Hyppää sisältöön
Opiskelija pöydän ääressä
Home Koulutushaku

Tietojenkäsittely

Koulutusalat

 • Tietojenkäsittely
 • Tietojenkäsittely ja ICT

Tutkintonimike

 • Tradenomi (AMK)

Ilmoittautumisaika

 • Kevään yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojen taso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Hämeenlinna
 • Online

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Liity it-alan kaipaamien osaajien joukkoon! Tietojenkäsittelyn koulutuksessa yhdistät teknologiaa ja liiketoimintaosaamista.

Oletko kiinnostunut ohjelmoinnista ja erilaisista järjestelmistä sekä näiden kaupallisesta hyödyntämisestä? Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa. Tietojenkäsittelyn koulutuksessamme opit ICT-alan osaajaksi, jolla on erinomaiset työllistymismahdollisuudet.

Opit esimerkiksi kehittämään liiketoimintamahdollisuuksia parantavia tietojärjestelmiä asiakasyrityksille. Laajennat osaamistasi tiimityönä tehtävissä käytännön projekteissa ja saat ymmärrystä modernista liiketoiminnasta. Opintojesi aikana pääset myös verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa.

Tavoite

Opit esimerkiksi ohjelmointia, käyttöliittymäsuunnittelua, liiketoiminnan tietojärjestelmiä, käyttöjärjestelmiä, web-kehitystä ja ohjelmistorobotiikkaa. Voit suuntautua opinnoissasi web- ja mobiilikehitykseen, datatieteeseen ja tekoälyyn (vain päiväopinnot) sekä ohjelmistotuotantoon ja pilvipalveluihin.

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistuttuasi sinulla on laaja-alainen tradenomitutkinto ja voit työllistyä monenlaisiin asiantuntija-, palvelu- ja esihenkilötehtäviin sekä yritysmaailmassa että julkisella sektorilla. Voit toimia esimerkiksi ohjelmistokehittäjänä, IT-projektipäällikkönä, data-analyytikkona, peliohjelmoijana tai IT-alan yrittäjänä.

Opintojen rakenne

Kaikille yhteisissä ydinosaamisen opinnoissa opiskelet keskeisiä tietojenkäsittelyn taitoja, kuten ohjelmointia ja erilaisten järjestelmien käyttöä ja hallintaa. Tutustut muun muassa yleisimmin käytettyihin ohjelmointikieliin, liiketoimintaprosessien automatisointiin, käyttöliittymäsuunnitteluun, web-kehitykseen ja ohjelmistorobotiikkaan. Opintojesi aikana opit myös ymmärtämään ja huomioimaan alan eettisyyteen ja kestävyyteen liittyviä haasteita ja löytämään niihin ratkaisuja. 

Tietojenkäsittelyn opintomme ovat vahvasti työelämän tarpeisiin perustuvia ja opintojesi aikana kerrytät työelämäosaamistasi erilaisten, tiimityönä tehtävien projektien parissa. Yksi pisimpään jatkuneista yritysyhteistöistämme on ICT-projekti. Opiskelijana pääset myös osallistumaan järjestämäämme BitJobs-rekrytointitapahtumaan, jossa on mukana useita it-alan yrityksiä. Tapahtumassa sinulla on mahdollisuus hankkia tärkeitä kontakteja tulevaa työuraasi varten. Meiltä saat myös edellytykset oman yritystoiminnan kehittämiseen.

Suuntautumisvaihtoehdot

Ydinosaamisen opintojen jälkeen valitset oman mielenkiintosi mukaisesti profiloivan opintokokonaisuuden, jonka parissa haluat syventää työelämätaitojasi. Tietojenkäsittelyn päiväopinnoissa tarjoamme sinulle mahdollisuuden valita kolmen profiloivan opintokokonaisuuden väliltä. Profiloivissa opinnoissa opetuskieli päivätoteutuksessa on lähtökohtaisesti englanti. 

 

Profiloivat opintokokonaisuudet ovat: 

 • Web- ja mobiilikehitys (päiväopinnot, monimuoto-opinnot itsenäisemmin suoritettavana) 
 • Datatiede ja tekoäly (päiväopinnot) 
 • Ohjelmistotuotanto ja pilvipalvelut (päiväopinnot, monimuoto-opinnot) 

Monimuotototeutuksessa tarjoamme ensisijaisesti yhtä profiloivaa opintokokonaisuutta eli ohjelmistotuotanto ja pilvipalvelut -kokonaisuutta sekä tämän rinnalla web- ja mobiilikehityksen profiloivaa opintokokonaisuutta itsenäisemmin opiskeltavana. Tarjoamme myös erilaisia valinnaisia opintoja esimerkiksi peliohjelmointiin ja low-code kehitykseen liittyen.  

Osana tutkintoa teet harjoittelun ja opinnäytetyön. Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Opinnäytetyössä tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa. 

Hae opiskelemaan

Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, monimuotototeutus, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:60, joista ensikertalaisille 48

Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, päivätoteutus, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:55, joista ensikertalaisille 44

Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:6

Siirtohaku, Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, Hämeen amk

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:2

Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, tradenomi (AMK), tietojenkäsittely

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:1

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

Polkuopintopaikat: päiväopinnot 5 paikkaa ja monimuoto 5 paikkaa lukuvuodelle 2024–2025. Ilmoittaudu 5.–7.8.2024. 

3 syytä opiskella tietojenkäsittelyä!

