Hyppää sisältöön

LuoVaMix

Luomuviljelyn viljelyvarmuuden ja ilmastokestävyyden parantaminen sekaviljelyn ja syyskylvöisten valkuaiskasvien avulla

Hankkeen tiedot

HankeLuomuviljelyn viljelyvarmuuden ja ilmastokestävyyden parantaminen sekaviljelyn ja syyskylvöisten valkuaiskasvien avulla
Kesto1.3.2022-15.11.2024
ToteuttajatLuonnonvarakeskus LUKE (koordinaattori), Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK, Helsingin yliopisto, Luomuinstituutti
RahoittajatMaa- ja metsätalousministeriö
Budjetti160 000 €

LuoVaMix -hankkeessa edistetään valkuaisomavaraisuutta, satovarmuutta ja siten luomutuotannon ilmastokestävyyttä.

Hankkeen tavoitteena on lisätä tilatason tietoa hyvistä sekakasvustojen ja syyskylvöisten valkuaiskasvien luomuviljelykäytännöistä. Monipuolisella sekaviljelyllä voidaan edistää valkuaisomavaraisuutta, satovarmuutta ja siten luomutuotannon ilmastokestävyyttä. Hankkeessa selvitetään myös luomusatotasojen vaihtelua Luonnonvarakeskuksen satotasotilastoista ja etsitään syitä vaihteluun.

HAMK Mustialan luomutilalla ja hankkeen yhteistyötiloilla testataan peltokokeissa erilaisia sekaviljelymenetelmiä valkuais- ja viljakasveilla. Koekaistoilla selvitetään mm. sekaviljelyn vaikutusta satovarmuuteen, maan kasvukuntoon ja hiilensidontaan. Mustialan luomutilan koelohkoilla tutkitaan erityisesti syyskylvöisten valkuaiskasvien, kuten syysrypsin ja syyshärkäpavun, optimaalista kylvöajankohtaa ja talvehtimista.

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja. Lisää toimenpidekokonaisuudesta täällä.

Tutkimuksista ja kokeiluista löytyy tietoa Mustilan opetus- ja tutkimusmaatilan sivustoilta mustialanluomutila.fi. Sivuilta löytyy muun muassa vuosittaiset koekartat. Kunkin lohkon kohdalta löytyy koekohtaisia tietoja.

Kohderyhmä

Opetus, neuvonta ja viljelijät

Toiminta-alue

Suomi

Yhteystiedot

Yhteistyössä