Hyppää sisältöön
Home Neuvoja sään ääri-ilmiöihin varautumiseen: seminaari 23.11.

Neuvoja sään ääri-ilmiöihin varautumiseen: seminaari 23.11.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja vaikuttavat arkiseen toimintaan erityisesti maaseudulla. Ilmastonmuutosta ei voida enää pysäyttää, mutta sitä voidaan hillitä ja siihen voidaan sopeutua. Yhtenä keinona on varautua ennalta suoriin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin uhkiin, kuten tulviin, myrskyihin sekä kuivuus- ja hellejaksoihin.

Ilmastonmuutokseen varautuminen maaseudulla ja metsissä -seminaarissa keskitytään ratkaisuihin, joilla ilmastonmuutoksesta johtuviin sään ääri-ilmiöihin voi varautua. Uhkia seuraavat riskit voivat olla esimerkiksi liikenneyhteyksien katkeaminen, omaisuusvahingot ja terveysuhat. Myös metsiin kohdistuu monenlaisia ilmastoriskejä, kuten hyönteis- ja sienitautien tuhot. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Erityisesti toivomme mukaan päijät- ja kantahämäläisiä haja-asutusalueiden asukkaita ja aluetoimijoita, joita haluamme aktivoida osallistumaan ja vaikuttamaan ilmastonmuutokseen varautumiseen omalla asuinalueellaan. Kutsumme seminaariin mukaan myös median edustajat. Osallistua voi joko paikan päällä tai etänä.

Tilaisuudessa kuullaan seuraavat puheenvuorot

Miten ilmastonmuutos näkyy arjessa? Ilmastoasiantuntija Mari Pantsar, Kari & Pantsar Co.
Seminaarin keynote-puhujalla on yli kahden vuosikymmenen kokemus johtotehtävistä ekologisen kestävyyden alalla, mukaan lukien roolit UPM:n ympäristöpäällikkönä, Suomen cleantech-klusterin johtajana ja Sitran kestävyysratkaisujen teeman johtajana.

Osaammeko varautua arjessa – tarvitaanko neuvoja? Kati Koskela, Hämeen Martat ry.
Puheenvuorossa käytännön vinkkejä mm. kotivaran kokoamiseen.

Ilmastonmuutokseen varautuminen maaseutuasumisessa Josefiina Ruponen, HAMK Bio ja Kaisa Tuominen, LAB ammattikorkeakoulu. Opastusta sään ääri-ilmiöihin varautumiseen, kuten kaivon kunnossapitoon, kelirikkoon tai sähkökatkoihin varautumiseen siten, että uhkan toteutuessa vaikutus omaan arkeen olisi mahdollisimman vähäinen.

Metsien riskit muuttuvassa ilmastossa Mari Sarvaala, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ja Jari Toivoniemi, Suomen metsäkeskus. Puheenvuorossa käydään läpi metsänomistajan kannalta todennäköisimmät metsäriskit Hämeessä ja niiden ennakointi.

Näkökulmia sään ääri-ilmiöiden vaikutuksista pelastustoimintaan Mari Ukkonen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Mikä on pelastuslaitoksen rooli sään aiheuttamissa pelastustoimissa.

Seminaari järjestetään torstaina 23.11. Hollolan pääkirjaston Tapahtumatorilla klo 16.30–18.30. Lisätietoja ja ilmoittautuminen seminaariin 15.11. mennessä tästä linkistä. Virallisen ilmoittautumisajan päätyttyä [email protected].

Seminaarin tallenne on nähtävissä tästä sekä  Hämeen Ilmastoturva -hankkeen verkkosivulta 8.12.2023 saakka.

Lisätiedot:

Josefiina Ruponen
Projektiasiantuntija, HAMK Bio tutkimusyksikkö
puh. 0505358583
[email protected]

Kaisa Tuominen
projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu
puh. 0447085113
[email protected]