Hyppää sisältöön
Kaksi naista istuvat tietokoneilla
Etusivu Opiskelijan sivut Opintojen suunnittelu Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen AHOT

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen AHOT

Onko sinulla jo ennen opiskelijaksi tuloa hankittua osaamista, joka vastaa opiskelemasi tutkinnon tavoitteita ja tasoa? Tai oletko opintojen aikana työssä, muissa opinnoissa tai harrastustoiminnassa, joka lisää tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamistasi?

AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen) tarkoittaa suoritetun opinnon tai muun osaamisen hyväksilukua osaksi tutkintoa. Osaaminen voi olla hankittu aiempien opintojen lisäksi myös esimerkiksi työelämässä tai harrastusten kautta. Sinun ei tarvitse opiskella uudelleen sellaista tutkintoosi sisältyvää osaamista, jonka jo hallitset – aiempi osaamisesi huomioidaan osaksi opintojasi. Tärkeintä on, että osaaminen pystytään tunnistamaan ja tunnustamaan.

Hyväksilukemisen muotoja ovat korvaaminen, sisällyttäminen sekä osaamisen näyttö.

Korvaaminen tarkoittaa sitä, että aiemmin suoritetulla korkeakouluopinnolla korvataan jokin tietty HAMKin tutkintoon kuuluva opintojakso.  Korvaavan opinnon on vastattava sisällöltään ja laajuudeltaan korvattavaa opintoa.

Sisällyttäminen tarkoittaa aiemmin suoritetun korkeakouluopinnon liittämistä sellaisenaan (alkuperäisellä nimellä) osaksi tutkintoasi. Sisällyttäminen ei edellytä sisällöllistä vastaavuutta, mutta opintojen on oltava tasoltaan opetussuunnitelmien mukaisia (EQF/NQF 6 tai EQF/NQF 7) ja niiden on vastattava tutkinnon edellyttämiä osaamistavoitteita.

Osaamisen näyttö menettelyn kautta voit osoittaa muulla tavoin hankittua tutkintotavoitteiden mukaista osaamistasi riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaamisesi olet hankkinut.

  1. eAHOT-työkalu koskee vain AMK- ja YAMK-tutkinto-opiskelijoita. AHOT-menettely ei ole käytössä avoimen AMK:n opiskelijoilla polkuopiskelijoita lukuun ottamatta.
  2. Olethan huolellinen hakemusta täyttäessäsi! Puutteellinen tai virheellinen hakemus palautetaan sinulle korjattavaksi. Jos et ole täydentänyt hakemustasi viimeistään yhden (1) kuukauden kuluessa, voi käsittelijä hylätä hakemuksen.
  3. Täytä korvaavien suoritusten tiedot huolellisesti myös englanniksi. Tiedot siirtyvät sellaisenaan englanninkieliseen tutkintotodistukseesi. 
  4. Hyväksilukua haetaan aina alkuperäisellä todistuksella. Jos aiemman opinnon todistuksella on hyväksilukuja, liitä mukaan hyväksiluettujen opintojen alkuperäiset todistukset. Hyväksilukuja ei saa ketjuttaa, toisin sanoen hyväksilukua ei voida hyväksilukea uudelleen.
  5. Aiempi korkeakoulututkinto –> liitteeksi virallinen tutkintotodistus kokonaisuudessaan, joka sisältää tutkintotodistuksen liitteen FI+EN sekä Diploma Supplementin (virallinen = leima + allekirjoitus tai sähköinen allekirjoitus)
  6. Aiemmat korkeakouluopinnot (ei tutkintoa) –> liitteeksi virallinen opintosuoritusote FI+EN
  7. Aiemmin hankittu työkokemus –> liitteeksi virallinen työtodistus
  8. Muualla kuin korkeakoulussa suoritetut opinnot –> liitteeksi virallinen opintosuoritusote FI+EN
  9. Kieliopinnoista tehdään aina erillinen hakemus. Liitä mukaan viralliset todistukset FI+EN (tutkintotodistus kokonaisuudessaan tai kesken jääneistä opinnoista opintosuoritusote)
  10. Osaamisen hyväksilukemisen edellytyksenä on, että osaaminen vastaa suoritettavan tutkinnon tai sen osan osaamistavoitteita.
  11. Hyväksiluettava osaaminen ei saa olla päällekkäistä tutkintoon jo tehtyjen suoritusten tai muun hyväksiluetun osaamisen kanssa.
  12. Sinun on pystyttävä todentamaan osaamisesi siten, että osaamista pystytään arvioimaan. Hyväksiluku voi edellyttää lisänäyttöjä.
  13. Jo suoritettua opintojaksoa ei ole myöhemmin mahdollista korvata toisella vastaavalla opintojaksolla.
  14. Hyväksytty AHOT-hakemus on sitova. Hyväksilukua ei voi purkaa.
  15. Vapautuksen voi HAMKissa saada vain kieliopinnoista. 
  16. Hylätty AHOT-hakemus johtaa opintojen suorittamiseen normaalisti. Tarvittaessa voit tehdä myös oikaisupyynnön päätöksestä.
  17. Alempaan korkeakoulututkintoon sisältyneitä opintoja ei voida hyväksilukea ylempään korkeakoulututkintoon eli opintojen tulee olla samantasoisia kuin korvattavat opinnot.
  18. HAMKissa suoritetuista väylä- tai polkuopinnoista ei tehdä AHOT-hakemusta.
  19. AHOT-hakemuksen käsittelyaika on enintään yksi (1) kuukausi, pois lukien kesäaika, käsiteltävissä olevan hakemuksen tekemisestä. Jos hakemus joudutaan palauttamaan opiskelijalle tietojen korjaamista tai täydentämistä varten, yhden kuukauden käsittelyaika katsotaan alkavaksi siitä, kun hakemuksella on kaikki käsittelyä varten tarvittavat tiedot ja liitteet.
  20. Ristiinopiskeluopinnoista ei tehdä hyväksilukuhakemusta vaan saat suoritukset suoraan HOPSillesi. Lue lisää ristiinopiskelun mahdollisuuksista.
  21. Ota huomioon hyväksilukujen vaikutus opintotukeen. Jos aikaisemmin tekemäsi suoritus hyväksiluetaan opintojesi osaksi, Kela huomioi suorituspäivämääränä alkuperäisen suorituspäivän.

YAMK-opiskelijana sinua koskevat alla olevat AHOT-ohjeet. Huomioithan seuraavat asiat, kun suunnittelet hyväksilukuja:

  • YAMK-tutkintoon hyväksi luettavien opintojen tulee olla YAMK-/maisteritasoisia (EQF/NQF 7). Hyväksilukua hakiessasi sinun on toimitettava hakemuksen liitteeksi todistus, josta ilmenee opintojen taso.
  • YAMK-opiskelijana et voi pääsääntöisesti hakea hyväksilukuja hakukelpoisuuden tuottaneen tutkintoon sisältyneillä opinnoilla. Hyväksiluvun edellytyksenä on aina ehto, että hakukelpoisuuden tuottaneen ja YAMK-tutkinnon suoritettujen yhteenlaskettu laajuus on aina vähintään 300 op.

Ole opiskelijana itse aktiivinen, kun haluat hyväksilukea opintoja. Perehdy opetussuunnitelmaan ja vertaa osaamistasi tutkinnon osaamistavoitteisiin.

Ole yhteydessä opinto-ohjaajaasi ja keskustele, mitä osaamista voit hyväksilukea tai osoittaa osaamisen näyttönä.

Opintojen hyväksilukeminen, eAHOT

AHOT-hakemukset tehdään Pakin eAHOT-työkalulla.

Jos olet tehnyt aiemmin hakemuksia, näet tällä sivulla listan hakemuksistasi ja niiden käsittelyn tilan. Toiminnot -painikkeen kautta voit muokata Luonnos- ja Palautettu -tilassa olevia hakemuksiasi.

1. Aloita hakemuksen teko valitsemalla sivun yläreunasta + Uusi AHOT-hakemus

2. AHOT-hakemuksen tekeminen aloitetaan aina tallentamalla ensin ohjauskeskustelun ja suorituspaikan tiedot. Tarkista, että tietosi ovat oikein ja lisää opinto-ohjaajan kanssa käydyn ohjauskeskustelun päivämäärä ja ohjaajan nimi. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, ala vain kirjoittamaan hänen nimeään kenttään ja järjestelmä tarjoaa henkilön nimeä.

Lisätietoja-kenttään voit halutessasi kirjata ohjauskeskustelun tietoja, mutta voit jättää sen myös tyhjäksi. Älä lisää AHOT-hakemuksen kenttiin mitään arkaluontoisia tietoja.

4. Valitse Tallenna luonnos ja aloita hakemuksen täyttäminen.

Tallentamisen jälkeen pääset tarvittaessa muokkaamaan antamiasi tietoja sivun ylälaidasta Muokkaa ohjauskeskustelun tietoja -painikkeella. Voit halutessasi myös poistaa hakemuksen Poista hakemus -painikkeella.

Kun täytät hakemuksen kerralla huolellisesti, vähennät tarvetta hakemuksen uudelleenkäsittelyyn. Jos hakemus on puutteellinen, esim. käännökset puuttuvat, hakemus palautetaan sinulle täydennettäväksi.

Siirry hakemuksella kohtaan Suorituspaikat ja niihin liitetyt liitteet ja valitse +Lisää suorituspaikka 

Tyyppi: Valitse minkä tyyppisessä paikassa olet osaamisen suorittanut

Suorituspaikan tyyppi: Valitse valintalistalta sopiva vaihtoehto, joka tarkentaa edellistä valintaasi.

JOS VALITSIT Oppilaitos niin täydennä

  1. Suorituspaikan tyyppi aiemman korkeakoulun mukaan
    • Oma ammattikorkeakoulu, jos olet suorittanut aiemmat opintosi HAMKissa
    • Ulkomainen korkeakoulu, jos haet hyväksilukua vaihto-opinnoista tai ulkomailla suoritetuista korkeakouluopinnoista
    • Ammattikorkeakoulu, Yliopistot (Tiede- tai taidekorkeakoulu), Maanpuolustuskorkeakoulu tai Kesäyliopistot, jos olet suorittanut opintoja muissa korkeakouluissa
  2. Tarkenna valintaasi valitsemalla korkeakoulu Suorituspaikka-valikosta.
  3. Kirjoita Koulutuksen nimi sekä suomeksi että englanniksi.
  4. Täytä myös kohta Saamani osaamisen kuvaus suhteessa osaamistavoitteisiin, jos haet hyväksilukua aiemmilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Kuvaa aiemmissa korkeakouluopinnoissa saamasi osaaminen. Voit esimerkiksi lisätä tähän linkin opintojakson kurssikuvaukseen oppilaitoksen nettisivuilla.

JOS VALITSIT Työkokemus, niin täydennä

  1. Suorituspaikan tyypiksi Työpaikat
  2. Valitse Työnantaja / Aiemmin hankittu muu osaaminen -kohdassa onko työkokemus suoritettu Suomessa vai ulkomailla.
  3. Rastita kohta Työnantajaa ei löydy valikosta ja lisää Työnantajan nimi sekä Työnimike suomeksi ja englanniksi
  4. Kirjoita Kuvaus-kenttään yleiskuvaus siitä, mitä olet tehnyt ja osaamisen kuvaus suhteessa osaamistavoitteisiin mahdollisimman tarkasti.
  5. +Valitse tiedostot kohdasta pääset liittämään hakemukselle työtodistuksesi.

JOS VALITSIT Muu osaaminen / Vapautus kieliopinnoista, niin täydennä

  1. Suorituspaikan tyyppi sen mukaan haetko osaamisen näyttöä aiemmista ammatillisen oppilaitoksen opinnoista, Partiotoiminnasta, Puolustusvoimien johtajaopinnoista tai haetko vapautusta kieliopinnoista.
    • Toisen asteen koulutus, valitse Ammatillinen oppilaitos
    • Vapautus kieliopinnoista tai Partion tai Puolustusvoimien koulutus, Valitse Muu osaaminen / Vapautus kieliopinnoista
  1. Tarkenna valintaasi seuraavassa kohdassa Työnantaja / Aiemmin hankittu osaaminen
  2. Kirjoita Työnimike / Aiemmin hankittu muu osaaminen kohtaan opinnon tai koulutuksen nimi suomeksi ja englanniksi. Jos haet vapautusta kieliopinnoista, jätä tämä tyhjäksi.
  3. Jätä muut kentät tyhjiksi.
  4. + Valitse tiedosto painikkeesta pääset liittämään hakemukselle viralliset todistukset aiemmasta osaamisesta. Opinnoista opintosuoritusote, suoritetusta tutkinnosta tutkintotodistus (kaikki sivut), opinnon kuvaus PDF:nä, työkokemuksesta työtodistus jne. HUOM. Liitteen maksimikoko on 64 MB.

5. Tallenna.

6. Jatka hakemuksen täyttämistä kohdasta Opinnot ja osaamiset ja siirry ohjeissa eteenpäin.

Näet opintojen osaamistavoitteet HOPSisi Tarkastelu-välilehdeltä opintojen nimistä avautuvista linkeistä

Tutkinnon tavoitteet näet ryhmäsi opetussuunnitelmasta, joka löytyy Opinto-oppaasta.

Voit tietyissä tapauksissa jakaa opintojen suoritustiedot Oma Opintopolku-palvelusta. Lisää linkki kohtaan Saamani osaamisen kuvaus suhteessa osaamistavoitteisiin.

Esimerkki, jos suorituspaikka on ammattikorkeakoulu.
Esimerkki suorituspaikan lisäämisestä, avoimen ammattikorkeakoulun opinnot, LAB-ammattikorkeakoulu
Esimerkki suorituspaikan lisäämisestä, työkokemus
Esimerkki suorituspaikan lisäämisestä, Vapautus kieliopinnoista

Jos olet suorittanut korkeakouluopintoja, korkeakoulututkinnon tai vaihto-opintoja, joka/jotka vastaavat sisällöltään ja laajuudeltaan opintosuunnitelmasi opintojaksoja, niin käytä tätä ohjetta:

  1. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen).
  2. Valitse Opinnot tai osaamiset -kohdasta Aiemmin suoritettu korkeakouluopinto.
  3. Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Korvaaminen.

4. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.

5. Valitse +Lisää opintokokonaisuus. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*). Lisää aiemmin suorittamasi tutkinnon/koulutuksen tiedot mahdollisimman tarkasti, sillä ne näkyvät valmistuessasi tutkintotodistuksen liitteellä siinä muodossa kuin olet ne kirjoittanut (huomaa myös virallinen englanninkielinen käännös). (Kuva 1.)

Esimerkit jos sinulla on aiemmin suoritettu tutkinto:

Nimi suomeksi: Sairaanhoitaja (AMK), englanniksi Bachelor of Health Care. Laajuus 210 op.

Nimi suomeksi: Insinööri (AMK), englanniksi Bachelor of Engineering. Laajuus 240 op

Esimerkit jos sinulla on aiemmin suoritettuja korkeakouluopintoja:

Nimi suomeksi: Sairaanhoitajakoulutus, englanniksi Degree Programme in Nursing. Laajuus 50 op.

Nimi suomeksi: Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, insinöörikoulutus, englanniksi Degree Programme in Construction and Civil Engineering.  Laajuus 100 op.

Nimi suomeksi: Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot, liiketalous, englanniksi Open University of Applied Sciences studies, Business Administration

Esimerkki, jos olet suorittanut opintoja vaihtojakson aikana:

Nimi suomeksi: Vaihto-opinnot, englanniksi Exchange Studies

6. Lisää Laajuus ja Laajuuden tyyppi opintosuoritusotteelta (todellisten suoritusten mukaan)

7. Lisää aiempien opintojen suorituskieli ja Arviointi-kohtaan HYV

8. Valitse Suorituspaikka

9. Lisää Suorituspäivämääräksi opintosuoritusotteelta opiskeluoikeuden päättymispäivä tai tutkintotodistukselta valmistumispäiväsi.

10. Valitse Lisää.

11. Klikkaa sinisellä pohjalla olevasta otsikkokentästä + kuvaketta (Lisää opintokokonaisuuden lapsiopinto, kuva 2.)

12. Lisää opintokokonaisuuden yksittäisen opinnon tiedot (lapsiopinto-kuvake) sen mukaisesti kuin ne opintosuoritusotteella ovat ja jotka on sovittu hyväksiluettaviksi. Kirjoita opinnon nimi suomeksi. Jos otteella ei ole opinnon suomenkielistä nimeä, kirjoita opinnon nimi myös Suomeksi-kenttään englanniksi. Englanninkielisissä nimissä / käännöksissä substantiivit kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Ole tarkkana oikeinkirjoituksesta, tiedot tulevat sellaisenaan opintosuoritusotteellesi.

13. Valitse HOPSin opinnoista ne opintojaksot, jotka on sovittu ohjauskeskustelussa hyväksiluettaviksi. Opintojaksot valitset klikkaamalla opintojakson perässä olevaa ristikuvaketta.

14. Tallenna.

15. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.

Pääset muokkaamaan tietoja tallentamasi hakemuksen vasemmassa kulmassa olevasta kynä-ikonista. Voit lisätä samalle hakemukselle useita hakemuksen osia klikkaamalla Valintapainikkeesta Aiemmin suoritettu korkeakoulututkinto tai Muu osaaminen (osaamisen näyttö).

Kuva 1.
Kuva 2.

Olet suorittanut toisessa oppilaitoksessa opinnon, joka vastaa sisällöltään ja laajuudeltaan hopsissa olevaa opintojaksoa. 

  1. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen).
  2. Valitse Opinnot ja osaamiset -kohdasta Aiemmin suoritettu korkeakouluopinto.
  3. Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Korvaaminen.
  4. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.
  5. Valitse + Lisää opinto
  6. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*). Lisää aiemmin suorittamasi opinnon tiedot mahdollisimman tarkasti, sillä ne näkyvät valmistuessasi tutkintotodistuksen liitteellä siinä muodossa kuin olet ne kirjoittanut (huomaa myös virallinen englanninkielinen käännös).
  7. Hyväksy tiedot Lisää-painikkeella.
  8. Valitse HOPSin opinnoista se opintojakso, jolle haet korvaavuutta ja klikkaamalla opintojakson kohdalla olevaa ristikuvaketta. 
  9. Tallenna

Jos HOPSissa olevaa opintoa ei näy tässä listauksessa, pyydä opinto-ohjaajaasi hyväksymään HOPSisi. 

Voit tarvittaessa valita useampia korvattavia opintojaksoja. 

Esimerkki: Olet suorittanut toisessa korkeakoulussa Geometria (5 op) opinnon. HAMKissa Geometria on jaettu Geometria 1 (3 op) ja Geometria 2 (2 op) opintojaksoihin. Voit hakea yhdellä toisen korkeakoulun opinnolla korvaavuutta kahdelle HAMKin opinnolle. Valitse HOPSin opinnoista Geometria 1 ja 2 opintojaksot klikkaamalla ristikuvaketta, jolloin opinnot siirtyvät kohtaan Hakemukseen valitut opinnot. Tallenna.

Voit tarvittaessa lisätä useamman toisessa korkeakoulussa suorittamasi opintojakson, joilla korvaat yhden HAMKin opintojakson.

Valitse +Lisää opinto  -painikkeella kaikki tarvittavat toisen korkeakoulun opintojaksot.  

Esimerkki: Olet suorittanut toisessa korkeakoulussa Geometria 1 (3 op) ja Geometria 2 (2 op) opintojaksot. HAMKin HOPSillasi on Geometria (5 op). Tallenna +Lisää opinto -painikkeella ensin Geometria 1 -tiedot ja sitten +Lisää opinto -painikkeella Geometria 2 -tiedot. Valitse HOPSin opinnoista HAMKin Geometria (5 op) -opintojakso klikkaamalla ristikuvaketta, jolloin opinto siirtyy kohtaan Hakemukseen valitut opinnot. Tallenna.

10. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.

Toisessa korkeakoulussa suoritettu opinto korvaa HAMKin kaksi opintojakso.

Olet suorittanut toisessa oppilaitoksessa opinnon, joka ei korvaa HOPSin opintojaksoa, mutta haluat sisällyttää opinnon tutkintoosi.

  1. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen).
  2. Valitse Opinnot ja osaamiset -kohdasta Aiemmin suoritettu korkeakouluopinto.
  3. Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Sisällyttäminen.
  4. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.
  5. Valitse +Lisää opinto
  6. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*). Lisää aiemmin suorittamasi opintojakson tiedot alkuperäisellä nimellä, mahdollisimman tarkasti, sillä ne näkyvät valmistuessasi tutkintotodistuksen liitteellä siinä muodossa kuin olet ne kirjoittanut (huomaa myös virallinen englanninkielinen käännös, kirjoita substantiivit isolla alkukirjaimella).
  7. Sijoita sisällytettävät opinnot/osaamiset HOPS-rakenteeseen. Valitse alasvetovalikosta se HOPSin osa, johon aiemmin suorittamasi opinto sisällytetään. Sovi opinnon sijoittamisesta ohjauskeskustelussa. Voit tarkastella opinnon sijoittumisen HOPSissasi klikkaamalla HOPS-esikatselu. Sisällytettävä opinto näkyy esikatselussa oranssilla korostettuna.
  8. Tallenna.
  9. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.

Pääset muuttamaan tietoja kynä-ikonista. Voit lisätä samalle hakemukselle useita hakemuksen osia klikkaamalla  Valintapainikkeesta Aiemmin suoritettu korkeakoulututkinto tai Muu osaaminen (osaamisen näyttö).

Aiemmin suoritetun korkeakouluopinnon sisällyttäminen sellaisenaan tutkintoon.

Jos olet tehnyt jo aiemmissa korkeakouluopinnoissasi opinnäytetyön, ota yhteys koulutuksesi opinto-ohjaajaan opinnäytetyön mahdollista hyväksilukua varten.

Tallennetun hakemuksen muokkaaminen

Pääset muuttamaan tietoja kynä-ikonista. Voit lisätä samalle hakemukselle useita hakemuksen osia klikkaamalla valintapainikkeesta Aiemmin suoritettu korkeakoulututkinto tai Muu osaaminen (osaamisen näyttö).

Tallennetun hakemuksen lähettäminen

Hakemus tallentuu luonnokseksi ja pysyy luonnoksena, kunnes lähetät sen käsittelijälle. Hakemuksen lähetyspainike on hakemuksen oikeassa yläkulmassa. Kun olet lähettänyt hakemuksen, et voi enää muokata hakemusta. Täytä hakemus siis kerralla huolellisesti.

Käsittelijä palauttaa/hylkää puutteellisen tai väärin täytetyn hakemuksen. Noudata käsittelijän antamia ohjeita, mikäli hakemus palautuu täydennettäväksi/ tulee hylkäyksenä sinulle. Saat sähköpostiviestin palautuneesta/hylätystä hakemuksesta

AHOT-hakemuksen käsittelyaika on enintään yksi (1) kuukausi, pois lukien kesäaika, siitä kun olet tehnyt käsiteltävissä olevan hakemuksen. Jos hakemus joudutaan palauttamaan sinulle tietojen korjaamista tai täydentämistä varten, yhden kuukauden käsittelyaika alkaa siitä, kun hakemuksellasi on kaikki käsittelyä varten tarvittavat tiedot ja liitteet.

Jos hakemus palautuu sinulle korjaamista tai täydentämistä varten, palautathan sen täydennettynä yhden (1) kuukauden kuluessa. Jos et palauta täydennettyä hakemusta määräajassa, käsittelijällä on oikeus hylätä hakemuksesi.

Osaamisen näyttö

Osaamisen näyttö -menettelyn kautta voit osoittaa sellaista tutkinnon tavoitteiden ja tason mukaista osaamista, joka on hankittu muualla kuin korkeakoulussa. Osaamista on voinut kertyä esimerkiksi koulutuksessa, yrittäjätoiminnassa, työssä, harrastuksissa, vapaaehtois- tai järjestötoiminnassa.  

Osaamisen näytön edellytyksenä on se, että hankittu osaaminen katsotaan korkeakoulutasoiseksi ja osaaminen voidaan todentaa. Mikäli osaamisesta ei ole sitä todentavaa dokumenttia, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle, jolloin voit osoittaa osaamistasi opettajalle opettajan päättämällä tavalla (esimerkiksi osaamisportfolio, suulliset ja kirjalliset tehtävät). Tärkeää on, että pystyt itse tunnistamaan ja kuvailemaan omaa osaamistasi selkeästi ja konkreettisesti. 

Näytöt arvioidaan samoilla arviointikriteereillä kuin normaalisuorituksetkin eikä niitä voi uusia tai korottaa. 

Voit hakea hyväksilukua aiemmin karttuneesta osaamisesta esimerkiksi koulutuksessa tai harrastuksissa.

  1. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen).
  2. Suorituspaikan lisäämisen jälkeen siirry hakemuksen kohtaan Opinnot tai osaamiset ja valitse + Muu osaaminen (osaamisen näyttö)
  3. Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Korvaaminen, jos koko opintojakso korvataan ja sisällyttäminen jos opintoa ei löydy opetussuunnitelmasta.
  4. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.
  5. Valitse + Lisää osaaminen
  6. Valitse Suorituspaikat kohdassa tallentamasi suorituspaikka.
  7. Suorituspäivämäärä on esimerkiksi opinnon suorituspäivä.
  8. Perusteet -kohtaan voit lisätä ehdotuksesi osaamisen näytöstä.
  9. Lisää.
  10. Jos haettavan hyväksilukemisen tyyppi on Korvaaminen: Valitse HOPSin opinnoista haluamasi opinto klikkaamalla ristikuvaketta, jolloin opintojakso siirtyy kohtaan Hakemukseen valitut opinnot. 

    Jos haettavan hyväksilukemisen tyyppi on Sisällyttäminen: Sijoita sisällytettävät opinnot/osaamiset HOPS-rakenteeseen. Valitse alasvetovalikosta sijainti HOPSilla.
  11. Tallenna.
  12. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.

Osaamisen näyttöhakemus aiemmasta koulutuksesta, joka sisällytetään tutkintoon.

Mikäli sinulla on riittävästi soveltuvaa työkokemusta, voit suorittaa työharjoittelut näyttöinä eli osoitat työtodistuksilla työssäoloaikasi.

  1. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen)
  2. Suorituspaikan lisäämisen jälkeen siirry hakemuksen kohtaan Opinnot tai osaamiset ja valitse +Muu osaaminen (osaamisen näyttö)
  3. Valitse haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Korvaaminen.
  4. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.
  5. +Lisää osaaminen
  6. Valitse Suorituspaikat kohdassa tallentamasi työkokemus.
  7. Suorituspäivämäärä on työsuhteen päättymispäivä tai kuluva päivä, jos työsuhde edelleen jatkuu.
  8. Lisää.
  9. Valitse HOPSin opinnoista Harjoittelu klikkaamalla ristikuvaketta, jolloin opintojakso siirtyy kohtaan Hakemukseen valitut opinnot. 
  10. Tallenna.
  11. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.
Työkokemus, osaamisen näyttö

Jotta voit hakea hyväksilukua Partion kokemuksesta tai Puolustusvoimain palveluksesta, pitää HOPSillasi olla niihin liittyvät opinnot, jotka lisäät HOPSillesi ennen hakemuksen aloittamista.

Tältä nettisivulta löytyvät koodit ja opintojen sisällöt.

  1. Opintojen lisääminen HOPSille Opintojen valinta -välilehdellä
    • Klikkaa suurennuslasikuvakkeesta sen opintokokonaisuuden kohdalla, johon opinto kuuluu. Kirjoita opinnon koodi Opintohaku-näkymässä Hae-kenttään, valitse Lisää koriin ja Vie valitut HOPSiin.
  2. Siirry Pakissa EAHOT-hyväksilukeminen -välilehdelle
  3. Noudata kohdan Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen -ohjeita
  4. Suorituspaikan lisäämisen jälkeen siirry hakemuksen kohtaan Opinnot tai osaamiset ja valitse +Muu osaaminen (osaamisen näyttö)
  5. Valitse Haettavan hyväksilukemisen tyypiksi Korvaaminen
  6. Valitse käsittelijäksi oma opinto-ohjaajasi
  7. Valitse +Lisää osaaminen
  8. Jätä Arviointi -kohta tyhjäksi
  9. Valitse oikea suorituspaikka alasvetovalikosta
  10. Täytä suorituspäivämäärä todistuksesi mukaisesti
  11. Lisää perusteluihin kuvausta saamastasi osaamisesta. Jos osoitat osaamisen näytöllä, voit tässä kohdassa ehdottaa näyttötapaa.
  12. Poimi HOPSiin lisäämäsi opinnot tai HOPSissasi jo oleva opinto klikkaamalla keskisarakkeessa opinnon kohdalla ristipainiketta.
  13. Tallenna
  14. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus.
Opintojen lisääminen HOPSille, esimerkkikuva aliupseerikoulutuksen lisäämisestä
Osaamisen näyttö, partiokoulutus

Kieliopinnot

Voit hakea kieliopintojen hyväksilukua ohjeen ’Aiemmin suoritettu opinto/opinnot korvaa hopsin opinnon’ mukaisesti.

Ota huomioon seuraavat asiat

  • Kun haet hyväksilukemista kieliopinnoista aiemman korkeakoulututkinnon perusteella, liitä liitteeksi koko tutkintotodistuksesi FI/EN (kansisivut ja opintosuoritusotesivut).
  • Kun haet hyväksilukemista kieliopinnoista kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, liitä liitteeksi opintosuoritusotesivut FI/EN. Muiden opintojen hyväksilukemisista poiketen, Koski-linkin jakaminen ei riitä, koska sieltä ei käy ilmi kaikki tarvittavat tiedot.
  • IELTS-kielitutkinnoilla ei voi saada korvaavuutta tai sisällytystä.
  • Kieliopintojen hyväksilukemista on aina haettava omana hakemuksen osanaan, eikä sitä saa yhdistää hakemuksen muihin osiin.
  • Toinen kotimainen kieli (ruotsi): Jos haet hyväksilukua ainoastaan ruotsin suullisesta ja kirjallisesta osaamisesta, poimi hakemuksellesi opintojaksot
    • VR00BU93 Ruotsin suullinen osaaminen
    • VR00BU94 Ruotsin kirjallinen osaaminen
    • Jos haet hyväksilukua ruotsin opintojaksosta, poimi hakemuksellesi oman tutkintosi ruotsin opintojaksot.
  • Toinen kotimainen kieli (suomi): Jos haet hyväksilukua ainoastaan suomen suullisesta ja kirjallisesta osaamisesta, poimi hakemuksellesi opintojaksot
    • VR00BU95 Suomen suullinen osaaminen
    • VR00BU96 Suomen kirjallinen osaaminen
    • Jos haet hyväksilukua suomen opintojaksosta, poimi hakemuksellesi myös opintojakso VS00CO13 (Suomen kieli).
  • Englanti: Jos haet hyväksilukua englannin opintojaksosta, poimi hakemuksellesi oman tutkintosi englannin opintojaksot.

Ammattikorkeakoulu voi erityisistä syistä vapauttaa opiskelijan kielitaidon osoittamisesta osittain tai kokonaan (AMK-asetus 1129/2014, 7§). Erityinen syy voi olla erittäin heikko lähtötaso (esim. et ole opiskellut kieltä aikaisemmissa opinnoissasi, koulusivistyskielesi on muu kuin suomi/ruotsi) tai vakava lukihäiriö. Kieltenopettaja voi arvioida, ettet saavuta kieliopintojen tavoitteita ja suosittelee sinulle vapautuksen hakemista.

Kieliopintojen vapautusta on aina haettava omana hakemuksen osanaan, eikä sitä saa yhdistää hakemuksen muihin osiin.

Jotta voit hakea vapautusta, lisää HOPSillesi ennen hakemuksen täyttämistä se opinto, jonka vapautusta haet.

  1. Opintojen lisääminen HOPSille Opintojen valinta -välilehdellä
    • Klikkaa suurennuslasikuvakkeesta sen opintokokonaisuuden kohdalla, johon opinto kuuluu. Kirjoita opinnon koodi Opintohaku-näkymässä Hae-kenttään, valitse Lisää koriin ja Vie valitut HOPSiin.
      • Jos haet vapautusta kaikista ruotsin opinnoista mukaan lukien ruotsin suullinen ja kirjallinen osaaminen, lisää HOPSillesi RV00CN98 Ruotsi vapautus
      • Jos haet vapautusta vain ruotsin suullisesta ja kirjallisesta osaamisesta, lisää HOPSillesi VV00CO42 Ruotsin kirjallinen/suullinen vapautus
      • Jos haet vapautusta kaikista englannin opinnoista, lisää HOPSillesi EV00CN99 Englanti vapautus
      • Jos olet jo suorittanut osan tutkintoon kuuluvista kieliopinnoista, hae HOPSillesi ne kieliopinnot, joihin haet vapautusta.
  2. Siirry Pakissa EAHOT-HYVÄKSILUKEMINEN -välilehdelle
  3. Aloita hakemuksen tekeminen lisäämällä suorituspaikka (katso Näin aloitat AHOT-hakemuksen tekemisen)

2. Suorituspaikan lisäämisen jälkeen siirry hakemuksen kohtaan Opinnot tai osaamiset ja valitse +Vapautus kieliopinnoista

3. Valitse opintolistauksesta Vapautettava kieliopinto ja Vapautuksen syy.

4. Kirjaa perustelut. Älä kirjaa perusteluihin henkilökohtaisia tietojasi! Perusteluksi riittää esimerkiksi, että olet kieltenopettajan kanssa sopinut vapautuksesta tai että et ole aiemmin opiskellut kieltä.

5. Valitse käsittelijä. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, voit kirjoittaa hänen nimensä kenttään ja valita hänet valintalistalta.

6. Tallenna.

7. Tarkista hakemuksen tiedot ja Lähetä hakemus

Opintosuoritusten jakaminen

Voit tuoda muualla suorittamiesi opintosuoritusten tietoja AHOT-hakemukselle Emrexin kautta. Siirrettäessä tietoja Emrexin avulla, ei hakemukselle tarvitse erikseen lisätä suorituspaikan tietoja. Emrex mahdollistaa opintosuoritustietojen tietojen siirtämisen suoraan hakemukselle korkeakoulusta toiseen Suomessa sekä kansainvälisesti. 

Jos Emrex-palvelu on tuonut kaikkiin pakollisiin kenttiin tiedot, sinun ei tarvitse liittää opintosuoritusotetta hakemukselle.

HUOM! Kun haet korvaamista kieliopinnoista, tee jokaisesta korvattavasta opintojaksosta oma hakemus. Näin opintojakson vastuuhenkilö voi tehdä erillisen päätöksen jokaisesta opintojaksosta. Liitä hakemuksen liitteeksi tutkintotodistus kokonaisuudessaan tai opintosuoritusote (ei tutkinto).

Suoritusten siirtäminen

1. Aloita hakemuksen teko valitsemalla sivun yläreunasta Uusi AHOT-hakemus

2. AHOT-hakemuksen tekeminen aloitetaan aina tallentamalla ensin ohjauskeskustelun ja suorituspaikan tiedot. Tarkista, että tietosi ovat oikein ja lisää opinto-ohjaajan kanssa käydyn ohjauskeskustelun päivämäärä ja ohjaajan nimi. Järjestelmä tarjoaa automaattisesti omaksi ohjaajaksesi merkittyä henkilöä. Jos haluat valita toisen henkilön, ala vain kirjoittamaan hänen nimeään kenttään ja järjestelmä tarjoaa henkilön nimeä.

Lisätietoja-kenttään voit halutessasi kirjata ohjauskeskustelun tietoja, mutta voit jättää sen myös tyhjäksi. Älä lisää AHOT-hakemuksen kenttiin mitään arkaluontoisia tietoja.

4. Valitse Tallenna luonnos ja aloita hakemuksen täyttäminen.

5. Siirry hakemuksella kohtaan Opinnot tai osaamiset ja valitse + Aiemmin suoritettu korkeakouluopinto

6. Valitse Haettavan hyväksilukemisen tyyppi ja käsittelijä

7. Klikkaa nuoli-painiketta Lisää opinto-painikkeen oikealla puolella ja valitse avautuneesta valikosta Tuo opintoja Emrexistä.

8. Emrex avautuu uuteen ikkunaan. Luke ikkunan ohjeet huolellisesti.

9. Valitse maa ja oppilaitos. Mikäli haet opintosuorituksia ulkomaalaisesta korkeakoulusta, palvelun toimiminen edellyttää, että sinulla on vielä voimassa olevat tunnukset kyseiseen korkeakouluun.

10. Valitse opinot, jotka haluat tuoda hyväksilukuhakemukseen ja klikkaa Lähetä valitut suoritukset -painiketta.

11. Lähetän suoritukset klikkaamalla Lähetä-painiketta.

12. Vahvista ja lähetä opintojen tiedot.

13. Lähetyksen jälkeen ohjaudut takaisin hyväksilukuhakemukselle. Emrexin kautta tuotujen opintojen tiedot näkyvät hakemuksella. Et voi muokata opintojen tietoja, mutta voit lisätä lisätietoja perustelut-kenttään.

14. Jatka hakemuksen tekemistä ja lähetä hakemus käsiteltäväksi.

EMREX-opintosuoritusten sähköinen siirto
Tässä ohjevideossa kerrotaan, kuinka siirrät muualla suoritettuja opintoja AHOT-hakemuksellesi EMREX-palvelun kautta.

Jos suoritus ei siirry hakemukselle, päivitä tai vaihda selain ja kokeile uudestaan. Jos suorituspaikka näkyy suomeksi myös englanninkielisessä nimen kohdassa, käsittelijä korjaa nimen englanniksi. Tämän vuoksi muista lisätä hakemukselle myös opintosuoritusote tai tutkintotodistus (kaikki sivut). Mahdollisissa ongelmatilanteissa, otathan yhteyttä: koulutuksentukipalvelut@hamk.fi.

Emrex-palvelu avautuu alasvetovalikosta.

Tehdessäsi AHOT-hakemusta, hakemukselle pitää liittää virallinen dokumentti suoritetuista opinnoista tai osaamisesta. Joissain tapauksissa riittää suoritusten jakaminen Oma Opintopolku-palvelun kautta. Jos opintoja ei ole palvelussa, jos haet hyväksilukuja kielistä aikaisemman- tai keskenjääneen tutkinnon perusteella, jos haet hyväksilukuja aiemman tutkinnon tai kesken jääneiden korkeakouluopintojen perusteella tai jos haluat osoittaa muuta kuin opintoihin liittyvää osaamista, dokumentiksi hyväksytään vain allekirjoitettu, päivätty ja leimattu tai sähköisesti allekirjoitettu todistus. 

  1. Siirry Oma Opintopolku-palveluun kirjautumalla https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/ 
  1. Siirry opintosuorituksiin (vaatii tunnistautumisen). 
  1. Kun olet kirjautunut sisään, valitse Jaa suoritustietoja
  1. Valitse ne opintosuoritukset, jotka haluat jakaa. 
  1. Olet nyt luonut linkin, jonka voit jakaa. Määritä linkin voimassaoloajaksi vähintään kaksi kuukautta.  
  1. Testaa linkkiä avaamalla uusi ikkuna selaimessasi ja liittämällä linkki osoitepalkkiin.  
  1. Kopioi linkin osoite ja liitä se AHOT-hakemuksellesi kohtaan Saamani osaamisen kuvaus suhteessa osaamistavoitteisiin  
    Huomioi, että opiskeluoikeuden aikana suoritettuja Climate Universityn ja muiden ristiinopiskeluverkostojen opintoja ei haeta eAHOT-järjestelmän kautta, vaan ne lähetetään e-lomakkeella. Linkki e-lomakkeeseen löytyy Pakista. Jos olet ilmoittautunut Pakin kautta CampusOnlineen kuuluvien ammattikorkeakoulujen opinnoille, saat suoritukset suoraan HOPSillesi automaattisesti. Erillistä hyväksilukuhakemusta ei tarvitse tehdä. 

Sinulla on velvollisuus toimittaa käsittelijän pyynnöstä lisätietoja opinnoista, jos Koski-palvelun tiedot eivät ole riittävät.

Usein kysytyt kysymykset

Jos sinulla on hankittu osaamista esimerkiksi opiskelemalla toisessa korkeakoulussa, työssä, projekti- tai vapaaehtoistoiminnassa, voit hakea niillä hyväksilukua eli osaamisen tunnistamista. Osaamisen tunnistaminen jaetaan korkeakouluopintojen hyväksilukemiseen (korvaaminen ja sisällyttäminen) ja muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen (AHOT).

Varusmiespalvelun johtaja- ja kouluttajakoulutuksilla voidaan hakea hyväksilukua ammattikorkeakoulututkinnossa.

Hyväksilukua voi hakea tutkintoon johtavassa koulutuksessa (AMK tai YAMK) läsnäoleva opiskelija. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija tai poissa oleva opiskelija ei voi tehdä hyväksilukua.

Hyväksilukuhakemuksen liitteenä aiemmin suoritetuista opinnoista tulee olla virallinen tutkintotodistus (suoritettu tutkinto) tai opintosuoritusote (ei tutkinto) eli joko sähköinen tai allekirjoitettu ja leimattu dokumentti. Lisäksi liitteenä tulee olla kuvaus opintojakson sisällöstä. Todistukset tulee esittää suomen ja englannin kielellä. Voit pyytää todistukset aiemmasta oppilaitoksesta tai käännättää virallisesta kielenkääntäjällä (opiskelija maksaa käännöksen itse).  

Mikäli hakemus on puutteellinen, esim. käännökset puuttuvat, käsittelijä palauttaa hakemuksen täydennettäväksi.

Jos saat hakemukseesi hylkäävän päätöksen, sinun tulee ilmoittautua opintojaksolle ja osallistua opetukseen. Päätökseen tyytymätön voi pyytää oikaisua.

Oikaisumenettely

Jos opiskelija on tyytymätön saamaansa päätökseen opintojen hyväksilukemisesta, osaamisen näytön arvioinnista tai pakollisten kielten vapauttamisesta, voi hän pyytää siihen oikaisua. Hyväksilukemisesta tai vapauttamisesta pyydetään oikaisua päätöksen tehneeltä henkilöltä tai näytön arvioinnin tehneeltä opettajalta. Kirjallinen tai suullinen oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut tiedon päätöksestä. Opiskelijan katsotaan saaneen tiedon päätöksestä tai arvosanasta yhden vuorokauden kuluttua siitä, kun päätös tai arvosana on kirjattu Pakkiin.

Oikaisupyynnöt käsitellään viivytyksettä. Saamaansa vastineeseen tyytymätön opiskelija voi hakea oikaisua ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalta. Kirjallinen oikaisuvaatimus on esitettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut tiedon vastineesta oikaisupyyntöön.

Oikaisuvaatimus toimitetaan tutkintolautakunnalle sähköpostilla tutkintolautakunta(at)hamk.fi tai osoitteeseen HAMKin tutkintolautakunta Kirjaamo, PL 230, Visamäentie 35 A, 13101 Hämeenlinna. Oikaisuvaatimus katsotaan saapuneeksi ajoissa, kun se on kirjattu saapuneeksi 14 päivän kuluessa siitä, kun opiskelija on saanut tiedon vastineesta.

Kirjallisesta oikaisuvaatimuksesta tulee ilmetä opiskelijan vaatimukset perusteineen, osaamisen nimi tai opinnon nimi ja tunnus, kopio päätöksestä, opiskelijan nimi, koulutus sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Tutkintolautakunta käsittelee oikaisuvaatimuksen viivytyksettä. Tutkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu arvioimiensa opintojen oikaisuvaatimusten käsittelyyn. Tutkintolautakunta perustaa päätöksensä säädöksiin, HAMKin ohjeisiin, opetussuunnitelmaan ja ko. arviointiaineistoon. Tutkintolautakunta toimittaa asianosaisille pöytäkirjan, jossa on päätös oikaisuvaatimukseen. Tutkintolautakunnan päätöksestä ei voi valittaa.