Hyppää sisältöön

Turvallinen HAMK

Arjen turvallisuus ja resilienssi

HAMKin turvallisuustyön ytimenä on yhteisölähtöinen turvallisuusajattelu. Se on lähestymistapa, joka korostaa yhteisön roolia turvallisuuden edistämisessä ja ylläpitämisessä. Tässä ajattelussa turvallisuus nähdään yhteisön yhteisenä vastuuna, jossa jokainen jäsen osallistuu aktiivisesti turvallisuuden parantamiseen. Turvallisuutta kehitetään osana hyvinvointia, ja sillä on vahva kytkös osaamisen kehittämiseen, työ- ja opiskeluhyvinvointiin, DEIA-työhön ja kestävän korkeakoulukulttuurin vahvistamiseen.

Lue lisää yhteisölähtöisestä turvallisuusajattelua sivun lopusta.

Havaitsitko jotain?

Ilmoita välittömästi turvallisuushavainnosta, jos esimerkiksi

  • havaitset opiskelu- tai työskentelytilanteessa turvallisuuspuutteita
  • sinulle sattuu läheltä piti- tai uhkatilanne
  • koet esimerkiksi häiritää tai epäasiallista käytöstä


Lomake on suojattu ja mahdollistaa myös anonyymin ilmoituksen

Ilmoitukset ja ehdotukset vastaanottaa HAMKin turvallisuusasiantuntija, joka käsittelee ne luottamuksellisesti yhdessä aiheeseen liittyvien toimijoiden kuten kampusten turvallisuusryhmien, kiinteistöpalveluiden tai opiskelijoiden hyvinvointipalveluiden kanssa mahdollisimman pian.

Kiinteistöjä ja ulkotiloja koskevat vikailmoitukset ja muut havaitut korjauskohteet tulee ilmoittaa suoraan vahtimestari- ja kiinteistöpalveluille KipiNet-ilmoituslomakkeella (linkki).

Turvallisemman tilan periaatteet

Noudatamme kaikessa toiminnassamme turvallisemman tilan periaatteita, joilla haluamme huolehtia siitä, että tapahtuma on kaikille osallistujille positiivinen ja antoista kokemus.

Olemme tietoisia siitä, ettei tila tai tapahtuma aina voi olla täysin turvallinen kaikille, ja kannustamme kaikkia yhteisömme jäseniä ja vieraita luomaan aktiivisesti turvallisuutta ja hyvinvointia vahvistavaa ilmapiiriä. Pidetään huolta toisistamme.

Keskeisiä periaatteitamme ovat:

  • Kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa, emmekä ylitä rajoja ilman lupaa.
  • Emme tee ennakko-oletuksia tai yleistyksiä, ja kunnioitamme jokaisen yksilöllisyyttä ja identiteettiä. 
  • Keskustelemme rakentavasti ja annamme kaikille mahdollisuuden osallistua keskusteluun. Kunnioitamme toistemme mielipiteitä, kokemuksia ja erilaisia näkökantoja. Olemme avoimia uudelle, ja kysymme rohkeasti oppiaksemme.
  • Kuuntelemme saamaamme palautetta ja muutamme käytöstämme, jos joku ilmaisee, että käytöksemme tekee toisen olon epämukavaksi.
  • Otamme vastuun omasta toiminnastamme ja pyydämme anteeksi, jos loukkaamme muita tahattomasti tai tahallisesti.
  • Puutumme aina havaittuun tai koettuun häirintään, epäasialliseen käytökseen tai muuhun turvallisuutta uhkaavaan välittömästi, ja tarjoamme tukemme tilanteen käsittelyyn.

Jos koet tai havaitset tapahtuman aikana häirintää tai muuta sopimatonta käytöstä, joka jatkuu tilanteen epämukavuuden ilmaisemisesta huolimatta, voit olla yhteydessä johonkin seuraavista toimijoista:

Opiskelijat:

  • koulutuksesi koulutuspäällikkö
  • HAMKOn häirintäyhdyshenkilöt
  • opintopsykologi tai kuraattori
  • HAMK turvallisuusasiantuntija

Henkilöstö:

  • esihenkilö
  • työsuojeluvaltuutetut
  • HAMK turvallisuusasiantuntija

Voit halutessasi ilmoittaa mahdolliset kokemuksesi ja havaintosi myös luottamuksellisesti turvallisuusilmoituksena (linkki)

HAMK Järjestyssäännöt

1. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja kattavuus

1.1. Nämä järjestyssäännöt on asetettu Ammattikorkeakoululain (932/2014) 31 § 2 momentin mukaisesti edistämään Hämeen ammattikorkeakoulun (jatkossa HAMK) sisäistä järjestystä, esteetöntä opiskelua ja työskentelyä, sekä ammattikorkeakouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

1.2. Järjestyssäännöt ja ovat voimassa kaikkina aikoina ja koskevat HAMKin kaikkia kampuksilla ja verkkoympäristöissä toimivia henkilöitä, mukaan lukien opiskelijat, henkilöstö ja vieraat. Tämä koskee myös erikseen määriteltyjä turvallisemman tilan periaatteita. 

1.3. Järjestyssäännöt kattavat kampuksen fyysiset tilat, kuten opetus-, tutkimus- ja varastorakennukset, kampuksen piha-alueet ja ajotiet sekä virtuaaliset tilat, kuten verkko-oppimisympäristöt, yhteisölliset työskentelyalustat, sosiaalisen median kanavat ja muut viestintäkanavat.

1.4. Järjestyssäännöt ovat soveltuvin osin voimassa myös kampusten ja verkkopalvelujen ulkopuolisissa opiskelu- ja työtilanteissa, kuten harjoitteluissa, kansainvälisissä vaihdoissa, opintokäynneillä ja HAMKia edustettaessa.

2. Yleinen käyttäytyminen

2.1. HAMK edistää monimuotoisuutta, tasa-arvoa, osallisuutta ja saavutettavuutta kaikissa toiminnoissaan. Yhteisön jäsenten odotetaan kunnioittavan erilaisia taustoja, varmistavan osaltaan yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeudet kaikille sekä luovan osallistavan ja turvallisen ympäristön.

2.2. Kaikenlainen häirintä, syrjintä ja uhkaava tai häiritsevä käytös on ehdottomasti kiellettyä ja siihen puututaan välittömästi. Kaikista näistä tulee aina ilmoittaa viipymättä henkilökunnalle (opiskelijat) tai esihenkilölle (henkilöstö) joko suoraan tai turvallisuusilmoituksena (linkki).

2.3. Viestinnän ja ilmaisun on oltava toisia kunnioittavaa ja hyvien käytöstapojen mukaista. Sisäisissä viestintä- ja tiedotuskanavissa viestitään opiskeluun ja työhön liittyvistä asioista. Muu kuin opiskeluun ja työhön liittyvä keskustelu tapahtuu niille erikseen tarkoitetuissa kanavissa. 

2.4. Moduulin työskentelyä varten opettaja voi tallentaa kuvia, videoita tai ääntä ilman erillistä suostumusta. Tarkemmat ohjeet opetustilanteiden kuvaamista määritellään Digipedaohjeessa (linkki). Tämän lisäksi opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus tallentaa opetukseen tai työskentelyyn liittyvää materiaalia omaan henkilökohtaiseen käyttöön, mikäli tätä ei ole erikseen kielletty.

Muussa kuvaamisessa, tallentamisessa ja jakamisessa tulee noudattaa hyviä tapoja sekä huolehtia yksityisyyden suojasta, tietosuojasta ja tietoturvasta. Henkilöiden ja tekijänoikeudella suojatun materiaalin kuvaamiseen ja kuvien jakamiseen sekä julkaisemiseen tulee pyytää suostumus. Tämä koskee myös kuvien julkaisemista internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Tarpeetonta henkilöiden kuvaamista tulee välttää.

2.5. Henkilöllisyyden varmistamiseen liittyvissä tilanteissa (esim. tenteissä) henkilön kasvojen tulee olla näkyvissä. Henkilöllisyyden tarkistaminen on tehtävä kunnioittavasti ja hyvien tapojen mukaisesti.

3. Yleinen turvallisuus ja järjestys

3.1. Jokaisella yhteisömme jäsenellä on velvollisuus edistää yhteisömme turvallisuutta. Kaikkien yhteisömme jäsenten on noudatettava turvallisuusohjeita sekä mahdollisuuksien mukaan edistettävä yleistä turvallisuutta sekä kampuksilla että verkkoympäristöissä.

3.2. Henkilöiden terveyttä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa sekä muissa hätätilanteissa on aina soitettava hätänumeroon 112. Hätätilanteissa on toimittava annettujen ohjeiden ja pelastussuunnitelman mukaisesti sekä varmistettava oma ja muiden turvallisuus.

3.3. Havaittuihin turvallisuuspuutteisiin, vaaroihin ja riskeihin on puututtava viipymättä ja mahdollisuuksien mukaan korjattava tilanne heti. Asiasta on ilmoitettava vastaavalle taholle tai, jos tämä on epäselvää, henkilökunnalle (opiskelijat) tai esihenkilölle (henkilöstön) joko henkilökohtaisesti tai turvallisuusilmoituksena (linkki).

3.4. HAMKin tiloihin ja kampusalueille ei saa ilman hyväksyttävää syytä tuoda tai pitää hallussa esineitä tai aineita, jotka ovat laissa kiellettyjä, ilman hyväksyttävää syytä.   Erityisesti aseeksi tai astaloksi soveltuvat vaaralliset esineet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä, ellei niiden hallussapidolle ole syytä, kuten käynnissä oleva opiskeluun liittyvä tehtävä, työtehtävä, tai muu hyväksyttävä käyttötarkoitus.

3.5. Henkilöstön on osallistuttava heille järjestettyihin turvallisuuskoulutuksiin, harjoituksiin ja muihin turvallisuustapahtumiin, kuten turvallisuuskävelyihin ja poistumisharjoituksiin, ja seurattava turvallisuuteen liittyvä tiedotusta HAMKin tiedotuskanavilla.

3.6. Esihenkilön on varmistettava, että hänen tiiminsä turvallisuusosaaminen ja -välineet ovat tehtäviin ja työympäristöön nähden riittävällä tasolla, Osallistettava tiimiä keskusteluun ja yhteiseen ymmärrykseen turvallisuusasioista ja niihin liittyvistä muutoksista.ja aloitettava tarvittaessa turvallisuuskyvykkyyksien suunnitelmallinen parantaminen.

3.7. Opiskelijoiden on osallistuttava heille järjestettyihin turvallisuusharjoituksiin ja -koulutuksiin, jollei poisjäämiselle ole esittää hyväksyttävää perustetta, kuten terveydelliset tai muuten merkittävät syyt. Harjoitusten ja koulutusten järjestämisessä tulee aina huomioida aiheuttavatko ne kuormitusta osallistujien henkiselle hyvinvoinnille. 

3.8. Kiinteistöjen talo- ja turvallisuusteknisiä laitteita tai turvallisuusjärjestelyjä, kuten ilmastointia, lukituksia, paloilmaisimia tai poistumisteitä, ei saa ottaa pois käytöstä tai muuttaa ilman HAMKin kiinteistöpalvelujen lupaa. Rakennusten poistumisreitit ja pelastustiet on pidettävä aina vapaana, ja mahdolliset esteet niillä on poistettava välittömästi.

3.9. Henkilöstön on työaikana pidettävä näkyvillä HAMKin henkilökorttia, ellei se häiritse tai aiheuta vaaraa työtehtävien suorittamiselle. Esihenkilön on huolehdittava, että kaikilla hänen tiimillään on ajantasainen henkilökortti. Henkilökorttia ei turvallisuussyistä saa kantaa yhdessä avainten tai kulkutunnisteiden kanssa (kts. kohta 4.3). Työsuhteen päättyessä tai kortin tietojen muuttuessa henkilökortti on palautettava Henkilöstöpalveluille viipymättä.

