Y-robo
Keskeisenä tavoitteena on löytää uusia sovelluskohteita robottien käytölle ja lisätä merkittävästi tietoutta robotiikan uusista sovellusmahdollisuuksista Hämeen alueen yrityksissä ja oppilaitoksissa.
Hanketiedot
Hankkeen perustiedot
- Toteuttaja: HAMK
- Rahoittaja: Hämeen liitto (AIKO)
- Projektipäällikkö: Tapio Väisänen
- Toteutusaika: 17.4.2018 — 31.3.2019
- Kohdealue: Kanta-Häme
Keskeisenä tavoitteena on löytää uusia sovelluskohteita robottien käytölle ja lisätä merkittävästi tietoutta robotiikan uusista sovellusmahdollisuuksista Hämeen alueen yrityksissä ja oppilaitoksissa. Hankkeessa keskitytään erityisesti valmistavan teollisuuden yrityksiin kone-, tuotanto- sekä rakennusalalla. Sovelluskohteita haetaan myös luonnonvara-alalta. Tavoitteena on tuottaa tietoa myös muille alueen toimijoille.
Käytännön kokeilutoiminnalla selvitetään, miten yhteistyörobotit edistävät työsuoritteiden tehokkuutta, parantavat työturvallisuutta ja työn laatua. Lisäksi selvitetään, millaista osaamista robotiikan käyttöönotto edellyttää. Hanke tarjoaa osaltaan ratkaisuja pk-yrityksissä havaittuihin osaamisen johtamisen ja digimurroksen haasteisiin. Tällä työllä luodaan Hämeen alueen yrityksille mahdollisuuksia olla robotiikan hyödyntäjien etulinjassa.
Keskeiset toimenpiteet
- Pop-up -tyylisiä tilaisuuksia yhteistoimintarobottien tuomien mahdollisuuksien esittelemiseksi suurelle yleisölle
- Industryhack-tilaisuus
- Useita robotiikkakokeiluja yrityksissä ja oppilaitoksissa
Hankkeessa tehtyjä kokeiluja yhteistyörobotiikan sovelluksista
Kokeilu yhteistyörobotin hyödyntämiseksi kipsilevyjen asennukseen rakennustyömaalla. Levyjen asennustyö on aikaavievää, raskasta ja epäergonomista. Se rasittaa asentajien tuki- ja liikuntaelimistöä ja loukkaantumisriski on koko ajan läsnä työssä. Kokeilulla etsittiin keinoja rakennusalan työntekijöiden loukkaantumisten ja tuki- ja liikuntaelinten rasitusvammojen vähentämiseksi yhteistyörobotiikan avulla. Yhteistyörobotit voivat työskennellä työmailla työntekijöiden rinnalla eikä työntekijöiden tarvitse keskeyttää töitään siksi aikaa, kun robotti suorittaa omia työvaiheitaan.
Kokeilu yhteistyörobotin hyödyntämiseksi maatalousalalla. Sovellusmahdollisuuksia tutkittiin sekä pienten ja keskisuurten maatilojen sekä maatalousalan koulutuksen tarpeisiin. Tässä testattiin yhteistyörobotin soveltuvuutta kirsikkatomaattien pakkaamiseen.
YHTEISTYÖROBOTIT – TULEVAISUUDEN TYÖKAVERI
- Our experience working with collaborative robots and associated Technology in Y-robo ProjectLUE LISÄÄ Collaborative robots with abbreviation cobots advertised as milestone for human-robot interaction develop our interest on the technology. As coming from industrial sector, there is always a doubt in […]
- Yhteistyörobotit hitsaavassa teollisuudessaLUE LISÄÄ Roboteilla on ollut jo pitkään vahva jalansija metalliteollisuudessa sen erilaisissa tehtävissä. Varsinkin hitsaavan teollisuuden robotisointiaste on ollut jo pitkään korkea. Roboteilla on […]
- Cobots: Side-by-side or to be excluded?LUE LISÄÄ The offering of the technology Collaborative robots were introduced in 2008 to the markets when Universal Robots unveiled their first robot, the legendary UR5, that was able to perform tasks without […]
Yhteystiedot