Hyppää sisältöön
Etusivu Hackathonissa kehitettiin käyttöliittymien saavutettavuutta

Hackathonissa kehitettiin käyttöliittymien saavutettavuutta

Monialaiset opiskelijatiimit ottivat osaa hackathon-tapahtumaamme, jonka aiheena oli ”Designing Accessible and Friendly User-Interface”. Hackathon tarjosi opiskelijoille loistavan tilaisuuden syventyä työelämästä kumpuavaan haasteeseen yhteistyössä eri koulutusten opiskelijoiden kanssa. Samalla he saivat tärkeää oppia siitä, miten käyttöliittymäsuunnittelussa tulee huomioida saavutettavuus ja käyttäjäystävällisyys.

HAMKissa muotoilulähtöinen oppiminen (DBE) on yhä tärkeämpi osa opintoja. Tämä toimintatapa yhdistää opiskelijat työelämään ja antaa heille mahdollisuuksia syventyä aitoihin, työelämästä nouseviin toimeksiantoihin. Näitä työelämän haasteita opiskelijat ratkovat tyypillisesti monialaisissa tiimeissä. Hackathonimme oli esimerkki DBE-projektista, jossa eri koulutusten opiskelijat toimivat yhteistyössä. Hackathon kokosi yhteen opiskelijoita englanninkielisistä Computer Applications ja ICT Circular Economy -koulutuksesta sekä suomenkielisistä tietojenkäsittelyn ja kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikan koulutuksista.

Käytännönläheistä oppimista ja monialaista yhteistyötä

Kiertalouden tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ottavat osaa lukuvuoden mittaisiin IoT-projekteihin ja osana User Interface Design and Usability -opintoa opiskelijat ovat suunnitelleet mobiilisovelluksia ja muita käyttöliittymiä eri asiakkaille. Opiskelijat tekivät yhteistyötä muun muassa Flip ry & Elker Oy:n kanssa LED-lamppujen kierrätysprojektissa. Toinen projekti toteutettiin HAMKin tutkimusyksikön KOTILO-projektille ja se liittyi kuluttajajätteen kierrätykseen. Kolmannen toimeksiannon lähtökohtana oli palkittu eSports-älyhiha, joka kehitettiin ja toteutettiin HAMKin tutkimuksen piirissä.

Tietojenkäsittelyn ja Computer Applications -koulutuksen opiskelijatiimien tehtävänä oli arvioida valittujen Figma-prototyyppien saavutettavuutta ja antaa vinkkejä kehitystyötä varten kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoille. Saavutettavuus on ratkaisevan tärkeää käyttöliittymäsuunnittelussa, koska se varmistaa, että digitaalisia tuotteita ja palveluja voivat käyttää kaikki. Saavutettavuus edistää osallistavuutta, laajentaa käyttäjäkuntaa ja parantaa usein käytettävyyttä kaikille käyttäjille, eikä vain heille, joilla on erityistarpeita. HAMKin tietojenkäsittelyn ja Computer Applications -koulutuksen opinnoissa käydään läpi saavutettavuutta ja opiskelijat oppivat esimerkiksi soveltamaan saavutettavuuden ja käyttäjäkokemuksen periaatteita verkkosivujen suunnittelussa.

Auditorio, jossa heijastettuna opiskelijoiden esitys saavutettavuudesta.
Opiskelijatiimit esittelivät hackathonin lopputulokset audioriossa.

Opiskelijoille tällainen DBE-projekti tarjoaa mahdollisuuksia tutustua muiden alojen opiskelijoihin ja samalla vahvistaa kykyjä toimia osana monialaisia työryhmiä. Tässä hackathonissa opiskelijat saivat myös käytännön kokemusta saavutettavuudesta ja käyttöliittymäprosessista. Palautteen perusteella opiskelijat olivatkin tyytyväisiä hackathon-päivän toteutukseen. Lisäksi kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoille, joiden kotikampus on HAMKin Forssan kampus, tämä oli mainio tilaisuus vierailla myös Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa.

Design-​based education (DBE)

Muotoilulähtöinen oppiminen (DBE) on HAMKin lähtökohta oppimiseen ja opettamiseen. DBE on yhteiskehittämällä oppimista, jota tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten ja muiden työnantajien kanssa.

DBE:ssä keskeistä on kehittää yhdessä ja oppia sellaisia työskentelytapoja, joita opiskelija tarvitsee jatkossa työurallaan. Opiskelijat saavat ratkottavakseen aina yritysten aitoja haasteita, mikä tarjoaa innostavan oppimisympäristön ja tuo työelämän lähelle jo opintojen aikana.