3.10. Osallistuminen opetukseen ja työskentely päihtyneenä on kielletty. Päihtymyksen aiheuttamaan häiriökäyttäytymiseen puututaan välittömästi. Kampuksilla järjestettävissä tilaisuuksissa, joissa tarjoillaan alkoholia, noudatetaan voimassa olevaa alkoholilainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. 

3.11. Kampuksillamme on nollatoleranssi huumeiden käyttöön, hallussapitoon ja kauppaan, ja näihin puututaan välittömästi, kuitenkin niin, että oma turvallisuus on varmistettu. Mikäli toimintaan ei voida puuttua suoraan, tulee havainnosta tehdä turvallisuusilmoitus (linkki). Kaikista huumeisiin liittyvistä asioista ilmoitetaan myös poliisille. 

4. Tilat ja laitteet

4.1. HAMKin tilat, laitteet ja palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti opiskeluun, tutkimukseen ja muihin korkeakoulun toimintaan liittyviin tehtäviin. Käyttö muuhun kuin suunniteltuun käyttötarkoitukseen ilman lupaa on kiellettyä. Kaikkien yhteisön jäsenten tulee huolehtia siitä, että tiloja   käytetään asianmukaisesti ja huolellisesti, siisteys ja viihtyisyys varmistaen.  

4.2. Leiriytyminen HAMKin kampuksilla ja majoittuminen muissa kuin siihen tarkoitetuissa tiloissa tai niiden piha-alueilla ilman erillistä lupaa on kielletty.

4.3. Henkilöstön ja opiskelijoiden avaimet ja kulkutunnisteet on säilytettävä huolellisesti annettujen ohjeiden mukaisesti. Avaimia ei saa kiinnittää organisaation tunnuksilla varustettuihin avaimenperiin tai muihin tunnisteisiin, kuten HAMK-kaulanauhoihin tai markkinointiavaimenperiin, jotka voivat paljastaa niiden käyttökohteen. Tarpeettomat tai käyttöoikeuden menettäneet avaimet ja kulkutunnisteet on palautettava viipymättä kampuksen avaintenhallinnasta vastaaville tai Kiinteistöpalveluihin.

4.4. Niihin tiloihin, joihin pääsy edellyttää erityistä avainta tai kulkutunnistetta, tai jotka ovat lukittuna aukioloaikojen ulkopuolella, ei saa päästää tunnistamattomia henkilöitä ilman saattajaa. Tiloihin pyrkivältä henkilöstöltä, opiskelijoilta tai vierailijoilta voidaan tunnistuksen varmistamiseksi vaatia HAMKin henkilökorttia, opiskelijakorttia tai muuta todistusta kulkuoikeudesta. Vierailla on oltava määriteltynä kutsuja tai vastaanottaja (kts. kohta 5.4).

4.5. HAMKin tiloja, laitteita ja muuta omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti ja vastuullisesti, jotta ne säilyvät toimivina ja turvallisina. Tilojen tai omaisuuden tahallinen vahingoittaminen tai huolimattomuudesta johtuva vahinko aiheuttaa korvausvastuun ja mahdollisesti kurinpidollisia seuraamuksia. 

4.6. HAMK voi asettaa tiloihinsa järjestyksenvalvojan tai -valvojia tarvittaessa silloin, kun se on lain mukaan perusteltua yleisen järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi.

4.7. Jos tiloissa tai niiden taloteknisissä laitteissa, kuten sähköt, valaistus, ilmastointi tai vesi, ilmenee vikoja, puutteita tai väärinkäyttöä, niistä on ilmoitettava heti KiPiNet-järjestelmään (linkki).

4.8. HAMK ei vastaa alueellaan olevasta yksityisestä omaisuudesta, arvoesineistä ja rahoista. Tiloista ja kampusten piha-alueilta talteen otettuja löytötavaroita käsitellään laitoslöytöinä. Näitä säilytetään 6 kuukautta (pl. pilaantuvat tai selkeästi käyttökelvottomat tuotteet). Sen jälkeen muut kuin arvoltaan vähäiset löydöt toimitetaan lähimmän poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon.

4.9. HAMKin tietojärjestelmiä, IT-laitteita, tietoliikenneyhteyksiä ja muita IT-resursseja on käytettävä vastuullisesti opiskeluun, opetukseen, tutkimukseen ja korkeakoulun muuhun toimintaan. Käytössä on noudattava HAMKin tietoturvapolitiikkaa, IT-käyttösääntöjä ja muita IT-ohjeita (linkki). Jokainen HAMK-yhteisön jäsen on omalta osaltaan vastuussa käyttäjätunnuksistaan, tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta. Havaituista riskeistä ja poikkeamista tulee ilmoittaa HAMKin Digipalveluiden Helpdeskiin (linkki).

5. Vierailijat ja kampus julkisena tilana järjestys

5.1. HAMKin kampukset ovat avoinna vierailijoille normaalien aukioloaikojen puitteissa. Yhteisömme perusperiaatteena on kaikkia kunnioittava ja ystävällinen käyttäytyminen, ja odotamme sitä myös vierailtamme.  

5.2. Häiritsevään ja/tai epäasialliseen käytökseen tiloissamme ja kampuksillamme puututaan aina. Kaikki vierailijat ovat velvollisia noudattamaan voimassa olevia turvallisuuteen ja tilojen käyttöön liittyviä sääntöjä ja ohjeita, ja ne on heille tarvittaessa selvennettävä viipymättä. 

5.3. Yhteisön ulkopuolisten tahojen järjestämät poliittiset, uskonnolliset ja muut aatteelliset tapahtumat sekä näiden aatteellisen materiaalin jakaminen ja esillepano on sallittua vain HAMKin johdon luvalla. Tiloissa tai kampusalueella järjestettävistä yleisistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, on ilmoitettava etukäteen, jotta voidaan varmistaa osallistujien turvallisuus ja estää kohtuuton haitta HAMKille tai sen omaisuudelle.

5.4. Aukioloaikojen ulkopuolella lukittuihin sekä aina kulunhallinnalla suojattuihin tiloihin pääsee vain erikseen määritetyillä ja henkilön haltuun luovutetuilla avaimilla tai tunnisteilla, joita ei saa luovuttaa muille. Tiloihin tuolloin saapuvista vieraista vastaa aina se henkilö, joka kutsuu tai vastaanottaa heidät tiloihin (kts. kohta 4.4).

5.5. Myös vieraamme voivat ilmoittaa turvallisuushavainnoistaan henkilökunnalle tai turvallisuusilmoituksena (linkki).

6. Järjestyssääntöjen rikkomusten käsittely ja seuraamukset

6.1. Tietoon tulleisiin järjestyssääntöjen rikkomuksiin puututaan viipymättä. Kaikki rikkomukset käsitellään tapauskohtaisesti, ja seuraamukset määräytyvät rikkomuksen vakavuuden mukaan.

6.2. Avoimen, sujuvan ja tasapuolisen käsittelyn turvaamiseksi havaituista rikkomuksista tulee ilmoittaa ensisijaisesti henkilökohtaisesti koulutuspäällikölle tai esihenkilölle. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen voi tehdä turvallisuusilmoituksena (linkki), myös nimettömänä. Nimettömät ilmoitukset käsitellään pääsääntöisesti vinkkeinä, joille on saatava muuta näyttöä ennen jatkotoimista päättämistä. Kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisina

6.3. Tarkoituksellisesti väärää tietoa sisältävät ilmoitukset katsotaan aina häirinnäksi. Se voi olla myös muu rikos, kuten kunnianloukkaus tai vainoaminen.

