Hyppää sisältöön
Home Philip Vaughter, lehtori

Philip Vaughter, lehtori

Kun teimme tämän haastattelun, oli Philip Vaughterin ensimmäinen päivä HAMKissa: hän on täällä aloittamassa uutta kansainvälistä tutkinto-ohjelmaa Sustainable Urban Design.

“Olen innoissani. Minusta tämä on fantastinen ohjelma, ja olen todella innoissani saadessani olla osa sitä alusta alkaen”, Philip sanoo.

Philip on alun perin kotoisin Minnesotasta, Yhdysvalloista, mutta ennen Suomeen tuloaan hän työskenteli YK-yliopistossa Japanissa ja sen jälkeen Alankomaissa. Philip on koulutukseltaan ekologi ja hän on työskennellyt paljon luonnonsuojelun parissa. Philipin mielestä luonnonsuojelussa on paljon kyse siitä, miten ihmiset käyttävät luonnonvaroja. Jotta ihmiset voisivat käyttää resursseja tehokkaasti, on todella tärkeää tarkastella kaupunkeja ja kaupunkialueita.

“Ne ovat avain kestävämpään ja resurssitehokkaampaan tulevaisuuteen. Yksinkertaisesti sanottuna resursseja on paljon helpompi jakaa, kun olemme lähempänä toisiamme, ja voimme kehittää järjestelmiä, jotka täyttävät kaikkien tarpeet elämänlaadusta tinkimättä”, Philip sanoo ja lisää:

“Mielestäni meidän on ajateltava uudelleen, miten käytämme tilaa lajina. Vaikka ihmisen mielikuvitus saattaa olla ääretön, se tila, jossa meidän on asuttava planeetallamme, ei ole sitä.”

Vaikka ihmisen mielikuvitus saattaa olla ääretön, tila, jota meidän on asuttava planeetalla, ei ole.

Philip Vaughter, lehtori, Sustainable Urban Design

Philip toteaa, että ihmisillä on taipumus levittäytyä ja hajaantua. Tämä liittyy myös polttoaineen ja veden kaltaisten asioiden käyttöön sekä eräänlaiseen atomisoitumiseen, jossa ihmiset eristäytyvät toisistaan.

Philip sanoo, että Tokion ja Soulin kaltaisissa kaupungeissa on erittäin hyvä elämänlaatu, mutta ne ovat myös hyvin resurssitehokkaita. Hänen mielestään monissa Suomen kaupungeissa sekä Tanskassa ja Alankomaissa on loistavat liikennejärjestelmät.

“Tärkeintä on, että opimme toisiltamme sen sijaan, että yrittäisimme asettaa yhden kaupungin muiden yläpuolelle.”

Mitkä ovat kestävän kaupungin pääpiirteet?

“Jokainen kaupunki on erilainen, mutta mielestäni tarvitsemme paljon enemmän julkista liikennettä, ei pelkästään energiaintensiteetin vuoksi, vaan koska se on myös terveellisempää ihmisille. Hyvä asia on, että monissa kaupungeissa on jo alettu lisätä viheralueita, mikä on terveellisempää asukkaille ja myös hyvä puskuri esimerkiksi myrskyjen ja tulvien varalta. Mutta voimme tietysti tehdä enemmän.”

Entä nyt HAMKissa, mitä Philip näkee voivansa tehdä maailman parastamiseksi?

“Haluaisin tuoda Aasiassa näkemäni parhaat käytännöt yhteen Euroopassa näkemieni parhaiden käytäntöjen kanssa ja toivottavasti saada opiskelijani oppimaan molemmista, jotta voimme luoda entistä kestävämpiä kaupunkeja.”

Opiskelijoiden kanssa työskennellessään Philip pyrkii soveltamaan tietoa.

“Yliopistot ovat loistavia paikkoja tutkia teoriaa, mutta mielestäni on yhtä tärkeää, että menemme ulos maailmaan ja harjoitamme oppimaamme. Se on aina vaikeaa, koska maailma ei ole laboratorio – on paljon muuttujia, joita ei oteta huomioon.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Maailman parastajat

Me HAMKissa uskomme, että maailma voidaan pelastaa jalat maassa. Tarvitaan vaan rohkeita ihmisiä ja konkreettisia tekoja.

Meitä on noin 10 000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti.