Hyppää sisältöön

DreamFAB

Teräsrakennusten purkaminen ja uudelleenvalmistus uudelleenkäyttöä varten

Hankkeen tiedot

HankeTeräsrakennusten purkaminen ja uudelleenvalmistus uudelleenkäyttöä varten (DreamFAB)
Kesto1.9.2023 – 31.8.2027
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu, University of Coimbra, Polytechnic University of Timisoara, FERPINTA Group, ROBOPLAN, Wurth Oy, Jupa S. A., SSAB Europe Oy, STAR Institute
RahoittajatEuropean Research Fund for Coal and Steel (RFCS)
Budjetti2 500 000 €

Teräsrakennusten purkaminen ja uudelleenvalmistus uudelleenkäyttöä varten (DreamFAB) -hankkeessa kehitetään ja validoidaan teräsrakennusten uudelleenkäytön ja uudelleenvalmistuksen rakenteellista turvallisuutta koskevia teknisiä sääntöjä ja uudelleenvalmistusohjeita, sekä kehitetään ratkaisuja komposiittipalkkeja, kattoristikoita ja robottiavusteista purkamista varten.

Rakennuksen elinkaaren lopussa yli 95 prosenttia käytetystä teräksestä kierrätetään ja siitä valmistetaan uutta terästä. Teräksen kierrätys, eli sen sulattaminen ja uudelleen jähmettäminen, on energiaintensiivinen prosessi, mutta teräselementtien uudelleenkäyttö uuden teräksen valmistamisen sijaan voi säästää 96 prosenttia sen ympäristövaikutuksista. Toistaiseksi teräksen kierrätettävyys on edelleen etusijalla, sillä 93 prosenttia teräksestä kierrätetään, ja teräsprofiilien uudelleenkäytön arvioidaan olevan vain 6 prosenttia.

Teräsrakennusten purkaminen ja uudelleenvalmistus uudelleenkäyttöä varten (DreamFAB) -hankkeessa kehitetään ja validoidaan teräsrakennusten uudelleenkäytön ja uudelleenvalmistuksen rakenteellista turvallisuutta koskevia teknisiä sääntöjä ja uudelleenvalmistusohjeita, kehitetään innovatiivisia purettavia ratkaisuja suorakulmaisia onttoja profiileja käyttäville komposiittipalkkeille ja kattoristikoille sekä kehitetään ratkaisuja robottiavusteista purkamista varten. Olennaiset tekniset säännöt ja ratkaisut kehitetään siten, että rakennusten teräselementit voidaan kätevästi valmistaa uudelleen ja käyttää uudelleen ilman energiaintensiivisiä kierrätysprosesseja. Hankkeessa pyritään erityisesti poistamaan kriittisimmät tekniset esteet, jotka estävät teräsrakenteiden uudelleenkäytön.

Yhteiskunnalle tästä hankkeesta koituvia hyötyjä ovat esimerkiksi työllistymismahdollisuuksien lisääntyminen uudelleenvalmistuksen ansiosta sekä merkittävät energiansäästöt. Koko prosessista tulee nopeampi, turvallisempi ja parempi, kun rakentamisessa ja purkamisessa käytetään robotteja. Nopeampi tuotantosykli ja rakenteiden uudelleenkäyttö voivat myös tuoda kilpailukykyisiä ratkaisuja teräsrakentamisen markkinoille. Ympäristöhyödyt, jotka johtuvat moninkertaisesta uudelleenkäytöstä kierrätyksen sijaan, lisäävät teräsmateriaalin kilpailukykyä rakennusteollisuudessa ja siten teräksen käyttöä.

Hankkeessa on 9 partneria: Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), University of Coimbra (Portugal), Polytechnic University of Timisoara (Romania), FERPINTA Group (Portugal), ROBOPLAN (Portugal), Wurth Oy (Finland), Jupa S. A. (Spain), SSAB Europe Oy (Finland) ja STAR Institute (Portugal).

Yhteystiedot

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: