Hyppää sisältöön
Home Tiimihenkeä vahvistavat älyhihat esillä Pohjois-Euroopan suurimmassa muotoilutapahtumassa

Tiimihenkeä vahvistavat älyhihat esillä Pohjois-Euroopan suurimmassa muotoilutapahtumassa

Hämeen ammattikorkeakoulussa on kehitetty älyhihat, jotka edistävät e-urheilijoiden tiimihenkeä. Spiritus Ludi ja Ripple -älyhihat luovat toisistaan kaukana olevien pelaajien välille yhteyttä ja vahvistavat positiivisia tunteita joukkueessa. Dutch Design Weekillä ne herättivät runsaasti kiinnostusta sekä idean jatkojalostuspotentiaalista e-urheilun ulkopuolisille alueille.

Entä jos voisimme heittää “ylävitoset” etätiimin kanssa? Tämä on mahdollista Spiritus Ludi (suom. pelin henki) -älyhihoilla, joiden avulla tosielämästä tutut tsemppieleet, kuten halaus, taputus olalle tai “ylävitoset”, tuntuvat e-urheilijoiden iholla. Älyhiha on kehitetty yhdessä yli sadan e-urheilijan kanssa.

“Kun pelaaja koskettaa hihaa, se lähettää pienen kannustavan väreilyviestin jokaisen joukkueen jäsenen hihaan. Testit useiden e-urheilujoukkueiden kanssa kertovat, että älyhihan käyttö vahvistaa pelaajien välistä yhteyttä, tiimihenkeä ja myönteisiä tunnekokemuksia”, älyhihojen kehittämisestä vastannut tutkijayliopettaja Satu Jumisko-Pyykkö Hämeen ammattikorkeakoulusta kertoo.

Ripple-älyhiha puolestaan auttaa kosketuksen avulla e-urheilujoukkueen jäseniä rauhoittamaan ja samanaikaistamaan hengitystä. Rippleä käytetään ennen peliä ja kierrosten välisillä tauoilla, sillä e-urheilijat voivat kokea voimakasta stressiä ja jännitystä ennen peliä ja sen aikana. Älyhihan väreily silittää pelaajan käsivartta ja ohjaa samalla rauhoittamaan hengitystä väreilyn tahtiin.

Hämeen ammattikorkeakoulussa on tehty tutkimusta ja tuotekehitystä puettavan älykkyyden saralla muutaman vuoden ajan. Älyvaatteet voivat esimerkiksi aistia ihmistä, ympäristöä ja tilanteita ja mukautua niihin. HAMKin Valkeakosken kampuksella on hiljattain avattu myös laboratoriotilat, joissa testausta ja tuotekehittelyä tehdään yritysten kanssa. Älyvaatteita pyritään pitkällä aikavälillä kehittämään eri työympäristöihin, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja urheiluun.

Älyhihat esittelyssä Dutch Design Weekilla

Dutch Design Week on vuosittain järjestettävä Pohjois-Euroopan suurin muotoilutapahtuma, joka esittelee yli 2000 suunnittelijan töitä ja ideoita yli 350 000 vierailijalle ympäri maailman. Viimeisten 20 vuoden aikana tapahtumassa ovat korostuneet niin tulevaisuuden suunnittelu kuin suunnittelun tulevaisuus. Dutch Design Week 2023 järjestettiin 21.10.–29.10. Eindhovenissa, jota pidetään Alankomaiden muotoilupääkaupunkina.

Dutch Design Weekillä älyhihat herättivät paljon kiinnostusta vierailijoissa: peliharrastajissa, yrityksissä, oppilaitoksissa ja ihan tavallisissa eri ikäisissä kävijöissä. Myönteistä palautetta tuli idean innovatiivisuudesta, ulkoasusta ja toimivuudesta. Hämeen ammattikorkeakoulussa on kehitetty älyhihat, jotka edistävät e-urheilijoiden tiimihenkeä. Spiritus Ludi ja Ripple -älyhihat luovat toisistaan kaukana olevien pelaajien välille yhteyttä ja vahvistavat positiivisia tunteita joukkueessa. Dutch Design Weekillä ne herättivät runsaasti kiinnostusta sekä idean jatkojalostuspotentiaalista e-urheilun ulkopuolisille alueille.

Lisätietoja: