Puettavan älykkyyden osaamisen kehittäminen
HANKKEEN PERUSTIEDOT
- Toteutusaika: 1.10.2020 – 31.5.2023
- Rahoittaja: Hämeen ELY, Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kokonaisrahoitus: 194 568€
TAVOITTEET
Hankkeen tavoitteena on kehittää puettavan älykkyyden osaamista, jossa tekstiili-, teknologia-, ohjelmisto- ja palvelualan yritykset voivat suunnitella ja tuottaa uusia materiaaliratkaisuja ja teknologiaa hyödyntäviä tuotteita kv-markkinoille.
Hankkeessa luodaan toimintamallit ja työkalut puettavan älykkyyden tuotteiden suunnittelemiseksi ja markkinoimiseksi. Hankkeen jälkeen yritykset osaavat kustoimoida tuotteitaan ja osaavat markkinoida niitä alustatalouden menetelmien avulla.
Hankkeessa tavoitteita toteutetaan seuraavilla toimenpiteillä:
- Puettavan älykkyyden design-valmiuksien, valmistuttamisen sekä kierrättämisen ja uusiokäytön edistäminen (materiaali- ja tietopankit)
- Massakustomoinnin ja alustatalouden toimintaedellytysten kehittäminen (web-pohjainen työkalu, palvelut)
- Yritysten materiaali- ja teknologiaosaamisen toimintaedellytysten kehittäminen (faasimuutosmateriaalit, teknologian ja materiaalien integrointi)
- Yritysten yhteistyön kehittäminen
- Tiedottaminen ja viestintä
TULOKSET
Hankkeen tuloksena syntyy:
- Design- ja valmistusosaamisen toimintamalli sekä kierrätyksen tietopankki (toimintamallit puettavan älykkyyden tuotteiden ja palveluiden suunnittelemiseksi ja kestävän liiketoiminnan luomiseksi, tietopankki puettavan älykkyyden materiaaleista, teknologiasta ja asiantuntijoista)
- Massakustomoinnin ja alustatalouden toimintamalli (toimintamalli ja web-pohjainen työkalu puettavan älykkyyden tuotteiden massakustomoinnin toteuttamiseksi, toimintamalli ja sovellusyhteistyö verkostojen rakentamiseksi ja tuotteiden kaupallistamiseksi kansainvälisille markkinoille)
- Puettavan älykkyyden yhteistyöverkosto (puettavan älykkyyden osaajienverkosto, virtuaalinen ja fyysinen kohtauspaikka, jossa puettavan älykkyyden ratkaisujen kehittäjät kohtaavat ja kehittävät uusia tuotteita ja palveluita)
ARTIKKELIT & JULKAISUT & RAPORTIT
- Älyä ylle tiedote hankkeesta HAMKin sivuilla
- Jumisko-Pyykkö, S. & Vänni, K., 2021. Four critical design challenges for future smart wearable textile. 13th Aachen-Dresden-Denkendorf International Textile Conference
- Satu Jumisko-Pyykkö, Teemu Viita-Aho, Eero Tiilikainen and Esa Saarinen. 2021. Towards Systems Intelligent Approach in Empathic Design. In Academic Mindtrek 2021 (Mindtrek ’21), June 01-03, 2021, Tampere/Virtual, Finland. ACM, New York, NY, USA, 18 Pages.
- Älykkyyden voi pukea päälleen, Terveysteknologia -liite, Helsingin Sanomat 19.1.2022
- Artikkeli Future Wearables Labista Tekstiili -lehdessä, 2/2022
- HAMK Beat blogikirjoitus Future Wearables Labista, 24.5.2022
- Juulia Lahdenperä, Jari Jussila, Anne-Mari Järvenpää, Satu Jumisko-Pyykkö. 2022. Developing students’ innovation capability through interdisciplinary product development projects for industry. 1st Design Factory Global Network Research
Conference, ‘Designing the Future’ 5-6 October 2022, (14-17). - AHFE 2022 (Applied Human Factors and Ergonomics) konferenssi artikkeli, 24-28.8.2022
- Jumisko-Pyykkö, S., Törmänen, J., Vänni, K., Hämäläinen, R. P. & Saarinen, E. (2022). Systems Intelligence, Perceived Performance and Wellbeing. Human Factors, Business Management and Society, 56, 55.
- HAMKin uutiskirjeessä juttu Satu Jumisko-Pyykön dosentuurista sekä linkki hankkeen kyselyyn puettavasta älykkyydestä maakunnan yrityksille, 1.12.2022
- Yhteenveto Kanta-Hämeen alueen yrityksille toteutetusta kyselystä puettavan älykkyyden valmistamisen valmiuksista, tarpeista ja toiveista.
- Eksoskeletonien käyttö osana hoitotyötä, 8.12.2022, HAMK Hyvinvointiosaamisen blogikirjoitus
- HAMK Beat blogikirjoitus Haastattelussa e-urheiluvalmentajat, 27.12.2022
- Systeemiälykäs muotoilu onnistuu inhimillisissä kokonaisuuksissa, HAMK Unlimited Professional artikkeli, 27.1.2023
MATERIAALIT
Hankkeen puitteissa toteutettuja materiaaleja ja sisältöjä löytyy virtuaaliselta kohtauspaikalta – Future Wearables Lab -sivustolta.
PILOTIT & TESTAUKSET
Hankkeessa on keskitytty tutkimaan kahta eri osa-aluetta:
- Eksoskeletonit eri työtehtävissä. Passiivisten eksoskeletonien eli kehon tukirankojen toimivuutta ja hyötyjä testataan erilaisissa työtehtävissä useiden eri yrityksien ja toimijoiden kanssa Kanta-Hämeen alueella. Testauksista kerätään tutkimustuloksia ja käyttäjäkokemuksia sekä kartoitetaan millaisilla ratkaisuilla eksoskeletoneista voitaisiin tulevaisuudessa saada enemmän vaattenomaisia kehon eri asentoja työtehtävissä tukevia kokonaisuuksia.
Eksoskeletoneja sekä puettavaa älykkyyttä ja niiden vaikuttavuutta on testattu seuraavien toimijoiden kanssa yhteistyössä:
– Janakkalan kotihoito
– Kultasuklaa Oy
– Iittala/Fisrkars Oyj
– CPE Production - Sanaton viestintä älyvaatteiden avulla. Pilotissa toteutetaan älyvaatteen prototyyppi tunteiden välittämiseen. Protoa on toteutettu vahvasti käyttäjälähtöistä muotoiluprosessia noudattaen. Siinä yhdistyvät tekstiilimateriaalit sekä siihen erilaisilla tekstiilirakenteilla integroitu elektorniikkakokonaisuus, joka mahdollistaa digitaalisten, sanattomien viestien välittämisen. Kohderyhmänä tutkimuksessa ovat eUrheilijat.
TAPAHTUMAT
- 16.3.2023 klo 13:00-15:00, maksuton webinaari Kestävät älytekstiilit ja 3D hyödyntäminen valmistusprosesseissa. Webinaarin järjestää Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi -hanke. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan webinaariin!
- 10.3.2022 klo 13-15, Maksuton webinaari ”Kestävät ja älykkäät tekstiilit”. Webinaarin järjestää Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi -hanke ja Puettavan älykkyyden -hanke on mukana järjestelyissä.
Lue lisää! - 17.3.2022 klo 10-12, maksuton webinaari “Smart Textiles & Thermoregulation”. Webinaari on englanniksi. Webinaarin järjestävät yhteistyössä Puettavan älykkyyden ja Pirkanmaan kestävien ja älykkäiden tekstiilien osaamis- ja innovaatioekosysteemi hankkeet. Lue lisää!
- 25.3.2022 klo 13-15, HAMK Gaming Labin ja Future Wearables Labin yhteisiä avajaisia vietetään HAMK Valkeakosken yksikössä. Lue lisää!
- 8.9.2022 klo 12:30-13:00, Rovaniemi, Luento: Johdatus ihmiskeskeiseen teknologiamuotoiluprosessiin. Lue lisää!
HANKKEEN ESITTELYT:
- BIT-FEST, 22.4.2022, HAMK/Hämeenlinna
- RUN-EU korkeakoulujen tapaaminen 25-29.4.2022, Ammattikorkeakoulu Leiria/Portugal
- FRUSH, 28.4.2022, HAMK&FYK/Forssa
- Hämpton Games, 28.5.2022, Verkatehdas/Hämeenlinna
- Smart Textiles Masterclass Final Conference, 31.5-1.6.2022, Milano/Italia
- AHFE 2022 (Applied Human Factors and Ergonomics) konferenssissa online-esitys, 24-28.8.2022
- Tutkijoiden yö, Hämeenlinnan pääkirjasto, 30.9.2022
- ITK 2022 (Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa) –konferenssissa esitys, 6.10.2022
- ProAgrian tapahtuma, 11.10.2022
- SmartX Community webinar, 12.10.2022
- RUN-EU tapahtuma HAMKissa, 7-11.11.2022
- HAMK Freezing Week, 8.2.2023
PUETTAVAN ÄLYKKYYDEEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN -HANKKEEN OHJAUSRYHMÄ
- Elina Palovuori
- Mikko-Pekka Hanski, Hanskis Maskin Service Oy
- Paula Turunen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
- Juho Wuorinen, Hämeen ELY-keskus
- Minna Takala, Hämeen liitto
- Pia Karumaa, HAMK
- Toni Leander, HAMK
OHJAUSRYHMÄN KOKOUKSET
- 19.2.2021, Teams kokous
- 18.5.2021, Teams kokous
- 7.9.2021, Teams kokous
- 12.1.2022, Teams kokous
- 20.4.2022, Teams kokous
- 12.10.2022, Teams kokous
- 18.1.2023, Teams kokous
YHTEYSTIEDOT
- Kimmo Vänni
- Tutkijayliopettaja, projektipäällikkö
- Puh. +358 504471117
- kimmo.vanni@hamk.fi
- HAMK Smart
- Satu Jumisko-Pyykkö
- Tutkijayliopettaja
- Puh. +358 503522837
- satu.jumisko-pyykko@hamk.fi
- HAMK Smart
- Heidi Kerkola
- Kehittämisasiantuntija
- Puh. +358 50 341 0263
- heidi.kerkola@hamk.fi
- HAMK Smart
- Gert Hattingh
- Vanhempi tutkimusinsinööri
- Puh. +358 50 310 5418
- gert.hattingh@hamk.fi
- HAMK Smart
Kaupunkimalleja, virtuaalitodellisuutta, esteettömyyttä, digitaalista saavutettavuutta, robotiikkaa, puettavaa älykkyyttä - muun muassa nämä teemat keskustelussa Riihimäen kaupunginjohtajan Jouni Ehon kanssa tänään.
@riihimaenkaupunki
@robotiikkakampus
Tuleva sovelluskehittäjä?
Uuden oppimista, yllättymistä ja mahdollisia urasuunnitelmia - tätä kaikkea voi sisältyä TETtiläisen päivään tutkimusyksikössä.
Aina silloin tällöin saamme työkaveriksemme työelämään tutustujan ja tällä kertaa meidän arkeen tutustui lyseolainen Terho.
Terho pääsi seuraamaan useiden sovelluskehittäjiemme työtä ja totesi päivän päätteeksi sen olevan työ, joka kiinnostaisi häntä itseäänkin! 🙌
#työelämääntutustuminen #hamksmart #myhamk
Oletko kokenut teknostressiä? Se voi johtua online-kokoustyökaluista sekä myös kokousten venymisestä. Tutkimuksen mukaan teknostressillä voi olla myös myönteisiä vaikutuksia. Millaisia - lue tänään ilmestyneestä HAMKin uutiskirjeestä, linkki biossa 👉 @hamk_smart
Nuorten mielenkiinnon herättäminen voi olla toisinaan vaikeaa jatkuvan informaatiovirran keskellä. ARPA-hankkeessa tekemämme pilotoinnin perusteella nuorten hyvinvointia tukevan tiedon täytyy olla helposti saatavilla, mieluiten graafisessa muodossa omalla puhelimella.
Digitaalisten palveluiden valintamuotoilu nuorille onkin tärkeässä roolissa, kun halutaan vaikuttaa nuorten motivaatioon oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Tutkijayliopettaja Pia Karumaa kirjoitti HAMK Beat -blogiin jutun Palveluiden valintamuotoilun ja -arkkitehtuurin sietämätön tärkeys, käy lukemassa! Linkki biossa 👉 @hamk_smart
#hamksmart #hamktutkii #hamkbeat #ARPAhanke #valintamuotoilu #valintaarkkitehtuuri
Learning Life on virtuaalinen pakopeli avuksi nuorten elämänhallintataitojen opetteluun. Peliä voidaan hyödyntää esimerkiksi ammatillisessa kuntoutuksessa ja se onkin otettu hyvin vastaan niin sosiaalityöntekijöiden, kuntoutuksen ammattilaisten, kuin nuortenkin puolelta.
Lue lisää HAMK Beat -blogista, linkki biossa 👉 @hamk_smart
#hamksmart #hamktutkii #mysteeri247
Jos sinua kiinnostaa matkailun datalähteiden penkominen ja tietojohtamisen mallien kehittäminen, tule meille töihin!
Tutustu työpaikkailmoitukseen Kuntarekryssä!
Esteettömyys ja saavutettavuus ovat yksi tärkeä osa-alue tutkimus- ja kehitystyössämme. Matkustamisen tulisi olla helppoa ja esteetöntä kaikille.
Juuri alkaneessa Esteettömän liikkumisen matkaketjut (ELMA) -hankkeessa kartoitetaan liikkumisesteisten tarpeita ja matkakokemuksia ja samalla edistetään Riihimäen pyrkimystä tulla esteettömyyden mallikaupungiksi!
Tutustu uutiseen tarkemmin bion linkistä 👉 @hamk_smart
@riihimaenkaupunki
#saavutettavuus
#esteettömyys
#hamktutkimus
#hamksmart
#elmahanke
Exoskeletonit ovat tehokas tapa vähentää fyysisen työn kuormittavuutta ja lisätä työntekijän suorituskykyä. @hamkhyvinvointi terveydenhoitajaopiskelijat testasivat exoskeletoneja Valkeakosken kotihoidossa.
Lue tulokset HAMK Hyvinvointiosaamisen blogista 👉 linkki biossa!
#digiteko
#exoskeleton
#hamksmart
#hoitotyö
#hamk
#ergonomia
Tapaa tutkijat Älyjuoma-automaatin takana! Älyjuoma-automaatin tarkoitus on mitata lehmäyksilöiden vedenkulutusta. Mittausdatan avulla voidaan seurata sekä havaita poikkeamia lehmien hyvinvoinnissa. 🐄
#älyjuomaautomaatti #hamk #hamkbio #hamksmart #hamktutkimus
Onko teknologiasta ratkaisemaan hoitotyön ergonomiset haasteet? HAMKin sairaanhoitajaopiskelijat havainnoivat @herowearexo Apex exoskeletonien käyttöä hoitotyössä ja kirjoittivat HAMK Hyvinvointiosaamisen blogiin exoskeletonien mahdollisuuksista hoitoalalla.
Linkki biossa 👉 @hamk_smart
#digiteko
#exoskeleton
#hamksmart
#hoitotyö
#hamk
#ergonomia
#työergonomia
#digitaalinenkulttuuri
Vuosi 2023 aloitetaan innolla eteenpäin katsoen - viime vuosi toi HAMKin tutkimukselle useita isoja rahoituksia. Ammattikorkeakouluille poikkeuksellisesti olemme mukana peräti viidessa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa!
Juuri ennen joulua saimme iloisia uutisia, kun Akatemia myönsi yli kahden miljoonan euron rahoituksen konsortiolle, jossa olemme mukana. Käynnistämmekin parhaillaan #digi4csa -hanketta, jossa kehitetään digitaalisia ratkaisuja ilmastoviisaan maatalouden tueksi.
Hanketta johtaa @ilmatieteenlaitos
Mukana menossa myös @universityofhelsinki & @aaltouniversity
Lue lisää HAMKin tutkimuksen uusista tuulista tänään ilmestyneestä tiedotteesta 👉 HAMK.FI etusivu 🔎
#hamk
#hamksmart
#hamktutkimus
#kestäväkehitys
#peltoobservatorio
Minkälaista on e-urheiluvalmentajan työ? Entä minkälainen merkitys on vuorovaikutuksella e-urheilujoukkueessa? Haastattelimme neljää suomalaista e-urheilun ammattivalmentajaa.
Haastattelutulokset ovat ohjanneet HAMK Smartissa tehtävää puettavan älykkyyden kehittämistä e-urheiluun.
Lue lisää 👉 HAMK Beat -blogi
#eurheilu
#hamkbeat
#puettavaalykkyys