Kirjaston palvelut - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kirjaston palvelut
käytä ja tuota tietoa
-

Kirjaston palvelut

Kirjasto tarjoaa pääsyn tietoon ajasta ja paikasta riippumatta

HAMKin kirjasto on kaikille avoin ja sen painetut kokoelmat ovat kaikkien  käytettävissä. HAMK Finna on kirjaston käyttöliittymä, jonka kautta löydät helposti ja nopeasti kaikki kirjaston tarjoamat aineistot. E-aineistojen käyttö edellyttää HAMKin käyttäjätunnusta. Muut asiakkaat voivat käyttää e-aineistoja kirjaston tiloissa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ellei tarvittu aineisto jo löydy kirjaston kokoelmista, se voidaan ostaa  tai lainata muualta. Lukemisesteisille tarjoamme pääsyn Celian palveluihin. Kirjaston kokoelmista, hankintaehdotuksista, kaukopalvelusta ja Celiasta löydät lisätietoa alta.

Kirjaston kokoelmat edustavat HAMKin koulutusaloja. Painetut kokoelmat on sijoitettu Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjastoon ja kuuteen kampuskirjastoon. Kirjoja voit maksutta tilata kampukselta toiselle. Lisätietoja kirjaston lainauskäytänteistä löydät osiosta Ohjeita kirjaston käyttöön.

Kirjat

Suurin osa painetuista kirjoista on lainakokoelmassa, jossa laina-aika on 28 vrk. Myös kurssikirjoina ja opetuksen oheismateriaalina käytettävät painetut kirjat on sijoitettu lainakokoelmaan. Lisäksi tarjoamme käyttöön useita e-kirjakokoelmia. Kirjakokoelmien tiedot löydät HAMK Finnasta.

Lehdet

Kampuskirjastojen lehtikokoelmat painottuvat kampuksen profiilin mukaisesti koulutusten kotimaisiin ja ulkomaisiin ammatti- ja tiedelehtiin. Painettuja lehtiä voit käyttää kirjaston tiloissa. Kirjaston hankkimat e-lehtikokoelmat löydät HAMK Finnan kautta.

Painetut lehdet kampuskirjastoissa

E-lehdet kirjastossa (voit rajata alan, aiheen ja kielen mukaan)

Opinnäytetyöt

HAMKin opinnäytetyöt löytyvät Theseuksesta tai HAMKin sähköisestä arkistosta. Kirjastossa ei ole opinnäytetöiden lainakappaleita. Sähköiseen arkistoon tallennettujen opinnäytetöiden tiedot löytyvät HAMK Finnasta. Ulkopuoliset asiakkaat voivat käyttää HAMKin sähköistä arkistoa kirjaston tiloissa.

> HAMKin sähköisen opinnäytetyöarkiston käyttöohje (HAMK Finna)

E-aineistot ja käyttöohjeet

Kirjaudu e-aineistoihin aina HAMK Finnan kautta.  E-aineistojen käyttö edellyttää HAKA-kirjautumista HAMKin tunnuksilla. HAMK Finnasta löytyviä ilmaisaineistoja voit käyttää ilman kirjautumista.

Kirjaston e-aineistot, niiden käyttöehdot sekä käyttöoppaat ja -ohjeet löydät HAMK Finnasta.

Museokokoelmat

Evon, Lepaan ja Mustialan museokokoelmat ovat osittain luetteloituja ja niiden tiedot näkyvät HAMK Finnassa. Museokokoelmien aineistot eivät ole avoimesti käytettävissä eikä niistä lähetetä kaukolainoja. Museokokoelmien aineiston käytöstä tutkimus- tai opiskelutarkoituksiin sovitaan aina erikseen tapauskohtaisesti.

Kirjasto valikoi aineistoa kunkin toimipisteen kokoelmiin yhteisten periaatteiden mukaisesti. Voit tehdä kirjastolle ehdotuksen hankittavasta aineistosta.

Aineisto useimmiten hankitaan, jos se tukee ammattikorkeakoulussa tapahtuvaa oppimista ja on julkaistu muutaman viime vuoden aikana. Vanhempi tai koulutusalojemme ulkopuolelta oleva aineisto voidaan tilata kaukolainaksi muualta.

 

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille:

Jos haluamaasi aineistoa ei löydy mistään HAMKin kirjaston toimipisteestä, se voidaan kaukolainata sinulle toisesta kirjastosta. HAMKin opiskelijat ja henkilökunta saavat kaukolainat maksutta, HAMKin ulkopuolisille asiakkaille kaukolainan hinta on 10 euroa/kirja. Kaukolainapyynnön voit lähettää siihen tarkoitetulla lomakkeella.

Huom. Kaukolainapyyntö täytetään vain sellaisesta aineistosta, jota ei löydy HAMKin kirjastosta lainkaan. Lainat HAMKin muista kampuskirjastoista tilataan HAMK Finnan kautta.

Tilaa kaukolaina

Kaukopalvelu kirjastoille:

Kirjastot voivat lähettää kaukolainapyyntönsä sähköpostitse osoitteeseen
kirjasto.kaukopalvelu(at)hamk.fi.

Kaukopalvelumme on keskitetty Hämeenlinnaan ja muista kampuskirjastoistamme toimitettavat lainat kiertävät Hämeenlinnan kautta. Tämä tuo toimitusaikaan 1-7 lisäpäivää.

Huomioittehan, että kurssikirjoja tai harjoituskirjoja emme kaukolainaa. Kurssikirjoja ovat lainakokoelmassa ne teokset, joita on useita niteitä.

Kaukolainapyynnössä tulee ilmoittaa tilaajakirjaston:
1) Varastokirjaston asiakasnumero sekä
2) laskutusosoite ja -ohjeet.

Kirjasto voi uusia kaukolainansa HAMK Finnassa. Tarvittavat tiedot ovat:

Kirjastokortin numero: Varastokirjaston asiakasnumero.
PIN-koodi: oletuskoodi 1234 (vaihdettavissa asiakastiedoissa)

PIN unohtunut? Tilaa uusi PIN-koodi.

Jos painetun tekstin lukeminen on sinulle vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa, voit liittyä Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Katso lista mahdollisista lukemisesteistä Celian sivulta. Testaa mahdollinen lukihäiriösi lukivaikeus-pikatestillä.

Asiakkaaksi rekisteröityminen

Celian asiakkaaksi voit päästä HAMKin kirjaston kautta. Kirjastossa käydään asiakaskeskustelu, jossa sinulle tehdään tunnukset Celianetiin sekä opastetaan Celian palveluiden käytössä. Asiakaskeskusteluun kannattaa varata noin puoli tuntia aikaa. Jätä yhteydenottopyyntö asiakaskeskustelua varten kirjaston asiakaspalvelun sähköpostiin: hamk.kirjasto@hamk.fi

Kurssikirjojen tilaaminen

Mikäli tarvitsemaasi kurssikirjaa tai opinnäytetyöhösi tarvittavaa kirjaa ei löydy Celianetistä, ota yhteyttä kirjastoon, niin voimme etsiä kirjaa muualta. Jos kirjaa ei löydy saavutettavassa muodossa, kirjasto tekee tarvitsemastasi kurssikirjasta tai opinnäytetyöhön tarvitsemastasi kirjasta tuotantopyynnön Celiaan. Kirjan tuottaminen kestää noin kolme kuukautta.

Lisätietoja: Celian palvelut korkeakouluopiskelijoille