Hyppää sisältöön
Home Opiskelijan sivut Opintojen suunnittelu Kansainvälisyys opinnoissa Vaihtoon valmistautuminen ja vaihtoprosessi

Vaihtoon valmistauminen ja vaihtoprosessi

Opiskelija- tai harjoittelijavaihdon suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Suunnittelun avuksi on alle koottu vaihekohtaiset ohjeet, joita noudattamalla vaihtoon lähteminen onnistuu sujuvasti ja helposti. HAMK Internationalin kansainvälisten asioiden suunnittelijoilta saat apua ja opastusta, kun haluat lähteä opiskelemaan tai harjoittelemaan ulkomaille tai mietit, mitkä vaihtoehdot voisivat sopia juuri sinulle.

  • opiskelua ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa
  • suositeltu ajankohta on, kun vähintään ensimmäisen vuoden opinnot on suoritettu
  • kesto 2-12 kk, mutta suositeltu kesto on lukukausi tai lukuvuosi
  • tuottaa 5 op/kk, opinnot hyväksiluetaan osana HAMKin tutkintoa

Kuka voi lähteä ulkomaille opiskelemaan?

Ulkomaille voivat lähteä opiskelemaan kaikki tutkinto-opiskelijat, jotka ovat saaneet päätökseen vähintään ensimmäisen vuoden opinnot ja jotka ovat edistyneet opinnoissa henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti. Sopiva vaihtoajankohta vaihtelee koulutuksittain.

Valintaperusteet

Pääsääntöisesti kaikki opiskelijat pääsevät haluamaansa vaihtokohteeseen. Mikäli vaihtokohteeseen on enemmän hakijoita kuin paikkoja on tarjolla, valinta perustuu seuraaviin valintakriteereihin:

  • Ensikertalaisuus: opiskelija, joka hakee pitkäkestoiseen vaihtoon ensimmäistä kertaa, on etusijalla siihen opiskelijaan nähden, joka on jo aiemmin ollut pitkäkestoisessa opiskelijavaihdossa.
  • Opintojen vaihe: ensisijalla on opiskelija, jolla on opintojen osalta viimeinen mahdollisuus lähteä vaihtojaksolle ennen valmistumista.
  • Opintojen eteneminen: vaihtoon lähtijän opinnot tulee olla edenneet opintosuunnitelman mukaisesti.

Jos on enemmän hakijoita kuin paikkoja, ensin valitaan yllä mainittujen valintaperusteiden mukaan. Jos sen jälkeen on vielä enemmän hakijoita kuin paikkoja, niin jäljellä jääneiden hakijoiden kesken tehdään arvonta.

Huom. Etelä-Koreaan ja USAan voi lähteä opiskelijavaihtoon vain yhdeksi lukukaudeksi.

Mihin voin lähteä?

HAMKista voi lähteä opiskelemaan yli sataan eri yhteistyökorkeakouluun ulkomailla. Vaihtoehtoja löytyy niin Euroopasta kuin Euroopan ulkopuolelta. Tarkemmat ohjeet löydät “ennen vaihtoa” -osiosta.

Mitä voin opiskella ulkomailla ja miten se vaikuttaa opintoihini HAMKissa?

Kannattaa tutustua kohdekorkeakoulun opintotarjontaan hyvissä ajoin yhdessä kansainvälisten asioiden suunnittelijan kanssa.  Opintotarjonnasta voit valita monipuolisesti kursseja, jotka soveltuvat omaan tutkintoosi. Keskustele kurssien soveltuvuudesta opinto-ohjaajasi kanssa. Ennen vaihtoon lähtemistä opinto-ohjaajan kanssa tehdään vaihdon aikainen opintosuunnitelma (Learning Agreement), jossa opiskelija, lähettävä korkeakoulu ja vastaanottava korkeakoulu sopivat vaihtojakson sisällöstä. Huolellisesti suunnitellut ulkomaan opinnot eivät viivästytä opintojasi HAMKissa sillä ne hyväksiluetaan osana HAMKin tutkintoa.

Miten aloitan valmistautumisen ulkomaan opintoihin?

Vaihtoon valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tutustu huolellisesti “ennen vaihtoa” -osioon ja tutkaile kiinnostavia vaihtoehtoja tutustumalla yhteistyökorkeakouluihimme ja ota myös yhteyttä hyvissä ajoin HAMK Internationalin kansainvälisten asioiden suunnittelijaan.

Ennen vaihtoa

Löydät tarvittavat lomakkeet ja SoleMOVE- ja SoleGRANT-ohjeet “lomakkeet ja ohjeet”-osiosta!

VAIHE 1 (HAMKin haku SoleMOVE-järjestelmässä)

  1. Mieti mihin maahan haluaisit lähteä opiskelemaan ja arvioi kielitaitoasi. Tutustu kumppanikorkeakouluihimme ja palautteisiin SoleMOVE–järjestelmässä. Ole yhteydessä omaan opinto-ohjaajaasi vaihdon ajankohdasta ja vaihto-opinnoista. Katso tarkempi SoleMOVE-ohje “Lomakkeet ja ohjeet” -osiosta. 
  2. Kun olet päättänyt mihin korkeakouluun haet ja kuinka pitkäksi aikaa, täytä vaihtohakemus SoleMOVE-järjestelmässä. 
  3. Kirjoita SoleMOVE-hakemukseen alustavat opintojenalkamis- ja päättymispäivämäärät. Viralliset päivämäärät mainitaan vastaanottavan korkeakoulun hyväksymiskirjeessä (Acceptance Letter). 
  4. Saat hakuajan päätyttyä tiedon hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä SoleMOVE-järjestelmän kautta. 
  5. Vahvista vaihtosi  SoleMOVE-järjestelmässä saatuasi hyväksytyn päätöksen. 
  6. Kun kohdekorkeakoulun kurssitarjonta on selvillä, tee opintosuunnitelma (Learning Agreement for Studies) sähköisesti SoleMOVE–järjestelmässä. Tarkista opinto-ohjaajan kanssa kurssien sopivuus ja hyväksiluku HAMKissa. Allekirjoita Learning Agreement ensin itse, sen jälkeen lähetä Learning Agreementin opinto-ohjaajalle hyväksyntään. Opinto-ohjaajan hyväksymisen jälkeen LA lähtee SoleMOVEsta automaattisesti vastaanottavaan korkeakouluun hyväksyttäväksi. Tässä voi olla poikkeavuuksia partnerikoulusta riippuen.
  7. Muista ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi HAMKin lukukaudelle vaikka lähdetkin vaihtoon!

VAIHE 2 (Erillinen haku kohdekorkeakouluun)

  1. Tee erillinen hakemus kohdekorkeakouluun. Tarkistakaa hakuaikataulu ja tehkää hakemus yhdessä kv-suunnittelijan kanssa.
  2. Kohdekorkeakoulu tekee lopullisen päätöksen vaihto-opiskelijaksi hyväksymisestä. Tee apurahahakemus SoleGRANTissa, kun saat hyväksymiskirjeen kohdekorkeakoulusta. Ohjeet apurahahakemuksen tekemiseen löydät “Lomakkeet ja ohjeet” -osiosta. Muista myös päivittää hyväksymiskirjeen mukaiset päivämäärät SoleMOVE-järjestelmään.
  3. Jos lähdet Eurooppaan Erasmus+-ohjelman kautta, voit osallistua vapaaehtoiseen online-kieliarviointiin. Lisätietoja kieliarvioinnista “Lomakkeet ja ohjeet” -osiossa.
  4. Tutustu kohdemaan kulttuuriin ja ota lisäksi selvää lukukauden aloituspäivämäärästä, asunnon hankkimisesta, kohdemaan hintatasosta ja muista käytännön järjestelyistä.
  5. Varaa lennot ja selvitä tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.
  6. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi kattava vakuutusturvaVaihtoon ei saa lähteä ilman omaa matkavakuutusta! Lisätietoja vakuutusasioista löydät “Vaihtoon valmistautuminen” -sivuilta.
  7. Tee opintotuen olosuhdemuutos Kelaan ja ilmoita tilapäisestä oleskelusta ulkomailla. Lisätietoja löydät kelan sivuilta: https://www.kela.fi/opintotuki-ilmoita-muutoksista ja https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkopalvelun kautta.
  8. Tarkista passisi voimassaolo ja tarvittavat rokotukset.
  9. Tulosta Letter of Confirmation – todistuspohja ja ota se mukaan vaihtokohteeseen. Tämä todistus täytetään kumppanikorkeakoulussa ja se palautetaan vaihdon jälkeen. Se on vaihtojaksosi todistus.

    Muista lähteä matkaan avoimin mielin – hyvää opiskelujaksoa ulkomailla!

Vaihdon aikana

  1. Jos alkuperäiseen opintosuunnitelmaasi (Learning Agreement) tulee muutoksia, ilmoita niistä viipymättä kv-suunnittelija. Lataa päivitetty opintosuunnitelma SoleMOVEen. Tarkista, että siinä on kohdekorkeakoulun, HAMKin ja oma allekirjoitus.
  2. Ota aina yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa oman koulutusohjelmasi kv-suunnittelijaan. Muista myös ilmoittaa välittömästi mikäli liikkuuvuusjaksosi pitenee tai lyhenee, sillä se saattaa vaikuttaa apurahaan.
  3. Pyydä ja tarkista opintosuoritusote (Transcript of Records), kun liikkuvuusjaksosi lähenee päättymistä. Jos et saa opintosuoritusotetta mukaasi, kysy milloin ja minne todistus toimitetaan.
  4. Pyydä allekirjoitus Letter of Confirmationiin viimeisellä viikolla vaihtokohteessa. Siitä käy ilmi vaihtojakson tarkka kesto.

Kannattaa muistaa, että vaihdon aikana opintojen tulee edetä vaadittavaa tahtia (5op/kk).

Vaihdon jälkeen

  1. Täytä SoleMOVEn After Exchange -välilehti. Lataa kahden kuukauden kuluessa vaihdon päättymisestä SoleMOVEen seuraavat dokumentit: päivitetty ja allekirjoitettu Learning Agreement, Letter of Confirmation sekä Transcript of Records (=todistus kohdekorkeakoulusta). Huomioithan, että vaihdon tarkat päivämäärät tulee selvitä joko Letter of Confirmation- tai Transcript of Records -dokumentista. Apurahan määrä tarkistetaan vaihdon jälkeen näiden päivämäärien perusteella.
  2. Täytä SoleMOVEn Feedback-välilehti. Vastaa kysymyksiin huolella, se hyödyttää erityisesti uusia vaihtoon lähtijöitä!
  3. Tee opintojen hyväksilukemishakemus Pakissa. Sen liitteiksi Transcript of Records (kopio). Opintojen hyväksilukemishakemus tehdään yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.
  4. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+-ohjelman kautta, vastaa Beneficiary Module – järjestelmän lähettämään EU-survey -vaihtokyselyyn. EU survey -kyselyyn vastaaminen on Erasmus+ -apurahan loppuosan maksuehtona.

HUOM: Opiskelijalla on vaihdon päättymispäivämäärän jälkeen 2 kuukautta aikaa hoitaa asiat kuntoon, muuten loppuerää ei makseta (mahdollisuus myös takaisin perintään).

Vaihdon keskeytyminen tai lyheneminen

Jos joudut keskeyttämään vaihtosi tai vaihtoaikasi lyhenee alkuperäisestä suunnitelmasta, toimi näin:

  • ilmoita keskeytyksestä oman koulutuksesi kv-suunnittelijalle
  • varaudu maksamaan takaisin sinulle maksettu ylimääräinen apuraha
  • ilmoita asiasta myös KELAan
  • muista hoitaa vaihdon jälkeinen dokumentointi SoleMOVEssa

  • koko harjoittelu tai osa siitä ulkomailla
  • päätoimista harjoittelua
  • kesto 2-12 kk
  • harjoittelujakso ulkomailla tuottaa 6 op/kk ja luetaan osaksi tutkintoa HAMKissa
  • voi lähteä jo ensimmäisen vuoden aikana
  • jos opiskelija hakee harjoitteluapurahaa HAMKilta, niin hän ei saa harjoitteluun muuta rahallista tukea HAMKilta tai OPH:lta
  • opiskelija voi saada harjoittelusta palkkaa ja on silti oikeutettu harjoitteluapurahaan
  • hoitotyön koulutuksen osalta harjoittelu on pääsääntöisesti yliopiston kautta järjestetty. Tällöin noudatetaan opiskelijavaihdon hakuaikataulua.

Kuka voi lähteä harjoitteluun ulkomaille?

Kaikki tutkinto-opiskelijat.

Mihin voin lähteä?

Harjoittelupaikaksi soveltuvat yritykset, korkeakoulut ja yksityiset ja julkiset organisaatiot. Vaihtoehtoja riittää, sillä opiskelija valitsee harjoittelupaikan yleensä itsenäisesti. Vaihtoehtoja on joka puolella maailmaa.

Löydät avoimia harjoittelupaikkoja esimerkiksi näiltä sivuilta:

EDUFI-harjoittelu korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille
Erasmus-intern
Work and Travel
ErasmusInSchool

On kuitenkin olemassa joukko organisaatioita, jotka eivät ole hyväksyttäviä Erasmus+-harjoittelupaikkoja apurahoituksen kannalta:
– Euroopan Unionin organisaatiot, jotka on listattu täällä
– EU-ohjelmia hallinnoivat organisaatiot (esim. kansalliset toimistot)

Opiskelijan koti- tai lähtömaan diplomaattiset edustustot ulkomailla (lähetystöt, konsulaatit) sen sijaan ovat Erasmus+-ohjelmassa sallittuja harjoittelupaikkoja. Suomen ulkoasiainhallinto on tiedottanut, että nykyisin se vastaanottaa korkeakouluharjoittelijoita lähetystöihin tai edustustoihin myös Erasmus+-ohjelman kautta.

Muut opiskelijan koti- tai lähtömaata edustavat organisaatiot ulkomailla (esim. kulttuuri- ja tiedeinstituutit, alueelliset edustustot, koulut, vientikeskukset) ovat hyväksyttäviä harjoittelupaikkoja. Opiskelijan koti- tai lähtömaalla tarkoitetaan lähettävän korkeakoulun maata ja/tai opiskelijan alkuperämaata / maata, jonka kansalainen hän on.

Erasmus-työharjoittelun digitaaliset taidot

Erasmus+-ohjelmassa halutaan lisätä sellaisten harjoittelujaksojen määrää, jotka kehittävät opiskelijan digitaitoja. Digitaidot voivat pitää sisällään jotakin seuraavista: Digital marketing (e.g. social social media management, web analytics); digital graphic, mechanical or architectural design; development of apps, software, scripts, or websites; installation, maintenance and management of IT systems and networks; cyber-security; data analytics, mining and visualisation; programming and training of robots and artificial intelligence applications. HUOM: Generic customer support, order fulfilment, data entry office tasks are not considered in this category.
Learning agreementissa on kohta, jossa työnantajan arvioi, lasketaanko työharjoittelu tähän kategoriaan. Euroopan komissio kerää tästä tiedosta vain tilastotietoa.

Miten aloitan valmistautumisen harjoittelijavaihtoon?

Harjoitteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tutustu huolellisesti “ennen vaihtoa” -osioon ja tutkaile erilaisia mahdollisuuksia. Ota myös yhteyttä hyvissä ajoin koulutusohjelmasi kv-suunnittelijaan sekä harjoitteluvastaavaan. Yhdessä löydätte varmasti juuri sinulle sopivan harjoittelukohteen!

Ennen vaihtoa

Löydät tarvittavat lomakkeet ja SoleMOVE- ja SoleGRANT-ohjeet “lomakkeet ja ohjeet”-osiosta.

  1. Mieti mihin maahan haluaisit lähteä harjoittelemaan ja arvioi kielitaitoasi. Ota yhteyttä koulutusohjelmasi harjoitteluvastaavaan ja keskustele myös kansainvälisten asioiden suunnittelijan kanssa harjoittelupaikasta. Usein opiskelija löytää itse sopivan harjoittelupaikan.
  2. Tutustu harjoittelijavaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksiin matkaraporteissa. Matkaraportteja löydät SoleMOVEsta.
  3. Kun olet päättänyt mihin haet ja kuinka pitkäksi aikaa, tee harjoittelusopimus (Learning Agreement for Traineeship). Hanki siihen opinto-ohjaajan ja työnantajan allekirjoitus ja allekirjoita lomake myös itse. Harjoittelusopimuksen on oltava valmis ja allekirjoitettu ennen harjoittelun alkamista.
  4. Täytä vaihtohakemus SoleMOVE-järjestelmässä. Lataa hakemukselle liitetiedostona allekirjoitettu harjoittelusopimus (Learning Agreement for Traineeship).
  5. Saat tiedon SoleMOVE-järjestelmän kautta, onko hakemuksesi hyväksytty tai hylätty.
  6. Vahvista vaihtosi SoleMOVE-järjestelmässä saatuasi hyväksytyn päätöksen.
  7. Tee apurahahakemus SoleGRANTiin.
  8. Muista ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi HAMKin lukukaudelle vaikka lähdetkin vaihtoon!
  9. Jos lähdet Eurooppaan Erasmus+-ohjelman kautta, voit osallistua vapaaehtoiseen online-kieliarviointiin. Lisätietoja kieliarvioinnista “Lomakkeet ja ohjeet” -osiossa.
  10. Tutustu kohdemaan kulttuuriin, kohdemaan hintatasoon ym.
  11. Varaa lennot ja selvitä tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.
  12. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi kattava vakuutusturva. Tarkista työnantajalta, kuulutko vastuuvakuutuksen piiriin ja mitä se kattaa. Vaihtoon ei saa lähteä ilman vastuuvakuutusta eikä ilman omaa matkavakuutusta! Tutustu lisätietoihin vakuutusasioista Vaihtoon valmistautuminen -sivuilta.
  13. Tee opintotuen olosuhdemuutos Kelaan ja ilmoita tilapäisestä oleskelusta ulkomailla. Lisätietoja löydät kelan sivuilta: https://www.kela.fi/opintotuki-ilmoita-muutoksista ja https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille.
  14. Tarkista passisi voimassaolo ja tarvittavat rokotukset
  15. Tulosta Traineeship Certificate – todistuspohja ja ota se mukaan harjoittelupaikkaan. Tämän todistuksen täyttää työnantaja. Se on harjoittelujaksosi todistus, jossa näkyy työn alkamis- ja päättymispäivä.
  16. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkopalvelun kautta.
  17. Muista lähteä matkaan avoimin mielin – hyvää harjoittelujaksoa ulkomailla!

Vaihdon aikana

  1. Jos alkuperäisiin harjoittelusuunnitelmiisi tulee muutoksia, ilmoita niistä viipymättä kv-suunnittelijalle.
  2. Ota aina yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa oman koulutuksesi kv-suunnittelijaan. Muista myös ilmoittaa välittömästi mikäli harjoittelujaksosi pitenee tai lyhenee, sillä se saattaa vaikuttaa apurahaan.
  3. Muista pyytää työnantajaa täyttämään Traineeship Certificate, kun harjoittelujaksosi lähenee päättymistä.

Vaihdon jälkeen

  1. Täytä SoleMOVEn After Exchange -välilehti. Lataa kahden kuukauden kuluessa harjoittelun päättymisestä SoleMOVEen Traineeship Certificate (=työtodistus). Huomioithan, että vaihdon tarkat päivämäärät tulee selvitä Traineeship Certificate -dokumentista. Apurahan määrä tarkistetaan vaihdon jälkeen näiden päivämäärien perusteella.
  2. Täytä SoleMOVEn Feedback-välilehti. Vastaa kysymyksiin huolella, se hyödyttää erityisesti uusia vaihtoon lähtijöitä!
  3. Varmista harjoitteluvastaavalta, tarvitseeko sinun toimittaa erillinen harjoitteluraportti saadaksesi opintopisteet harjoittelusta. Toimita harjoitteluvastaavalle myös kopio Traineeship Certificate!
  4. Tee harjoittelun hyväksilukemishakemus Pakissa. Sen liitteiksi tulee Traineeship Certificate / Transcript of Work (kopio). Harjoittelun hyväksilukemishakemus tehdään yhdessä opinto-ohjaajan tai harjoitteluvastaavan kanssa.
  5. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+ -ohjelman kautta, vastaa Mobility Tool – järjestelmän lähettämään Erasmus Participant Report -kyselyyn (linkki tulee sähköpostiisi). EU survey -jatkokysely tulee opiskelijoille, joiden hyväksilukuprosessi on ollut kesken EU survey -kyselyyn vastattaessa. EU survey -jatkokysely lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua ulkomaanjakson päätyttyä. EU survey -jatkokyselyyn vastaaminen ei ole Erasmus+-apurahan loppuosan maksuehtona.

HUOM: Opiskelijalla on vaihdon päättymispäivämäärän jälkeen 2 kuukautta aikaa hoitaa asiat kuntoon, muuten loppuerää ei makseta (mahdollisuus myös takaisin perintään).

Harjoittelun keskeytyminen tai lyheneminen

Jos joudut keskeyttämään harjoittelusi tai harjoitteluaikasi lyhenee alkuperäisestä suunnitelmasta, toimi näin:

  • ilmoita keskeytyksestä oman koulutuksesi kv-suunnittelijalle
  • varaudu maksamaan takaisin sinulle maksettu ylimääräinen apuraha
  • ilmoita asiasta myös KELAan
  • muista hoitaa vaihdon jälkeinen dokumentointi SoleMOVEssa

Haluatko laajentaa omaa alan osaamistasi ja samalla kehittää myös kansainvälisyysosaamistasi? Siihen avautuu hyvät mahdollisuudet suorittamalla kaksoistutkinto.

Kaksoistutkinto on HAMKin ja ulkomaisen kumppanikorkeakoulun yhteistyömuoto, jossa opiskelija suorittaa molemmissa korkeakouluissa ennalta sovitun osuuden opinnoistaan ja saa tutkintotodistuksen molemmista korkeakouluista. Se on samankaltainen kuin opiskeluvaihtokin, mutta suoritettavat kurssit ovat määritelty tarkemmin kuin vaihto-opinnoissa ja vaihtojakso on aina vähintään vuoden. Yksi vuosi on 60 opintopistettä ja opinnot pitää hyväksyä kummassakin koulussa.

HAMKista kaksoistutkintoa suorittamaan lähtemisen perusedellytyksenä on että opiskelija on suorittanut kahden vuoden opinnot, menestynyt opinnoissa  ja on riittävä suullinen ja kirjallinen opetuskielen taito. Lisätietoja saat oman koulutuksesi kansainvälisten asioiden suunnittelijalta.

Kaksoistutkintokumppanit

Partner​Country​HAMK Degree Programme
FHV – Vorarlberg University of Applied SciencesAustriaInternational Business, Management in Sustainable Business
Thomas More Kempen University of Applied SciencesBelgiumBusiness Information Technology
University of West BohemiaCzech RepublicBusiness Administration
Hochschule für Wirtschaft und Gesellschaft Ludwigshafen (HWG)GermanyInternational Business
Technische Hochschule Deggendorf​Germany​International Business
Hochscule WormsGermanyInternational Business
Hochschule Niederrhein, Niederrhein University of Applied SciencesGermanyInternational Business
Hochschule OffenburgGermanyBusiness Information Technology
​​Bern University of Applied Sciences​Switzerland​Business Administration;
Business Information Technology;
International Business

Lyhytkestoisia vaihtoja on kolmea eri tyyppiä:

  1. RUN-Eurooppa-yliopiston SAP-opinnot
  2. Erasmus+ -monimuotototeutukset
  3. YAMK- tai AOKK-vaihto-opinnot

RUN -Eurooppa-yliopiston SAP-opinnot

  • SAP= Short Advanced Programmes sisältävät aina lyhyen vaihtojakson ja on-line opetusta.
  • SAP-opintoihin haetaan RUN-Eurooppa-yliopiston opintotarjonnan kautta (https://run-eu.eu/).
  • Hyväksymisilmoituksen jälkeen lähetä sähköposti international@hamk.fi osoitteeseen ja ilmoittaa mille SAP-opinnolle sinut on hyväksytty. Saat vastausviestissä ohjeet, kuinka täyttää hakemus SoleMOVEssa. Muistathan ilmoittaa opollesi, että olet ottamassa osaa SAP-opintoon.

Erasmus+ -monimuotototeutukset

Sisältää lyhytkestoisen vaihtojakson ja sen lisäksi pakollisen virtuaalisen osan.

  • Avoin kaikille opiskelijoille.
  • Lyhyt vaihtojakson kesto on 5 – 30 päivää.
  • Virtuaalijakso kestoa ei ole määritelty erikseen.
  • Koko jakson minimilaajuus on 3 opintopistettä (= lyhyt vaihtojakso + virtuaalijakso).
  • Ulkomailla suoritettavat opinnot/harjoittelu soveltuu tutkintoon ja ulkomaanjakso hyväksiluetaan täysimääräisesti osaksi tutkintoa.
  • Lyhyet vaihdot voivat olla esimerkiksi kesäkouluja tai intensiivikursseja ulkomaisissa korkeakouluissa, johon kuuluu virtuaalinen osuus.

YAMK ja AOKK:n vaihto-opinnot

  • Kesto on 1 kk tai alle, joka edellyttää läsnäoloa kohteessa.
  • Minimilaajuus on 2 opintopistettä.
  • Vaihdon aikana toteutetut opintosuoritukset sisällytetään tutkintoon tai opettajankoulutuksiin.

Jos haluat lähteä lyhyelle vaihtojaksolle, ota yhteyttä oman koulutusohjelmasi kansainvälisten asioiden suunnittelijaan.

Opiskelijavaihdon aikataulut

Kevään aikataulu

  • Haku päättyy 15.3.2024
  • Hakemukset käsitellään SoleMovessa 30.3.2024 mennessä

Syksyn aikataulu

  • Haku päättyy 15.9.2024
  • Hakemukset käsitellään SoleMovessa 30.9.2024 mennessä

Muistathan tarkistaa myös vaihtokohteesi omat hakuaikataulut.

Harjoittelijavaihdon hakuaikataulut

Harjoittelijavaihtoon on jatkuva haku, mutta on tärkeää huomioida seuraavat määräajat:

  • Hakemusten käsittelyaika on kaksi viikkoa, apurahaa ei makseta takautuvasti. 
    Katso tarkemmat edellytykset apurahan myöntämiselle täältä.
  • Ota yhteyttä oman koulutuksesi kansainvälisten asioiden suunnittelijaan heti kun saat harjoittelupaikan, kuitenkin viimeistään kuukautta ennen harjoittelun alkua.
  • Harjoittelun tulee olla aina etukäteen koulutuksen hyväksymä ja harjoittelun hyväksyminen edellyttää SoleMOVE hakemuksen tekemisen liitteineen.
  • Täytä ja lähetä SoleMove-hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen harjoittelun alkua.
  • Jos suunnittelet työharjoittelua ulkomaille kesäksi, otathan yhteyttä oman koulutuksesi kansainvälisten asioiden suunnittelijaan viimeistään toukokuun loppuun mennessä.
  • Hoitotyön koulutuksen osalta harjoittelu on pääsääntöisesti yliopiston kautta järjestetty. Tällöin noudatetaan opiskelijavaihdon hakuaikataulua.

