KIM - kasvipintaiset imeytysrakenteet - Hämeen ammattikorkeakoulu
KIM – kasvipintaiset imeytysrakenteet
Hämeen ammattikorkeakoulu
KIM ihmisiä ryhmässä katsomassa paperia.

KIM – kasvipintaiset imeytysrakenteet

Hanketiedot

KIM – kasvipeitteiset imeytysrakenteet -hankkeen kuvaus (video n. 14 min)

Koekasvien valintakriteeristö (video 7 min)

Koekasvit ja niiden juuristot hukutuskokeen jälkeen kuvina

loppumittauksen-juuristokuvat

YHTEYSTIEDOT

KIM - kasvipintaiset imeytysrakenteet

HAMK / Lepaalla toteutettavan hulevesien tutkimushankkeen sivusto. Tutkimuksessa määritellään imeytysrakenteeseen soveltuvaa kaupunkiympäristön kasvilajistoa ja kootaan kokemuksia jo toteutuneista biopidätysrakenteista (bioretention).

Velvoite ja tavoite huleveden paikallisesta käsittelystä yleistyy niin kaavoituksessa kuin muissakin strategisissa suunnitelmissa. Tutkimukset ja kaupunkisuunnittelun linjaukset tunnustuvat huleveden luonnonmukaisen hallinnan osaksi kestävää kaupunkirakennetta ja toimivaa vihreää infrastruktuuria. Kuitenkin käytännön sovellukset ovat vielä määrittelemättä suomalaisen rakentamisen käytäntöihin ja materiaaleihin. 

KIM -hankkeen tavoitteena on koota ja tuottaa tietoa huleveden kasvipintaisista imeytysrakenteista käytännön toimijoille – suunnittelijoille, rakentajille ja rakennuttajille. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään imeytysrakenteen seisovaa vettä ja toistuvaa kuivuutta sietävää kasvillisuutta sekä kartoitetaan jo toteutuneissa imeytysrakenteissa käytettyjä rakenteita ja materiaaleja.

Tällä sivustolla pystyt seuraamaan KIM -hankkeen etenemistä vaiheittain. Videoille ja dioille kootaan keskeistä taustatietoa ja facebookissa on mahdollista keskustella, kyseenalaistaa ja kehittää. Tervetuloa mukaan!

KIM -hanketta rahoittaa KatuMetro -ohjelma.

KIM koesolujen rakenteet

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Dynaamisen istutussuunnittelun käytäntöjä lähdettiin selvittämään Lepaan kampuksen ytimeen perustetulla alueella. Dynaaminen istutus koostuu tässä kasviryhmistä, jotka jakaantuvat kokonaisuudessa neljään eri rooliin; rakenteen ryhdistäytyä, kasvukauden eri aikoina koreilijat, peruspinnan varmat peittävät (matrix) ja nopeat fillerit. Anu Koponen selvittää opinnäytetyössään tuon matrix-kerroksen tarkoituksenmukaista lajimäärää eli kuinka vähän on riittävä ja kuinka paljon liikaa. Tuloksien perusteella voidaan arvioida tämän istutustyypin mahdollisuuksia tukea mm. kaupunkialueiden rakennettua biodiversiteettiä. ... Lue lisääNäytä vähemmän

Dynaamisen istutussuunnittelun käytäntöjä lähdettiin selvittämään  Lepaan kampuksen ytimeen perustetulla alueella. Dynaaminen istutus koostuu tässä kasviryhmistä, jotka jakaantuvat kokonaisuudessa neljään eri rooliin; rakenteen ryhdistäytyä, kasvukauden eri aikoina koreilijat, peruspinnan varmat peittävät (matrix) ja nopeat fillerit. Anu Koponen selvittää opinnäytetyössään tuon matrix-kerroksen tarkoituksenmukaista lajimäärää eli kuinka vähän on riittävä ja kuinka paljon liikaa. Tuloksien perusteella voidaan arvioida tämän istutustyypin mahdollisuuksia tukea mm. kaupunkialueiden rakennettua biodiversiteettiä.Image attachment

Comment on Facebook

Hienoa! Toivottavasti kuullaan tuloksista kun niitä saadaan.

Uusi koe rakenteilla! Helsingin yliopiston kanssa selvitetään millä lisäyksillä siirtonurmikon kasvualustassa voidaan lisätä mikrobistoa mm. päiväkotipihoilla. Meidän osalta työ alkaa lapioimisella ja laatikoiden laputtamisella. ... Lue lisääNäytä vähemmän

Uusi koe rakenteilla! Helsingin yliopiston kanssa selvitetään millä lisäyksillä siirtonurmikon kasvualustassa voidaan lisätä mikrobistoa mm. päiväkotipihoilla. Meidän osalta työ alkaa lapioimisella ja laatikoiden laputtamisella.Image attachment

Comment on Facebook

Biohiilellä. Sitoo vettä ja ravinteita, lisää mikrobitoimintaa ja vaikuttaa pH tasoon. Erityisen hyvä siirtonurmikoiden alle ja ilmastukseen.

Hulevesitutkimuksen kasvusolujen kasvussa on suuret erot. Hiekkaisen seoksen kasvit kasvavat huonommin kuin kompostiin tehdyn kasvualustaseoksen kasvit.
Koska hiekkaisen seoksenkin kasvit on tarkoitus saada kunnolla kukoistamaan, hankkeessa työskentelevä erikoisharjoittelija Aini Knut on lannoittanut koesoluja pari kertaa kesän aikana.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Hulevesitutkimuksen kasvusolujen kasvussa on suuret erot. Hiekkaisen seoksen kasvit kasvavat huonommin kuin kompostiin tehdyn kasvualustaseoksen kasvit.
Koska hiekkaisen seoksenkin kasvit on tarkoitus saada kunnolla kukoistamaan, hankkeessa työskentelevä erikoisharjoittelija Aini Knut on lannoittanut koesoluja pari kertaa kesän aikana.Image attachmentImage attachment

Mitä on viheralueiden "management"? Hoitoluokan mukaista ylläpitoa toki ja siitä syntyviä käytännön hoitotoimenpiteitä. Mutta mikä on se suomalaiseen viheralan ammattikäsitteistöön sijoittuva sana, joka kuvaa myös määrätietoista ja visionääristä puiston kehittämistä tulevaisuuden tarpeisiin?

Meneillään olevassa SmartParks -hankkeessa ja Lepaan puiston GreenFlag auditointiin liittyen "management" -käsitteen kautta heräsi ajatus nostaa määrittely yhteiseen keskusteluun.

Heitimme tulille ensimmäisen pähkäilykierroksen, mitä mieltä Sinä olet?

soundcloud.com/outi-17605741/viheralueiden-management
... Lue lisääNäytä vähemmän

Tällä viikolla Smart Parks- hankkeen (Katumetro - rahoitus 2017-2018) työpajat toteutettiin Lahdessa ja Vantaalla. Smart Parks - on HAMK:n, LUT Lahden ja edellä mainittujen kaupunkien yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on hyödyntää digitaalisuutta mahdollistamalla alueen tarinat käyttäjille ja hyödyntämällä käyttäjäkokemuksia alueen managementissa. Työpajoissa osallistamisessa käytettiin mm. taidepohjaisia menetelmiä. Kuvat Vantaalta. ... Lue lisääNäytä vähemmän

Tällä viikolla Smart Parks- hankkeen ( Katumetro - rahoitus 2017-2018) työpajat toteutettiin Lahdessa ja Vantaalla. Smart Parks - on HAMK:n, LUT Lahden ja edellä mainittujen kaupunkien yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on hyödyntää digitaalisuutta mahdollistamalla alueen tarinat käyttäjille ja hyödyntämällä käyttäjäkokemuksia alueen managementissa. Työpajoissa osallistamisessa käytettiin mm. taidepohjaisia menetelmiä. Kuvat Lahden Pikku-Veskun työpajasta ... Lue lisääNäytä vähemmän

Ennen kokeen purkua oli havaittavissa myös sadonmuodostusta. Vehnät heilimöivät, samettikukat ehtivät kukkimaan ja herneistäkin löytyi muutamia palkoja syötäväksi asti.
Tällaiset kokeet ovat puutarhurille mieluisia, kun suojarivien kasveista saa (luvalla) syödä kesän ensimmäiset herneet.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Ennen kokeen purkua oli havaittavissa myös sadonmuodostusta. Vehnät heilimöivät, samettikukat ehtivät  kukkimaan ja herneistäkin löytyi muutamia palkoja syötäväksi asti.
Tällaiset kokeet ovat puutarhurille mieluisia, kun suojarivien kasveista saa (luvalla) syödä kesän ensimmäiset herneet.Image attachmentImage attachment

Comment on Facebook

Herneet maukkaita ,tuoksut huumas pään

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU