Kummiurheilija Jesse Lehtinen rakentaa tulevaisuutta tatamilla ja metsässä

Metsätalousinsinööriksi opiskeleva moninkertainen karaten Suomen mestari viihtyy metsässä.
Aamu töissä, iltapäivä opiskelujen parissa, illalla treenit ja viikonloppuna karateleiri ulkomailla. Tältä näyttää metsätalousinsinööriksi opiskelevan karaten moninkertaisen Suomen mestarin Jesse Lehtisen, 21, arki. Hollolassa asuva karateka kuuluu Suomen karateliiton A-maajoukkueeseen ja tavoittelee mitalisijoja kansainvälisiltä tatameilta. Samalla hän rakentaa urapolkuaan Hämeen ammattikorkeakoulussa.
“Viime yönä tulin maajoukkueen leirireissulta Belgiasta, jossa harjoittelimme Belgian maajoukkueen kanssa. Aamulla menin töihin hyllytyshommiin Hartwallille ja loppupäivä on varattu opiskelulle”, Lehtinen kuvailee arkeaan.
Karatella on todella vaikea päästä palkoille. Opiskelu on kuin vakuutus siihen, että tulevaisuuden turvana on ammatti, vaikka urheilu-uralla tapahtuisi mitä hyvänsä.
Karaten Lehtinen löysi jo lapsena, kun kaveri veti mukaan kokeilemaan lajia.
“Olinkohan eskarissa tai ykkösellä, kun kaverin kautta lähdin kokeilemaan. Kipinä syttyi heti.”
Vyön väri on sittemmin vaihtunut nopeaan tahtiin ja palkintohyllyllä on nyt Suomen mestaruuksien lisäksi myös Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet. Karatessa Lehtistä kiehtoo kamppailulajin mukanaan tuoma adrenaliini ja kilpailutilanteiden intensiivisyys.
“Mies miestä vastaan kilpailutilanne on joka kerta erilainen ja aina jännittävä. Ikinä ei voi täysin tietää, mitä sieltä tulee.”
Karatessa opituista taidoista on Lehtisen mukaan hyötyä myös tatamin ulkopuolella.
“Keskittyminen, itseluottamus ja järjestelmällisyys ovat taitoja, jotka auttavat rytmittämään elämää.”
Mielellään metsässä
Lehtinen asuu maaseudulla Hollolassa ja opiskelee metsätalousinsinööriksi monimuotototeutuksella HAMKin Evon kampuksella. Yhtälö, jossa yhdistyy ammattiopinnot ja urheilu-ura, on toiminut hyvin, koska monimuoto-opetus antaa paljon joustoja. Ammatinvalinnan Lehtinen kertoo tehneensä pitkälti fiilispohjalta.
“Asun maalla ja metsä on sellainen paikka, jossa tykkään olla. Papallani on myös jonkin verran metsää niin on tullut tutuksi metsähommat sitäkin kautta.”
Parasta metsätalousinsinöörin koulutuksessa on käytännön maasto-opetus. Vaikka karate on nyt etusijalla, Lehtinen suhtautuu tulevaisuuteen realistisesti.
“Karatella on todella vaikea päästä palkoille. Opiskelu on kuin vakuutus siihen, että tulevaisuuden turvana on ammatti, vaikka urheilu-uralla tapahtuisi mitä hyvänsä.”
HAMKin kummiurheilijasponsorointi on Lehtiselle kova juttu. Karaten huipulla kun ei juurikaan saa palkintorahoja tai palkkaa – sponsorointi kattaa kilpailumatkat ja kiertelyn.
“Tämä oli hieno juttu HAMKilta ja olen siitä kiitollinen. Kaikki apu on karatekalle tervetullutta!”
HAMKin kummiurheilijat
- Tuemme opiskelijoiden mahdollisuutta yhdistää oma tavoitteellinen urheilu-ura korkeakouluopintoihin.
- Valitsemiamme urheilevia HAMKin opiskelijoita tuemme pääsääntöisesti noin 1 000-2000 eurolla.
- Rahallisen tuen lisäksi kaikille tavoitteellisesti urheileville opiskelijoille voidaan luoda oma yksilöllinen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen.