Hyppää sisältöön
Valoisassa sosiaalihuollon yksikössä aikuinen nainen työskentelee keskittyneesti kannettavalla tietokoneella. Hänellä on ruskeat, suoraksi jätetyt hiukset ja silmälasit, ja hän pukeutuu vaaleansiniseen kauluspaitaan. Naisen ilme on rauhallinen ja kevyt hymy kohoaa hänen kasvoilleen. Kuvan taka-alalla toinen työntekijä on vuorovaikutuksessa iäkkään miesasiakkaan kanssa, joka istuu pyörätuolissa. Työntekijä pitää asiakkaan kädestä kiinni ja hymyilee hänelle lämpimästi. Heidän välillään on välitön ja empaattinen tunnelma. Ympäristö muistuttaa palvelutalon aulaa: taustalla on suuria ikkunoita, vaaleita seiniä, viherkasveja ja taulu seinällä. Kuva viestii rauhallista, ammatillista ja inhimillistä ilmapiiriä sekä teknologian ja vuorovaikutteisen työn rinnakkaiseloa sosiaalihuollossa.

AI Tuki!

Tekoäly sosiaalihuollon arjen tukena

Hankkeen tiedot

HankeAI Tuki! – Tekoäly sosiaalihuollon arjen tukena
Kesto20.12.2024 – 31.8.2026
ToteuttajatPäätoteuttaja: Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Osatoteuttajat:
Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK,
Turku AMK
RahoittajatTyösuojelurahasto
Budjetti90 000€

Selvitämme tekoälyn mahdollisuuksia sosiaalihuollossa tuottavuuden, työn imun ja eettisen käytön tueksi vanhus-, vammais- ja lastensuojelussa.

Tutkimuksessa selvitetään tekoälyn käytön nykytilannetta ja mahdollisuuksia sosiaalihuollossa työn tuottavuuden ja työn imun vahvistamiseksi. Sosiaalihuollon haasteet kuten työvoimapula, henkilöstön vaihtuvuus ja työntekijöiden kuormitus korostavat tarvetta uusille ratkaisuille. Tutkimus kartoittaa työntekijöiden tekoälyvalmiuksia, asenteita ja AI:n eettisiä ulottuvuuksia erityisesti vammaispalveluissa, ikääntyneiden palveluasumisessa ja lastensuojelussa. Hankkeessa kerätään aineistoa kyselyllä, kehitetään tekoälyn käyttöä tukevia suosituksia ja tuetaan AI-valmiuksien kehittymistä koulutuksen ja työpajojen kautta. Kohdeorganisaatioina on lukuisia yksityisen ja julkisen sosiaalihuollon organisaatioita. Hankkeen toteuttajina toimivat Vaasan ammattikorkeakoulusta yliopettaja Piia Uusi-Kakkuri ja hanketyöntekijä Milla Hyvärinen, Hämeen ammattikorkeakoulusta tutkijayliopettaja Paula Hakala sekä Turun ammattikorkeakoulusta yliopettaja Anne Rouhelo.

Tavoitteet

Tutkimushankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista sosiaalihuollossa ja tukea sen laajempaa käyttöönottoa vahvistamalla alan toimijoiden motivaatiota, valmiuksia ja osaamista hyödyntää tekoälyä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tukena. Tavoitteena on edistää tietoon perustuvaa päätöksentekoa, tukea tehtävärakenteiden kehittämistä ja luoda pohjaa uusille työrooleille ja tehokkaalle tekoälyn käyttöönotolle. Tämä auttaa hyödyntämään henkilöstön osaamista kustannustehokkaasti, parantaa alan houkuttelevuutta ja varmistaa, että tekoäly tukee sosiaalihuollon kehitystä ja tulevaisuuden haasteisiin vastaamista. Hanke pyrkii myös vahvistamaan sosiaalihuollon asemaa tekoälyn hyödyntämiseen liittyvässä tieteellisessä keskustelussa, joka on tähän asti keskittynyt vahvemmin terveydenhuoltoon.

Tulokset

Tutkimuksella tuotetaan tietoa tekoälyn hyödyntämisen nykytilasta sosiaalihuollossa sekä suosituksia työn imua ja tuottavuutta tukevasta tekoälyn hyödyntämisestä huomioiden eettiset kysymykset asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Suositukset kohdistuvat erityisesti sosiaalihuollon toimialaan, kuten ikääntyneiden ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, vammaispalveluihin ja lastensuojelun sijaishuoltoon. Suositukset sisältävät tekoälyn käyttötapoja ja parhaita käytäntöjä, joilla voidaan tehostaa alan tuottavuutta ja kohdentaa resursseja paremmin sekä ammattilaisten osaamisen ja valmiuksien kehittämisen AI:n käyttöönottoon.

Yhteystiedot

HAMKin yhteyshenkilö hankkeessa

Hämeen ammattikorkeakoulun logo.

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: