Hyppää sisältöön
Home Tutkimus Hankkeet Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

Finnish Academy for Skills Excellence (FASE)

Tervetuloa sivuillemme tutustumaan tapaamme kehittää ammatillista osaamista ammattitaitokilpailutoiminnan avulla.

FASE – Tietoa, taitoa ja tukea huippuosaamisen kehittämiseen

Tervetuloa sivuillemme tutustumaan tapaamme kehittää ammatillista osaamista ammattitaitokilpailutoiminnan avulla.

Finnish Academy for Skills Excellence (ent. Skills Trainers´ Academy) – FASE perustettiin 2008 Hämeen ammattikorkeakoulun yhteyteen huolehtimaan ammattitaitokilpailutoiminnassa tarvittavasta monipuolisesta koulutuksesta ja kehittämään ammatillista opettajankoulutusta ja opettajien osaamista kilpailutoiminnan kautta. HAMKin ammatillisen opettajankoulutuksen opetussuunnitelmaan sisältyy ammattitaitokilpailutoiminta. Opettajankoulutuksen kautta FASEssa toteutettu kehittämistyö tavoittaa laajan joukon ammatillisen koulutuksen toimijoita. 

Heti alusta lähtien on ammattitaitokilpailutoiminta yhdistänyt monipuolisen joukon ammatillisen koulutuksen toimijoita. Näin on yhä edelleen. Mukana ovat ammatilliset oppilaitokset, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, kansainvälisen kilpailutoiminnan myötä rakentuneet valmennusyksiköt, työnantajien ja -tekijöiden etujärjestöt, yritykset, opettajakorkeakoulut, ammattikorkeakoulut, yliopistosektori sekä nykyisin myös jo yli tuhatpäinen yksityishenkilöiden joukko opettajia, entisiä kilpailijoita ja työelämän edustajia. FASE:n keskeinen yhteistyökumppani on Skills Finland ry, joka perustettiin vuonna 1993 koordinoimaan ammattitaitokilpailuja Suomessa.​

FASE tukee huippuosaamisen kehittämistä osana ammatillista koulutusta ja kehittää käytännön arjessa sovellettavaa ammatillisen huippuosaamisen pedagogiikkaa. FASE luo kestäviä huippuosaamisen ratkaisuja kouluttaen, valmentaen, tutkien ja levittäen hyviä käytänteitä ammatillisen koulutuksen kentällä. FASE tiimiläisiä voit löytää lähi- ja verkkokoulutuksista Skills -verkoston toimijoiden kanssa, kilpailutapahtumista, seminaareista ja kongresseista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Huippuosaamisen kehittämisellä on tärkeä rooli tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamiseksi. Osaamistarpeiden muutos on pysyvää ja elinkeinoelämä tarvitsee osaajia. FASE:n toiminnot on suunnattu ammatillisille opettajille, kilpailuasiantuntijoille, työelämälle sekä kaikille kiinnostuneille.

You can view this information in English here 

https://www.thinglink.com/card/1440976969847013377

Ajankohtaista

16.-19.5.2022 Taitaja2022 Pori

8.12.2021 Huippuosaamisen seminaari (ZOOMissa)

23.9.2021 Mukaan Taitaja-kilpailuun – Seminaari

18.-20.5.2021 Taitaja2021 Oulu

  • Taitajassa näytetään osaamista yli 40 eri lajin osalta. Jokaisessa lajissa on omat tehtävät ja arviointikriteerit. Lajeilla on kuitenkin myös paljon yhteistä, joka kaikkien mukana olevien toimijoiden on hyvä tietää. Testaa sinäkin miten hyvin tunnet Taitajan sääntöjä ja yleisiä periaatteita ja tee Taitaja2021 finaali sääntö- ja tuomaritesti tästä eller på svenska

26.−30.5.2021 Intenational Abilympics Moskovassa 

11.-14.5.2020 Taitaja2020 Jyväskylässä

Julkaisut

Igniting Education

Tämä yhteisjulkaisu on tuotettu osana XFactors -hanketta. 

Igniting Education

The Pedagogy of vocational Top Expertise

Tämä Tuomas Eerolan tuottama artikkelikokoelma on jatkoa Kohti ammatillista huippuosaamista kirjalle, joka julkaistiin 2013. Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

The Pedagogy of vocational Top Expertise 

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Päivi Pynnösen toimittama Skills Competitions in Finland for People with Special Needs esittelee suomalaisen tavan toimia ja ajatella erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnasta. Artikkeleita on ollut kirjoittamassa Suomen etujoukko erityistä tukea tarvitsevien ammattitaitokilpailutoiminnan saralta. Seija Mahlamäki-Kultasen luoma Kilpailutoiminnan osaamisen viitekehys esitellään julkaisussa ensimmäisen kerran. 
Julkaisu ilmestyy ainoastaan englanniksi.

Skills Competitions in Finland for People with Special Needs

Huippuosaamisen pedagogiikka

Lehtori Tia Isokorven kirjoittama, lajissaan ensimmäinen, huippuosaamisen pedagoginen malli. Julkaisu haluaa tarjota näkökulmia oman ammatillisen huippuosaamisen saavuttamiseen kaikille. 

Huippuosaamisen pedagogiikka

Kohti ammatillista huippuosaamista

Hämeen ammattikorkeakoulun yhteydessä​ toimineen ammatillisen opettajakorkeakoulun opettajankouluttajat kirjoittivat artikkelikokoelman huippuosaamisen eri näkökulmista ammatillisen opettajan työssä. Huippuosaamisen kehittämistä tarkastellaan yksilötasolla, toimintaympäristötasolla ja menetelmätasolla. Julkaisu on suomenkielisenä saatavilla vain eKirjana. 

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kilpailuja kaikille -julkaisusarja

Sarjaan on koottu kilpailuosaamista erityistä tukea tarvitsevien kilpailutoiminnan näkökulmasta. Julkaisusarjan ovat toimittaneet Sara Kaloinen, Päivi Pynnönen ja Heikki Saarinen. 

WorldSkills -kilpailut Suomessa, Helsingissä 2005

Yliopettaja Heikki Saarisen vuonna 2005 toimittamaan julkaisuun on koottu kaikki se huippuosaaminen, yhdessä oppiminen ja menestyminen, joiden ansiosta Suomen ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat WS-kilpailut onnistuivat odotusten mukaisesti

WorldSkills2005 Helsinki

Huippuosaamisen tutkimus

Huippuosaaminen

Ajattelemme, että huippuosaaminen on kaikille henkilökohtaisesti kuuluvaa yksilöllistä tasa-arvoa toteuttavaa elinikäistä matkaa oman mahdollisimman hyvän osaamisen tavoittelemisessa ja kehittämisessä. Ammatillisen huippuosaamisen tavoitelu tulee olla mahdollista kaikille. Ammatillisessa koulutuksessa nuoria voidaan tukea oman osaamisen kehittämisessä useilla eri tavoille. 

Toimintamme edistää ammatillista huippuosaamista, lisää ammattiosaamisen arvostusta, kehittää ammatillisen koulutuksen laatua sekä lisää opettajien ja ohjaajien osaamista.

Huippuosaamisen tutkimus

Tampereen yliopiston tutkimusryhmä on professori Petri Nokelaisen johdolla tutkinut systemaattisesti huippuosaamisen ilmiöitä nuorten ammattitaitokilpailujen yhteydessä. Ryhmän tutkimuksiin pääset tutustumaan näiden linkkien kautta:

Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen (MoVe)
Ammatillisen huippuosaamisen toteutuminen (AVE)
Kehityspolkuja ammatilliseen huippuosaaminen (PaVE)

Kehity huippuosaamisessa

Jokainen voi kehittää omaa huippuosaamistaan. HUIPUT KEHIIN -hankkeessa mallinnettiin lyhyt js toimiva “resepti”, mitä noudattamalla huippuosaamisesta tulee tavoitteellisena toimintana totta:

Pedagoginen osaaminen
Tunnista vahvuudet ja tuen tarpeet ammatillisessa kehittymisessä.

Yksilölliset oppimispolut
Rakenna rohkeasti erilaisia reittejä kohti huippuosaamista.

Monipuoliset oppimisympäristöt
Etsi, keksi ja kokeile uusia toimintaympäristöjä oppimiseen.

Verkostoyhteistyö
Käy kylässä, pidä ovet avoinna ja vaihda osaamista.

Tutustu huippuosaamisen pedagogiikkaan

Lehtori Tia Isokorpi kirjoitti joulukuussa 2013 ilmestyneen Huippuosaamsen pedagogiikan. Julkaisu on lajissaan ensimmäinen. Suuren kysynnän vuoksi ovat julkaisun printtiversiot loppuneet, mutta kirja on luettavissa ja ladattavissa eKirjana: Huippuosaamisen pedagogiikka.

Huippuosaaminen nainen lukee

Yhteystiedot