Digi4CSA – Ilmastoviisasta maataloutta tukevat digitaaliset ratkaisut
Ilmastoviisasta maataloutta tukevat digitaaliset ratkaisut
Suomen Akatemian rahoittamassa Digi4CSA -hankkeessa pyritään rakentamaan digitaalinen ratkaisu arvioimaan ja seuraamaan ilmastoviisaan maatalouden (CSA) ympäristö- ja talousvaikutuksia. Ratkaisu auttaa sidosryhmiä päätöksenteossa ja CSA:n tulosten seuraamisessa.
Hankkeen virallinen kotisivu (BSAG:n sivulla)
Arvokasta tietoa sidosryhmille
Maatalous on merkittävä kasvihuonekaasujen päästölähde. Euroopan unioni on asettanut tälle talouden alalle kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet. Yrityksiä parantaa maatalouden vastustuskykyä ilmastonmuutokseen ja vähentää sen ilmastovaikutuksia kutsutaan ilmastoviisaaksi maataloudeksi (climate-smart agriculture, CSA). Vaikuttavasta alustaan huolimatta CSA on yhä pilottitasolla.
Digi4CSA pyrkii luomaan digitaalisen alustan, joka yhdistää ja integroi CSA:lle tärkeitä tietovirtoja helpottaakseen maatalouden sidosryhmien päätöksentekoa ja mahdollistaakseen uusien liiketoimintamallien ja markkinoiden kehittämisen CSA -aloitteiden laajentamiseksi. Digi4CSA rakentaa uusia kirjanpitotapoja, jotka kattavat kokonaisvaltaisesti ilmaston ja muut CSA:n vaikutukset sen kasvaessa. Digi4CSA:lla on laaja kumppaniverkosto, johon kuuluvat Carbon Action, ACCC Flagship, maailmanlaajuinen PEcAn – projekti ja Ecological Forecast Initiative, tutkimuspartnereita sekä suuria elintarvikealan yrityksiä.
Tukea ilmastoviisaan maatalouden valtavirtaistamiseen
Digi4CSA pyrkii rakentamaan digitaalisen ratkaisun arvioimaan ja seuraamaan CSA:n ympäristö- ja talousvaikutuksia eri sidosryhmien päätöksenteossa ja CSA:n tulosten seuraamisessa. Digitaalinen ratkaisu koostuu IT-järjestelmästä, joka yhdistää mittaukset, mallit ja data-analyysit ja toimittaa tulokset eri sidosryhmille räätälöityjen sovellusohjelmointirajapintojen (API) kautta. Siten tällainen järjestelmä tukee CSA:n skaalaamista toimialastandardiksi Suomen maataloudessa. Hankkeen toimijat perustavat tämän työn jo rakentamaansa Pelto-observatorio -järjestelmään, joka on jo ensimmäisen vaiheen prototyyppi tällaisesta digitaalisesta ratkaisusta.
Digi4CSA -hankkeen tavoitteet
- Kehittää menetelmä i) tarvittavien tietojen keräämiseksi tiloilta ja toimitusketjuista, ii) näiden tietojen integroiminen CSA:n vaikutusten IT-järjestelmään ja iii) vaikutusten tiedottaminen päätöksentekoon.
- Parantaa sidosryhmien (viljelijät, yritykset, päättäjät ja kuluttajat) nykyisiä päätöksentekojärjestelmiä kehitetyllä digitaalisella ratkaisulla ja siten auttamaan sidosryhmiä päätöksenteossa monimutkaisessa päätöksentekoympäristössä.
- Luoda prototyyppejä digitaalisesta ratkaisusta ja API:ista, jotka kvantifioivat CSA:n vaikutuksia eri sidosryhmien tarpeisiin yhdistämällä tiedonkeruun, mallintamisen, tekoälyn ja IT-osaamisen.
- Yhdistää kohdassa 3) luodut prototyypit sosiaalisiin, taloudellisiin, kulttuurisiin ja poliittisiin tekijöihin, jotka ovat olennaisia arvonluonnissa maatalouden arvoketjun sidosryhmien kanssa ja siten luoda perusta CSA:n laajentumiselle yhteiskunnassa.
Perustiedot:
Hankkeen kesto: 2023-2025
Rahoittaja: Suomen Akatemia, Vihreän ja digitaalisen siirtymän avainalat, RRF-erityisrahoitus
Vastuutahot: Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Hämeen ammattikorkeakoulu
Yhteyshenkilöt:
Jari Liski, Ilmatieteen laitos, jari.liski@fmi.fi
Hanna Tuomisto, Helsingin yliopisto, hanna.tuomisto@helsinki.fi
Jussi Heinonsalo, Helsingin yliopisto, jussi.heinonsalo@helsinki.fi
Henri Weijo, Aalto yliopisto, henri.weijo@aalto.fi
Iivari Kunttu, Hämeen ammattikorkeakoulu, iivari.kunttu@hamk.fi
- Iivari Kunttu
- Johtava tutkijayliopettaja, HAMK Smart
- Puh. +358504622692
- iivari.kunttu@hamk.fi