Hyppää sisältöön
Etusivu HAMKin kansainväliset opiskelijat auttavat paikallisia yrityksiä kasvamaan dataohjatun markkinoinnin avulla ja saavat käytännön kokemusta

HAMKin kansainväliset opiskelijat auttavat paikallisia yrityksiä kasvamaan dataohjatun markkinoinnin avulla ja saavat käytännön kokemusta

Toisen vuoden Hämeen ammattikorkeakoulun International Business -opiskelijat osallistuivat hiljattain kevätlukukauden projektiin, Marketing with Data, jossa teoria kohtasi käytännön todellisessa ympäristössä. Tavoitteena oli kaventaa teoreettisten opintojen ja käytännön kokemuksen välistä kuilua ja saada opiskelijat työskentelemään todellisten yritysten markkinointihaasteiden parissa. Analysoimalla dataa ja soveltamalla digitaalisen markkinoinnin strategioita opiskelijat auttoivat yrityksiä parantamaan sosiaalisen median alustojaan ja näkyvyyttään, kehittäen samalla omia taitojaan ja saaden arvokasta kokemusta.

Kolme projektissa mukana ollutta opiskelijaa, Ruwanthi Hanarasinghe, Yovini Hetti Pathiranage ja Ľuboš Halvon, jakoivat kokemuksiaan projektista. ”Dataohjattu markkinointi oli minulle uusi aihealue, joten tämä oli hyvä tilaisuus laittaa teoria käytäntöön ja nähdä, miten projekti tehdään todellisen yrityksen verkkosivuille”, Yovini kertoi.

Kurssin aikana opiskelijat työskentelivät erilaisten paikallisten yritysten markkinointiprojektien parissa. Mukana oli mm. risteily-yritys, golfklubi ja pakohuoneyritys. Opiskelijat auttoivat heitä ratkaisemaan markkinoinnin haasteita data-analyysin avulla. Projekti antoi opiskelijoille teknisiä taitoja analytiikassa, hakukoneoptimoinnissa ja sosiaalisen median strategioissa sekä todellista kokemusta asiakaskommunikaatiosta ja projektinhallinnasta.

Ideoista toimintaan: Opiskelijat näkevät strategiansa toteutuvan käytännössä

Kun Ruwanthi ja hänen tiiminsä alkoivat työskennellä golfklubin kanssa, sen verkkosivusto oli vielä kehitteillä. Yritys toteutti monia opiskelijoiden ehdottamia asioita, mistä opiskelijat olivat erittäin tyytyväisiä. ”Olemme niin iloisia, että he ovat ottaneet huomioon ehdotuksemme. Ennen projektia heidän sosiaalisen median läsnäolonsa oli erittäin vähäistä. Heillä oli vain Facebook ja Instagram, ja he julkaisivat sisältöä vain kahden viikon välein,” hän kertoi.

Työskentely risteily-yrityksen kanssa oli mielenkiintoinen kokemus ja sisälsi Yovinin mukaan suuren määrän dataa. Yritys antoi paljon dataa ryhmän käytettäväksi. Se helpotti keskeisten ongelmien tunnistamista, jotka yrityksen piti korjata verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassaan. Ryhmä loi yritykselle somesisältökalenterin, joka auttaa heitä ylläpitämään seruaajien sitoutumista vuoden hiljaisempina aikoina. ”Esimerkiksi ehdotimme kasvuhakkerointikokeilua, jossa he tarjoavat alennuksia niille, jotka tekevät risteilyvarauksia kesäksi jo talvikuukausina,” Yovini selitti.

Projektin onnistuminen ei tule ilman haasteita

Vaikka projekti oli innostava, se toi opiskelijoille myös paljon haasteita. He selittivät, kuinka tärkeää oli saada palautetta yritykseltä, jonka kanssa he työskentelivät. Kommunikaation puute taas saattoi aiheuttaa joitakin ongelmia työn aikana. Koska markkinointi datan avulla oli opiskelijoille uusi alue, heidän piti voittaa haasteet suurten datamäärien analysoinnissa ja saatavilla olevan tiedon rajallisuudessa. Aikataulun tiukkuus lisäsi painetta, ja useat osallistujat huomauttivat, että yhden periodin sijaan kokonainen lukukausi olisi ollut sopivampi pituus tällaiselle syväluotaavalle projektille.

Ľubošin ja hänen tiiminsä työ yrityksen kanssa alkoi myös sujuvasti, ja he saivat paljon dataa, joka auttoi heitä työn aloittamisessa. Haasteita ilmeni kuitenkin projektin toisessa osassa, kun asiakas ei voinut osallistua ryhmän väliesitykseen. Tiimi sai jälkikäteen palautetta, joka oli jonkin verran epäselvää ja vaikeasti tulkittavaa ilman suoraa keskustelua yrityksen kanssa. Tämä epäselvyys vaikutti lopputulemaan, sillä jotkut asiakkaan odotukset jäivät osittain täyttymättä väärinymmärrysten vuoksi. Kaiken kaikkiaan viestinnän haasteet tekivät prosessista monimutkaisemman opiskelijoille.

Opiskelijoilta kysyttiin, mitä he muuttaisivat tästä projektista. He pitivät tärkeänä saada enemmän ohjausta ja teoriaa alussa. Lisäksi he haluaisivat muuttaa tämän projekti koko lukukauden pääprojektiksi sen sijaan, että samanaikaisesti käynnissä on useita pieniä projekteja.

Lopputulos: Ammatillista kasvua todellisten projektien kautta

Marketing with Data -projekti osoittautui erittäin palkitsevaksi kokemukseksi opiskelijoille, vaikka se toi mukanaan haasteita. He saivat käytännön taitoja data-analytiikassa, digitaalisessa markkinoinnissa ja asiakaskommunikaatiossa sekä oppivat navigoimaan todellisissa liiketoimintaympäristöissä. Se, että he näkivät ideoidensa ja strategioidensa toteutuvan käytännössä antoi heille saavutuksen tunteen, ja he päättivät projektin syvemmällä ymmärryksellä siitä, miten heidän työnsä voi vaikuttaa yrityksen menestykseen. Lopulta projekti ei ainoastaan auttanut opiskelijoita kehittämään tärkeitä taitoja, vaan antoi heille myös ainutlaatuisen kokemuksen, josta on hyötyä tulevaisuuden työelämässä.

Häme Smart Growth -hanke

Opiskelijaprojektit on toteutettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa Häme Smart Growth-hanketta, joka on yhteishanke Linnan Kehityksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun välillä. Hanke pyrkii kehittämään Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden yritysten kansainvälistymismahdollisuuksia.