Alalla on hyvät työllisyysnäkymät ja saat jo opintojesi aikana mahdollisuuksia luoda kontakteja esimerkiksi BitJobs-rekrytapahtumassa 

Pääset toimimaan kansainvälisessä ja työelämään tiiviisti kytkeytyvässä opiskeluympäristössä 

Opit työskentelemään tiimeissä, mikä on tärkeää alan työtehtävissä 

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Opiskelet yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen moderneissa opetustiloissa. Toisinaan voit seurata opetusta myös etänä. Pääsääntöisesti opiskelet kuitenkin ryhmässä kampuksella, jolloin oppiminen on tehokkainta.

Syksyllä 2024 aloittavan päiväryhmän aloituspäivä Hämeenlinnan kampuksella ma 26.8.2024 klo 9–16.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä

Monimuoto-opiskelu

Opiskelet lähes kokonaan verkon välityksellä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (opintojen aloitus ja loppuseminaariesitys). Järjestämme verkkoistuntoja noin kaksi kertaa viikossa. Nämä sisältävät luentoja, ryhmätyöskentelyä sekä ohjausta. Tallennamme verkkoistunnot, jotta voit tarvittaessa palata sisältöihin myöhemmin.

Syksyllä 2024 aloittavan monimuotoryhmän aloituspäivä Hämeenlinnan kampuksella ti 20.8.2024 klo 9–16.

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18–100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Tietojenkäsittelyn päiväopiskelijana kotikampuksesi on Hämeenlinnan korkeakoulukeskus.

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus

Kehittyvä, kasvava ja moderni pääkampuksemme, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus kokoaa yhteen tuhansia opiskelijoita ja satoja työntekijöitä. Laajalta kampusalueeltamme löytyy monipuoliset tilat ja palvelut eri alojen opiskeluun ja tutkimustyöhön.

Hämeenlinnan kampuksella on noin 30 koulutusta ja se toimii myös kaikkien HAMKin tutkimusyksiköiden kotikampuksena. Lisäksi korkeakoulukeskus tarjoaa oivat puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen niin sisäisille kuin ulkopuolisille toimijoille, joten kampuksella riittää usein vilinää ja vilskettä.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 210 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Ydinosaamisen opinnoissa opiskelet keskeisiä tietojenkäsittelyn taitoja, kuten ohjelmointia ja erilaisten järjestelmien käyttöä ja hallintaa. Tutustut muun muassa yleisimmin käytettyihin ohjelmointikieliin, liiketoimintaprosessien automatisointiin, käyttöliittymäsuunnitteluun, web-kehitykseen ja ohjelmistorobotiikkaan.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Päiväopinnoissa voit valita kolmen profiloivan opintokokonaisuuden väliltä: Web- ja mobiilikehitys, datatiede ja tekoäly sekä ohjelmistotuotanto ja pilvipalvelut. Monimuotototeutuksessa tarjoamme ensisijaisesti yhtä profiloivaa opintokokonaisuutta eli ohjelmistotuotanto ja pilvipalvelut -kokonaisuutta sekä itsenäisemmin opiskeltavana web- ja mobiilikehityksen profiloivaa opintokokonaisuutta.  

Tietojenkäsittelyn koulutuksessa harjoittelu on laajuudeltaan 30 opintopistettä, joka vastaa 20 viikon eli noin 5 kuukauden kokopäiväistä työtä. Voit suorittaa harjoittelun yhdessä tai useammassa jaksossa.

Harjoittelu sijoittuu päiväopinnoissa useimmiten opintojen loppuvaiheeseen, kolmannelle vuodelle.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

Neljä henkilöä seisomassa pöydän äärellä

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tietojenkäsittelyn koulutuksesta!

Tietojenkäsittelyn opetuksesta osa on englanniksi, sillä haluamme antaa opiskelijoillemme parhaat mahdolliset kansainvälisyysvalmiudet. Erityisen tärkeää on projektiosaaminen, joten viimeisen vuoden projekteja ohjataan myös englanniksi. 

Opiskelun aikana voit myös parantaa kielitaitoasi ja avartaa näkemystäsi alasta vaihto-opiskelussa tai harjoittelussa ulkomailla. Ulkomailla suoritettu opintojakso tai harjoittelu luetaan osaksi tutkintoa. 

Tietojenkäsittelyn monimuoto-opinnot toteutamme pääosin etänä. Järjestämme pakollisia lähipäiviä Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa opintojen aikana muutamia: ainakin yksi päivä opintojen alussa ja yksi lopussa.

Monimuoto-opintomme on suunniteltu työn ohessa suoritettavaksi. Verkkotapaamisia on parina arki-iltana viikossa ja ne myös tallennetaan. Päiväopinnoissa opiskelet kampuksella pääasiassa viitenä päivänä viikossa klo 8–16.

Mikäli pääset meille opiskelemaan, aiempia korkeakouluopintoja on mahdollista hyväksilukea tutkintoon. Hyväksilukuja on mahdollista hakea myös alan työkokemuksesta tai muuta kautta hankitusta osaamisesta osaamisen näyttöinä. Tutustumalla opetussuunnitelmaamme saat jo etukäteen kuvaa, minkälaisia opintojaksoja sinun olisi mahdollista hyväksilukea. Katsomme hyväksiluvut opintojen alussa tapauskohtaisesti.

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista.

Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutus

Tämä muuntokoulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on jo liiketalouden tradenomin tutkinto, mutta haluaisit opiskella tietojenkäsittelyn tutkinnon täydentämään osaamistasi.

Tietojenkäsittelyn muuntokoulutuksessa päivität aiempaa tutkintoasi it-alan opinnoilla. Hyödynnät jo hankitun liiketoimintaosaamisesi osana tutkintoa, joten sinun on mahdollista opiskella tietojenkäsittelyn tradenomiksi 1,5 vuodessa.

Lue lisää muuntokoulutuksesta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: