Hyppää sisältöön
Home Yhteistyöroboteille löydettiin uusia käyttökohteita

Yhteistyöroboteille löydettiin uusia käyttökohteita

Yhteistyöroboteille eli coboteille on löydetty uusia soveltamiskohteita sekä perinteisillä että vähemmän tavanomaisilla aloilla. Cobottien käyttöä visualisoitiin kymmenen eri yrityskokeilun kautta Kanta-Hämeessä. 

Hämeen ammattikorkeakoulun robotiikkaryhmän kaksivuotinen Yhteistyörobotit – Robotiikan toinen sukupolvi -hanke tuli päätökseensä vuodenvaihteessa. Tavoitteena oli kartoittaa uusia soveltamiskohteita yhteistyöroboteille sekä kehittää robotiikan soveltavaa tutkimusta ja näin mahdollistaa parempaa robotiikan käyttöönottoon liittyvää tukea yrityksille.  

Yhteistyörobottien käyttöä visualisoitiin Kanta-Hämeessä kymmenen eri yrityskokeilun kautta, osallistuneiden yritysten kirjon vaihdellessa aina perinteisistä valmistusteollisuuden yrityksistä vanhainkoteihin ja rakennusalan yrityksiin. Hankkeen aikana yhteistyöroboteille löydettiin myös uusia käyttö- ja soveltamiskohteita, ja näiden havaintojen pohjalta on päästy siirtymään kohti uusia haasteita. Esimerkiksi syksyllä 2021 alkaneessa, maatalousalan ja robotiikan yhdistävässä SatoBotti-hankkeessa selvitetään sitä, miten yhteistyörobotteja voitaisiin hyödyntää eri viljely-ympäristöissä. Myös tammikuussa 2022 alkanut Riihimäen kaupungin ja HAMKin yhteinen selvityshanke Avoin RoboLab on saanut ideansa Yhteistyörobotiikkahankkeelta.  

Pk-yritysten hyvä palaute yrityskokeiluista vahvistaa kiinnostuksen robotiikkaa kohtaan olevan kasvussa. Hankkeen aikana koottiin tietoutta yhteistyöroboteista ja niiden hyödyntämismahdollisuuksista jakava verkkosivu. Sivulta löytyvän verkkomateriaalin ja informaation avulla yritysten henkilöstö voi esimerkiksi testata omaa robotiikkaosaamistaan sekä arvioida robotiikkainvestoinnin soveltuvuutta omaan yritykseen, ja sivun kehittämistä jatketaan myös hankkeen päättymisen jälkeenkin. 

Havaintoja kokeiluista voi käydä lukemassa HAMK Unlimitedin artikkelista