Lomakkeet ja ohjeet

Ennen vaihtoa

Learning agreement for studies abroad (opintosuunnitelma)
Erasmus+ Student Charter – Erasmus+-opiskelijan peruskirja
Perheellisen opiskelijan ilmoitus

Vaihdon aikana

Lomakkeet (tarvittaessa)
Changes to Learning Agreement (page 3) – päivitetty opintosuunnitelma

Vaihdon jälkeen

Letter of Confirmation

SoleMOVE – Vaihdon jälkeen
Ohje eAHOT: Opintojen hyväksilukemishakemus Pakin kautta

Ennen vaihtoa

Learning agreement for traineeships (harjoittelusopimus)
Erasmus+ Student Charter – Erasmus+-opiskelijan peruskirja
Perheellisen opiskelijan ilmoitus

Vaihdon aikana

Vaihdon jälkeen

Traineeship Certificate (työtodistus)

SoleMOVE – Vaihdon jälkeen

SoleMOVE
SoleMOVE (kirjautuminen ja lomakkeen täyttäminen)
SoleMOVE (digitaalisen Learning Agreementin täyttäminen)
SoleMOVE (järjestelmästä tulevaan lisätietopyyntöön vastaaminen)
SoleMOVE vaihdon jälkeen 

Lyhytkestoinen (alle 2 kk) opiskelu- tai harjoitteluvaihto
SoleMOVEn ohje

SoleGRANT
SoleGRANT (ohje apurahan hakemiseen)

Erasmus+ Online Linguistic Support OLS-kielivalmennus verkossa

OLS-kielivalmennuksen tarkoituksena on arvioida tarvetta kielivalmennukseen sekä mitata kielitaidon kehittymistä ulkomaanjakson aikana. Osallistuminen on vapaaehtoista. Jos haluat osallistua kielivalmennukseen, ilmoita siitä international@hamk.fi.

Vaihtoon liittyvät käytännön asiat

Kun vaihtopaikka on varmistunut, voit sen jälkeen hoitaa käytännön järjestelyt, kuten lentolippujen varaamisen, viisumin/oleskeluluvan hankkimisen, asunnon hankkimisen jne.

Kannattaa myös selvittää, saatko kohdeyliopistosta tai -organisaatiosta apua asunnon hankinnassa ja muissa käytännön asioissa.

HAMKin tapaturmavakuutuksesta

HAMKin tapaturmavakuutus on voimassa opiskelijavaihdossa sekä palkattomassa harjoitteluvaihdossa ja se koskee ainoastaan päivittäistä harjoittelu- /opiskeluaikaa sekä matkaa harjoittelupaikan/koulun ja paikallisen asunnon välillä. HAMKin tapaturmavakuutus ei kata vapaa-aikana sattuneita vahinkoja, matkasairautta, matkatavaroita eikä toiselle aiheutettuja henkilö- tai tavaravahinkoja. Tästä syystä jokaisen vaihtoon lähtijän on itse huolehdittava tarpeeksi kattavasta vakuutusturvasta seuraavien ohjeiden mukaisesti. Vaihtoon ei saa lähteä ilman tarpeeksi kattavaa vakuutusturvaa.

KAIKKIEN OPISKELIJA- TAI HARJOITTELIJAVAIHTOON LÄHTEVIEN TULEE HANKKIA ITSE:

1. Matkavakuutus (travel insurance)
Sinulla tulee olla vaihdon aikana voimassa oma matkavakuutus, tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Matkavakuutukseen ei yleensä kuulu normaalit sairaanhoitokulut, joten tarvitset erillisen sairaus- ja tapaturmavakuutuksen tai Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

2. EUROOPPALAINEN SAIRAANHOITOKORTTI (European Health Insurance Card), jos lähdet EU- ja ETA maahan tai Sveitsiin.
Lisätietoja: Eurooppalainen sairaanhoitokortti 
Kukin maa antaa hoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti. Joudut maksamaan samat potilasmaksut ja omavastuuosuudet kuin maassa vakinaisesti asuvat. Jos hakeudut sellaisen sairaalan tai lääkärin hoitoon, joka ei kuulu kyseisen maan korvausjärjestelmään, joudut maksamaan kustannukset itse.
TAI
Sairaus- ja tapaturmavakuutus (health insurance/sickness and accident insurance), jos lähdet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle.
Joskus vastaanottava maa tai oppilaitos suosittelee jotain tiettyä vakuutusta, mutta yleensä riittää, kun sinulla on tarpeeksi kattava vakuutus.
Muutama ETA-maiden ulkopuolinen maa on solminut sosiaaliturvasopimuksen Suomen kanssa, lisätietoja saat Kelalta sivulta: Sosiaaliturvasopimukset 
Jos vastaanottava korkeakoulu tai työnantaja pyytää HAMKin vakuutustodistusta (englanninkielistä selvitystä siitä, mitä HAMKin opiskelijoilleen ottama vakuutus kattaa), saat sen kv-toimistolta ( international@hamk.fi )

LISÄKSI KAIKKIEN PALKALLISEEN HARJOITTELIJAVAIHTOON LÄHTEVIEN TULEE SELVITTÄÄ:
1. Sisältyykö työnantajan vakuutukseen vastuuvakuutus (liability insurance)?
Mikäli työnantajasi ei sisällytä sinua vastuuvakuutukseensa, ei harjoittelu mitä todennäköisemmin voi toteutua, koska yksityishenkilönä vastuuvakuutuksen hankkiminen työskentelyn ajaksi on lähes mahdotonta.
2. Työskentelyajan vakuutukset
Palkallisessa harjoittelussa olet yleensä vakuutettuna työnantajan puolesta työskentelyaikoina, mutta eri maissa on erilaisia käytäntöjä, joten tarkista tämä huolellisesti. Huom! HAMKin tapaturmavakuutus ei ole voimassa palkallisessa harjoittelussa. Siis jos työnantajasi ei vakuuta sinua työskentelyaikana, tulee sinun hankkia itse sekä työajan että vapaa-ajan tapaturma- ja sairausvakuutukset.

HUOM: Vastavalmistuneiden harjoittelu
HAMKin vakuutukset eivät kata vastavalmistuneiden harjoittelujaksoa.

Vakuutukset ulkomailla – kuka on vastuussa?

Vaihto-opiskelu ja kaksoistutkinto 2-12kkTyöharjoittelu (palkaton)Työharjoittelu (palkallinen)
Tapaturmavakuutus (Accident insurance, koskee opiskelu-/harj.aikaa sekä matkaa koulun/työpaikan välillä)HAMKHAMKTyönantaja
Vastuuvakuutus (Liability insurance)HAMK (ei USA tai Kanada)Työnantaja
Matkavakuutus (Travel insurance)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija
Sairausvakuutus (Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai EU:n ulkopuolelle health insurance/ sickness and accident insurance)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija

Vakuutussanasto

Matkavakuutus = Travel insurance. Matkavakuutus turvaa ja korvaa jos reissussa sattuu jotain. Tarkista ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Vastuuvakuutus = Liability insurance. Vastuuvakuutus on vakuutus, joka korvaa ulkopuolisille aiheuttamasi vahingon, josta sinä olet lain mukaan korjausvelvollinen.

Ennen ulkomaille lähtöä on hyvä muistaa:
1. Tarkistaa kohdemaan vaatimat rokotukset ja hankkia ne hyvissä ajoin. Joissakin maissa rokotukset ovat pakollisia viisumia varten, mutta suositeltavat rokotukset kannattaa joka tapauksessa aina ottaa: ROKOTE.FI 
2. Tutustua Sairastaminen ulkomaanmatkalla EU-terveydenhoito.fi -nettisivuilla.
3. Käydä lääkärissä, erityisesti jos käytät säännöllistä lääkitystä.

Tutustu myös:
1. Matkailijan terveysopas

EUROOPPAAN

Jos olet EU-maan kansalaisen ja lähdössä toiseen EU-maahan:
Vaihtoon lähtiessäsi sinun ei tarvitse hankkia oleskelulupaa tai viisumia etukäteen Suomesta. Jos ulkomailla oleskelusi kestää pitempään kuin 3 kk, joissain maissa sinun tulee rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Tämä tapahtuu yleensä paikallisen poliisiviranomaisen tai muun viranomaisen kanssa.
Tarkista kohdekorkeakoulusta tai harjoittelupaikasta, mitkä dokumentit ovat kohdemaassa tarpeen. Mukaan tarvitaan yleensä voimassa oleva passi, todistus opiskelupaikasta, vakuus varojen riittävyydestä (esim. opintotukipäätös, apurahapäätös), todistus sairausvakuutuksen voimassaolosta (Kelan E-lomake) ja passikuvia.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen ja lähdössä EU-maahan:
Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, tarkista oleskelulupavaatimukset. Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista.

EUROOPAN ULKOPUOLELLE

Jos matkustat EU:n ulkopuolelle:
Tarkista viisumimääräykset. Lisätietoja viisumeista ja oleskeluluvista saat kohdemaan Suomen lähetystöstä.
Viisumi ja/tai oleskelulupa haetaan kohdemaan Suomen lähetystöstä ennen matkaan lähtöäsi ja sen hankkiminen kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

http://formin.finland.fi ->edustustot

Jos ole lähdössä riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi .

Tekemällä ilmoituksen ulkoministeriö voi tarvittaessa esim. kriisitilanteen sattuessa ottaa yhteyttä sinuun.