
HAMK Bio – kestävää biotaloutta
Ajankohtaista
- Opinnäytetyö: Maatalouden menestys vaatii maatalousyrittäjiltä vahvempaa brändiosaamista14.06.2022
- Edullisempaa biohiiltä11.05.2022
- Ensimmäinen Hämeen KIERTO -tapahtumakuukausi alkaa torstaina20.04.2022
- Hämeessä parannetaan maaseudun ilmastoturvallisuutta19.04.2022
- Uusi biokaasun tuotantotapa tavoittelee hiilinegatiivisuutta 05.04.2022
- HAMK on mukana maakunnan bio- ja kiertotaloustoimijoiden Hämeen KIERTO -tapahtumakuukaudessa18.03.2022
- HAMKissa tutkitaan mahdollisuuksia kasvattaa peltojen hiilivarastoja07.03.2022
- Tukea hämäläisten elintarvikeyritysten vihreään kasvuun21.02.2022
- Kanta-Hämeeseen perusteilla bioraaka-aineosaamisen keskus02.02.2022
- Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekartta on julkaistu27.01.2022
Perustiedot
tietoa tutkimusyksiköstä
HAMK Bio -tutkimusyksikössä kehitetään biotalouden ratkaisuja sovellus- ja liiketoimintalähtöisesti. Olemassa olevan liiketoiminnan vahvistamisen lisäksi luomme uutta tutkimustietoa, innovoimme ja saatamme uusia ideoita hyödyntämis- ja kaupallistamispolulle. Tutkimusta tehdään viidessä monipuolisessa tutkimusympäristössä, joissa tutkimusideoita testataan käytännönläheisissä olosuhteissa.
Vahvuuksiamme ovat käytännön osaaminen alkutuotannossa, jalostusarvon nosto sekä sivuvirtojen hyödyntäminen ketjun eri vaiheissa.
HAMK Biossa tutkitaan veden ja maaperän sekä niistä saatavan biomassan kestävää hyödyntämistä. Samalla kehitämme biotaloutta ilmastoviisaammaksi. Tutkimus perustuu ajatukseen aineen kierrosta maaperästä maaperään. Syntyvä ja kierrätettävä biomassa hyödynnetään mm. raaka-aineenaruuaksi, arvojakeiksi, maanparannus- ja lannoitetuotteiksi sekä bioenergiaksi.
Hyödynnämme tutkimuksessa tuotannosta syntyvää dataa ja lisäämme ymmärrystä ja ohjausta biomassan tuotantoon perustuvissa arvoketjuissa.
HAMK Bion tutkimus toimii maaseudun, kaupungin ja teollisuuden bio- ja kiertotalousprosesseissa edistäen ihmisen hyvinvointia monimuotoisessa ympäristössä. Soveltavalla tutkimuksella lähellä alan teollisuutta, elinkeinoharjoittajia ja muita toimijoita luodaan yhdessä uusia innovaatioita ja palveluita biobisnekseen.
Tutustu tutkimusympäristöihimme ja laitteistoomme, osaavaan henkilöstöömme ja tutkimuspalveluihimme.
YHTEYSTIEDOT

- Pakarinen Annukka
- tutkimusyksikön johtaja, Research Unit Director, HAMK Bio
- HAMK Bio
- Puh. +358503001827
- annukka.pakarinen@hamk.fi

