Hämeen ilmastoturva - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla
Maisemakuva pellolta, jonka päällä synkkiä pilviä.
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
Synkkä taivas pellon yllä.

Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla

Hämeen ilmastoturva

Ilmastoturvallisuuden parantaminen Hämeen maaseudulla – Hämeen ilmastoturva -hankkeessa kartoitetaan, millaisia ilmaston lämpenemiseen liittyviä riskejä Kanta- ja Päijät-Hämeen maaseutua kohtaa. Kartoituksen jälkeen valitaan 4-6 kohdealuetta, joille tehdään toimenpidesuunnitelma ilmastoriskeihin varautumiseksi. Lisäksi maaseudun asukkaita tiedotetaan erilaisin (informaatiomuotoilun) keinoin varautumismahdollisuuksista.

Ilmastonmuutosta ei voida enää pysäyttää, mutta sitä voidaan hillitä ja siihen voidaan sopeutua. Yksi sopeutumisen keino on varautua suoriin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin uhkiin, kuten tulviin, myrskyihin ja kuivuus- ja hellejaksoihin.

Toteutusaika: 1.1.2022 – 31.12.2023
Budjetti: 297 102 €

Lue lisää hankkeen kotisivuilta.

 

ILMASTONMUUTOKSEEN VARAUTUMINEN MAASEUDULLA JA METSISSÄ -SEMINAARI

Seminaari esitteli näkökulmia siihen, miten hämäläisen maaseudun asukkaat voivat varautua ilmastonmuutokseen ja ilmastoturvallisuutta uhkaaviin ilmastoriskeihin ja seurannaisvaikutuksiin? Seminaarin Key note puhuja dosentti ja ilmastoasiantuntija Mari Pantsar kertoi puheenvuorossaan ilmastonmuutoksen näkymisestä arjessa.
Seminaarin tallenne on nähtävissä vapaasti 8.12.2023 saakka.

SÄHKÖKATKOIHIN VARAUTUMINEN -WEBINAARI

Miten kodin sähkökatkoihin tulisi varautua? Toimiiko vesi tai puhelin sähkökatkon aikana? Miten ja millainen aggregaatti parantaa varautumista? Mikä voisi olla kyläyhdistyksen rooli katkoihin varautumisessa? Kysymyksiin sähkökatkoista ja niihin varautumisesta kuulet vastauksia ja ohjeita Hämeen ilmastoturva -hankkeen, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kylien järjestämässä webinaarissa 20.2.2023 klo 17.30 alkaen.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen

ILMASTOTURVAN KYLÄPILOTTIEN HAKU ON KÄYNNISSÄ
Hämeen ilmastoturva -hankkeen kyläpilotissa tarkastellaan kyläalueen ilmastoriskejä ja tehdään kylille toimenpide-ehdotuksia riskien ennaltaehkäisemiseksi ja varautumiseksi. Pilotti alkaa syyskuussa ja päättyy joulukuussa 2022.
Lisätietoja Hämeen ilmastoturva -kyläpilotista.
Hae mukaan syksyn pilottiin 15.8 mennessä.

TYÖPAJAT

Ilmastonmuutoksesta aiheutuviin riskeihin varautuminen Hämeen maaseudulla -työpajat
Tervetuloa Ilmastonmuutoksesta aiheutuviin riskeihin varautuminen Hämeen maaseudulla -työpajoihin tiistaina 17.5 Lahdessa  ja/tai keskiviikkona 25.5. Hämeenlinnassa. Työpajan kesto molempina päivinä on kello 9.00 – 12.00

Ilmoittaudu työpajoihin TÄSTÄ.

Työpajat järjestetään hybridinä, joten molempiin työpajoihin voi osallistua myös
etäyhteydellä. Avaa tästä työpajapäivien lisätiedot ja tarkempi ohjelma

JULKAISUT
Tuominen, Kaisa; Ruponen, Josefiina; Mikkola, Anu; Askola, Kati (2023) Sää- ja ilmastoriskeihin varautumisohjeita Hämeen maaseudun asukkaille
Opas ilmastonmuutoksesta ja muuttuvista sään ääri-ilmiöistä aiheutuviin riskeihin varautumiseen.

Aku Kalliomäki, Kiti Kalpio, Emmi Kivioja, Toni Salmela, Siiri Storhammar (2023, HAMK Kestävä kehitys) Vesiopas kyläläisille

TIEDOTTEET
Hämeessa parannetaan maaseudun ilmastoturvallisuutta Tiedote 19.4.2022