Hyppää sisältöön

Materiaalien pitkäaikaiskestävyyden tutkimus 

Tätä tarjoamme

HAMKin testilaitteilla voidaan toteuttaa materiaalien kestävyyden tutkimusta erilaisissa kiihdytetyissä olosuhteissa.

Materiaaleihin voivat vaikuttaa esimerkiksi korroosio, auringonvalon säteily, kosteus, lämpötilanvaihtelut, ilman epäpuhtaudet, kemikaalirasitus ja mekaaniset rasitukset. Materiaaleissa tapahtuvia muutoksia voidaan seurata esim. visuaalisilla ja mikroskooppitarkasteluilla, lujuuskokeilla ja muilla mekaanisilla testeillä sekä väriero- ja kiiltomittauksilla. Olosuhderasitusta voidaan tehdä myös todellisissa ulko-olosuhteissa HAMKin omilla ulkotestikentillä. 

Palvelut yrityksille 

Pinnoitteet ja muut materiaalit altistuvat erilaisille ympäristötekijöille, kuten vesi, kosteus, suola, UV-säteily, lämpö ja kylmyys. HAMK Techissä näiden tekijöiden vaikutusta voidaan testata kiihdytetyillä kokeilla. Kehitämme jatkuvasti testausmenetelmiämme ja -laitteistoamme ja osallistumme aktiivisesti esimerkiksi ohutlevyjen pitkäaikaiskestävyyden tutkimukseen. 

Esimerkkejä palveluistamme: 

  • Korroosiotutkimukset (esim. suolasumutestaus) 
  • Olosuhderasitus (lämpötilan, kosteuden ja UV-säteilyn vaikutukset) 
  • Ulkotestaus (sää- ja ilmastorasitus, likaantuminen ulkona) 
  • Väri- ja kiiltomittaukset olosuhdetestien aikana 
  • Pinnoitteiden adheesiotestaus 

Testauspalveluihimme kuuluu myös kattava tulosten analysointi ja raportointi. 

Palvelut

Korroosiotestaus 

Suolasumutestejä käytetään, kun halutaan selvittää materiaalien korroosionkestoa ja ruostumisalttiutta. Palveluihimme kuuluvat materiaalien ja tuotteiden korroosiokestävyyden selvitys korroosiotesteissä kuten neutraali suolasumutesti, proheesio ja VDA-testit esimerkiksi standardien SFS-EN ISO 9227, SFS-EN ISO 11997-1, ASTM B117, ASTM G 85 A5 ja SFS-EN ISO 12944-6 mukaisesti. Jatkuvan neutraalin suolasumutestauksen lisäksi teemme erilaisia syklisiä testejä, joissa myös lämpötilan vaihtelut ja kosteuden säätö ovat mahdollisia. Käytössämme on kolme 1100-litraista korroosiokaappia, joten isommatkin kappaleet mahtuvat testattaviksi. 

Korroosiotesteissä voidaan tutkia erilaisten materiaalien, materiaaliyhdistelmien, rakenteiden, laitteiden ja osien korroosionkestävyyttä. Testejä käytetään sekä pinnoittamattomille metalleille että maalatuille ja pinnoitetuille kappaleille esimerkiksi maaliteollisuudessa, autoteollisuudessa, avaruustutkimuksen ja puolustusvoimien applikaatioissa sekä sähkö- ja elektroniikkakomponenteissa. 

Korroosiotestilaitteet: 