- Vartiainen Päivi
- palvelukoordinaattori
- HAMK Bio
- Puh. +358504773118
- paivi.vartiainen@hamk.fi
Hankkeet
- ArvoLiike – Uusia arvoketjuja ja liiketoimintaa maaseudulle
- BIO-OSAKE – Bioraaka-aineosaamisen keskus
- BIOHILA
- CO-CARBON
- Elämysten hevonen
- FiksuHiili
- Hevoshäme – kestävän hevosmatkailun maakunta
- Hiiltä ja kasvua Etelä-Suomen savipelloille, HIKKA
- HULVATTU
- Hygienisoitu lanta
- Hämeen ilmastovahti
- Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle
- Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla
- Isosorsimo – rantojen riesasta resurssiksi
- Järkki
- Kestävä RuokaHäme
- KieMaRa
- LUO Net GOES International
- LUOVAMIX
- Lyckan – Maaseudun innovaatio- ja inspiraatiotoiminnan tulevaisuushub
- Monimuotoisuutta peltoon
- Nurmikoiden biodiversiteetti
- OO – Opitaan ojista
- Peltomaan prosessit hiilensidontatoimien kohdentamisen pohjana (Hiiletin)
- PoliRural
- RAHI – Lietehiili
- SatoBotti
- Suunta luontoon
- SYMBI
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- TyVi – Tietoa ja työkaluja viljelyvarmuuden parantamiseksi
- Voimala
- Wood2Biogas
- #Uusimaaseutu – #Nylandsbygd
- ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous
- Biohiili – Biohiilestä bisnestä Hämeeseen
- Biokierto
- Bioliike
- CleanExport
- Digipaali
- Digitalisaatiolla luonnonvarat biotalouteen
- FRUSH – Järkivihreä toimintamalli
- Hyvää karjalle
- HämIncent
- Kaupunkiviljelystä järkiruokaa
- Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä
- Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin
- Kilpailukykyä laadulla – yritysryhmähanke
- KIM – kasvipintaiset imeytysrakenteet
- Levarbio
- LUO Next Step
- Luomussa vara parempi
- Lyhyet läheiset ketjut – Lähiruoka ja sosiaalinen pääoma
- Lähiluonnon ihmeitä
- Lähiruoasta uutta liiketoimintaa – Local Street Food
- Nimisuojasta kilpailukykyä
- Oiva – Oman osaamisen tunnistaminen ja soveltaminen uusissa ammattikonteksteissa
- OK – Ojat kuntoon
- Opi ravinteista! (ORAS)
- Pienpanimohanke
- Pienteurastamohanke
- Sahaajakisälli
- SMART PARKS
- TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
- Työturvallisuus näkyväksi osaksi metsäalan opetusta
- Uudistuva metsäyrittäjä
- Valumavesien hygieniariskit
Tälle välilehdelle on koottu englanninkieliset hankesivut, joissa tutkimusyksikkö on tällä hetkellä mukana. Teemme kansainvälistä yhteistyötä myös muissa hankkeissamme, jotka esitellään käynnissä olevat/päättyneet-listauksissa (suomeksi).
- Toteutusaika: 15.1.2020–31.3.2023
- Rahoittaja: Erasmus+/EACEA
AGS co-creation and innovation programme
- Toteutusaika: 15.10.2021-31.5.2022
- Rahoittaja: AGS Programme
- Toteutusaika: 1.3.2019-31.12.2021
- Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Toteutusaika: 1.4.2021-31.3.2022
- Rahoittaja: Finnpartnership
- Toteutusaika: 15.1.2021-14.1.2024
- Rahoittaja: Erasmus+/EACEA
- Toteutusaika: 1.10.2020-31.5.2024
- Rahoittaja: Ulkoministeriö/HEI ICI -ohjelma
PoliRural – Future Oriented Collaborative Policy Development for Rural Areas and People
- Toteutusaika: 1.6.2019-30.5.2022
- Rahoittaja: Horisontti 2020
- Toteutusaika: 1.4.2016–31.3.2021
- Rahoittaja: Interreg Europe -ohjelma, Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoitus
Uusimmat julkaisut
Lisää julkaisuja
Jos upotus ei näy tai käytät ruudunlukuohjelmaa, avaa sivu tästä
Blogi

- Tutkimustyö Lepaan kerrosviljelykontissa muistuttaa suurta avaruusseikkailuaLUE LISÄÄ
“Työnsin pääni sekaan kuin innokas seikkailija konsanaan; ilman kokemusta ja tietoa siitä mikä minua odotti. Ajattelin, että mikäpä ettei! Kuuhun en voi matkustaa, mutta voin auttaa […]
- Research for agro-entrepreneurship open university concept in ZambiaLUE LISÄÄ
PBL-BioAfrica is researching opportunities for an open university concept in Zambia, focusing on agro-entrepreneurship. The research is conducted in collaboration with Ambitious.Africa and ESGROW. […]
- Kiertävä ravinneliuosjärjestelmä tuo kerrosviljelyyn tehokkuuttaLUE LISÄÄ
Hortonomiopintojen loppuvaiheilla oleva opiskelija esittelee näkemyksiään kerrosviljelystä suoritettuaan harjoittelujakson Little Gardenilla, joka on kerrosviljelyä kehittävä startup. […]