Hyppää sisältöön

HYBRITUT

Vähähiiliset rakentamisen hybridiratkaisut

Hankkeen tiedot

HankeVähähiiliset rakentamisen hybridiratkaisut (HYBRITUT)
Kesto1.3.2023-31.12.2025
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatBusiness Finland
Budjetti965 247 €

HYBRITUT eli ”Vähähiiliset rakentamisen hybridiratkaisut” -hanke on rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistävä tutkimushanke, jossa tutkitaan hybridirakentamisen ratkaisuja ja niiden ympäristövaikutuksia.

Hybridirakentamisella tarkoitetaan sitä, kun yhdistetään puusta, betonista ja teräksestä valmistettuja komponentteja liitosratkaisujen avulla, jolloin kunkin materiaalien parhaita ominaisuuksia voidaan hyödyntää. Hybridirakentaminen on kehittyvä ala, mutta tutkimusta liitosten rakenteellisista ominaisuuksista ja hybridirakentamisen vaikutuksesta hiilipäästöihin tarvitaan vielä.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea vähähiilistä rakennusteollisuutta tuottamalla tietoa hybridirakentamisesta ja sen ekologisuudesta. Hankkeessa tehtävällä tutkimuksella halutaan vastata yritysten tarpeisiin alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä uusilla rakentamisen ratkaisuilla, kuten purettavilla ja uudelleenkäytettävillä liittämisratkaisuilla, jotka ovat myös kestäviä ja paloturvallisia.

Mukana HAMKin vetämässä hankkeessa ovat Peikko Group Oy, Versowood Oy, Oy CrossLam Kuhmo Ltd, AFRY Buildings Finland Oy, Kiilto Oy, LignoSphere Company Oy sekä portugalilainen Coimbran yliopisto.

Hankkeessa tehtäviä tutkimustoimenpiteitä

  • Hybridiliitosratkaisujen ympäristövaikutusten tutkiminen tarkastelemalla rakennusten elinkaarta. Olennaista on mm. purettavien liitosten avulla saavutettavan rakennusten purettavuuden ja muunneltavuuden tarkastelu sekä myrkyttömien liimojen vaikutukset liimattujen puutuotteiden elinkaareen.
  • Ekologisten ligniiniin pohjautuvien liimojen ja pinnoitteiden toiminnallisuuden ja käytettävyyden tutkiminen liimapuun ja ristiin liimattujen puutuotteiden valmistuksessa. Lisäksi tutkitaan uusien liimojen hyödynnettävyyttä teräskiinnittimien ja puun rajapinnalla.
  • Hybridiliitosten rakenteellisten ominaisuuksien tutkiminen ja uusien ratkaisujen kehittäminen niin liimapuulle kuin ristiin liimatuille puutuotteillekin.
  • Paloturvallisten hybridiliitosten ja -ratkaisuiden suunnittelu ja kehittäminen.
  • Hybridiliitoksiin liittyvään arvoketjuun kuuluvien yritysten ja tutkimuslaitosten muodostaman ekosysteemin kehittäminen ja jatkotoimenpiteiden suunnittelu.

Ajankohtaista:

HAMK Techille ennätysrahoitus – tutkimusaiheena suosiotaan lisäävä hybridirakentaminen

Hybridirakentamisen tutkimus lisää rakennusteollisuuden vähähiilisyyttä

Yhteystiedot

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: