Hyppää sisältöön

Kansainvälinen ystävätoiminta

HAMKin kansainvälinen ystävällinen yhdistää HAMKin kansainväliset opiskelijat ja paikalliset asukkaat!

Tietoja tästä ohjelmasta

Ohjelman tavoitteena on edistää kansainvälistymistä ja uusien kulttuurien tuntemista opiskelijoiden ja paikallisten keskuudessa. Ohjelma on vapaaehtoinen sekä kansainvälisille opiskelijoille että paikallisille isäntäperheille. Kansainvälisille opiskelijoille tämä on loistava tilaisuus ystävystyä paikallisten kanssa ja integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Kansainväliset opiskelijaystävämme voivat auttaa parantamaan ymmärrystä ja osaamista kulttuureista ja kielistä.

Kuka voi osallistua tähän ohjelmaan?

Voit osallistua ohjelmaan joko kansainvälisenä tutkinto-opiskelijana tai paikallisena ystävänä. Jos olet kiinnostunut keskustelemaan työhön ja uraan liittyvistä aiheista, voit liittyä myös yritysmentorina.

Kuka voi liittyä paikalliseksi ystäväksi?

• Erilaiset perheet (lasten kanssa tai ilman)
• Pariskunnat
• Yksittäinen aikuinen
• Eläkeläinen
• Yliopistoyhteisön alumni, joka asuu kampuspaikkakunnilla tai niiden läheisyydessä
• Paikallinen asukas, jolla on maahanmuuttajatausta
• HAMKissa, HAMIssa tai missä tahansa paikallisessa koulussa opiskelevat suomenkieliset opiskelijat
• Yrityksen mentori

Yrityksen mentoriksi liittymisestä
Huomioithan, että liittymällä yrityksen mentoriksi suhteesi vastaavaan kansainväliseen opiskelijaystävään perustuu myös ystävyyteen. Työstä ja urasta puhuminen on vain yksi monista ystävyysaktiviteeteista, joita voit tehdä yhdessä.

Jos sinä tai yrityksesi olet kiinnostunut mentorointiohjelman järjestämisestä, ota yhteyttä Tiina Björkskogiin

Lisää tietoa: Kansainväliset opiskelijat – HAMK

Kuka voi liittyä ulkomaalaisena opiskelijaystävänä?

Ulkomainen opiskelija, joka opiskelee koko tutkinnon HAMKissa

  • kandidaatin tai maisterin tutkinto
  • koko- tai osa-aikainen
  • opiskelija on saattanut asua Suomessa jonkin aikaa ennen opiskelua HAMKissa.
  • opiskelija saattaa olla juuri saapunut Suomeen ja aloittanut opinnot HAMKissa.

Miten ohjelma toimii?

Ohjelma järjestetään kerran vuodessa. Ilmoittautuminen on auki pääsääntöisesti keväällä ja jatkuu syksyyn asti. Ilmoittautumislomakkeen sulkemisen jälkeen alamme muodostamaan ystäväpareja. Kun tuleva ystävä on löytynyt, järjestämme tutustumistilaisuuden, joka pidetään yleensä loka-marraskuun tienoilla. Tässä tapaamisessa pääset tutustumaan ystävääsi. Tapahtuma on perheystävällinen, joten myös perheet, kumppanit ja puolisot ovat tervetulleita mukaan. Tapaamisen jälkeen päätätte milloin näette uudelleen ja missä. Rakennat ystävyyttä omalla tavallasi.

Ohjelmalla ei ole suunniteltua päättymispäivää. Usein ystävät pitävät yhteyttä vuosienkin jälkeen. Tästä voikin syntyä elinikäinen ystävyys.

Lähetämme sinulle jatkotervehdysviestejä ja palautekyselyn.

Voit myös jakaa kokemuksiasi ja antaa meille palautetta milloin tahansa täyttämällä alla olevan kyselylinkin.

Millä kampuksella ohjelma järjestetään?

HAMKin kansainvälinen ystävyystoiminta yhdistää HAMKin kansainväliset tutkinto-opiskelijat ja paikalliset, ja se järjestetään kaikilla seitsemällä kampuksellamme:
Hämeenlinna
Riihimäki
Valkeakoski
Forssa
Lepaa
Mustiala
Evo

Mitä voisitte tehdä yhdessä?

Voit tehdä mitä ystävät tekevät!
Esimerkiksi:

Mennä luontoon
Grillata makkaraa
Mennä patikoimaan
Pelata videopelejä/lautapelejä
Kokata tai leipoa
Harrastaa urheilua ja liikuntaa
Kuunnella musiikkia
Katsella elokuvia
Tehdä käsitöitä
Lukea
Oppia uusia kieliä
Matkustella
Valokuvata
Juhlia
Uida ja käydä saunassa
Käydä museoissa
Shoppailla

Asumiseen ja vapaa-ajan toimintaan voit tutustua seuraavilta verkkosivuilta:

Visit Häme – Onnellisten Ihmisten Sydänmaa (visithame.fi)

Vieraile Valkeakoskella! | Valkeakosken kaupunki (valkeakoski.fi)

Yritysmentorin kanssa voitte edellä mainittujen toimintojen lisäksi myös keskustella työelämästä ja urapolusta tai vaikka vierailla yhdessä mentorin työpaikalla!

Tärkeä huomautus tulevasta ystävästä

Yhdistämme ystävät ilmoittautumislomakkeessa annettujen tietojen perusteella. Tärkeitä hakukriteereitä ovat esimerkiksi asuinpaikka, lemmikit, kiinnostuksen kohteet ja harrastukset. Jos paikalliselle on enemmän kuin yksi kansainvälinen opiskelijaystävä, harkitsemme myös eri koulutusohjelmien ja kulttuurien opiskelijoiden yhdistämistä.

Pyrimme parhaamme mukaan vastaamaan hakijoiden toiveisiin ja odotuksiin. Emme kuitenkaan takaa, että jokainen voi saada ystävän, tai tuleva ystävä täyttää kaikki odotuksesi.

Avaimet onnistuneeseen osallistumiseen

Avaimet onnistuneeseen osallistumiseen tähän ohjelmaan ovat kieli, kiinnostuksen kohteet, keskinäinen ymmärrys ja aika.

Useimpien ystävyysparien viestintäkieli on englanti. Parista riippuen voi olla myös muita kieliä.

Aito kiinnostus toistensa kulttuureja ja kokemuksia kohtaan on keskeinen motivaatio ystävyyden rakentamiseen. On tärkeää, että olet valmis jakamaan kokemuksiasi, tarinoitasi ja esittelemään kulttuuriasi esimerkiksi tekemällä yhdessä asioita, jotka liittyvät omaan kulttuuriisi.

Kunnioitathan muista kulttuureista tulevia. Meidän kaikkien välillä on erilaisuuksia ja meidän on tunnistettava ne ja kunnioitettava niitä. Jos erimielisyyksiä syntyy ja ne alkavat haitata ystävyyttä, on hyvä käydä avointa keskustelua ja etsiä tapoja ymmärtää paremmin toisiamme.

Viimeinen avaintekijä ystävyyden rakentamisessa on löytää aikaa tapaamisille. Suosittelemme sitä vähintään kerran kuukaudessa. Tapaamisten välissä on tärkeää pitää yhteyttä puhelimitse, viesteillä tai sosiaalisen median kautta.

Ohjelman vapaaehtoisuus

Tämä ohjelma on täysin vapaaehtoinen.

Osallistujat voivat vetäytyä ohjelmasta milloin tahansa. Ilmoitathan tässä tapauksessa muutoksesta ottamalla yhteyttä kampuksen yhteyshenkilöön.

Emme voi taata uuden ystävän löytymistä, mikäli ystävyys katkeaa kesken kauden.

Paikallisella ystävällä ei ole taloudellisia velvoitteita opiskelijaa kohtaan; opinnot, majoituksen ja mahdolliset aktiviteetit maksaa kansainvälinen opiskelija itse.

Paikallinen ystävä ei saa käyttää opiskelijaa työvoimana (esim. lastenhoitajana), ellei molemmat osapuolet anna suostumusta järjestelyyn ja tee siitä kirjallista sopimusta.

Molempien osapuolten hyvinvointi, turvallisuus ja kulttuurierot on aina otettava huomioon.

Jos ongelmia tai kysymyksiä ilmenee, paikalliset ystävät ja kansainväliset opiskelijaystävät voivat ottaa yhteyttä HAMKin kampuksen yhteyshenkilöön.

Usein kysytyt kysymykset


Täytä vain hakemuslomake. Hakemus avataan keväällä ja se on avoinna syksyyn asti. Ilmoittautumisajan avautuessa ilmoittautumislinkki aukeaa ja julkaistaan HAMKin verkkosivuilla.

Ohjelmalla ei ole suunniteltua päättymispäivää. Usein ystävät pitävät yhteyttä vuosienkin jälkeen. Tästä voikin syntyä elinikäinen ystävyys.

Ryhtymällä yritysmentoriksi suhteesi kansainväliseen opiskelijaystävään perustuu myös ystävyyteen. Sen lisäksi voitte myös keskustella työelämästä ja uraan liittyvistä aiheista. Mentorit voivat myös kutsua kansainvälisen opiskelijaystävän vierailulle yritykseen tai työpaikalle.
Jos sinä tai yrityksesi olet kiinnostunut mentorointiohjelman järjestämisestä, ota yhteyttä Tiina Björkskogiin

Kansainväliset opiskelijat – HAMK

Kyllä voit. Ohjelmaan voi liittyä ryhmänä. Kirjoita ilmoittautumislomakkeeseen ryhmäsi osallistujamäärä ja heidän nimensä.

Kyllä voivat. Tämä on perheystävällinen ohjelma. Voit osallistua ohjelmaan parina tai perheenä. Esittele hakemuslomakkeessa puolisosi ja muut perheenjäsenesi.

Ilmoittautumislomakkeella voit ilmoittaa allergiastasi. Otamme tämän huomioon, kun etsimme sinulle ystävän.

Olemme iloisia, että olet jälleen kiinnostunut osallistumaan ohjelmaan ja voit hakea uudelleen. Teemme parhaamme löytääksemme sinulle sopivan ystävän.

Kun haku on päättynyt, aloitamme yhdistämään ystäväpareja. Ilmoitamme kun löydämme sinulle sopivan ystävän. Lähetämme myös kutsun tapaamiseen, jossa tutustut ensimmäistä kertaa uuteen ystävääsi.

Kansainväliset opiskelijat ja paikalliset kutsutaan tapaamiseen, jossa tutustutte toisiinne ja vaihdatte yhteystietoja. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen päätätte yhdessä, milloin ja missä tapaatte uudelleen.

Ota yhteyttä

Hämeenlinna

Riihimäki

Forssa ja Mustiala

Valkeakoski

Friendship programme coordinator