Hyppää sisältöön
Home DreamFAB-hankkeessa ratkaistaan rakennusten teräsosien uudelleenkäytön estäviä teknisiä haasteita

DreamFAB-hankkeessa ratkaistaan rakennusten teräsosien uudelleenkäytön estäviä teknisiä haasteita

Miten teräselementtejä voitaisiin muokata ja käyttää uudelleen ilman energiaintensiivisiä kierrätysprosesseja? HAMKissa kehitämme kahdeksan kumppanimme kanssa teräsrakennusten osien uudelleenkäytön ja -valmistuksen rakenteellista turvallisuutta koskevia sääntöjä ja ohjeita.

Rakennuksen elinkaaren lopussa yli 95 prosenttia käytetystä teräksestä kierrätetään, ja siitä valmistetaan uutta terästä. Teräksen kierrätys, eli sen sulattaminen ja uudelleen jähmettäminen, on kuitenkin hyvin energiaintensiivinen prosessi. Teräsosien uudelleenkäyttö uuden teräksen valmistamisen sijaan voisi olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto.  

Useissa EU-hankkeissa tarkastellaan teräsrakennusten osien uudelleenkäyttöä koskevia menetelmiä ja määräyksiä, mutta vain harvoissa tutkimuksissa on selvitetty teknisiä haasteita, jotka estävät teräksisten rakennusosien uudelleenkäytön. Deconstruction and refabrication for the reuse of steel buildings (DreamFAB) -hankkeessa kehitetään teknisiä sääntöjä ja ohjeita, jotka käsittelevät teräsrakennusten osien uudelleenkäytön ja -valmistuksen rakenteellista turvallisuutta. Kehitystyön tavoitteena on, että rakennusten teräselementtejä ja -osia voitaisiin muokata ja käyttää uudelleen ilman energiaintensiivisiä kierrätysprosesseja. Hankkeen yhteydessä kehitetään myös teräsrakenteiden purettavuutta ja robottiavusteista purkamista. 

Hämeen ammattikorkeakoulun vetämässä hankkeessa on 8 partneria: SSAB Europe Oy, Würth Oy, Timisoaran teknillinen yliopisto Romaniasta, Jupa S. A. Espanjasta sekä Coimbran yliopisto, STAR Institute, ROBOPLAN ja FERPINTA Group Portugalista. Kyseessä on ensimmäinen HAMK Tech -tutkimusyksikön vetämä kansainvälinen hanke, jossa koordinoimme tieteellistä tutkimusta, jossa on mukana Euroopan johtavia yliopistoja ja teollisuuden edustajia. 

DreamFAB-hanke toteutetaan ajalla 1.9.2023–31.8.2027. Hanketta rahoittaa EU-rahasto Research Fund for Coal and Steel (RFCS). 

Lisätiedot:

Euroopan unionin rahoittama -logo.