Levarbio
Hankkeen tavoitteena on parantaa levän potentiaalia uusiutuvan energian lähteenä.
Perustiedot
- Hankkeen nimi: Levien arvokkaiden biomolekyylien ja biomassan hyödyntäminen ravinnossa, rehuna ja energiana (Levarbio)
- Toteutusaikataulu: 1.9.2015 – 31.12.2017
- Kokonaiskustannukset: 100 000 €
- Rahoittaja: Uudenmaan liitto
- Toteuttaja: Päätoteuttaja on Helsingin yliopisto ja osatoteuttajina Hämeen ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristökeskus
LEVARBIO-hankkeessa hyödynnetään mikrolevien nopeaa kasvua mahdollisimman monipuolisesti. Levät ovat potentiaalisia uusiutuvan energian lähteitä: biodieseliä lipideistä ja biokaasua muusta biomassasta, mutta tämä yksin on haastavaa saada taloudellisesti kannattavaksi. Tätä on tarve parantaa hyödyntämällä levän tuottamia ainesosia tehokkaasti, huomioiden kunkin potentiaalisen tuotteen kysyntä ja hinta markkinoilla.
Hankkeessa kartoitetaan ja testataan elintarviketeollisuuden hyödyntämättömiä sivuvirtoja, jätteidenkäsittelyn suoto- ja jätevesiä sekä maatilatasolla syntyviä sivuvirtoja levien ravinnelähteenä ja kasvualustana. Leväkasvatusta optimoidaan haluttujen tuote- ja energiasaantojen maksimoimiseksi. Käytännössä tehdään leväkasvatuskokeita eri olosuhteissa ja testataan näiden vaikutusta leväkasvuun ja -koostumukseen, kuten proteiinit, lipidit, omega-rasvahapot, vitamiinit, pigmentit. Arvojakeiden käyttöä arvioidaan eri tuotesovelluksissa, ja selvitetään lopun leväbiomassan biokaasutuottopotentiaalia. Koko hankkeen ajan kehitetään eri sovelluskohteisiin (esim. integrointi teollisuuteen, kotieläintuotantoon ja jätevesien/jätteiden käsittelyyn) kokonaiskonseptiratkaisuja, joiden toteutettavuutta ja kannattavuutta arvioidaan laskennallisesti.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on parantaa levän potentiaalia uusiutuvan energian lähteenä, integroimalla tähän edullisten ravinnelähteiden käyttö leväkasvatuksessa ja levästä erotettujen arvojakeiden tuottaminen ja monipuoliset käyttösovellukset, mm. rehu-, elintarvike-, energia- ja lannoitekäytössä.
Tulokset
Hankkeen tuloksena edistetään sivu- ja jätevirtojen hyödyntämistä sekä saadaan tietoa leväkasvatuksen mahdollisuuksista ja vaatimuksista tiettyjen arvotuotteiden tuottamiseksi ja hyödyntämiseksi eri käyttösovelluksissa. Tarkasteluun valittujen kokonaiskonseptien osalta saadaan selville kannattavuuteen vaikuttavat keskeiset tekijät.
Taustaa
Tavoitteena on edistää levien tuottamien arvojakeiden ja leväbiomassan hyödyntämistä eri sovelluskohteissa: elintarvike-, rehu-, energia- ja lannoitekäytössä. Leväkasvatuksessa hyödynnetään sivuvirtojen ravinteita ja edistetään näin ravinnekierrätystä.
Yhteystiedot
Martin Romantschuk
- Projektipäällikkö
- Puh. +358 50 316 0553
- [email protected]
- http://www.levarbio-ymparistotieteet.com/