Hyppää sisältöön
Etusivu Opiskelijan sivut Opintojen suunnittelu Opinnäytetyö Opinnäytetyön suunnittelu ja toteutus

Opin­näy­te­työn suun­nit­te­lu ja to­teu­tus

Opinnäytetyöprosessi alkaa aihekeskustelulla ja neuvottelulla tilaajan ja opiskelijan välillä. Laadi sen jälkeen aihe-ehdotus Wihiin, koordinaattorin nimeämä ohjaaja jatkaa kanssasi aihe-ehdotuksen työstämistä ja on yhteydessä tilaajaan.

Opinnäytetyöstä laaditaan opinnäytetyösopimus, jonka allekirjoittavat tilaajan edustaja, opiskelija ja koulutuksen edustaja.

Ennen opinnäytetyön aloittamista tai viimeistään suunnitteluvaiheessa suorita Opinnäytetyön osaaja -osaamismerkki.

Suunnitteluvaiheessa perehdy tiedonkeruumenetelmiin ja työstä opinnäytetyön tietoperustaa. Kirjaston opettavat tietoasiantuntijat ohjaavat ja auttavat sinua tiedonhankinnassa ja tiedonlähteiden etsimisessä opinnäytetyön teon kaikissa vaiheissa. Lisätietoja tiedonhaun ohjauksesta ja tietoaineistoista saat kirjastosta. HAMKissa noudatetaan yhtenäisesti APA-lähdeviitestandardia. Lähdeviitteiden merkitsemiseen ja kuvioiden sekä taulukkojen nimeämiseen käytetään Lähdeviiteopasta, joka jakautuu kahteen osaan Lähdeviiteopas osa 1: Perusteet ja Lähdeviiteopas osa 2: Esimerkit.

To­teu­tus­vai­he ja vä­li­se­mi­naa­ri

Opinnäytetyön ydinsisältö eli aineiston keruu ja analysointi tapahtuvat toteutusvaiheessa. Toteutusvaiheen kesto vaihtelee hyvinkin paljon ja siihen vaikuttavat opinnäytetyön toteutustapa, tilaaja ja valittu menetelmä. Ryhmäohjauksessa ja ohjaajalta saadun palautteen perusteella muokkaat opinnäytetyötäsi ja kirjoitat raporttia opinnäytetyön asiakirjamallipohjalle.

Opinnäytetyön toteutusvaiheeseen ajoittuu väliseminaari. Toteutusvaiheen lopuksi ohjaaja hyväksyy vaiheen Wihissä, ja sinulle siirtyy 5 op (AMK) tai 10 op (YAMK) opintosuoritusrekisteriin.

Väliseminaari-vaiheessa opinnäytetyön aineiston analysointi ja raportointi ovat jo pitkällä ja työn pääsisällöt on kirjoitettu.  Opinnäytetyötä opponoi toinen, opinnäytetyöntekijän kanssa suunnilleen samassa vaiheessa oleva opiskelija. Opponoinnin kohteena ovat sekä opinnäytetyöraportin jo tuotettu teksti että sitä koskeva esitys. Opponoijan on annettava opponoinnistaan kirjallinen raportti. Väliseminaarin käytännön järjestelyt määräytyvät koulutuskohtaisesti ja niistä voit lukea lisää oman ryhmäsi moodlesta.