Hyppää sisältöön
Home “Tuhoamaton” vieraslaji vesihyasintti voisi taipua hyötykäyttöön uusilla tavoilla

“Tuhoamaton” vieraslaji vesihyasintti voisi taipua hyötykäyttöön uusilla tavoilla

Vesihyasintti on yksi maailman haitallisimmista vieraslajeista. Suomalais-afrikkalainen yhteistyö selvittää, miten nopeasti leviävä, vaikeasti tuhottava vesihyasintti voitaisiin hyödyntää esimerkiksi bioenergian lähteenä.

Vesihyasintti on alkujaan trooppinen vesikasvi, joka aiheuttaa merkittäviä haasteita vedestä riippuvaisissa yhteisöissä. Tällainen on esimerkiksi Afrikan suurimman järven, Viktoriajärven, ympäristö. Siellä vesihyasintin voimakas leviäminen vaikuttaa biologiseen monimuotoisuuteen ja uhkaa makean veden saatavuutta. Suomalaisille vesihyasintti on tuttu raaka-aine erilaisissa käyttö- ja sisustusesineissä.

Hämeen ammattikorkeakoulun koordinoimassa Vesihyasintti-hankkeessa selvitetään kasvin hyötykäyttötapoja ja kartoitetaan liiketoimintamahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita Keniassa. Tavoitteena on edistää suomalaisyritysten tarjoamien ratkaisujen pääsyä markkinoille sekä rakentaa tätä tukeva laaja yhteistyö- ja pilotointihanke Viktorian järven alueelle.

Vesihyasintin hyödyntämisvaihtojen selvitystyö käynnistettiin syyskuussa opiskelijaprojekteina yhteistyössä HAMKin, Kenian Egerton-yliopiston ja Ugandan Gulu-yliopiston kanssa. Yhteensä 18 opiskelijaa 4–5 hengen tiimeissä analysoivat vesihyasintin mahdollisuuksia biohiilen, biokaasun tai bioetanolin tuottamisessa sekä eläinrehuna. Lokakuussa opiskelijaryhmät työskentelivät yhdessä Keniassa kahden viikon ajan.

”Työskenteleminen paikallisten opiskelijoiden ja yritysten kanssa oli hyvä mahdollisuus selvittää vesihyasintin käytön ongelmia ja ratkaista haasteita yhdessä”, kokee HAMKin kestävän kehityksen opiskelija Maija Pyhälammi. Hän osallistui biokaasuryhmään ja tutustui Kisumussa Biogas Internationalin toimintaan. Yritys valmistaa biokaasua lähinnä ruuanlaittoon kotitalouksille. Muita mahdollisia asiakkaita ovat koulut, hotellit, marketit ja maatilat.

”Matka Keniaan oli keskeisessä roolissa paikallisen toimintaympäristön analysoinnissa, potentiaalisten kumppaneiden valinnassa, hankekonsortion rakentamisessa ja pilotointikohteiden selvittämisessä”, sanoo erityisasiantuntija Teija Lehtonen HAMKin Afrikka-tiimistä.

suomalaisia ja afrikkalaisia kantamassa vesihyasinttia

Kenian vesihyasintti -hankkeen Co-Creation -vaihetta rahoittaa Business Finland ja sen toteutuksesta vastaa Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Bio -tutkimusyksikkö yhteistyössä kenialaisen Egerton- yliopiston kanssa. Hanke jatkuu helmikuun 2023 loppuun saakka. Opiskelijoiden haku muihin HAMKin Afrikkaan liittyviin projekteihin on parhaillaan käynnissä ja jatkuu joulukuun puoleen väliin saakka. Lisätietoa HAMKin Afrikka-sivuilta.

Lisätiedot: