Materiaalit - Hämeen ammattikorkeakoulu
Materiaalit
nainen pitelee isoilla pihdeilla metallin palaa
Nainen pitelee kuumaa levyä pihdeillä

Materiaalit

Tutkimusryhmän juuret johtavat tutkimusyksikön alkuaikoihin asti ja olemme kehittäneet materiaalitutkimusta jo kaksi vuosikymmentä. Muovauksen, liittämisen, kitkan ja materiaaliominaisuuksien osaajia ja tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessakin. Materiaalit ja tekniikat kehittyvät yhä kiihtyvään tahtiin, mutta meiltä löytyy pitkän linjan tietoa myös siitä, miten tähän on tultu. Pysymme kiihtyvässä vauhdissa mukana ja kehitämme koko ajan yhdessä yritysten ja muiden kumppaneidemme kanssa uusia toimintatapoja ja tutkimuslaitteita.

Toimimme tehokkaasti yhdessä HAMKin koulutuksen kanssa, jolla varmistetaan valmistuville insinööreille tarvittavat alan taidot. Lisäksi opiskelijat ovat loistava voimavara uuden kehittämiseen ja tulevaisuuteen näkemiseen.

Olemme vahvasti mukana Suomen Levynmuovauksen Yhteistyöryhmän (FinDDRG) toiminnassa.

Palvelut yrityksille

Hei metallin parissa työskentelevä ammattilainen! Mikä aiheuttaa toiminnassasi päänvaivaa? Materiaali ei käyttäydy toivotulla tavalla? Tuotteen pitäisi olla materiaaliltaan kustannustehokkaampi? Materiaalitietous on hakusessa? Kaipaatko apua testaukseen? Vai kenties uusia osaajia? Ota yhteyttä meihin!

Me autamme sinua materiaalivalinnassa, testaamme tuotteesi, ratkaisemme ja autamme ennaltaehkäisemään materiaalitekniset haasteesi. Lisäksi tarjoamme koulutusmahdollisuuksiamme: koulutuksia voidaan myös räätälöidä yrityksesi tarpeisiin. Olemme helposti lähestyttävä ja nopeasti työnsä tekevä tiimi, joten älä epäröi ottaa yhteyttä!

Palveluihimme kuuluvat mm. metallien muovattavuuden ja liittämisen testit, hitsauksen menetelmäkokeet ja ideasta tuotteeksi -palvelu.

Metallien muovattavuustestit

Teemme erilaisia metallien muovattavuustestejä. Muovattavuuden arviointi perustuu materiaalikokeisiin sekä simuloiviin kokeisiin, jotka kuvaavat tiettyä muovausprosessia.

Metallien liittämisen testit

Tavallisia ohutlevytuotteiden valmistuksessa käytettäviä liittämismenetelmiä ovat vastushitsaus, ruuvit, niittaus, puristusliittäminen, liimaus sekä eri menetelmien yhdistelmät, ns. hybridiliitokset. Tyypillisiä tutkimus- ja testauspalvelujamme ovat hitsattavuusalueiden määrittäminen (vastushitsaus) ja liitosten lujuuden määrittäminen (veto- ja leikkauslujuus).

Hitsauksen menetelmäkokeet

Oletko kiinnostunut lujien terästen käyttöönotosta yrityksesi tuotannossa? Lujien 420–960 MPa -lujuusluokan terästen hitsauksessa vaaditaan hyväksytty standardin SFS-EN ISO 15614-1 mukainen hitsauksen menetelmäkoe, jotta yritys voi hyväksytysti käyttää lujaa teräsmateriaalia tuotannossaan. Prosessi onnistuu yhteistyössä meidän kanssamme.

Hitsauksen menetelmäkoetta varten yritys tarvitsee hitsauksen esiohjeen (pWPS), jonka voit hankkia meidän hitsausohjekirjastostamme. Mikäli tarvittavaa hitsausohjetta kyseiselle teräslajille ei ole olemassa, hitsausparametrit määritetään koehitsauksien avulla. Tämän jälkeen yritys valmistaa menetelmäkoekappaleen tuotantoa vastaavissa tiloissa, jonka täytettyä vaaditut materiaalikohtaiset spesifikaatiot voidaan materiaali- ja hitsausmenetelmä hyväksyä yrityksen tuotantoon.

Hitsauksen laajempi ja tavallisemmin käytetty, tason 2 menetelmäkoe sisältää seuraavat kokeet:

kaaviokuva hitsauksen menetelmakokeessa vaadittavista testeista

Kokeiden laajuus riippuu kyseessä olevasta hitsausliitoksesta. Meidän organisoimaamme testausprosessiin kuuluu näytteenvalmistus, testaus sekä tulosten lopullinen raportointi.

Ideasta tuotteeksi

Onko yritykselläsi teräkseen liittyvä tuoteidea, mutta tarvitset apua kaupallistettavan tuotteen toteuttamiseen? Ota yhteyttä meihin, niin sovitaan seuraavat askeleet!

Tuotamme monipuoliset metallien muovauksen ja liittämisen asiantuntijapalvelut yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian ja Hyria koulutuksen kanssa.

kaaviokuva terasten hitsauksen huippuosaajista

 

Koneet ja laitteet

Käytössämme olevat koneet ja laitteet:

  • Stenhøj:n kaksisylinterinen FPS 200/100M puristin ja useita muovaustyökaluja
  • Flat-to-flat- ja BUT-kitkamittauslaitteisto (Bending Under Tension)
  • Erilaisia hitsauslaitteita (mm. pistehitsauskone)
  • TOX-puristusliitoskone
  • Itselävistävä niittauskone Henrob LP
  • Pintavastusmittalaite Keithley
  • Resistanssimittari Megger DLDO 10X
  • SWE-laite (Secondary Working Embrittlement)

 

Katso video muottikarkaisun periaatteesta tasotyökalulla toteutettuna.

Palvelut