Mustialan lehmät kirmaavat kesälaitumille yleisölle avoimessa tapahtumassa 14.5.2024
Mustialan kampuksellamme sijaitsevan opetus- ja tutkimusnavetan lehmät lasketaan laitumelle avoimessa tapahtumassa 14.5.2024. Tapahtumassa vieraat pääsevät näkemään lehmien lisäksi alan ja alueen toimijoita, tutustumaan maidontuotantoon sekä oppimaan lisää maataloudesta. Kolme pitkän linjan alan asiantuntijaa jää eläkkeelle tapahtuman yhteydessä.
Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti järjestävät yhdessä Mustialan kampuksella tapahtuman, jossa kampuksella sijaitsevan opetus- ja tutkimusnavetan lehmät pääsevät kirmaamaan laitumelle kesää varten. Järjestämme ilmaisen ja kaikille avoimen tapahtuman 14.5.2024 klo 10.00 alkaen.
Lehmien seurailun lisäksi sinulla on tapahtumassa mahdollisuus kiivetä opetus- ja tutkimusnavetan ylisille ja kurkata, miltä navetan sisällä näyttää, mitä karjarotuja Mustialassa asuu ja mitä navetan toiminta käytännössä tarkoittaa. Tapahtumaan osallistuvat myös 4H-kerho, sekä Valio välipalapisteellä sekä maitoautollaan, johon osallistujat pääsevät tutustumaan. Tapahtuman osallistujana pääset lisäksi tutustumaan Mustialan maaseutumuseoon sekä historiaa henkivään kampusalueeseen, jossa maatalousalan koulutus on alkanut jo 1840-luvulla.
Tällä hetkellä tilallamme asustelee noin 70 lypsävää lehmää, ja siihen kuuluu 185 hehtaaria peltoa. Tarjoamme kampuksella maaseutuelinkeinojen koulutusta suomeksi ja englanniksi, ja toteutamme vuosittain koe- ja kokeilutoimintaa yhteistyössä alan tutkimuksen, neuvonnan ja yritysten kanssa. Maatilamme Mustialan kampuksella on myös saanut Lighthouse-maatilan statuksen Euroopan komission tunnustamalta luomuverkosto TP Organicsilta, neljän muun eurooppalaisen maatilan kanssa.
Streamaamme tapahtuman Youtuben kautta, joten lehmien riemua on mahdollista seurata myös etänä. Päivitämme Youtube-linkin verkkosivuillemme tapahtumakalenteriin, ja jaamme sitä HAMK Mustialan sosiaalisen median kanavissa.
Kolme kovaa osaajaa eläköityy
Tapahtuman yhteydessä kolme pitkän linjan mustialaista jää eläkkeelle.
Rauno Laine
Rauno aloitti työuransa Mustialassa 40 vuotta sitten opetusmaatilan työnjohtajana, ja myöhemmin ura jatkui maatalouden konetekniikan opetuksen parissa. Hän kuuluu Mustialan ”vakiokalustoon”, koska on myös asunut kampuksella yli puolet työvuosistaan. Opiskelijoiden äänekkäät vapaa-ajan aktiviteetit ovatkin tulleet kuulluksi, eikä vähiten ne ilta-aikaan vietettävät. Vuosien saatossa lähes pari tuhatta opiskelijaa, osittain jo kahdessa sukupolvessa, on saanut ohjausta Raunolta, niin käytännön kasvinviljelyssä kuin maatalouskoneiden parissa. Raunon vastuulla on ollut myös maatilaharjoittelut, joten luettujen harjoitteluraporttien pinon korkeutta voi vain laskeskella. Kesäisillä harjoittelutilakäynneillään tutuksi on tullut myös laaja maatilayrittäjien verkosto, josta löytyy paljon Mustialan vanhoja opiskelijoita. Kampuksella Rauno on tunnettu joka paikan höylä, ja vaihtaa sujuvasti roolia tarpeen mukaan niin opettamisesta työnohjaajaksi kuin huoltomieheksi.
Jukka Korhonen
Jukka siirtyi HAMKiin vuonna 2008, kahdeksan vuotta kestäneestä Laurean työsuhteestaan, ja ennen 13-vuotista koulutuspäällikön pestiä toimi lehtorina, kuten jälleen pari viimeistä vuottaan laskeutuen kohti eläkettä. Koulutuspäällikkönä ollessaan Jukka uursi paljon myös opetuksessa johtajan roolinsa ohessa. Jukka tunsi koulutuksen ohella tutkimus- ja opetusmaatilan toiminnan kuin omat taskunsa, ja oli vahvasti kehittämässä kokeilutoimintaa yhteistyökumppaneiden kanssa Mustialan pelloille. Jukan johdolla, huolella ja tarkasti taloutta tarkasteltuaan, tila siirtyi luomutuotantoon. Hän myös ideoi vieraskielisen agrologikoulutuksen (nyt Climate-smart Agriculture) sekä maatalouden perusteiden osaajakoulutuksen (joka palvelee erityisesti sukupolvenvaihdoksen tekijöitä ja muita alasta kiinnostuneita, ja voi toimia ponnahduslautana agrologiopintoihin). Jukan saattoi nähdä peltokierroksilla saappaat jalassa kukonlaulun aikaan tarkastelemassa peltojen kasvua, ideoimassa uusia kokeita ja hankkeita, ja tekemässä lintukartoitusta siinä sivussa.
Jari Heikkonen
Jari siirtyi Laureasta HAMKiin vuonna 2008. Opetusuransa Jari aloitti jo vuonna 1985 lomittajakurssin tuntiopettajana. Jari on vastannut kotieläinopetuksesta ja satojen opinnäytetöiden ohjaamisesta. Jarin vahvuutena on vankka, monipuolinen ja käytännönläheinen osaaminen kotieläintaloudesta eri eläinlajeineen, sekä vuosien varrella karttuneet laajat yhteistyöverkostot. Jari jaksaa ja osaa opastaa opiskelijoita juurta jaksaen keskustelevalla otteella ja kohtaa opiskelijan aidosti, vaikka onkin tarkka ja vaativa. Opiskelijat tuntuvat tulevan hyvin toimeen hänen kanssaan – Jari on tunnettu siitä, että pyyhältää oman pienen karjansa aamulypsyn jälkeen opetukseen – opiskelijoilta on löytynyt ymmärrystä siihenkin, jos iltaohjaustuokio verkossa on jouduttu joskus perumaan lehmän poikimisen vuoksi. Jari oli vahvasti mukana suunnittelemassa Mustialan vuonna 2015 valmistunutta navettaa. Jari tuntee tarkkaan navetan lehmineen, ja onkin aina valmis analysoimaan, miten karjan tuotosta tai hyvinvointia saataisiin parannettua.
Tervetuloa Mustialan kampukselle!