6.4. Opiskelijoiden osalta käsittelyprosessi ja seuraamukset on määritelty tarkemmin tutkintosäännössä (linkki). Henkilöstön osalta seuraamukset määräytyvät työsopimuslain mukaisesti. Vierailijoiden osalta voimme ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, kuten järjestyssääntöjen vastaiseen toimintaan puuttuminen, sen estäminen tai kehotus poistua kampukselta.

6.5. Jos järjestyssääntörikkomus täyttää rikoksen tunnusmerkit, asiasta ilmoitetaan aina myös poliisille.

7. Voimaantulo ja päivittäminen

7.1. Nämä järjestyssäännöt on käsitelty yhteistoimintaryhmässä 1.4.2025 ja määritelty HAMKin toimintaohjeeksi Laatu- ja riskienhallintaryhmässä 26.5.2026. Nämä järjestyssäännöt tulevat voimaan 16.6.2025.

7.2. HAMK pidättää oikeuden muokata ja päivittää järjestyssääntöjä tarvittaessa. Muutoksista tiedotetaan HAMKin viestintäkanavien kautta. Kaikilla yhteisön jäsenillä on velvollisuus huolehtia siitä, että ovat tietoisia voimassa olevista järjestyssäännöistä.

7. Voimaantulo ja päivittäminen

7.1. Nämä järjestyssäännöt on käsitelty yhteistoimintaryhmässä 1.4.2025 ja määritelty HAMKin toimintaohjeeksi Laatu- ja riskienhallintaryhmässä 26.5.2026. Nämä järjestyssäännöt tulevat voimaan 16.6.2025.

7.2. HAMK pidättää oikeuden muokata ja päivittää järjestyssääntöjä tarvittaessa. Muutoksista tiedotetaan HAMKin viestintäkanavien kautta. Kaikilla yhteisön jäsenillä on velvollisuus huolehtia siitä, että ovat tietoisia voimassa olevista järjestyssäännöistä.

Kampusten turvallisuus- ja pelastus-suunnitelmat

Kampusten pelastussuunnitelmista löydät toimintaohjeet erilaisiin hätä- ja poikkeustilanteisiin. Tutustu kampuksesi pelastussuunnitelmaan huolellisesti ja säännöllisesti.

Turvallisuuteen liittyviä ohjeita

Yleinen hätänumero 112

Havaitessasi vaaratilanteen, joka uhkaa henkeä, terveyttä, omaisuutta tai ympäristöä, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Hätänumeroon soitetaan kiireellisissä hätätilanteissa, kun paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia kuten ensihoito, pelastuslaitos, poliisi, ensihoito tai sosiaaliviranomainen. Hätänumeroon vastataan “Hätäkeskus – Nödcentralen”.

Hätäpuhelun aikana on tärkeää kuunnella ja vastata päivystäjän kysymyksiin mahdollisimman tarkasti.

Milloin soitan hätänumeroon 112?

  • kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa

Älä soita hätänumeroon

  • kysely- tai tiedustelutarkoituksessa
  • häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa: sähkökatkokset
  • kiireettömissä tilanteissa

Jos olet epävarma tilanteen kiireellisyydestä, soita silloin hätänumeroon 112. Soita itse, jos voit. Välikäsien kautta tuleva puhelu voi pahimmillaan viivästyttää avun paikalle tuloa.

Avun hälyttämisen jälkeen ilmoita havainnostasi HAMKin tai HAMIn henkilöstöön kuuluvalle tai esimiehellesi.

Muita hätätilanteessa mahdollisesti tarvittavia numeroita

Myrkytystietokeskus (09) 471 977
Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202

Palohälytys tai muu varoitus vaarasta

Reagoi!

  • Suhtaudu aina vakavasti palohälytykseen tai muuhun vaarasta varoittavaan signaaliin. Jos et ole varma, tarkista!
  • Poistu ja käske muita poistumaan mahdolliselta vaara-alueelta.
  • Sulje ovet ja ikkunat, jos se on turvallista
  • Päästyäsi ulos siirry kampuksen kokoontumispaikalle. Älä poistu äläkä lähde kotiin ilman lupaa.

