Hyppää sisältöön

Vuosikertomus

Vuosi 2023 oli HAMKissa kehittymisen ja brändiuudistuksen aikaa. Isoimpia asioita oli Maailman parastajat -brändiuudistus.

Johdanto

Julkistimme elokuussa uuden Maailman parastajat -brändin, joka työstettiin yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön sekä sidosryhmien kanssa. Se sai erittäin positiivisen vastaanoton. 

Haluamme rakentaa toimintaamme eteenpäin ihmisen kokoisin askelin niin, että jokainen meistä voi omalla toiminnallaan osallistua tavoitteiden ja tulosten edistämiseen. Meillä olikin ilo jakaa koko henkilöstölle vuoden lopussa pieni tulospalkkio hyvin tehdystä yhteisestä työstä. 

Olemme osa RUN-Eurooppa-yliopistoa. RUNin kolme ensimmäistä vuotta saatiin hyvillä mielin päätökseen. Vietimme RUN-kumppaneiden kanssa yhteistä General Assemblya marraskuussa 2023 Portugalissa.  

RUN-yhteistyössä saavutimme monilta osin työlle asetetut tavoitteet. Erityisesti opiskelijoille toteutetut lyhyet ohjelmat eli SAPit, henkilöstöä- ja opiskelijaliikkuvuus sekä tutkimushubit edistyivät positiivisella tavalla.  

Saimme päätöksen siitä, että Eurooppa-yliopistomme jatkaa ja kehittyy myös tulevina vuosina.  Uusi rahoituskausi vuosille 2024–2028 edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä, kun tavoitteena on saada aikaan kilpailukykyinen Eurooppa-yliopisto, jolla on myös yhteisiä pysyviä rakenteita. 

Avainlukuja

24 000 hakijaa

762 työntekijää

 10 000 opiskelijaa 

1227 tutkintoa 

1300 kansainvälistä opiskelijaa 

429 opettajan pätevyyttä 

84% valmistuneiden työllisyys 

400 julkaisua

Suomen 8. suurin AMK opiskelijamäärältään

Tutkimustoiminta 15 M€ 

Yli puolet opinnoista sisältää kestävän kehityksen edistämistä  

Yksi henkilö seisoo ja muut istuvat kuuntelemassa

Osaamisesta

Koulutuksen kehittämisessä lähdimme rakentamaan hamkilaista Design-Based Education (DBE) -pedagogiikkaa. Samalla valmensimme opetushenkilöstöä uuden pedagogisen ajattelun käyttöönottoon. Ensimmäiset pilotit ovat alkaneet vuonna 2024, ja niille on luvassa valmennusta, sparrausta sekä tukea. 

Opiskelijat valmistuivat meiltä edelleen hyvin. Tunnistimme kuitenkin selkeän tarpeen lisätä ohjausta ja opiskelijoiden hyvinvointia lisääviä toimenpiteitä.  

Pilotoimme vuoden 2023 aikana oppimiskokemuksen mittaria. Kyseessä on tutkimuspohjainen kysely, joka mittaa opiskelijan kokemuksia opiskelusta ja oppimisesta, oppimisympäristöistä, yleisten työelämävalmiuksien kehittämisestä sekä opiskeluhyvinvoinnista.

Kyselyn avulla voidaan tunnistaa riskiryhmään kuuluvat opiskelijat, joilla on haasteita hyvinvoinnissa sekä opiskelussa. Kysely antaa myös tietoa siitä, miten pedagogisia ja ohjaukseen liittyviä ratkaisuja tulee kehittää, jotta ne tukevat syvällistä ja reflektoivaa oppimista sekä opiskelun suunnitelmallisuutta ja opiskelijan hyvinvointia.

Kysely ohjaa myös opiskelijaa ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan sekä oppimisvalmiuksien kehittämisestä. Mittari on käytössä RUN Eurooppa -yliopistossa osana SAP-toteutuksia. 

Keväällä 2023 henkilökunnan osaamispääoman itsearviointiin osallistui 435 henkilöä. Tulosten mukaan henkilöstömme on kehittynyt paljon erityisesti johtamis- ja esihenkilötyön alueella sekä digipedagogisessa- ja järjestelmäosaamisessa.

Kansainvälisyydestä

Kehitimme edelleen määrätietoisesti kansainvälisten lukukausimaksullisten opiskelijoiden rekrytointia sekä palveluita. Kohdistimme erityisiä toimenpiteitä kansainvälisten lukukausimaksullisten opiskelijoiden asumiseen, mentorointipalveluihin, kielikahvila- ja ystäväperhetoimintaan, opiskelijoiden työllistymisen tukemiseen sekä otimme käyttöön Goin Connect -työkalun.

Työkalun avulla opiskelijat tutustuvat toisiinsa ja vaihtavat tietoa opiskeluun, asumiseen, maahan saapumiseen sekä muihin käytännön järjestelyihin liittyen ennen saapumistaan Suomeen. Palautteen perusteella työkalu palvelee hyvin kansainvälisiä opiskelijoita.

Kansainvälisten lukukausimaksullisten opiskelijoiden määrä kehittyi edelleen hyvin, ollen vuoden 2023 lopussa yli 600. Vuoden 2023 aikana rakensimme myös neljä uutta vieraskielistä koulutusohjelmaa (Nursing, Professional Horticulture, Sustainable Urban Design ja Information and Communication Technology, Robotics).

Olemme osa RUN-Eurooppa-yliopistoa.RUNin kolme ensimmäistä vuotta saatiin hyvillä mielin päätökseen. RUN-yhteistyössä saavutimme monilta osin työlle asetetut tavoitteet. Erityisesti opiskelijoille toteutetut lyhyet ohjelmat eli SAPit, henkilöstöä- ja opiskelijaliikkuvuus sekä tutkimushubit edistyivät positiivisella tavalla.

Saimme päätöksen siitä, että Eurooppa-yliopistomme jatkaa ja kehittyy myös tulevina vuosina. Uusi rahoituskausi vuosille 2024–2028 edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä, kun tavoitteena on saada aikaan kilpailukykyinen Eurooppa-yliopisto, jolla on myös yhteisiä pysyviä rakenteita.

Osaamisen vienti kasvaa erityisesti lukukausimaksullisessa tutkintokoulutuksessa.

Ihmisiä istumassa kiviportailla.

Tutkimuksesta

HAMKin tutkimustoiminta kehittyi vahvasti vuonna 2023. Erityisesti panostimme kolmen uuden monialaisen tutkimuksen kärkiekosysteemin kehittämiseen, yritysyhteistyöhön ja kansainväliseen rahoitukseen. Tutkimustoimintamme volyymi oli vuonna 2023 noin 15 miljoonaa euroa.

Ulkoinen TKI-hankerahoitus muodosti noin 75 prosenttia kaikesta TKI-rahoituksestamme. Strategisena tavoitteenamme on kaksinkertaistaa kyseisen rahoituksen määrä vuoteen 2030 mennessä. Saavuttaaksemme tavoitteemme haluamme tehdä yhä tiiviimmin TKI-yhteistyötä yrityskumppaneiden kanssa.

Kärkiekosysteemit, joita edelleen kehitämme, ovat Bioalan älykkäät ratkaisut (SmartBio), Älykäs ja kestävä rakennettu ympäristö (SmartBuilt) ja Tulevaisuuden älykäs koulutus ja osaaminen (SmartEdu). Kehittäminen pohjautuu Parhauden strategiaan, jolla vahvistamme monialaista tutkimusyhteistyötä ja myös opettajien, opiskelijoiden ja alumnien osallisuutta TKI-toiminnassamme.

Merkittävä satsaus meille oli uuden älykkään bioteknologian tutkimus- ja laboratorioympäristön, Smart Bion, rakentamisen aloittaminen Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa.Uudet tilat tulevat käyttöön vuoden 2024 aikana.

Vuonna 2023 saavutimme erinomaisia tuloksia kotimaassa ja kansainvälisesti. Viisi akatemiarahoitteista projektiamme, joista kaksi varmisti jatkorahoituksen, tuottivat laadukkaita tuloksia. Vahvistimme Business Finlandin infrastruktuurirahoituksella laitteistojamme biokaasualan tarpeisiin ja rakensimme laboratorion modernin bioteknologian tarpeisiin. Afrikka-hankerahoituksen laajeneminen sekä merkittävät alueelliset ja valtakunnalliset TKI-rahoitukset ovat puolestaan osoituksia lisääntyneestä rahoitusosaamisesta. Horisonttirahoitusten koordinointivalmiutta vahvistimme ensimmäisen Grant Writerin palkkauksella ja tutkijoiden aktivoitumisella mm. RUN-EU-tutkijakumppaneiden kanssa.

Julkaisutoimintamme on yksi tärkeä osa HAMKin näkyvyyttä ja tutkimustulosten jakamista. Julkaisimme noin 70 vertaisarvioitua julkaisua, ja kaikkinensa tuotimme yli 400 julkaisua. Jatkamme julkaisujen kehittämistä mm. HAMKin oman julkaisukanavan uudistamisella. Tulokset ja toiminta saivat positiivista huomioita myös ulkopuolisilta toimijoilta. Esimerkiksi kehittämämme älyhiha huomioitiin useissa medioissa.

Taloudesta

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n toimintavuoden 2023 liikevaihto oli yhteensä 67 (59,8) miljoonaa euroa.

Toimintakuluista suurimman erän muodostivat henkilöstökulut -42,8 (-40,0) miljoonaa euroa.

Hämeen ammattikorkeakoulun henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 762 (726) henkilöä, joista miehiä oli 271 ja naisia 491, ja vuoden aikana tehtiin 671,92 (619,72) henkilötyövuotta. Vakituista henkilöstöä näistä oli 521,7 ja määräaikaisia 30,6 henkilötyövuotta. Henkilöstön keski-ikä vuoden 2023 lopussa oli 45,87 (46,4) vuotta.

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n liikevoitto oli 2 300 000 (7 884) euroa. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotot ja kulut olivat 131 169 (680 884) euroa. Käyvän arvon muutos oli 943 (-1 820) tuhatta euroa. Tilikauden voitto oli 3 413 557,28 (-1 202 960,00) euroa.

Investoinnit rakennusten, koneiden ja kaluston osalta olivat -4,8 (-2,2) miljoonaa euroa. Osakeyhtiön vakavaraisuus ja maksuvalmius olivat erinomaiset. Omavaraisuusaste oli 82,13 (83,05) prosenttia.

Hallituksen kokoonpano 1.1.2023 – 31.12.2023

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana on toiminut Tarja Filatov ja varapuheenjohtajina Veera Kiretti ja Kari Moisiola. Muut hallituksen jäsenet olivat Jari Marjamäki, Kirsi Lehto, Pasi Niemi (31.7.2023 asti), Jarkko Koivula (1.8.2023 lähtien), Sami Kotiniemi (20.2.2023 lähtien), Piia Gauriloff ja Leenakaija Lehto.

Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Pertti Puusaari ja toimitusjohtajan sijaisena talous- ja hallintojohtaja Johanna Närhi.

Toimintakertomus ja tilinpäätös kokonaisuudessaan.

Ihmisiä istumassa kiviportailla.

Vuoden kohokohdat