Hyppää sisältöön
Kyyhky
Home Tule opiskelemaan! Opintomahdollisuudet ukrainalaisille

Opintomahdollisuudet ukrainalaisille

Päivitetty: 27.04.2023 12:48

Opintomahdollisuudet

Vastauksena Ukrainan humanitaariseen kriisiin Hämeen ammattikorkeakoulu tarjoaa ukrainalaisille useita erilaisia opiskelumahdollisuuksia. Ukrainalaisten on myös mahdollista saada apurahaa, jolloin heidän ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja. 

Opintoihin on tarjolla useita eri teitä. Voit lukea mahdollisuuksista tarkemmin englanninkieliseltä Ukraina-sivultamme.

Tuki opiskelijoille ja henkilöstölle

HAMK tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja me tuemme ukrainalaisia. HAMKissa on ollut jo ennen sotaa kirjoilla ukrainalaisia opiskelijoita. Tuemme heitä tarpeen mukaan esimerkiksi lukuvuosimaksuissa.

Samaan aikaan pidämme erittäin tärkeänä, että täällä HAMKissa huolehdimme yhteishengestä ja kohtelemme kaikkia hyvin. Emme hyväksy vihapuhetta tai yksittäisten henkilöiden syyttämistä kansallisuuden tai syntyperän takia.

Haluamme tukea opiskelijoitamme ja koko työyhteisöä kaikin mahdollisin tavoin. Olemme palanneet tai palaamassa kampuksille kahden koronavuoden jälkeen. On erittäin tärkeää, että voimme jälleen kohdata toisiamme, opiskella ja tehdä työtä yhdessä.

Epävarma tilanne aiheuttaa monenlaisia huolenaiheita. Olemme koonneet listan tahoista, joihin voi olla yhteydessä, jos tilanne ahdistaa.

Tukea ja keskusteluapua

HAMKin opiskeluhyvinvoinnin yhteystiedot

Erityisopettaja Samu Toivonen, +358 50 577 6312 samu.toivonen@hamk.fi
Opintopsykologi Maija Partanen, +358 50 4063 124 maija.partanen@hamk.fi

Oppilaitospastorit

Evo: Iina Jokilaakso, 040 8049502, iina.jokilaakso@evl.fi
Forssa: Eikka Kähärä, 050 4032245, eikka.kahara@evl.fi
Hämeenlinna: Ville Halkoluoto, 0408049302 ville.halkoluoto@evl.fi
Lepaa: Aleksi Riikonen, 040 827 7635, aleksi.riikonen@evl.fi
Mustiala: Juha Koivulahti, 040 8049534, juha.koivulahti@evl.fi
Riihimäki: Kalle Leppälä, 050 3644190, kalle.leppala@evl.fi
Valkeakoski: Arni Hukari, 040 7441653, arni.hukari@evl.fi

Chat

Nyyti ry:n chateissa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin voi keskustella sodan aiheuttamista tunteista, huolista ja peloista chatin ennalta määritellyn aiheen lisäksi. Lisätietoa chattien ajankohdista ja ohjeet chattiin liittymisestä löydät tästä.

Lue myös Nyytin asiantuntijoiden kokoama ohje “Miten käsitellä sodan aiheuttamia tunteita, pelkoja ja huolia?”

Kriisipuhelin

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

YTHS

Opiskelijana voit hakea apua myös YTHS:ltä. Lue YTHS:n asiantuntijoiden vinkit sodan aiheuttamien reaktioiden käsittelyyn.

Punainen Risti

SPR:n asiantuntijat ovat keränneet ohjeita toimimiseen ja avun hakemiseen, jos Ukrainan kriisi järkyttää sinun tai läheisesi mieltä.

Työterveyshuolto

Työterveyshuolto Terveystalossa tukee tarvittaessa. Lue YTHS:n psykologien vinkit sodan aiheuttamien reaktioiden käsittelyyn.


HAMK ja kansainvälinen yhteistyö

Kansainvälisessä yhteistyössä seuraamme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita sekä EU-linjauksia. Niiden mukaisesti kaikki HAMKin hanketoiminta ja yhteistyö Venäjälle on pysäytetty.

HAMKin monikansalliseen yhteisöön kuuluu tutkinto-opiskelijoita ja henkilökuntaa eri puolilta maailmaa, mukaan lukien Ukrainasta ja Venäjältä. HAMKin opiskelijoita ei kuitenkaan ole vaihdossa Ukrainassa tai Venäjällä, eikä meillä ole vaihto-opiskelijoita näistä maista.

Olemme perustaneet HAMKiin koordinaatioryhmän, joka on kokoontunut ja kokoontuu tarpeen mukaan keskustelemaan Ukrainan sodan vaikutuksista. Siihen kuuluvat rehtori, vararehtori, talous- ja hallintojohtaja, kiinteistöjohtaja, tutkimusjohtaja ja strategisen viestinnän päällikkö. Osallistumme myös opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämiin käydään läpi tilanteen vaikutuksia korkeakouluihin.