Ilmoita!

  • Soita hätänumeroon 112.
  • Kerro, kuka olet, missä palaa: osoite ja kerros, mikä palaa ja onko ihmisiä vaarassa.
  • Älä katkaise puhelua ilman lupaa.
  • Ilmoita palosta muille rakennuksessa oleville. Mikäll rakennuksessa ei ole palokelloa tai muuta teknistä hälytintä, tee hälytys suullisesti megafonilla, keskusradiolla tai huutamalla esim.: “Palohälytys, siirtykää kokoontumispaikalle”
  • Järjestä auttajolle palokunnalle opastus palopaikalle.

Rakennuksesta poistuminen

Jotta poistuminen tapahtuisi nopeasti ja turvallisesti, on henkilökunnan ja opiskelijoiden perehdyttävä etukäteen poistumisjärjestelyihin.

Liikkuessasi rakennuksen eri osissa katso jo valmiiksi, missä sijaitsee lähin poistumisreittisi ja mistä löytyy varareitti.

Ota poistuessasi mukaan tarvittava vaatetus. Mikäli mahdollista, sulje ikkunat, ovet, valot, ilmastointi ja sähkölaitteet.

Jos rakennuksesta poistuminen ei ole mahdollista:

  • Soita hätänumeroon ja kerro, kuka olet, missä olet ja mitä on tapahtunut.
  • Mene suojaisaan tilaan.
  • Sulje ovet ja ikkunat.
  • Tuki ovenraot esim. vaatteilla, jotta savu ei pääse sisään.
  • Haistaessasi savua hengitä kostean kankaan läpi, mikäli mahdollista.

Kiusaaminen ja häirintä

HAMKissa kaiken häirinnän, kiusaamisen ja muun epäasiallisen käytöksen suhteen vallitsee nollatoleranssi.

Kiusaamis- ja häirintätilanteissa opiskelijan tulee olla yhteydessä oman koulutuksensa koulutuspäällikköön, Hamkon häirintäyhdyshenkilöihin, tai opintokuraattori Leena-Maija Storbjörkiin .

Älä jää yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä!

Yhteisö-lähtöinen turvallisuus-ajattelu

Yhteisölähtöinen turvallisuusajattelun Keskeisiä pääperiaatteita ovat:

Kaikkien asia
  • Yhteinen vastuu: Jokaisella on velvollisuus ja oikeus edistää yhteisömme turvallisuutta.
  • Aktiivinen osallistuminen: Kannusta kaikkia jäseniä osallistumaan aktiivisesti turvallisuusaloitteisiin ja -käytäntöihin.
  • Vahvistaminen: Tarjoa yksilöille tietoa ja työkaluja, joita he tarvitsevat turvallisen ympäristön edistämiseksi.
Yhteisö ja osallisuus
  • Hyvinvointi ja yhteenkuuluvuus: Turvallisuustyö tukee yhteisön hyvinvointia ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta.
  • Osallistava turvallisuustyö: Jokaisella yhteisön jäsenellä on oikeus ja velvollisuus edistää turvallisuutta.
  • Taitojen kehittäminen: Yhteisön turvallisuustaitoja kehitetään esimerkiksi turvallisuuskävelyjen ja harjoitusten avulla.
Ennakoiva toiminta
  • Riskien tunnistaminen ja vähentäminen: Turvallisuustyön tavoitteena on tunnistaa, ehkäistä ja vähentää yhteisön ja sen jäsenten turvallisuusriskejä.
  • Riskienhallinta: Proaktiivinen turvallisuus sisältää riskienhallinnan ja toimintaympäristön ymmärtämisen.
  • Kriisivalmius: Valmius erilaisiin häiriöihin ja kriisitilanteisiin korostuu.
Turvallisuuskulttuuri
  • Arjen turvallisuus: Rakennetaan vahva turvallisuuskulttuuri, jossa turvallisuus on osa jokapäiväistä elämää.
  • Jatkuva parantaminen: Jatkuva oppiminen ja parantaminen ovat olennainen osa turvallisuuskulttuuria.
  • Mittarit ja raportointi: Turvallisuuskulttuurin mittareihin kuuluvat esimerkiksi tapaus- ja havaintoraportit sekä turvallisuuskävelyt.
Koulutus ja osaamisen kehittäminen
  • Jatkuva koulutus: Vahvistetaan henkilöstön ja opiskelijoiden turvallisuusosaamista jatkuvan koulutuksen ja harjoittelun avulla.
  • Laaja-alaiset taidot: Henkilöstön turvallisuusosaamiseen kuuluu yleinen ja tehtäväkohtainen perehdytys, riskienhallinta, tieto- ja kyberturvallisuus sekä ensiapu-, alkusammutus- ja evakuointitaidot.
  • Roolikohtainen koulutus: Esimiesten ja kampuksen turvallisuusryhmien osaamista kehitetään roolikohtaisen koulutuksen avulla.
Resilienssi
  • Toipumiskyky: Yhteisön kyky toipua häiriöistä ja kriiseistä on keskeinen osa turvallisuusajattelua.
  • Vahvistavat toimenpiteet: Resilienssiä vahvistetaan suojaavilla ja proaktiivisilla toimenpiteillä.
  • Laaja-alaiset kyvykkyydet: Turvallisuuskyvykkyyksiin kuuluvat ammatilliset taidot, riskienhallintaosaaminen, turvallisuusosaaminen, yhteistyötaidot ja resilienssi.

Turvallisuustyö HAMKissa rakentuu ja toteutetaan kolmen painopistealueen kautta: Osallistava, Ennakoiva ja Suojaava turvallisuus. Näitä painopisteitä käytetään näkökulmina turvallisuuskysymysten ratkaisemiseksi, jotta ne olisivat kestävämpiä, mukautuvampia ja joustavampia sekä järjestelmille että yhteisön ihmisille. Turvallisuustyön ydin on työperäisessä riskienhallinnassa, ja tärkein lopputulos on aito turvallisuuden tunne.

Toinen keskeinen osa turvallisuustyötämme on keskittyminen turvallisuusosaamisen vahvistamiseen. Aiempi malli, jossa on kolme keskeistä painopistealuetta, toimii eräänlaisena moottorina, jota käytetään luomaan osaamista, joka vahvistaa arjen turvallisuutta, riskienhallintaa, valmiuksia hätätilanteisiin sekä yksittäisten henkilöstön jäsenten ja koko yhteisön resilienssiä. Tämä luo myös perustan vahvalle turvallisuuskulttuurille ja positiiviselle turvallisuusasenteelle, mikä varmistaa turvallisen ympäristön opiskelijoillemme, yhteistyökumppaneillemme ja vierailijoillemme.

Yhteyshenkilöt

Jokaisella kampuksellamme on oma turvallisuusryhmänsä. HAMKin turvallisuustyötä suunnitelee ja kehittää kampusten turvallisuusryhmien puheenjohtajien muodostama konsernin turvallisuus- ja varautumisryhmä. 

Voit ottaa yhteyttä kaikissa kampusten turvallisuusasioissa myös sähköpostitse osoitteella turvallisuus@hamk.fi

tERHI nOPANEN

koulutuspäällikkö / puutarha- ja metsäala

terhi.nopanen@hami.fi

+358504641607

tERHI nOPANEN

koulutuspäällikkö / puutarha- ja metsäala

terhi.nopanen@hami.fi

+358504641607

Kaunisto Jyri

koulutuspäällikkö / elintarvikeala, maatalousala

+358505745131
etunimi.sukunimi@hami.fi

Kaunisto Jyri

koulutuspäällikkö / elintarvikeala, maatalousala

+358505745131
etunimi.sukunimi@hami.fi