FarKos
Kotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa
Hankkeen tiedot
Hanke | Kotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa |
Kesto | 1.1.2023–30.6.2025 |
Toteuttajat | Hämeen yliopisto, Helsingin yliopisto, Laurea ammattikorkeakoulu |
Rahoittajat | Euroopan Unioni, Uudenmaan liitto ja Hämeen liitto |
Budjetti | 620 999 € (HAMK:n osuus 326 653 €) |
Kehitämme ja tutkimme menetelmiä kotimaisten sivuvirtojen prosessointiin sekä bioraaka-aineiden, kuten viljeltyjen kasvien, sienten ja levien tuottoon ja prosessointiin. Tutkimme ja hyödynnämme näitä raaka-aineita kosmetiikan ja farmaseuttisten tuotteiden kehityksessä.
Hyödynnämme tutkimuksessamme edistyneitä teknologioita, kuten bioreaktorituotantoa, kerrosviljelyä ja 3D-tulostusta.
Yhtenä tutkimustoiminnan tuloksena syntyy verkosto, innovaatioekosysteemi, jolla vahvistamme alueellista osaamista, elinkeinoelämää ja kansainvälistymistä. Teemme työtä yhdessä Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.
Hankkeessa on jo nyt mukana useita yrityksiä. Toivotamme tervetulleiksi myös uudet yrityskumppanit.
Kohderyhmä
Biopohjaisia raaka-aineita tuotteissaan käyttävät terveys- ja hyvinvointituotteita tuottavat yritykset.
Toiminta-alue
Kanta-Häme ja Uusimaa
Toteutus
Raaka-aineet ja niiden hyödyntäminen
Tutkimme kotimaisten sivuvirtojen ja hankkeessa tuotettavien (kasvit, sienet, levät) tai yrityksiltä saatavien raaka-aineiden sekä niistä erotettavien yhdisteiden ominaisuuksia ja soveltuvuutta kosmetiikkaan ja lääkkeiden apuaineiksi.
Testaamme näitä raaka-aineita tuoteformulaatioissa. Tarvittaessa selvitämme uusien ja sivuvirtaraaka-aineiden käyttöönottoon liittyvää lainsäädäntöä sekä vaadittavaa dokumentaatiota ja teemme turvallisuusselvityksiä.
Tuotantoteknologiat
Hyödynnämme kehittyneitä tuotantoteknologioita, kuten bioteaktorikasvatusta, kerrosviljelyä ja 3D-tulostusta. Bioreaktoreissa ja kerrosviljelyssä tuotettavien biomassojen kemiallista koostumusta on mahdollista optimoida ja siten tuottaa korkealaatuisia raaka-aineita kohdealoille. 3D-tulostusta voidaan hyödyntää mm. kiinteiden lääkeformulaatioiden valmistuksessa sekä nanoselluloosageelin ja sivuvirtana syntyvän laktoosiliuoksen tulostamisessa lääkkeiden apuaineiksi.
Prosessointi ja analytiikka
Analysoimme hankkeessa tuotettujen raaka-aineiden ja niistä erotettujen yhdisteiden kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia sekä prosessointimenetelmien (kuivaus- ja uuttomenetelmät) vaikutusta raaka-aineiden ja uutteiden koostumukseen ja ominaisuuksiin.
Innovaatioekosysteemin rakentaminen
Hankkeen aikana syntyvän innovaatioekosysteemin rakentaminen mahdollistuu verkostoitumisen ja yhteistyön avulla. Toteutamme hankkeen aikana seminaareja ja työpajoja, joissa jaamme hankkeessa kertyvää osaamista sekä mahdollistamme eri toimijoiden kohtaamiset ja verkostoitumisen. Hankkeessa kehitettävien menetelmien pilotointi ja raaka-aineiden testaus on mahdollista yritysyhteistyön kautta.
Tapahtumat
Aika: 23.8.2024 klo 13–16.00
Paikka: HAMK Lepaa
Ohjelma
13.00-13.45 Farkos-hankkeen kuulumiset
Hanketoimijat (HAMK Bio, Helsingin yliopisto ja Laurea ammattikorkeakoulu) esittelevät hankkeen toimintaa ja edistymistä
13.45-14.30 Yrityspuheenvuorot
- Jaana Ailus, Laponie of Scandinavia
- Antti Laukkanen, Betulium Oy
- Jari Siivari, Fingredient Oy
14.30-15.00 Kahvitarjoilu
15.00-16.00 Työpajatyöskentelyä hankkeen aihepiireihin liittyen
Työpajan jälkeen järjestettiin kampuskierros.
Farkos-hanke oli esillä Lepaa-näyttelyssä 17.–19.8.2023 Hämeen ammattikorkeakoulun osastolla B4.
Julkaisut
Blogit
- Julkunen, M. (16.5.2024). Onko luonnonkosmetiikka askel kohti kestävämpää tulevaisuutta?. HAMK Beat.
- Julkunen, M. & Leppäkoski, S. (11.9.2023). Suomessa tuotettuja raaka-aineita kosmetiikkateollisuuteen. HAMK Beat.
Ammatilliset julkaisut
- Viitala, S. & Julkunen, M. (17.5.2024). Kotimaiset raaka-aineet ja sivuvirtojen hyödyntäminen kiinnostavat sekä tutkijoita että kosmetiikka-alan yrityksiä. Laurea Journal
- Virta, N. & Kivimäki, S. (8.1.2024). Mikrobit väriaineteollisuuden vallankumouksessa. HAMK Unlimited Professional.
Tieteelliset julkaisut
- Karttunen, A., Junnila, A., Myöhänen, E., Harju, E., Xuan, C., Okuyucu, İ., Heininen, J., Kivimäki, S., Harju, V., Julkunen, M., Vähäjärvi, P., Mikkonen, K.,Tomberg, T., Moilanen, U., Strachan, C., Teppo, J., Tossavainen, M., Peltonen, L. (2024) Use of dairy industry side-stream lactose for tablet manufacturing − proof of concept study. International Journal of Pharmaceutics, Volume 660. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2024.124354
Painettu media
- Juva, K., Leppäkoski, S., Julkunen, M., Voimanen, M., 2023, Monien mahdollisuuksien sivuvirrat. Puutarha & Kauppa 20/2023.
- Julkunen, M., Leppäkoski, S., Tossavainen, M., 2023, Framtidens bot mot både tandvärk kan finnas i vertikalodlade råvaror. Trädgordsnytt 11/2023.
Aiheesta muualla
Yhteystiedot
Leena peltonen
Professori, Helsingin yliopisto, Farmaseuttisen kemian ja teknologian osasto
+358294159159