
Laatujärjestelmä
HAMKin laatujärjestelmä
Hämeen ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä tukee strategisten tavoitteiden saavuttamista, toiminnan vaikuttavuutta ja jatkuvaa parantamista.
Laatujärjestelmä ohjaa hamkilaisia – henkilöstöä ja opiskelijoita – tekemään työnsä yhdessä hyväksyttyjen tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhdessä sovittuja menettelytapoja käyttäen.
HAMKin laatujärjestelmä perustuu jatkuvaan parantamiseen, ja se kattaa kaikki roolit, toiminnot ja organisaatiotasot.
Laatujärjestelmän kuvaus
HAMKin laatujärjestelmän tavoitteena on tietoon perustuva toiminnan jatkuva kehittäminen HAMKin strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
HAMKin toiminta perustuu kehittämisen kehän periaatteeseen (PDCA): suunnittelu (Plan), toteutus (Do), arviointi (Check) ja kehittäminen (Act) seuraavat toisiaan ja nostavat jokaisella kierroksella tekemisen tasoa.
Laatujärjestelmän tavoite
HAMK haluaa tuottaa innostavaa korkeakoulutusta ja työelämälähtöistä tutkimusta. Tämän vision saavuttaakseen HAMK toteuttaa yhteisesti rakennettua strategiaansa.
Laatujärjestelmän tavoitteena on tukea strategian toteutumista ylläpitämällä toiminnan jatkuvaa ja tavoitteellista kehittämistä sekä uudistamista. Käytännössä laatujärjestelmä yhtenäistää toimintaa ja varmistaa vaikuttavuuden. Laatujärjestelmä on tiukasti nivottu HAMKin johtamisjärjestelmään.
Laatujärjestelmän rakenne
HAMKin laatujärjestelmä on laadunhallintaa tukevien prosessien, menettelyjen ja järjestelmien kokonaisuus, joka ohjaa toimijoita tekemään työnsä yhdessä hyväksyttyjen strategioiden, tavoitteiden ja annettujen lupausten mukaisesti.
Vastuunjako
Laatutyötä tehdään HAMKin kaikilla organisaatiotasoilla ja kaikissa toiminnoissa. Jokaisella HAMKilaisella on vastuu oman työnsä laadusta ja mahdollisuus osallistua laatujärjestelmän kehittämiseen.
Kokonaisvastuu HAMKin laatujärjestelmästä on rehtorilla. Vararehtori johtaa strategian mukaisesti laadunhallinnan kehittämistä. Jokainen yksikkö- ja toiminto vastaa laatujärjestelmän toteuttamisesta omassa toiminnassaan. Yksikkö- ja toimintokohtainen päävastuu laadunvarmistuksesta on yksikön johtajalla tai esimiehellä.
Avoimuus laatutyössä
HAMKin strategian mukaisesti laatujärjestelmä tukee avoimen tieteen ja tutkimuksen (ATT) periaatteiden edistämistä organisaation jokaisella tasolla. Tämä käsittää niin aiheeseen liittyvän ohjekokonaisuuden, PDCA-syklin vaiheiden toteuttamisen ATT:n kontekstissa kuin säännölliset ulkoiset ja sisäiset auditoinnit, joihin ATT:n periaatteiden toteutumisen arviointi on sisällytetty.
HAMKin laatutyö perustuu kehittämisen kehän periaatteelle eli PDCA-sykliin: suunnittelu (Plan), toteutus (Do), arviointi (Check) ja kehittäminen (Act).
Kaikki toiminta strategiatyöstä aina jokaisen omiin työtehtäviin asti sisältää vaiheet, joissa toiminta suunnitellaan, toteutetaan, toteutunutta arvioidaan ja kehitetään. Suppeimmillaan tämä kehittämisen kehä on arjen työskentelyä ohjaava ajattelutapa.
Kehittämisen kehän keskeinen piirre on jatkuva, vähittäinen kehittyminen; arjen työskentelyssä tavoitellaan tilannekohtaisesti parhaita tuloksia tai ratkaisuja, joita järjestelmällisesti kehitetään toiminnan edetessä. Näin kehittämisen kehä voidaan ymmärtää jatkuvaan uudistumiseen, kasvuun ja kehittymiseen johtavana toimintamallina, jolla toteutetaan strategian mukaista toimintatapaa tarttua mahdollisuuksiin, arvioida toimintaa, ratkaista ongelmia ja korjata virheet viivyttelemättä.
HAMKilla on käytössään joukko vakiintuneita laadunhallinnan menettelytapoja, joilla jatkuvan kehittämisen kehän perusmallia käytännössä toteutetaan.
Toiminnan taustalla on sekä HAMKia ympäröivän yhteiskunnan ja asiakkaiden/hyödynsaajien asettamat, ulkoiset lähtökohdat ja tavoitteet että omasta toiminnasta saatu, kehittämistä ohjaava tieto.
Suunnittelu
Toiminnan suunnittelu perustuu strategiaan ja analysoituun palautetietoon sekä toimintaympäristöä koskevaan nykytila- ja ennakointitietoon.
Suunnittelussa käytetään sekä olemassa olevaa tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa että toimintaympäristöstä saatavaa tietopohjaa.
Toteuttaminen
Laadunhallintaa toteutetaan toimimalla vakiintuneiden, yhteisesti käytössä olevien toimintatapojen mukaisesti: noudattamalla voimassaolevia toimintaohjeita ja sovittuja johtamiskäytäntöjä sekä kokousten ja muun toiminnan dokumentointia. Toteuttaminen rakentuu siten tavoitteiden, suunnittelun ja toimintaohjeiden pohjalle.
Tieto- ja johtamisjärjestelmät tukevat systemaattista ja laadukasta työtä.
Arviointi
Arviointitietoa kerätään järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti. Keskeistä arviointitietoa ovat opiskelija- ja asiakaspalautteet, sidosryhmäkyselyt, ohjaus- ja asiantuntijaryhmät ja neuvottelukunnat.
Laatua, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta seurataan reaaliaikaisesti, jotta havaittuihin mahdollisuuksiin ja ongelmiin voidaan reagoida viivyttelemättä.
Kehittäminen
HAMKin toimintaa kehitetään analysoimalla arvioinnista saatua tietoa ja jalostamalla sen pohjalta ideoita ja ratkaisuvaihtoehtoja toiminnan uudistamiseksi ja parantamiseksi.
Näillä tavoitellaan toiminnan kehittymistä vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden parantamiseksi.
HAMKin LAATU-BLOGI

- HAMKin laadunhallinta on arjen strategiaaLUE LISÄÄ
HAMKin laadunhallinta on jokaisen työtä. Tietyt organisaatiopumput katsovat, että HAMKissa yleensäkin on laatujärjestelmä ja resursoinnit ja organisoituminen, mutta laadun tekeminen on joka […]
- Kestävä HAMK: vaikuttavuuden jalanjäljet ja kädenjäljetLUE LISÄÄ
HAMKin kestävän kehityksen ohjelma eli ”Kestävä HAMK” kattaa kaikki toiminnot: koulutukset, tki:n ja tukipalvelut. Lisäksi siinä otetaan kantaa myös läpileikkaaviin seikkoihin eli […]
- HAMKin digikyvykkyyden arviointiin otettiin käyttöön DigCompOrg-viitekehysLUE LISÄÄ
Yksi HAMKin hallituksen asettama strateginen tavoite vuodelle 2020 oli “korkeakoulun digikyvykkyyden itsearviointi”. Tähän käytettiin valmista eurooppalaista viitekehystä nimeltään […]