Hyppää sisältöön

UTELIAS 2.0

Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen

Euroopan unionin osarahoittama

Hankkeen tiedot

HankeUtelias 2.0 – Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen
Kesto1.1.2024-31.12.2025
ToteuttajatHAMK (päätoteuttaja),
Koulutuskuntayhtymä Tavastia,
Kiipulasäätiö
RahoittajatEuroopan sosiaalirahasto plus (ESR+), kansallisena rahoittajaviranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.
Budjetti175 086€

Tulevaisuuden työelämä ja oppilaitokset tarvitsevat monipuolisia osaajia.

Uusien teknologioiden, innovaatioiden ja toimintamallien osaamisen kasvattaminen on välttämätöntä koulutuksen uudistumisen ja muutoksen mahdollistamiseksi. Hämeen ammattikorkeakoulu on yhdessä Koulutuskuntayhtymä Tavastian ja Kiipulasäätiön kanssa lähtenyt jatkamaan Utelias 1.0 – Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen -hankkeessa tunnistetun tarpeen tietopohjan lisäämiselle mitä tulee XR-teknologioihin, oppimisanalytiikkaan ja tekoälyyn.

Hankkeen tavoitteena on lisätä toisen asteen ja vapaan sivistystyön opettajien ja ohjaajien tietoisuutta uusista teknologioista ja virtuaalisista oppimisympäristöistä Kanta-Hämeen toisen asteen oppilaitoksissa.

Kohderyhmä

Pääkohderymään kuuluvat toisen asteen oppilaitosten opettajat ja ohjaajat sekä kehittäjähenkilöstö ja vapaan sivistystyön opettajat ja ohjaajat.

Välilliseen kohderyhmään kuuluvat muut koulutuksenjärjestäjät ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöympäristöt (yritykset) samoin kuin oppilaitosten johtajat ja esihenkilöt.

Toiminta-alue

Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisen, Lopin, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän seutukuntiin.

Valmennukset

Kenelle 

Perusvalmennus on tarkoitettu kaikille opettajille, ohjaajille ja kehittäjille, keitä kiinnostaa tutustua uusien teknologioiden mahdollisuuksiin opetus- ja ohjauskäytössä. Et tarvitse aiempaa kokemusta tai perehtyneisyyttä. 

Tavoitteet 

Valmennuksen tarkoituksena on tarjota osallistujille monipuolinen ymmärrys ja kokemus uusien teknologioiden, VR-, AR-, XR-, MR-, 360-sisältöjen ja 3D-teknologioiden erityispiirteistä ja niiden pedagogisesta hyödyntämisestä opetuskäytössä. Valmennuksen aikana pääset kokeilemaan käytännössä eri teknologioita ja niillä toteutettuja opetussisältöjä. Käytännön kokeiluna testaat opiskelijoidesi kanssa joitakin valmiita sovelluksia/sisältöjä ja pohdit niiden sopivuutta omaan työhösi. Opit huomioimaan myös saavutettavuusnäkökulmat sekä laitteiden hallinnoinnin. 

Toteutustavat 

Valmennus koostuu kolmesta lähipäivästä (klo 9-15) sekä verkkotapaamisista (2h), jotka tallennetaan.  

Valmennuksen aikana toteutat oman pienimuotoisen, uusia teknologioita hyödyntävän pedagogisen opetus/ohjauskokeilusi jo olemassa olevia sisältöjä hyödyntäen. 

Valmennustapaamiset 
  • Ti 26.3. klo 14–16 verkossa 
  • Ke 3.4. klo 14–16 verkossa 
  • Pe 12.4. klo 9–15 lähipäivä 
  • Pe 26.4. klo 9–15 lähipäivä 
  • Pe 3.5. klo 12–14 verkossa 
  • To 16.5. klo 14–16 verkossa 
  • Pe 17.5. klo 9–15 lähipäivä 
  • Pe 24.5. klo 12–14 verkossa 
Mentorointimalli 

Valmennuksiin osallistujien tukena on mentorointimalli, jossa sekä HAMKin että Koulutuskeskus Tavastian ja Kiipulan asiantuntijat ja muiden osallistuvien oppilaitosten mentorit toimivat tukenasi koko valmennuksen ajan. Mentorointimallia kehitetään hankkeen aikana tavoitteena myös hankkeen jälkeen jatkuva toimintamalli. 

Mihin sitoudut 

Sijoitat aikaasi ja työpanostasi valmennuspäiviin ja verkkotapaamisiin osallistumiseen. Suunnittelet ja toteutat valmiilla sisällöillä pienimuotoisia pedagogisia kokeiluja omassa työssäsi.  

Mitä tarjoamme  

Uusinta tietoa ja mielenkiintoisia esimerkkejä uusien teknologioiden pedagogisesta opetuskäytöstä. Räätälöityä tukea kokeiluihin asiantuntijoidemme ja mentorimallin kautta. Voit kysyä mitä vain, milloin vain. 

Jatkovalmennus tulossa  

Perusvalmennuksen käyneille ja/tai jo muutoin perusteet osaaville on tulossa jatkovalmennus syksyllä. Siinä perehdymme omien sisältöjen rakentamiseen erilaisilla uusien teknologioiden (VR, AR, XR, MR, 360-sisältö, 3D) sovelluksilla ja toteutamme pienimuotoisen itse rakennetun opetus/ohjauskokeilun.  
 
Jatkovalmennuksen ajankohta on elo- ja syyskuu 2024, tarkemmat ajankohdat tullaan ilmoittamaan myöhemmin.  

Sekä perus- että jatkovalmennus toteutetaan kumpikin kaksi kertaa.  

Sisällöt 

Tarkemmat sisällöt päivitetään myöhemmin. 

Ilmoittautuminen valmennuksiin

Voit ilmoittautua valmennuksiin tästä.

Yhteystiedot

Ella eld

Projektiasiantuntija, Kehittämis- ja kansainvälisyyspalvelut

ella.eld@kktavastia.fi

+358504437947

taru koivisto

Projektiasiantuntija, Erityisopettaja

taru.koivisto@kiipula.fi

+358504204144

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli