Hyppää sisältöön
Nainen istuu ulkona
Home Opiskelijan sivut Uudelle tutkinto-opiskelijalle

Tervetuloa HAMKiin, muutos on käsissäsi!

Mukavaa kun valitsit HAMKin opiskelupaikaksesi! Tälle sivulle olemme koonneet sinulle tietoa opintojesi sujuvaan aloitukseen.

Aloitiko HAMKissa opinnot, mutta et opiskele AMK- tai YAMK-tutkintoa? Täältä löydät muiden aloittavien opiskelijoiden ohjeet:

Ammatillisten opettajankoulutusten opiskelijat

Tärkeää muistaa

Jotta voit aloittaa opintosi, muistathan määräaikaan mennessä ottaa opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi lukukaudelle Oma Opintopolku -palvelussa.

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja lukuvuodelle ilmoittautuminen ovat pakollisia tehtäviä, joita ilman et voi aloittaa opintojasi. Mikäli et voi ottaa paikkaa vastaan Oma Opintopolku-palvelussa, ota välittömästi yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna lakisääteisistä syistä seuraavien asiakirjojen perusteella:

 1. suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua
  • palvelukseenastumismääräys tai voimassa oleva varusmieskortti
 2. tarvitset vapaata opinnoista lapsesi hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä
  • KELAn todistus äitiys-, isyys tai vanhempainrahakaudesta tai jos todistusta ei vielä ole, lääkärintodistus raskaudesta
  • muiden maiden viranomaisten vastaavat todistukset lakisääteisestä vanhempainvapaasta
 3. olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi
  • sairauspäivärahapäätös tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus. Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen 1.1./1.8.
  • sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamat esteet: riittävä selvitys, esimerkiksi opiskelija asuntosäätiön todistus, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon.

Asiakirjat on toimitettava suomen-, ruotsin- tai englanninkielisinä opiskelupaikan vastaanottopäivään mennessä.

Toimita todistus eLomakkeella: https://hamk.e-lomake.fi/lomakkeet/260/lomake.html

Ennen opintojen alkua muista vielä

Opiskelijatunnuksen voi aktivoida käyttöön vasta kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi. Jos et syystä tai toisesta vielä ole aktivoinut HAMKin opiskelijatunnusta käyttöösi, voit tehdä sen täältä.

Käyttäjätunnuksen aktivoinnin jälkeen pääset tekemään aloittavan opiskelijan Digistarttipakettia, joka auttaa sinua ottamaan käyttöön korkeakouluopiskelussa tarvittavia sähköisiä välineitä, laitteita, ympäristöjä ja menettelyjä. Digistarttipaketti avautuu toukokuun puolen välin jälkeen.

Moodlen kirjautumisavain on “Digistartti2024”

Kaikilla opiskelijoilla pitää olla oma kannettava tietokone. 

Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmän tulisi olla Windows  (64-bit). HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia.

MacOS-tietokoneen käyttö opiskeluissa

MacOS-tietokonetta käyttäen voi opiskella, mutta vain muutamissa koulutusohjelmissa pelkät MacOS:aan saatavat sovellukset riittävät. Tällaisia ovat mm. opettajankoulutuksen sekä sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelmat.

Useimmissa koulutusohjelmissa opiskelijoiden pitää asentaa omaan tietokoneeseensa ohjelmia, jotka ovat saatavilla vain Windows-tietokoneisiin.

MacOS-tietokoneeseen voi tietyin edellytyksin asentaa Windows 10-käyttöjärjestelmän MacOS:n rinnalle. Asentaminen vaatii huolellista perehtymistä noihin asennusohjeisiin, Windows 10-käyttöjärjestelmän käyttöön ja ylläpitoon sekä Windows 10-sovellusten asentamiseen. Opiskelijat saavat Windows 10 Education – version ilmaiseksi käyttöönsä opiskelun ajaksi.

Asenna MacOS-koneeseen seuraavat perusohjelmat:

BYOD

eli Bring Your Own Device merkitsee omien laitteiden käyttöä opiskelussa tai työnteossa korkeakoulun tiloissa. Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta. Opiskelussa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja.

Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla. Etenkin vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja tietyissä erityissovelluksissa käytetään myös korkeakoulun tietokoneita, joten oman koneen ei tarvitse olla erityisen tehokas. Kun olet hankkimassa tietokonetta, ota huomioon koulutusohjelmien suositukset tietokoneiden ominaisuuksista (ks. alempana).

Jos aiot käyttää opiskelussa työnantajan tietokonetta, tulee sinulla olla ylläpitäjän (admin-) oikeudet tietokoneeseen, jotta voit asentaa siihen opiskelussa käytettäviä ohjelmia.

Korkeakoulun omistamien tietokoneiden asetuksia, sovelluksia ja ennen kaikkea tietoturvaa hallitaan huolellisesti, mutta opiskelijoiden omien tietokoneiden asetuksista, sovelluksista ja tietoturvasta vastaavat opiskelijat itse. Pyrimme ohjeistamaan omien tietokoneiden käyttäjiä siten, että opiskelijat osaavat käyttää korkeakoulun it-palveluita omilla tietokoneillaan ja osaavat pitää huolta tietokoneidensa tietoturvasta.

Oman tietokoneen lisäksi tarvitset  kuulokkeet (videoiden katselu) ja ulkoisen hiiren (helpottaa sovellusten käyttöä) sekä etätenttien tekemisessä kameran. Tietokone liitetään dataprojektoriin hdmi-kaapelilla, joten varmista, että tietokoneestasi löytyy hdmi-liitäntä (tyyppi A) tai hanki tarvittaessa tietokoneeseesi sopiva  hdmi-adapteri (tyyppi A).

Millaisia vaatimuksia etäopiskelu tuo tietokonekokoonpanolle?

Opiskelu on useissa tapauksissa kokonaan etäopiskelua ja verkko-opetusta. Opiskelija seuraa kotona opetusta omalla tietokoneellaan. Opiskelijalla on kotona käytössään oma tietokoneensa ja mahdolliset oheislaitteet. Etäopiskelua helpottaaa, jos on käytössä kaksi näyttöä ja riittävän tehokas tietokone. Teknisillä aloilla tietokoneen vaatimukset etäopiskelussa kasvavat: muistia vähintään 16 GB ja näytönohjaimen riittävän tehokas.

Muutamat tekniikan alan opettajat ovat yhdessä laatineet suosituksen tekniikan alan etäopiskelua varten. Alempana mainittujen suositusten mukaisilla tietokoneilla voi myös etäopiskella, mutta se on vähän hankalampaa.

Miten opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa?

Opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa, kun on kyse opiskeluun liittyvästä tietokoneen tai it-palveluiden käytöstä. Myös tietoturva- tai tietosuoja-asioissa opiskelijat voivat aina kysyä neuvoja ja apua.

Opiskelijat voivat yllä mainituissa tapauksessa ottaa yhteyttä ServiceDesk IT-palveluun joko puhelimella (03 646 3000) tai web-lomakkeella (https://servicedesk.hamk.fi). Lisäksi Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella (C-talon 1. kerroksessa) toimii Servicedesk IT-palvelupiste, johon opiskelijat voivat mennä paikanpäälle kysymään neuvoja tai apua tietokoneensa käytön ongelmiin.

Opiskelijat saavat kirjallisia ohjeita, päivystäjä soittaa opiskelijalle tai it-lähitukihenkilö sopii tapaamisen opiskelijan kanssa, jos asian hoitaminen tätä vaatii. Yleensä asia pyritään hoitamaan opiskelijaa ohjeistamalla.

Langaton verkko

HAMKissa on kattava langaton verkko (WLAN), johon opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa. Käytettävissä on joko eduroam (suositus) tai HAMKvisitor, johon on erillinen salasana saatavissa ilmoitustauluilta. Eduroam-verkkoon opiskelija pääsee liittymään omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan. Eduroam-verkko on käytössä useimmissa Suomen korkeakouluissa ja monissa eurooppalaisissa korkeakouluissa.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tietojen tallennus

Tallennustilaa on HAMKssa tarjolla sekä omaan henkilökohtaiseen käyttöön (ns. kotihakemisto) että yhteiseen käyttöön jaetuilla verkkolevyillä. Lisäksi käytettävissä on OneDrive for Business -pilvipalvelu. OneDrive palvelun synkronointi omalle tietokoneelle voi aiheuttaa paikallisen levytilan loppumisen, jos käyttäjä on ladannut pilvipalveluun suuria määriä tiedostoja.

Myfiles-palvelu tarjoaa HAMKin verkkolevyt käytettäväksi myös omilta laitteilta ja koulun verkon ulkopuolelta pelkän www-selaimen kautta. Verkkolevyt ovat lisäksi käytettävissä myös etäyhteydellä käyttämällä vdi-clientia. Kts. etäyhteydet.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista omilta laitteilta monille oppilaitoksen tulostimille. Myös väritulostus on mahdollista. Opiskelijoilla on tulostuskiintiö, jonka jälkeen tulostaminen on maksullista.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Ohjelmia omalle koneelle

Opiskelijat voivat ostaa muutamista paikoista ohjelmistoja opiskelijahintaan tai hankkia ohjelmistoja veloituksetta. Microsoft tarjoaa täyden Microsoft 365 ProPlus-paketin (mm. Word, Excel ja Powerpoint) maksutta opiskelijoille opiskelun ajaksi. Microsoft 365-paketin voi asentaa viidelle PC:lle/Macille sekä viidelle tabletille. Liskäsi omalle koneelle voi asentaa muutamia ammattialaohjelmia tietyin rajoituksin. Esim. ohjelmaa ei voi käyttää kaupalliseen toimintaan. Opiskelussa tarvittavat ohjelmat on kerrottu opintojen tiedoissa Pakissa.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Etäyhteydet

Opiskelijoilla on mahdollisuus opinnoissaan käyttää virtuaalikoneita (ns. vdi-työasema), joihin saa yhteyden myös HAMKin ulkopuolelta. Näin ollen käytettävissä on lähes kaikki palvelut ja sovellukset, jotka ovat käytettävissä HAMKin verkossa. Perustiedot virtuaalikoneiden käyttöön saa moduulin opettajalta.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Microsoft 365-palvelut

Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti opiskelijoilla on käytettävissään Microsoft 365 pilvipalveluna. Microsoft 365 on kokoelma erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka ovat pilvipalveluita. Pääset käyttämään niitä verkon kautta missä vaan:

 • Outlook-sposti ja kalenteri
 • Henkilöt
 • OneDrive for Business
 • Sivustot
 • Tehtävät
 • Microsoft 365 WebApps eli Word, Excel, PowerPoint, OneNote
 • Yammer
 • Delve
 • Sway
 • Class Notebook
 • Groups
 • Planner
 • Forms
 • Teams
 • PowerApps ja Flow

Lisätietoja

Moodle

Moodle on HAMKin virallinen oppimisalusta. Osoite https://learn.hamk.fi

Moodle HAMKin digipedaohjeissa

Verkkotapaamiset

Opiskelijoilla on käytettävissään etätapaamisiin ja ryhmätyöskentelyyn Teams. Etäopiskelussa verkkoistunnoissa käytetään lisäksi Zoom-pilvipalvelua, riippuen opintojaksosta. Teams vaatii omalle koneelle asennuksen, jotta kaikki ominaisuudet ovat käytössä, ja sen voi ladata verkosta.

Lisätietoja:
Teams
Zoom

MOT-kielikone

Opiskelijat voivat käyttää MOT-kielikonetta (pilvipalvelu), jossa on tarjolla sanakirja, kielentarkistimet ja konekääntäminen.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Minkälainen kannettava tietokone kannattaa hankkia?

Yleensä kannettavan tietokoneen hintaluokka määrää millaiseen käyttöön kannettava soveltuu. Kannettavassa tietokoneessa ei tarvita kosketusnäyttöä. Alla kannettavat tietokoneet on jaoteltu kolmeen kategoriaan käyttötarkoituksen mukaan. Erilaisissa suunnittelutehtävissä tehokkaasta näytönohjaimesta ja isommasta muistista on hyötyä. Mitä tehokkaampi tietokone sinulla on sen suuremman osan tehtävistä voit sillä tehdä. Kaikkein raskaimmat tehtävät pitää tehdä korkeakoulun tietokoneilla. Tarkasta oman koulutusohjelmasi suosittelema kategoria “koulutusohjelmakohtaiset tietokonesuositukset” välilehdeltä.

Kannettavien tietokoneiden kategoriat

1. Perusohjelmien käyttö – alkaen 450 €

 • Prosessori : Intel i3, Intel i5 tai AMD Ryzen
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 8 Gt
 • Näytönohjain : ei erityisiä vaatimuksia
 • Näytön tarkkuus : mielellään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 250 Gt
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

2. Perustason graafinen suunnittelu – alkaen 700 €

 • Prosessori : esim. Intel i5 tai AMD Ryzen 5
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 16 Gt
 • Näytönohjain : vähintään Intel HD/UHD Graphics tai AMD:n vastaava
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

3. CAD- ja 3D-suunnittelu ja raskas graafinen suunnittelu – alkaen noin 1000 €

 • Prosessori : vähintään Intel i5 tai Intel i7 tai AMD Ryzen 5 tai AMD Ryzen 7
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 16 Gt
 • Näytönohjain (tärkeä komponentti!) : tehokas NVIDIA Quadro tai NVIDIA GeForce GTX/RTX näytönohjain tai tehokkaat AMD:n vastaavat
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Näytön koko : mielellään 15,6 tuumaa
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmän tulisi olla Windows  (64-bit), Windows 10 S ei kelpaa.

HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia, joiden käytössä ei tarvita kosketusnäyttöä. Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla.

Opiskelussa voi myös käyttää tietyin rajoituksin Linux- ja Applen MacOS –koneita. Opiskeltavien Windows-pohjaisten ammatti­sovellusten ajaminen niissä vaatii erillisen virtualisointiohjelmiston (maksullisia) käyttämistä.

HAMK lähi- ja etäopetuksessa käytetään omia koneita oppimiseen (BYOD). Sekä lähi- että etäopetuksessa opettajilla on pääsääntöisesti käytössä Windows-koneet, ja he osaavat parhaiten neuvoa virhetilanteissa Windows-koneiden toimintoja. Yleisesti opetuksessa käytössä olevista ohjelmista suurin osa toimii myös Mac ja Linux -tietokoneilla, mutta opetuksessa on myös muutamia ohjelmia, jotka vaativat Windows-työaseman.

Opinnot voi suorittaa myös Mac-tietokoneella, mutta tässä tapauksessa joudut opintojen aikana käyttämään Windows virtuaalikoneita. Vaihtoehtoina ovat ohjelmien ajaminen meidän etäopetusympäristöstämme (HAMK VDI / vCommander) tai sitten omalla koneellasi.

Suosittelemme Mac-tietokoneiden omistajia käyttämään Parallels ohjelmistoa, joka mahdollistaa Windows ohjelmien ajamisen. Parallels ja muut opetuksessa käytettävät ohjelmistot ovat raskaita, joten lisäksi suosituksemme Applen-tietokoneissa on vähintään 16 GB muistia ja M2-sarjan prosessori. Suositus koskee koulutusohjelmien tietokonesuosituksessa tasoa 2-3.

Parallels ohjelmiston voit ladata osoitteesta https://www.parallels.com/landingpage/pd/education/. Opiskelija-alennuksen saat HAMK sähköpostilla. Tilausprosessi menee seuraavasti ”Buy now -> Can’t find your institution? -> syötä oma.sähköposti@student.hamk.fi

HAMKin virtuaalikoneiden käyttö sujuu Linux- ja Applen MacOS-koneilla ilmaisen VMwaren VDI-asiakasohjelman avulla. Kaikkia sovelluksia ei voida kuitenkaan tarjota virtuaalikoneiden kautta, koska valmistajien lisenssit tuovat tähän omat rajoitukset.

Yleensä kannettavan tietokoneen hintaluokka määrää millaiseen käyttöön kannettava soveltuu. Kannettavassa tietokoneessa ei tarvita kosketusnäyttöä. Alla kannettavat tietokoneet on jaoteltu kolmeen kategoriaan käyttötarkoituksen mukaan. Erilaisissa suunnittelutehtävissä tehokkaasta näytönohjaimesta ja isommasta muistista on hyötyä. Mitä tehokkaampi tietokone sinulla on sen suuremman osan tehtävistä voit sillä tehdä. Kaikkein raskaimmat tehtävät pitää tehdä korkeakoulun tietokoneilla. Tarkasta oman koulutusohjelmasi suosittelema kategoria “koulutusohjelmakohtaiset tietokonesuositukset” välilehdeltä.

Kannettavien tietokoneiden kategoriat

1. Perusohjelmien käyttö – alkaen 450 €

 • Prosessori : Intel i3, Intel i5 tai AMD Ryzen
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 8 Gt
 • Näytönohjain : ei erityisiä vaatimuksia
 • Näytön tarkkuus : mielellään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 250 Gt
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

2. Perustason graafinen suunnittelu – alkaen 700 €

 • Prosessori : esim. Intel i5 tai AMD Ryzen 5
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 16 Gt
 • Näytönohjain : vähintään Intel HD/UHD Graphics tai AMD:n vastaava
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

3. CAD- ja 3D-suunnittelu ja raskas graafinen suunnittelu – alkaen noin 1000 €

 • Prosessori : vähintään Intel i5 tai Intel i7 tai AMD Ryzen 5 tai AMD Ryzen 7
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 16 Gt
 • Näytönohjain (tärkeä komponentti!) : tehokas NVIDIA Quadro tai NVIDIA GeForce GTX/RTX näytönohjain tai tehokkaat AMD:n vastaavat
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Näytön koko : mielellään 15,6 tuumaa
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 tai 11 64-bittinen versio

Koulutusohjelmakohtaiset tietokonesuositukset

KoulutusohjelmaTietokoneiden kategoriat
Ammatillinen opettajankoulutus1
Ammatillinen erityisopettajankoulutus1
Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus1
Bio- ja elintarviketekniikka, insinööri (AMK)2
Biotalouden ratkaisut, ylempi AMK1
Biotalous, insinööri (AMK)2
Hevosalan liiketoiminta, tradenomi (AMK)1
Hevostalous, agrologi (AMK)1
Hyvinvoinnin digitaaliset palvelut ja prosessit , ylempi AMK1
Kestävä kehitys, ympäristösuunnittelija (AMK)2-3
Konetekniikka, insinööri (AMK)1-3
Kriisitilanteiden hallinta sosiaali-ja terveysalalla, ylempi AMK1
Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä, ylempi AMK1
Liikenneala, insinööri (AMK)3
Liiketalous, tradenomi (AMK)1
Liiketoiminnan kehittäminen, ylempi AMK1
Luontoympäristöt ja hyvinvoinnin edistäminen, ylempi AMK1
Maaseutuelinkeinot, agrologi (AMK)1
Metsätalous, metsätalousinsinööri (AMK)2-3
Muotoilu, artenomi (AMK)2-3
Puutarhatalous, hortonomi (AMK)1
Rakennettu ympäristö, hortonomi (AMK)3
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, insinööri (AMK)2-3
Rakennusmestari (AMK)2-3
Rakentaminen, ylempi AMK2-3
Sairaanhoitaja (AMK)1
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, ylempi AMK1
Sosionomi (AMK)1
Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri (AMK)3
Teknologiaosaamisen johtaminen, ylempi AMK1
Terveydenhoitaja (AMK)1
Tieto- ja viestintätekniikka, insinööri (AMK)2-3
Tietojenkäsittely, tradenomi (AMK)2-3
Tulevaisuuden liikennejärjestelmät, ylempi AMK2-3
Tietojohtaminen ja älykkäät palvelut, ylempi AMK2

Opiskelijan mobiilisovellus Tuudo on maksuton ja ladattavissa Android, iOS sekä Huawein AppGallery -sovelluskaupoista.

Sovelluksen avulla voimme tarjota opiskelijalle kokonaisvaltaisen ja nykyaikaisen palvelukokonaisuuden.

Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1. jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnäolevaksi ja vastaavasti syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnäolevaksi. 

Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. 

Tutustu opiskelijakunta HAMKOon ja hanki opiskelijakortti:

HAMKissa tarjoamme erilaisia tukitoimia opintojen tueksi. Esimerkiksi erilaiset oppimisen vaikeudet oikeuttavat opiskelijan tarvittaviin yksilöllisiin järjestelyihin. Lue lisää opiskelun yksilöllisistä järjestelyistä: Esteettömyys ja yksilölliset järjestelyt