

Esihenkilöiden ammatillisen kasvun tukeminen vertaisryhmämentoroinnin avulla
Tutkimusprojektissa tarkastellaan vertaisryhmämentoroinnin (verme) edellytyksiä tukea esihenkilöiden ammatillista kasvua, johtamisosaamisen kehittymistä sekä työhyvinvointia. Vertaisryhmämentorointi on osaamisen kehittämisen menetelmä, jonka avulla voidaan tukea työssä oppimista, työhyvinvointia ja ammatillista kasvua pienryhmätyöskentelyn avulla.
Tausta
Esihenkilötyön tukeminen on tärkeää, sillä työhön liittyy useita kuormitustekijöitä. Mm. ajalliset haasteet, kuten päällekkäiset työtehtävät ja ylityöt ovat esihenkilöille muita tyypillisempiä. Esihenkilötyö sisältää lähtökohtaisesti erilaisia paradokseja ja ristiriitaisuuksia, joita esihenkilö joutuu itsessään työstämään. Työ myös koetan usein yksinäiseksi.
Osaamisen kehittämisen mahdollisuudet ovat olleet suomalaisilla työpaikoilla lievässä kasvussa, mutta niissä tulisi huomioida nykyistä paremmin formaalien koulutustilanteiden ja informaalin, työssä tapahtuvan oppimisen integroiminen. Johtotehtävissä toimivia hyödyttäisivät erityisesti työn ohella tarjotut oppimismahdollisuudet, joissa korostuvat mm. vertaisoppiminen, mentorointi sekä yhteisölliset oppimisprosessit.
Tutkimuksessa luodaan esihenkilötyöhön verme-malli, jonka avulla voidaan hyödyntää työyhteisön sisäistä osaamista ja soveltaa vertaisuuteen perustuvia työskentelymenetelmiä sekä vertaisoppimista osaamisen kehittämisessä.
Toteutus
Projektin toteutusaika on 1/2020-3/2022. Projektissa esihenkilöiden vermemallia kehitetään ja pilotoidaan neljässä pilottiryhmässä. Tutkimusaineistoa kerätään kyselyillä ja haastatteluilla. Tutkimuksen tuloksena julkaistaan tutkimusartikkeleita sekä verkkopohjainen käsikirja esihenkilöiden vertaisryhmämentorointiin. Tutkimuksen toteuttavat HAMK Edu -tutkimusyksikkö sekä HAMK henkilöstöpalvelut. Projektia rahoittaa Työsuojelurahasto.
Tutkimusryhmä:
Susanna Mikkonen, projektipäällikkö, tutkija
Leena Nikander, tutkija
Mervi Friman, tutkija
Tia Isokorpi, asiantuntija
Hanke on startannut tammikuussa 2020. Voit seurata hankkeen etenemistä sosiaalisessa mediassa #esihenkilöverme-tunnisteen avulla.
Hankkeessa toimii tällä hetkellä viisi esihenkilöiden vertaismentorointiryhmää, jotka tapaavat kerran kuussa. Ensimmäiset kolme ryhmää starttasivat keväällä 2020, ja kaksi uutta ryhmää vuoden 2021 alussa.
Toteutamme 6.5.2021 yhteistyössä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa benchmarking-tapaamisen, jossa käsitellään (ammatti)korkeakoulujen erilaisia johtamis- ja esihenkilövalmennuksia. Ota yhteys susanna.mikkonen@hamk.fi, jos toimit asian parissa korkeakoulussa ja haluat osallistua!
Lue muita ajankohtaisia kuulumisia blogista!
BLOGI

- Etäjohtamisen haasteet pitkittyneessä koronatilanteessaLUE LISÄÄ
Koronakriisin akuutti vaihe on ollut ohi jo pidempään, ja olemme siirtyneet pitkittyneeseen etyö- ja etäelämätilanteeseen. Esihenkilötyön kannalta tilanteessa haastavaa on erityisesti […]
- Virtuaalinen vertaisryhmämentorointi uuden normaalin ratkaisuna?LUE LISÄÄ
Koronakevät muutti tietotyöläisten arjen ja vuorovaikutuksen virtuaaliseksi. Tutkimushankkeessamme jouduimme siirtämään esihenkilöiden vertaismentorointiryhmät etänä toteutettavaksi. […]
- Miten hyväksi johtajaksi tullaan?LUE LISÄÄ
Miten tullaan hyväksi esihenkilöksi ja johtajaksi? Ovatko toiset vain luontaisesti parempia johtajia kuin muut? Onko johtajuus tietynlaista karismaa tai jopa synnynnäinen ominaisuus, jota joko on […]
YHTEYSTIEDOT
- Susanna Mikkonen
- Projektipäällikkö, osaamisen kehittäjä, HAMK henkilöstöpalvelut
- Puh. +358504776689
- susanna.mikkonen@hamk.fi