  • Q-Fog CCT 1100 
  • Q-Fog CRH 1100 
  • Ascott CC 1300  

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 9227 Korroosiokokeet keinotekoisissa kaasuympäristöissä. Suolasumukokeet 
  • ASTM B117 Standard Practice for Operating Salt Spray (Fog) Apparatus 
  • SFS-EN 13523-8 Coil coated metals. Test methods. Part 8: Resistance to salt spray (fog) 
  • IEC 60068-2-11 Basic environmental testing procedures. Part 2: Tests. Test Ka: Salt mist (IEC 68-2-11) 
  • SFS-EN 60068-2-11 Environmental testing. Part 2: Tests. Test Ka: Salt mist. 
  • MIL-STD-1312-1 Military standard. Fastener test methods. Salt spray. 
  • ASTM G 85 Standard Practice for Modified Salt Spray (Fog) Testing. Annex A5. Dilute electrolytic fog/dry test. 
  • AECTP-300 Climatic environmental tests. Method 309. Salt fog. 
  • MIL-STD-810G Department of defense test method standard. Method 509.5 Salt fog. 
  • VDA 621-415 Anticorrosive check of vehicle coating with circular changing stress. 
  • SFS-EN ISO 11997-1 Paints and varnishes – Determination of resistance to cyclic corrosion conditions, Part 1: Wet (salt fog)/dry/humidity 
  • IEC 60068-2-52 Environmental Testing – Part 2: Tests – Test Kb: Salt Mist, Cyclic (Sodium Chloride Solution) 
  • SFS-EN ISO 11997-2 Paints and varnishes. Determination of resistance to cyclic corrosion conditions. Part 2: Wet (salt fog)/dry/humidity/UV light. 
  • ASTM D5894-96 Standard practice for cyclic salt fog/UV exposure of painted metal (Alternating exposure in a fog/dry cabinet and UV/condensation cabinet. 
  • SFS-EN ISO 12944-6 Paints and varnishes – Corrosion protection of steel structures by protective paint systems – Part 6: Laboratory performance test methods 
  • SFS-EN ISO 12944-9 Paints and varnishes – Corrosion protection of steel structures by protective paint systems – Part 9: Protective paint systems and laboratory performance test methods for offshore and related structures 

Myös lukuisten muiden standardien mukaiset testit onnistuvat. 

Avainsanat

korroosio, korroosionkesto, korroosionkestävyys, korroosiotutkimus, korroosiotesti, korroosiotestit, korroosiotestaus

UV-testaus 

UV-kaapeilla voidaan simuloida auringonvalon ja kosteuden vaikutusta materiaaleihin. UV-testissä materiaalit altistetaan vaihteleville sykleille UV-säteilyä ja kosteutta tarkasti kontrolloiduissa korotetuissa lämpötiloissa. Auringonvalon vaikutuksia simuloidaan erityisten UV loisteputkilamppujen avulla. Kastetta ja sadetta simuloidaan kondensoivalla kosteudella ja/tai vesisuihkutuksella. 

QUV-laitteessa auringonvalon vaikutus saadaan aikaan fluoresoivien UV-lamppujen avulla. UV-lamput jaetaan tavallisesti UV-A ja UV-B –lamppuihin riippuen niiden emittoiman säteilyn aallonpituudesta. Vaikka UV-valo kattaa vain noin 5 % auringonvalosta, se kuitenkin aiheuttaa suurimman osan orgaanisten aineiden (kuten maalit, lakat, muovit ja kumit) fotokemiallisesta hajoamisesta. UVA-lampun aallonpituusalue on noin 295–365 nm ja korrelaatio auringon UV-säteilyn kanssa on hyvä. UVB-lampun säteily on lyhytaaltoisempaa ja näin ollen tehokkaampaa, mutta se ei täysin korreloi auringonvalon spektrin kanssa. UV-testit kiihdyttävät auringonvalon, sateen ja kasteen tuottamia vaurioita, jolloin lyhyilläkin testiajoilla voidaan tuottaa kuukausien tai vuosien ulkokäyttöä vastaavat vauriot. Käytössämme on UV-A ja UV-B lamput sekä erilaisia valofilttereitä. 

UV-testejä voidaan käyttää kaikille materiaaleille, joihin auringon UV-valo vaikuttaa, esimerkiksi metalli- ja puutuotteiden pinnoitteet ja maalit, muovit, kumit ja kankaat. Testatuissa kappaleissa havaittavia virheitä voivat olla muun muassa värin muutokset, haalistuminen, liituuntuminen, lohkeilu, sumentuminen, rakkuloiden muodostuminen, kiillon katoaminen, lujuuden katoaminen ja haurastuminen. 

