Hyppää sisältöön
Home “Fossiilivapaa teräs tulee olemaan iso juttu” – Hämeenlinnassa tehdään tutkimusta, joka tähtää ekologisesti kestävämpiin teräsmateriaaleihin

“Fossiilivapaa teräs tulee olemaan iso juttu” – Hämeenlinnassa tehdään tutkimusta, joka tähtää ekologisesti kestävämpiin teräsmateriaaleihin

Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymään kuuluva HAMK Tech tekee tutkimusyhteistyötä SSAB:n kanssa. Tavoitteet ovat kunnianhimoisia.

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten teräsyhtiö Rautaruukki Oyj ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin vasta perustettu, tuolloin Ohutlevykeskuksen nimellä tunnettu liiketoimintayksikkö sopivat tutkimusyhteistyöstä. Rautaruukki oli alussa Ohutlevykeskuksen ensimmäinen ja ainoa asiakas.

Nyt Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella Visamäessä sijaitsee moderni rakennus, jossa Ohutlevykeskuksesta sukeutunut HAMK Tech toimii. Se kehittää tätä nykyä kymmenien asiakkaidensa kilpailukykyä parantavia ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavia suunnittelu- ja valmistusmenetelmiä. Keskeisiä tutkimusalueita ovat valmistavan teollisuuden materiaalit, suunnittelu- ja valmistusteknologiat, rakentaminen sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuus.

Rautaruukki puolestaan sulautui vuonna 2014 osaksi ruotsalaista teräsyhtiö SSAB:ta. Yhteistyö on jatkunut tiiviinä SSAB:n tytäryhtiöiden SSAB Europen ja Ruukki Constructionin kanssa.

“Meille tehtävä tutkimus liittyy pääsääntöisesti pinnoitettuihin ohutlevyteräksiin, joita käytetään esimerkiksi rakennusten vesikatoissa ja julkisivuissa. Yhteistyön avulla tuotteitamme on kehitetty entistä paremmiksi”, kertoo SSAB Europen putkituotteiden kehitysjohtaja Antti Markkula.

Markkulalla on pitkä historia myös pinnoitettujen ohutlevyjen kehitystehtävistä. Hän kertoo SSAB:n olevan todella tyytyväinen kumppanuuteen HAMKin kanssa.

“Olemme todella tyytyväisiä. HAMK Techillä on kaikki tarvittava: tutkimukseen sopiva laitteisto, korkealuokkaista osaamista sekä aito halu panostaa kumppanuuteen ja sen kehittämiseen.”

Markkula kertoo, että Hämeenlinnaan on synnytetty kansallisesti merkittävä teräsrakentamisen huippuosaamiskeskus, Steel Construction Excellence Center eli SCEC, joka on oppilaitosten, yritysten, kehittämisorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten muodostama teräsrakentamisen toimintaympäristö. Luonnollisesti HAMK on tässä mukana.

“Monitahoinen yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia. Se on esimerkiksi nostanut HAMKin teknisten opintojen laatua sekä profiloinut Hämeenlinnaa laadukkaan teräsrakentamisen keskuksena”, Markkula toteaa.

Seuraava iso juttu teräsmarkkinalla tulee Markkulan mukaan olemaan fossiilivapaa teräs. Terästeollisuus on pitkään ollut suuri saastuttaja ja sen päästöt ovat olleet kolminkertaiset verrattuna esimerkiksi lentoliikenteeseen. 

“Olemme jo nyt yksi maailman hiilidioksiditehokkaimmista teräsyhtiöistä ja seuraava tavoitteemme on tuoda markkinoille täysin fossiilivapaa teräs kehittämällä valmistusmenetelmiämme. Fossiilivapaita terästuotteita tulemme myös HAMK Techin kanssa tutkimaan ja edelleen kehittämään vuosien saatossa jalostuneilla huippumenetelmillä.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Maailman parastajat -kumppanit

Me HAMKissa teemme vuosittain yhteistyötä noin tuhannen yrityksen ja organisaation kanssa. Maailman parastajat -kumppaneiden kanssa rakennamme tulevaisuutta sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti.

Logo: Kumppanina Maailman parastajat HAMK