Hyppää sisältöön
Home Tutkimus Hankkeet Suunta luontoon

Suunta luontoon

Suunta luontoon -hanke tukee pandemiasta elpymistä kehittämällä digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja ja parantamalla niiden toimintaedellytyksiä.

Sinisellä taustalla EU:n logo. Logon alla lukee Euroopan unoni, Euroopan aluekehitysrahasto.
Vipuvoimaa on kirjoitettu vihreällä. EU.lta 2014-2020 mustalla
Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.

Hankkeen perustiedot

Projektin kesto: 1.6.2021-31.5.2023

Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu ja Vanajavesikeskus

Yhteistyökumppanit: Hämeen virkistysalueyhdistys ja Hämeenlinnan kaupunki

Rahoitus: Suunta luontoon -hanketta rahoitetaan REACT EU -rahoituksella eli hanke on osa Euroopan unionin covid-19-pandemian tukitoimenpiteitä. Muita rahoittajia ovat Hämeen ammattikorkeakoulu, Vanajavesikeskus, Hämeen virkistysalueyhdistys sekä Hämeenlinnan kaupunki

Budjetti: 168 194 €

Toiminta-alue: Kanta-Häme

Kohderyhmä: Alueen ohjelmapalvelu-, luonto- ja maaseutumatkailuyritykset sekä harrastajat

Hankkeen kuvaus

Suunta luontoon -hanke tukee pandemiasta elpymistä kehittämällä digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja ja parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Hanke on valmisteltu yrittäjiltä ja harrastajilta esiinnousseiden kehitysideoiden pohjalta. Hankkeessa kehitetään täysin uudenlainen melontasuunnistussovellus ja rakennetaan Kanta-Hämeeseen digitaalisia kiintorastiverkostoja ja maastopyöräreittejä. Kehitettävät kohteet ja reitit valitaan yhteistyössä yrittäjien ja käyttäjien kanssa niin, että rakennettavat 12 kiintorastiverkostoa ja 6 maastopyöräreittiä sijaitsevat kattavasti ympäri maakuntaa. Melontasuunnituskohteiden ja reittien saavutettavuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi kohteista ja reiteistä tuotetaan korkeatasoista markkinointimateriaalia alueen eri toimijoiden hyödynnettäväksi sekä järjestetään erilaisia koulutus- ja infotilaisuuksia. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja monipuolistetaan liikunta- ja virkistyskäyttöä. Yhteistyötä tehdään yli maakuntarajojen sekä yrittäjien että muiden hankkeiden ja toimijoiden kanssa. Hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista viestitään aktiivisesti ja monikanavaisesti.

Suunta lumiseen luontoon

Talvi on taas suotuisa luontoliikunnalle ja joulukuun pakkaskausi ennen lumisateita oli retkiluistelun kulta-aikaa. Myös Suunta luontoon –hankkeessa hyödynnettiin sileät jäät ja rakensimme neljälle järvelle suunnistusradat. Alajärvelle tehtiin lyhyt ja pitkä reitti ja Lastujärvelle, Aulangonjärvelle ja Ruostejärvelle kullekin yksi rata. Suunnistussovelluksen kehitystyö on hyvässä vauhdissa ja pääsemme testaamaan ensimmäisiä digitoituja ratoja heti jäiden lähdettyä.

Järvisuunnistus on uudenlaisena aktiviteettina herättänyt paljon kiinnostusta ja kohteet on valittu sekä toiveiden että saavutettavuuden perusteella. Muita huomioitavia seikkoja ovat olleet yleinen ranta, kanoottien vuokrausmahdollisuus ja sijainti maakunnassa. Edellä mainittujen järvien lisäksi suunnistusratoja rakennetaan Hirvijärvelle, Loppijärvelle, Mommilanjärvelle, Liesjärvelle, Kuivajärvelle, Hattulanselälle, Katumajärvelle sekä Evon Rautjärville.

Hankkeessa kehitettävien maastopyöräreittien osalta kuvaukset aloitettiin ruskan värittämässä luonnossa Evolla. Tähtiesiintyjäksi saatiin Mauri Majava, joka poseerasi meille reitin varrella kuvauspäivän päätteeksi. Kuvauksia jatkettiin Kiipulan maastopyörätapahtumassa, josta saimme vauhdikasta kuvaa esittelyvideota varten. Talvipyöräkuvauksia teemme Aulangon mtb-reitillä, kun polut peittyvät taas lumeen. Yhteensä kehitettäviä maastopyöräreittejä valitaan kuusi, joille rakennetaan kattava infopaketti esittelyvideoineen ja reittiselostuksineen.

Julkaisut

Järvisuunnistussovellus syntyy HAMK Smartissa. Kuvassa Mika Soramäki ja Juuso Saarinen testaavat sovelluksen toimivuutta.

Yhteystiedot

Heidi Kontio

HAMK, Hämeen amatti-korkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMK:in logo