UV-testilaitteet: 

  • QUV UV-testikaappi, malli QUV/spray 
  • QUV UV-testikaappi, malli QUV 

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 11997-2 Paints and varnishes. Determination of resistance to cyclic corrosion conditions. Part 2: Wet (salt fog)/dry/humidity/UV light 
  • SFS-EN ISO 4892-3 Plastics. Methods of exposure to laboratory light sources. Part 3: Fluorescent UV lamps.  
  • SFS-EN ISO 11507 Paints and varnishes. Exposure of coatings to artificial weathering. Exposure to fluorescent UV and water. 
  • SFS-EN 13523-10 Coil coated metals. Test methods. Part 10: Resistance to fluorescent UV light and water condensation. 
  • SFS-EN 927-6 Paints and varnishes. Coating materials and coating systems for exterior wood. Part 6: Exposure of wood coatings to artificial weathering using fluorescent UV lamps and water. 
  • SFS-EN ISO 16474-3 Paints and varnishes. Methods of exposure to laboratory light sources. Part 3: Fluorescent UV lamps 

Myös lukuisten muiden standardien mukaiset testit onnistuvat. 

Avainsanat

ilmastorasitus, valonkesto, värinkesto, säänkesto 

Xenon-testaus 

Xenon-kaapeilla voidaan simuloida auringonvalon ja kosteuden vaikutusta materiaaleihin. Xenon-testissä materiaalit altistetaan vaihteleville sykleille säteilyä ja kosteutta tarkasti kontrolloiduissa olosuhteissa. Xenon-valossa simuloidaan koko auringonvalon spektri, eikä vain UV-valoa kuten UV-testeissä. 

Xenon-testit kiihdyttävät auringonvalon, sateen ja kasteen tuottamia vaurioita, jolloin lyhyilläkin testiajoilla voidaan tuottaa kuukausien tai vuosien ulkokäyttöä vastaavat vauriot. Käytössämme on Q-SUN Xe-3-HBSE kaikkien materiaalien testaukseen sekä pienempi laite pelkällä valolla, jossa tutkitaan pääasiassa kankaita. 

Xenon-testejä voidaan käyttää kaikille materiaaleille, joihin auringonvalo vaikuttaa, esimerkiksi metalli- ja puutuotteiden pinnoitteet ja maalit, muovit, kumit ja kankaat. 

Xenon-testilaitteemme: 

  • Q-SUN Xe-3-HBSE: täyden spektrin auringonvalo kosteudenhallinnalla, vesisuihkulla (edessä ja takana) ja kaksoiskosketusnäytöillä 
  • Suntest CPS+, Heraeus Instruments  

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 16474-2 Paints and varnishes – Methods of exposure to laboratory light sources 
  • SFS-EN ISO 105-B02 Textiles. Tests for colour fastness. Part B02: Colour fastness to artificial light: Xenon arc fading lamp test. 
  • SFS-EN ISO 4892-2 Plastics. Methods of exposure to laboratory light sources. Part 2: Xenon-arc lamps 

Avainsanat

xenon, valonkesto, värinkesto, haalistuminen, säänkesto 

Kondenssi/kosteudenkestävyyden testaus

Kondenssitestilaite simuloi ulkotilojen kosteuden vahingollisia vaikutuksia kondensoimalla lämmintä vettä suoraan testinäytteiden pinnalle. Laite kiihdyttää altistusta verrattuna luonnonolosuhteisiin korkeammalla kosteuden lämpötilalla. Kondenssitestausta käytetään tyypillisesti erilaisille pinnoitteille, sillä voidaan selvittää esimerkiksi maalien rakkuloitumistaipumusta ja puupinnoitteiden kuplimista ja kosteudenkestoa. 

Ulkona materiaalit joutuvat säännöllisesti tekemisiin kosteuden kanssa. Suurin osa kosteudesta johtuu tiivistyneestä ilmankosteudesta eikä sateesta. Simulaatio saadaan aikaiseksi kondensaatiosyklin avulla, jolloin laitteen pohjalla olevasta säiliöstä höyrystetään vettä. Höyry pitää kammioon suhteellisen kosteuden lähellä sataa prosenttia. Koekappaleiden taustapuoli on kosketuksissa viileämmän huoneilman kanssa ja kammiossa olevaa vesihöyryä tiivistyy pisaroiksi näytteisiin. Pisarat ovat kondenssivettä, joka on hyvin puhdasta, periaatteessa tislattua vettä. Tämä parantaa testin toistettavuutta ja myös ehkäisee näytteiden likaantumista. 

Kondenssi-testilaitteemme: 

  • QCT Kondensaatiotestilaite 
  • CT Kondensaatiotestilaite 

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 6270-1 Paints and varnishes. Determination of resistance to humidity. Part 1: Condensation (single-sided exposure) 

Avainsanat

kuplinta, rakkuloituminen, rakkuloituminen, kosteudenkesto, kosteuskestävyys, kondenssikosteus

Ulkotestaus

Materiaalien kestävyys todellisissa olosuhteissa ulkona selviää parhaiten siellä, missä niitä todellisuudessa tullaan käyttämään. Käytännössä tätä testausta tehdään ulkotestaus-kentillä ympäri maailmaa. HAMK:n omien kenttien lisäksi voimme toimittaa näytteitä kaupallisille ulkotestikentille ulkomaille tai auttaa näillä kentillä testattujen näytteiden analysoinnissa. Erilaisilla testikentillä tutkitaan eri asioita, esimerkiksi rankoissa merenrantaolosuhteissa korroosionkestoa ja eteläisillä alueilla auringonvalonkestoa. Ulkotestaukseen voidaan laittaa mitä tahansa materiaaleja ja tuotteita, periaatteessa ilman kokorajoituksia. 

Ulkotestikentillä tutkitaan myös likaantumista, esimerkiksi ilmansaasteiden tai levänkasvun vuoksi. 

Meillä on työkalut standardin SFS-EN 13523-19 mukaisten näytteiden valmistukseen, joten meiltä voi tilata myös pelkän näytteiden valmistuksen. 

HAMK:n omat ulkotestikentät: 

  • Hämeenlinna, testikenttä sisämaassa, lievä korroosiorasitus, matala auringonsäteilyn määrä, ns. suomalainen perusolosuhde 
  • Mustiala, biologisen kasvuston kenttä, keskellä suomalaista metsää 

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 2810 Paints and varnishes. Natural weathering of coatings. Exposure and assessment 
  • SFS-EN 13523-19 Coil coated metals. Test methods. Part 19: Panel design and method of atmospheric exposure testing. 
  • SFS-EN ISO 11474 Corrosion of metals and alloys – Corrosion tests in artificial atmosphere – Accelerated outdoor test by intermittent spraying of a salt solution (Scab test). 

Sääolosuhteiden testaus (sääkaappi) 

Laitteita ja osia käytetään ja varastoidaan erilaisissa paikoissa ja niiden materiaalit ja rakenteet altistuvat erilaisille lämpötiloille ja olosuhteille. Sääkaapin testien perusteella arvioidaan, millaisia ongelmia lämpötilan ja kosteuden vaihtelut voivat vaikuttaa laitteeseen tai osiin sen koko elinkaaren aikana suunnittelusta, valmistuksesta ja kuljetuksesta käyttöön asti. 

Sääolosuhteissa tapahtuvien lämpötila- ja ilmankosteuserojen vaikutusta voidaan tutkia sääkaapissa, jonka lämpötilaa voidaan säätää -75 °C:n ja +180 °C:n välillä ja suhteellista kosteutta 10–98 %RH. Lisäksi se voidaan ohjelmoida noudattamaan myös erilaisia ilmankosteudessa tapahtuvia syklisiä vaihteluita. Kaapin tilavuus on 680 litraa ja suurimman mahdollisen testattavan kappaleen koko noin 760 x 810 x 990 mm. 

Kaapissa voidaan tutkia mitä tahansa materiaaleja ja tuotteita erilaisissa lämpötiloissa ja kosteusolosuhteissa. Siellä voidaan tehdä esimerkiksi erilaisia varastointitestejä, käyttölämpötilatestejä ja simuloida kuljetusten aikaista rasitusta. Kaapissa on tutkittu runsaasti esimerkiksi rankkoihin olosuhteisiin (suuri kosteus ilmassa esim. kaivoksissa tai sademetsissä) käyttöön meneviä laitteita, joiden luotettava toiminta on haluttu varmistaa. Kaapissa on sisäänvienti sähköjohdoille, joten myös päällä olevien laitteiden tutkimus onnistuu. 

Sääkaapin lisäksi korkean lämpötilan kokeita pystytään tekemään lämpökaapeissa ja kylmäkokeita pikapakastimessa. Pikapakastimen tilavuus on 585 litraa ja sillä saadaan jäähdytettyä nopeasti suuriakin massoja. 

Sääkaapeissa voidaan testata muun muassa: 

  • lämmön kestävyyttä 
  • kylmän kestävyyttä 
  • korkean suhteellisen kosteuden kestävyyttä 
  • matalan suhteellisen kosteuden kestävyyttä 
  • varastoitavuutta 
  • kestoaikaa ja käyttöikää 
  • vanhentumista 

Laitteet: 

  • Espec ARS-0680, Lämpö- kylmä- ja kosteuskaappi, lämpötilan ja ilmankosteuden säätö (-75 – +180 C, 10–98 %rh), kaapin koko 680 L, 850 x 1000 x 800 mm. 
  • Pikapakastin 
  • Lämpökaapit Termaks 2kpl  

Sääkaapeissa voidaan tehdä useita standardinmukaisia testejä, esimerkiksi alla listatut testit. 

  • IEC60068 2-1: Cold 
  • IEC60068 2-2: Dry heat 
  • IEC60068 2-3: Damp heat, steady state 
  • IEC60068 2-14 Nb: Change of temperature with specified rate of change 
  • IEC60068 2-30: Damp heat, cyclic (12+12h cycle) 
  • IEC60068 2-38: Composite temperature/ humidity cyclic test 
  • IEC60068 2-78: Damp heat, steady state 
  • ISO16750-4 5.3: Temperature cycling 
  • SFS-EN 13523-27 ”Coil coated metals. Test methods. Part 27: Resistance to humid poultice (Cataplasm test) 

Väri- ja kiiltomittaus

Väri- ja kiiltomittareita käytetään laajasti laadunvalvonnassa värien ja kiillon seuraamisessa. Lisäksi niillä voidaan seurata materiaalien värin- ja kiillonmuutoksia materiaalien vanhetessa. Muutoksia mitataan erityisesti nopeutettujen olosuhdetestien sekä ulkotestien yhteydessä. Visuaalinen tarkastus on sekä värin että kiillon määrittelyssä tärkeää, mutta mittareilla saadaan tulokseksi numeerinen arvo, joka ei ole katsojasta riippuvainen.  

Väri- ja kiiltomittarilla voidaan mitata hyvin erilaisia materiaaleja ja tuotteita: metalleja, muovia, kankaita, puuta, maalia, pigmenttejä – vain mielikuvitus on rajana. Luotettavin tulos saadaan pinnasta, joka on mittauskohdalta suora, mutta koska mittausala on pieni, on eri muotoisten tuotteiden mittaus mahdollista.  

Spektrofotometri Datacolor 600 TM 

  • mittaa tuotteen värin 
  • sopii lähes kaikille materiaaleille ja tuotteille 
  • mittausgeometria Diffuusi/8° (D/8) 
  • väriasteikko, valonlähde ja havainnointikulma valittavissa 
  • mittaus ilman kiiltokomponenttia ja kiiltokomponentin kanssa mahdollinen (SPIN/SPEX) 
  • käytettävissä olevat mittausaukot 6,6 mm, 9 mm ja 30 mm 

Erichsen Spektromaster 565 

  • mittaa tuotteen värin 
  • sopii lähes kaikille materiaaleille ja tuotteille 
  • mittausgeometria Diffuusi/8° (D/8) 
  • väriasteikko, valonlähde ja havainnointikulma valittavissa 
  • mittaa myös tuotteen kiillon, mittausgeometria 60° 
  • kannettava, joten mittaukset mahdollisia missä tahansa 

Kiiltomittari micro-TRI-gloss 

  • mittaa tuotteen kiillon 
  • sopii lähes kaikille materiaaleille ja tuotteille 
  • mittausgeometriat 20°, 60° ja 85° 
  • kannettava, joten mittaukset mahdollisia missä tahansa 

Värin ja kiillon mittaus pinnoilta: 

  • Datacolor 600 TM spektrofotometri 
  • Erichsen Spektromaster 565 
  • Micro TRI Gloss kiiltomittari 

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 2813 Paints and varnishes. Determination of gloss value at 20°, 60° and 85° 
  • SFS-EN ISO/CIE 11664-4 Colorimetry. Part 4: CIE 1976 L*a*b* colour space 

Mekaaniset testit pinnoitteille

Testaamme ja tutkimme maalattujen tuotteiden ominaisuuksia, kuten adheesio, taivutuskestävyys, iskunkestävyys ja naarmuuntumisenkestävyys. Olosuhdetesteissä tapahtuneita vaurioita ja muutoksia voidaan todentaa testin jälkeen näillä mekaanisilla testeillä. 

Pinnoitepaksuusmittaukset  

Phascope PMP10 Duplex mittaa pinnoitepaksuuden faasiherkällä pyörrevirtamenetelmällä (ISO 21968) ja magneettisella induktiomenetelmällä (ISO 2178). Mittajärjestelmä havaitsee alusmateriaalin automaattisesti ja valitsee sen mukaan sopivan menetelmän. Laitteella voidaan mitata maalikerroksen ja sinkkipinnoitteen (tai muun ei-magneettisen metallisen materiaalin) pinnoitepaksuudet samalla mittauksella. Mittaria voidaan käyttää myös maalikerroksen mittaamiseen alumiinin tai muun (ei-magneettisen) metallin pinnalla. Tarvittaessa voimme käyttää pinnoitepaksuuden mittaamiseen myös Paint inspection gauge -laitetta.  

Naarmuuntumisenkesto/kalvon kovuus (ISO 15184 ja EN 13523-4) 

Naarmutuskoe käsikäyttöisellä kynämäisellä Erichsen Hardness Test Pencil (model 318 S) -laitteella. Laitteella saavutettava maksimivoima on 20N. 

Adheesiotestit  

Hilaristikkokoetta (SFS-EN ISO 2409, ASTM D 3359-02) voidaan käyttää kalvonpaksuuteen 250 µm asti, X-viiltokoetta (SFS-EN ISO 16276-2) myös paksummille maalikalvoille. Hilaristikkokoetta voidaan käyttää niin metalli- kuin puualustojen pinnoitusten testaukseen.  Menetelmässä viilletään pinnoitteen läpi kahdesta eri suunnasta, jolloin muodostuu ristikkokuvio. Tämän jälkeen ristikon pintaan painetaan adheesioteippi ja sen mukana irtoaa osa pinnoitteesta, jos adheesio on heikentynyt.  X-viiltokokeessa tehdään ristikkäiset X-kirjaimen muotoiset viillot ja adheesio määritetään teipin avulla. 

Tartuntavetokoe SFS-EN ISO 4624 
Testissä pinnoitettuun levyyn liimataan vetokappale ja vetokappaleet vedetään irti sopivalla vetolujuuden mittauslaitteella. Koetulos on vetojännitys, joka tarvitaan murtamaan heikoin rajapinta (tartuntamurtuma eli adheesiomurtuma) tai heikoin komponentti (materiaalin sisäinen murtuma eli koheesiomurtuma) koekappaleessa.  

Taivutuskestävyys (SFS-EN ISO 6860) 
Testissä tutkitaan maali- tai lakkakalvojen halkeilua tai metallialustasta irtoamista, kun alustaa taivutetaan kartiomaisen tuurnan ympärille. 

Iskunkestävyys (ISO 6272-2, EN 13523-5, ASTM-D-2794) 
Päästään puolipallon muotoisella pudotuspunnuksella määritetään iskuenergia, jonka pinnoite kestää murtumatta. 

Abraasionkestävyys (Taber)

Taber-abraasiotestilaitteella voidaan tutkia erilaisten materiaalien hankauskulutuskestävyyttä, ja täten simuloida esimerkiksi erilaisten pintojen pyyhkimisen aiheuttamaa kulumista. Kullekin materiaalille on olemassa omat standardinsa, jotka viittaavat Taber-menetelmään. Laitteella voidaan tutkia esimerkiksi maalipinnoitettuja ohutlevyjä ja anodisoitua alumiinia, mutta tutkittavien materiaalien kirjo on hyvin laaja. Laitteeseen on saatavilla erilaisia kulutusrullia tutkittavan materiaalin mukaisesti. Eri suuntiin pyörivät rullat kuluttavat näytteen pintaan kulutusuran. Lisäpainoilla ja kierrosnopeudella voidaan vaikuttaa testin kuluttavuuteen. Laitteella käytetty näytekoko on tarkkaan määritelty, ja pinnan tulee olla tasainen ja levymäinen. Kulutuskestävyyttä voidaan määritellä esimerkiksi painohäviömittauksin tai visuaalisesti arvioiden, standardista ja materiaalista riippuen.  

Laitteet: 

  • Taber Rotary Abraser 5135 

Esimerkiksi seuraavien standardien mukaiset testit onnistuvat: 

  • SFS-EN ISO 7784-2 Paints and varnishes. Determination of resistance to abrasion. Part 2: Method with abrasive rubber wheels and rotating test specimen 
  • SFS-EN 13523-16 Coil coated metals. Test methods. Part 16: Resistance to abrasion 
  • ASTM D4060 Standard Test Method for Abrasion Resistance of Organic Coatings by the Taber Abraser 
  • ISO 10074 Anodizing of aluminium and its alloys — Specification for hard anodic oxidation coatings on aluminium and its alloys 

Fourier Transform Infrared Spectrophotometer (FTIR)

Fourier-muunnos-infrapunaspektroskopia (FTIR) on värähdysspektroskopiaa, jonka avulla voidaan tunnistaa kemiallisia yhdisteitä. FTIR-mikroskoopilla voidaan myös kuvantaa kaksiulotteisia alueita ja määrittää eri aineiden sijoittumista tai jakautumista näytteessä. 

FTIR-menetelmällä voidaan tutkia erilaisia materiaaleja ja tunnistaa pääasiassa orgaanisia aineita, kuten muoveja tai biomassaa. FTIR menetelmänä perustuu infrapunasäteilyn heijastumiseen näytteestä tai näytteen absorptioon. Laite on yksinkertainen käyttää, ja yksi mittaus kestää vain sekunteja. Näytteen olomuoto voi olla kiinteä, neste tai kaasu, ja näytemääräksi riittää todella pienikin palanen. Kullakin yhdisteellä on omanlainen spektrinsä, joka on ikään kuin yhdisteen sormenjälki. Laitteelta löytyy tallennettuna valmiita kirjastoja eli tunnettujen yhdisteiden spektrejä, joihin näytteen spektriä voidaan verrata, ja täten tunnistaa näytteen sisältämiä yhdisteitä ja kemiallisia sidoksia. 

Laitteet: 

  • SHIMADZU IRSpirit 

Hyperspektrikuvaus

Hyperspektrikuvauksella tutkitaan, miten ja kuinka voimakkaasti kohde heijastaa valoa sekä näkyvän valon aallonpituusalueella että ihmissilmälle näkymättömällä infrapuna-alueella. Hyperspektrikamera ottaa tutkittavasta kohteesta valokuvan ja mittaa kohteen heijastavuusspektrin 400–1000 nm aallonpituusvälillä jokaisen kuvapikselin kohdalla. 

Hyperspektrikuvausta voidaan käyttää esimerkiksi: 

  • mittaamaan valtava määrä heijastavuusdataa, jota voidaan käyttää edelleen esimerkiksi koneoppimiseen 
  • erottelemaan sekoittuneita materiaaleja toisistaan 
  • havaitsemaan ja analysoimaan hienovaraisia poikkeamia materiaalien pinnoilla 
  • laadunvalvontaan, ympäristön sekä kasvustojen monitorointiin, materiaalien lajitteluun 

Hyperspektrikuvia voidaan ottaa ulko-olosuhteissa riittävässä auringonvalossa tai laboratoriossa valaisemalla kohde hyperspektrikuvaukseen tarkoitetuilla lampuilla. Kuvattava kohde voi olla lähes minkä kokoinen tahansa, joskin hyvin pienet (alle 1 cm) kohteet voivat aiheuttaa haasteita tarkennuksen kanssa. 

Laitteet: 

  • Specim IQ 

Ota yhteyttä

Yhteydenottolomake


Mahdollista yhteistyötämme varten, kuvaile palveluntarvettasi ja jätä yhteystietosi!
Nimesi(Pakollinen)
Haluan, että minuun otetaan yhteyttä
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.