Hyppää sisältöön

DAVE

Datavetoisen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi ja demonstraatioympäristö

Hankkeen tiedot

HankeDAVE – Datavetoisen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi ja demonstraatioympäristö
Kesto1.8.2025-31.12.2026
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatHämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 
BudjettiHankkeen budjetti

Hankkeen tavoitteena on luoda datavetoisen kiertotalouden innovaatioympäristö, joka kehittää ympäristöystävällisiä ratkaisuja tehostamaan materiaalien ja resurssien käyttöä digitalisaation avulla, koko arvoketjun huomioiden. Yritykset pääsevät testaamaan ja mallintamaan ratkaisuja käytännön kokeiluissa, mikä tukee siirtymää kestävämpiin toimintatapoihin.

Hankkeen tavoitteena on luoda datavetoisen kiertotalouden innovaatioympäristö, jossa kehitetään ympäristöä säästäviä ratkaisuja ja tehostetaan materiaalien ja resurssien käyttöä digitalisaation avulla. Tavoitteena on edistää yritysten kykyä hyödyntää dataa ja digitalisaatiota, jotta kiertotalousratkaisut voidaan viedä käytäntöön koko arvoketjussa.

Kiertotalouden kehitys vaatii eri toimijoiden yhteistyötä ja datan jakamista, mikä on monilla aloilla vielä alkuvaiheessa. Hankkeessa yritykset voivat testata ja mallintaa ratkaisuja käytännön kokeiluissa, mikä auttaa arvioimaan niiden hyötyjä.

Erityistä huomiota kiinnitetään myös naisten osallistumiseen kiertotalouden ja digitalisaation kehittämisessä. Hanke tukee samalla Kanta-Hämeen kiertotaloustiekarttaa ja auttaa alueen yrityksiä siirtymään kestävämpiin toimintatapoihin.

Kohderyhmä

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat pk-yritykset, joiden agendalla on resurssiviisaan kiertotalouden edistäminen dataa ja digitaalisuutta hyödyntäen.

Kiertotalous tässä hankkeessa kohdistuu erityisesti resurssien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja materiaalin pitämiseen kierrossa mahdollisimman pitkään. Erityisesti huomio kohdistuu sivuvirtojen ja muiden ylimääräisten resurssien hyödyntämiseen yritysten välillä (teolliset symbioosit).

Toiminta-alue

Hanke tuo hyötyä ensisijaisesti Kanta-Hämeen alueelle.

Mitä tavoittelemme?

Hankkeen tavoitteena on:

1) Perustaa datavetoinen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi yhteistyössä pk-yritysten ja muiden toimijoiden kanssa, joka on avoin myös suurille yrityksille, oppilaitoksille ja tutkimuslaitoksille. Ekoinnovaatiolla tarkoitetaan ympäristöä säästäviä ratkaisuja mm. resurssien ja materiaalien käyttöön, jätemääriin, päästöihin ja energian kulutukseen. 

2) Käynnistää TKI-toimintaa arvoketjujen toimijoiden yhteistyönä joka tähtää datan ja digitalisaation avulla materiaalien käytön hallintaan, jätteen määrän vähentämiseen sekä teollisuuden sivuvirtojen ja muiden resurssien hyödyntämisen lisäämiseen.

3) Uudistaa pk-yrityksiä digitaalisten ratkaisujen ja datan, sekä kestävään resurssien käyttöön ohjaavien menetelmien avulla.

4) Luoda demonstraatioympäristö datavetoisen kiertotalouden TKI-toiminnan tueksi sekä kehitettyjen toimintamallien ja ratkaisujen toteutuksen visualisoimiseksi sekä taloudellisten että kestävän kehityksen hyötyjen arvioimiseksi.

5) Edistää sukupuolten tasa-arvoa kiertotaloussiirtymässä ja digitalisaatiossa tarvittavan osaamisen kehittymisessä sekä edistää kestävän kehityksen tavoitteiden tunnettuutta ja toteutumista kohderyhmän kanssa.

Hankkeen työpaketit

Perustamme datavetoisen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemin yhteistyössä pk-yritysten ja muiden toimijoiden kanssa, joka on avoin myös suurille yrityksille, oppilaitoksille ja tutkimuslaitokset.

T1.1 Toimijoiden motivointi yhteistyöhön: kehitysyhtiöt, yrittäjäjärjestöt, yritykset, oppilaitokset, tutkimuslaitokset. Huomioidaan naisten osallistumisen aktivointi mm. naisyrittäjäjärjestöjen kanssa yhteistyössä. Mahdollistetaan myös ulkomaalaistaustaisten yrittäjien osallistuminen. [8/2024-12/2024]

T1.2 Selvitykset: ajankohtaisista teemoista esim. A) Digitaaliset ratkaisut kiertotalouden tutkimisessa, toteuttamisessa ja demonstraatioissa, B) Kiertotalouden data, digitaaliset tietovarannot ja seurannan mittarit sekä menetelmät, C) Hiilineutraalius, D) Kiertotalouden TKI-ekosysteemit Suomessa ja maailmalla. [8/2024-6/2025]

T1.3 Työpaja: Yhteiskehitetään TKI-ekoinnovaatiosyst eemin toimintamalli käsitellen esim. seuraavia kysymyksiä: millä toimenpiteillä voimme vauhdittaa yhteistyötä, mitä yhteistyöverkostoja tarvitsemme, mitä datavirtoja tarvitsemme, millainen osaamisvaje on kiertotalouden ja digitalisaation rajapinnalla ja miten sitä voidaan täydentää? [12/2024-6/2025]

Käynnistämme TKI-toimintaa ekoinnovaatiosysteemin yritysten/arvoketjujen tarpeisiin, joka tähtää älykkääseen materiaalien hallintaan ja jätteen synnyn vähentämiseen sekä teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen.

T2.1 Selvitykset: ajankohtaisista teemoista esim. [3/2025-9/2025]

A) Kartoitamme toimijoiden nykytilaa ja kehittämistarpeita datavetoisen kiertotalouden edistämiseksi. Huomioimme myös avoimet datalähteet ja Materiaalitorin.

B) Kartoitamme valittujen arvoketjujen/materiaalivirran tai muiden yritysten välisten synergioiden nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia datan jakamisen ja hyödyntämisen näkökulmasta. Kiinnitämme huomiota arvoketjun toimijoiden tavoittelemaan ja datan jakamisen tuottamaan hyötyyn talouden ja ympäristöhyötyjen näkökulmasta.

C) Potentiaalin arviointi hiilineutraaliuden edistämiseen.

T2.2 Tietoiskut: ajankohtaisista teemoista esim. data-analytiikka, IoT, pilvipalvelut, simulointityökalut ja muut ajankohtaiset teemat hyödyntäen esim. Kiertotalous-Suomi sivustolle koottuja aineistoja. Tietoiskuista tuotetaan saavutettavaa aineistoa jaettavaksi mm. opetusmateriaalien, artikkelien, podcastien ja pohdintatehtävien muodossa. Huomioidaan naisten osallistumisen aktivointi mm. naisyrittäjäjärjestöjen kanssa yhteistyössä. [6/2025-3/2026]

T2.3 Työpajat ja muut tapaamiset: Kehitämme ratkaisuja ja toimintamalleja yhdessä yritysten kanssa datan keräämiseksi, hyödyntämiseksi ja jakamiseksi arvoketjujen/materiaalivirran toimijoiden yhteistyönä, sekä arvioimme saavutettavia hyötyjä ja tarvittavia panostuksia sekä yksittäisten toimijoiden että koko arvoketjun näkökulmasta. Työpajan avulla voidaan löytää mahdollisuuksia sekä sivuvirtojen tai muiden resurssien hyödyntämiseksi että demonstraatioita toteutettavaksi työpaketissa 3. [6/2025-12/2025]

T2.4 Yrityshaudonta: Kootaan joukko toimijoita (esim. suomalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita, yrityksiä, HAMKin henkilökuntaa, alueen asukkaita, Forssan Yrityskehitys Oy) kehittämään uusi yritys tarjoamaan ratkaisua työpaketissa esiin nousseeseen tarpeeseen. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kiertotalouden FRUSH -tapahtuman liikeideakilpailua sekä HAMKin opiskelijoiden ns. insinööritoimisto-toimintamallia ja kehittämään sitä edelleen tukemaan uusien yritysten syntymistä. Kannustetaan naisia osallistumaan, mahdollistetaan myös ulkomaalaistaustaisten yrittäjien osallistuminen. [12/2024-12/2026]

Tuetaan pk-yritysten uudistumista digitaalisten ratkaisujen ja datan avulla demonstraatioympäristössä, jossa mallinnetaan ja visualisoidaan kehitettyä ratkaisua tai toimintamallia sekä arvioidaan sen hyödyllisyyttä ja arvon tuottamista. Demonstraatiossa voidaan hyödyntää esimerkiksi opiskelijoiden data-analytiikan, IoT-alustojen ja 3D-mallinnuksen projektitöitä. 

T3.1 Demonstraatiot: 3 kpl joilla mallinnetaan ja arvioidaan T2.3 ja T2.4 kehitettyjä ratkaisuja. [12/2025-9/2026]

T3.2 Case-kuvaukset: 3kpl toteutetuista demonstraatioista taustatietoineen sekä arvio hyödyistä, investointipotentiaalista ja rahoitusmahdollisuuksista (esim. Business Finland). [3/2026-12/2026]

T3.3 Demonstaatioympäristön jatkokehittämisehdotus yhteistyössä TKI-ekoinnovaatiosysteemin kanssa. [9/2026-12/2026]

T4.1 Viestimme kohderyhmällemme hankkeen alkamisesta ja kutsumme toimijat TKI-ekoinnovaatiosysteemiin. [8/2024-12/2024]

T4.2 Viestimme kohderyhmällemme hankkeen tilaisuuksista ja tuotetusta tiedosta, sekä hankkeen etenemisestä ohjausryhmän ja seurantaraporttien näkökulmasta. [12/2024-6/2026]

T4.3 Viestimme hankkeen tuloksista ja tuotetusta tiedosta kansallisille toimijoille esimerkiksi Kiertotalous-Suomen kautta sekä mahdollisesti kansainvälisille toimijoille sopivilla foorumeilla. [6/2026-12/2026]

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Asiantuntija

Asiantuntija

Asiantuntija

Asiantuntija

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli