Hyppää sisältöön

DAVE

Datavetoisen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi ja demonstraatioympäristö

Hank­keen tie­dot

HankeDAVE – Da­ta­ve­toi­sen kier­to­ta­lou­den TKI-​ekoinnovaatiosysteemi ja de­mon­straa­tio­ym­pä­ris­tö
Kesto1.8.2024-31.12.2026
To­teut­ta­jatHä­meen am­mat­ti­kor­kea­kou­lu
Ra­hoit­ta­jatHä­meen elinkeino-​, liikenne-​ ja ym­pä­ris­tö­kes­kus 
Bud­jet­ti250 357 €, josta EU-​tukea 187 768 €

Hankkeen tavoitteena on luoda datavetoisen kiertotalouden innovaatioympäristö, joka kehittää ympäristöystävällisiä ratkaisuja tehostamaan materiaalien ja resurssien käyttöä digitalisaation avulla, koko arvoketjun huomioiden. Yritykset pääsevät testaamaan ja mallintamaan ratkaisuja käytännön kokeiluissa, mikä tukee siirtymää kestävämpiin toimintatapoihin.

Hankkeen tavoitteena on luoda datavetoisen kiertotalouden innovaatioympäristö, jossa kehitetään ympäristöä säästäviä ratkaisuja ja tehostetaan materiaalien ja resurssien käyttöä digitalisaation avulla. Tavoitteena on edistää yritysten kykyä hyödyntää dataa ja digitalisaatiota, jotta kiertotalousratkaisut voidaan viedä käytäntöön koko arvoketjussa.

Kiertotalouden kehitys vaatii eri toimijoiden yhteistyötä ja datan jakamista, mikä on monilla aloilla vielä alkuvaiheessa. Hankkeessa yritykset voivat testata ja mallintaa ratkaisuja käytännön kokeiluissa, mikä auttaa arvioimaan niiden hyötyjä.

Erityistä huomiota kiinnitetään myös naisten osallistumiseen kiertotalouden ja digitalisaation kehittämisessä. Hanke tukee samalla Kanta-Hämeen kiertotaloustiekarttaa ja auttaa alueen yrityksiä siirtymään kestävämpiin toimintatapoihin.

Koh­de­ryh­mä

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat pk-yritykset, joiden agendalla on resurssiviisaan kiertotalouden edistäminen dataa ja digitaalisuutta hyödyntäen.

Kiertotalous tässä hankkeessa kohdistuu erityisesti resurssien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja materiaalin pitämiseen kierrossa mahdollisimman pitkään. Erityisesti huomio kohdistuu sivuvirtojen ja muiden ylimääräisten resurssien hyödyntämiseen yritysten välillä (teolliset symbioosit).

Toiminta-​alue

Hanke tuo hyötyä ensisijaisesti Kanta-Hämeen alueelle.

Mitä ta­voit­te­lem­me?

Hankkeen tavoitteena on:

1) Perustaa datavetoinen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi yhteistyössä pk-yritysten ja muiden toimijoiden kanssa, joka on avoin myös suurille yrityksille, oppilaitoksille ja tutkimuslaitoksille. Ekoinnovaatiolla tarkoitetaan ympäristöä säästäviä ratkaisuja mm. resurssien ja materiaalien käyttöön, jätemääriin, päästöihin ja energian kulutukseen. 

2) Käynnistää TKI-toimintaa arvoketjujen toimijoiden yhteistyönä joka tähtää datan ja digitalisaation avulla materiaalien käytön hallintaan, jätteen määrän vähentämiseen sekä teollisuuden sivuvirtojen ja muiden resurssien hyödyntämisen lisäämiseen.

3) Uudistaa pk-yrityksiä digitaalisten ratkaisujen ja datan, sekä kestävään resurssien käyttöön ohjaavien menetelmien avulla.

4) Luoda demonstraatioympäristö datavetoisen kiertotalouden TKI-toiminnan tueksi sekä kehitettyjen toimintamallien ja ratkaisujen toteutuksen visualisoimiseksi sekä taloudellisten että kestävän kehityksen hyötyjen arvioimiseksi.

5) Edistää sukupuolten tasa-arvoa kiertotaloussiirtymässä ja digitalisaatiossa tarvittavan osaamisen kehittymisessä sekä edistää kestävän kehityksen tavoitteiden tunnettuutta ja toteutumista kohderyhmän kanssa.

Hank­keen työ­pa­ke­tit

Tilaa uu­tis­kir­je!

Tilaamalla hankkeen uutiskirjeen saat tietoa innovaatioekosysteemistä ja kuulet hankkeen viimeisimmistä uutisista.

Ajan­koh­tais­ta

Hankkeen uutiset, tapahtumat ja julkaisut

DAVE-​podi podcast

DAVEpodissa sukelletaan mm. innovaatioekosysteemeihin, sivuvirtojen hyödyntämiseen, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyöhön sekä datavetoisen kiertotalouden mahdollisuuksiin. Podcast tuo ääneen alueen toimijoita ja tarjoaa näkökulmia siihen, miten rakennamme yhdessä kestävämpää tulevaisuutta

Yh­teys­tie­dot

Projektipäällikkö

Asiantuntija

Asiantuntija

Asiantuntija

Asiantuntija

Seu­raa meitä so­mes­sa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli