Hyppää sisältöön

BioColour

Biovärit – Väripaletti biopohjaisille väriaineille ja pigmenteille

Hankkeen tiedot

HankeBioColour
Kesto6/2019-8/2025
ToteuttajatHelsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus Luke, Teknologian tutkimuskeskus VTT, North Carolina State University, Campinasin yliopisto
RahoittajatSuomen Akatemia, strategisen tutkimuksen neuvosto
BudjettiHankkeen budjetti

BioColour-tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön.

Nykyinen värjäysteollisuus käyttää valtaosin synteettisiä väriaineita. Biopohjaisista yhdisteistä valmistettujen väriaineiden käyttö on hyvin vähäistä, ja useimmat materiaalit joudutaan vaihtoehtojen puutteessa värjäämään synteettisin väriainein. Siksi värjäysteollisuuden tarpeisiin on löydettävä uusia, luonnon- ja kestävyysperiaatteiden mukaisia vaihtoehtoja ja kehitettävä biopohjaisten väriaineiden paletti.

BioColour-tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Ekotehokkuuden lisäämiseksi väriaineiden lähteenä pyritään hyödyntämään metsä- ja ruokateollisuuden sivuvirtoja, mutta tutkimuksen kohteena ovat myös erilaiset viljellyt värikasvit sekä väriä tuottavat mikrobit. Tavoitteena on luoda bioväriaineiden “väripaletti”, joka sisältäisi niin keltaisia, punaisia, ruskeita, vihreitä, sinisiä kuin mustiakin värejä.

Yhteystiedot

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Luke, natural resources institute Finland. Lukelon kirjoitettu oranssilla tekstillä. Ylhäällä on sininen lehti.