen työskentelytiloihin alla.

Hämeenlinna

 • Tulostus ja skannaus onnistuu kirjastossa ja atk-luokissa. Väritulostus A4 ja A3 on mahdollista kirjaston monitoimilaitteella, VI-N210-iso, jolla voi myös skannata. Kopiointimahdollisuutta ei opiskelijoille ole.
 • Kirjaston tilassa olevat nojatuolit ja sohvat työtasoineen ovat vapaasti käytettävissä, tarjolla on myös sylialustoja läppäreille ja tableteille.
 • Ryhmätyötilat ensisijaisesti opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön. Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjastossa on kolme 8 hengelle mitoitettua ryhmätyötilaa Ida, Juuli ja Theseus. Juulissa ja Idassa on neuvottelupöytä ja tuolit, Theseukssa on sohvaryhmä sekä pieniä, kannettaville tietokoneille tarkoitettuja kevyitä työskentelytasoja. Kaikissa tiloissa on iso näyttö. Voit tulla tiedustelemaan ryhmätyötilojen käytöstä ja vapaanaolosta asiakaspalvelutiskiltä.
 • Kirjastokortilla saa lainattua tabletteja työskentelyä ja e-aineistojen lukemista varten kahdeksi tunniksi. Tabletteja ei saa viedä ulos kirjaston tiloista.

Evo

 • Tulostus onnistuu kirjaston lehtisalissa olevalla musta-valkotulostimella.
 • Skanneri löytyy kirjaston lehtisalista, kopiokonetta ei kirjastossa ole.
 • Ryhmätyötilat. Kirjaston lehtisalia voi käyttää ryhmätyöskentelyyn.

Forssa

 • Tulostus onnistuu kaikista atk-luokista oppilaitoksen monitoimikoneelle FO-3krs-copier, joka löytyy 3. kerroksen aulasta. Myös väritulostus on mahdollista.
 • Skanneri löytyy Forssan kampuskirjastosta. Myös oppilaitoksen monitoimikonetta (3.kerroksen aula) voi käyttää skannaukseen.
 • Ryhmätyötilat. Kirjastosta löytyy Lukusoppi, 4-6 hengelle. Tilavaraukset voi itse kirjata ovesta löytyvään varauslistaan.

Lepaa

 • Tulostus onnistuu opiskelijoiden käytössä olevilla tulostimilla, esim. opistolla. Kirjastossa ei ole tulostusmahdollisuutta.
 • Skanneri löytyy kirjastosta.
 • Ryhmätyötilat. Kirjastossa ja lehtisalissa voi tehdä ryhmätöitä. Palveluaikojen ulkopuolella kulku kirjastoon henkilökohtaisella kulkukortilla.

Mustiala

 • Tulostus. Kirjaston lukusalissa on monitoimikone (mu-kirjasto HAMKPS2), jolla voi tulostaa myös väritulosteita.
 • Skanneri löytyy kirjaston lukusalista. Myös kirjaston monitoimikonetta voi käyttää skannaukseen, tarvittava tunnus on merkitty koneen kylkeen.
 • Kopiokonetta kampuksella ei ole. Kirjaston skannerilla voi ottaa myös kopioita.
 • Ryhmätyötilat. Lukusali on käytettävissä ryhmätyötilana kello 7 – 21.30 päivittäin. Palveluaikojen ulkopuolella kulku kirjastoon henkilökohtaisella kulkukortilla, jonka voi pyytää oppilaitoksen toimistosta.

Riihimäki

 • Tulostus ja skannaus. Kampuksen aulan infopisteen luona on monitoimilaite, jolla opiskelijat voivat tulostaa ja skannata. Omat paperit on oltava mukana. Opiskelijayhdistys RINOn toimistosta, 1. krs, voi ostaa papereita edullisesti. Kampuksen D-siiven 2. kerroksesta löytyy myös ​kopiokone, jota opiskelijat voivat käyttää. Kirjastossa ei ole tulostinta tai skanneria.
 • Ryhmätyötilat. Kirjaston vieressä Learning lounge -tilassa on kaksi ryhmätyöhuonetta ja kaksi hiljaista kahden hengen työskentelysoppea. Learning Lounge on vapaasti käytettävissä myös ryhmätyöskentelyyn.

Valkeakoski

 • Tulostus onnistuu kirjaston musta-valkotulostimella.
 • Skannereita on kirjastossa kaksi. Kopiokonetta ei kirjastossa ole.
 • Ryhmätyötilat. Kirjastossa voi tehdä ryhmätöitä vapaasti niille varatuilla luku- ja tietokonepaikoilla. Tiloissa on käytössä kahdeksan tietokonetta sekä yksi aineiston selailuun tarkoitettu asiakaskone. Kirjaston takaosassa oleva tila on tarkoitettu erityisesti rauhalliseen työskentelyyn. Palveluaikojen ulkopuolella kulku kirjastoon onnistuu henkilökohtaisella kulkukortilla.​

Kirjaston käyttösäännöt, palveluhinnasto ja tietosuojailmoitus

Tutustu kirjaston käyttösääntöihin, palveluhinnastoon sekä tietosuojailmoitukseen.

Hyödynnä Celian palvelut

Jos painetun tekstin lukeminen on sinulle vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa, voit liittyä Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Katso lista mahdollisista lukemisesteistä Celian sivulta. Testaa mahdollinen lukihäiriösi lukivaikeus-pikatestillä.

Katso Celian tekemä video ”Kierrä lukemiseste: korkeakoulun kurssikirjat äänikirjoina” >>

Asiakkaaksi rekisteröinti

Celian asiakkaaksi voit päästä HAMKin kirjaston kautta. Kirjastossa käydään asiakaskeskustelu, jossa sinulle tehdään tunnukset Celianetiin sekä opastetaan Celian palveluiden käytössä. Asiakaskeskusteluun kannattaa varata noin puoli tuntia aikaa. Jätä yhteydenottopyyntö asiakaskeskustelua varten ajanvarauslomakkeella tai ota suoraan yhteyttä kampuskirjastoosi.

Kurssikirjojen tilaaminen

Mikäli tarvitsemaasi kurssikirjaa tai opinnäytetyöhösi tarvittavaa kirjaa ei löydy Celianetistä, ota yhteyttä kirjastoon, niin voimme etsiä kirjaa muualta. Jos kirjaa ei löydy saavutettavassa muodossa, kirjasto tekee tarvitsemastasi kurssikirjasta tai opinnäytetyöhön tarvitsemastasi kirjasta tuotantopyynnön Celiaan. Kirjan tuottaminen kestää noin kolme kuukautta.

Lisätietoja saat HAMKin kirjaston Celia-yhteyshenkilöltä Asta Ojalalta, etunimi.sukunimi@hamk.fi, ja Celian verkkosivuilta: Celian palvelut korkeakouluopiskelijoille

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU