ÄlLi - Älykäs Liikenne - Hämeen ammattikorkeakoulu
ÄlLi – Älykäs Liikenne
ÄlLi Älykäs Liikenne hanke
Hämeen liiton logo
ÄlLi - Älykäs Liikenne

ÄlLi – Älykäs Liikenne

Perustiedot

Liikkuminen ja liikenne elävät suurta murrosvaihetta, ja sen yhtenä kiihdyttäjänä on ilmastonmuutoksen ehkäisy muun muassa liikenteen haittavaikutusten vähentämisellä ja digitaalisten teknologioiden sekä älykkyyden yleistymisellä ajoneuvoissa ja liikkumista tukevissa rakenteissa.

 

Älyliikenteellä tarkoitetaan liikenteen tehostamista ja sen ongelmien ratkaisemista tai ehkäisyä teknologian keinoin. Tieto- ja viestintä- teknologian nopeana jatkunut kehitys mahdollistaa älyliikenteen ratkaisujen ja palvelujen kehittämisen liikenteen ongelmien ratkaisuun. Uusien liikenteen palveluiden myötä kehittyvät myös uudet palveluita tuottavat ekosysteemit, joissa on toimijoita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Tämä luo mahdollisuuden Kanta-Hämeelle uusien innovatiivisten palveluiden kehittämiseen, mikä mahdollistaa työllisyyden ja hyvinvoinnin kasvun Kanta-Hämeessä.

 

PERUSTIEDOT

  • Toteutusaikataulu: 1.4.2022 -30.10.2023
  • Rahoittajat: Hämeen Liitto
  • Kohderyhmä: MORE-teollisuusalueen yritykset

ÄlLi-hankkeessa paneudutaan älyliikenteen tuomiin mahdollisuuksiin MORE-alueenälykkään liikkumisen sekä vähähiilisyydenkehittämisen näkökulmasta.

HAMK selvittää tutkimusverkostoaan hyödyntäen minkälaisia älyliikenteen palveluita tulisi yritysten näkökulmasta kehittää MORE-alueelle. Samalla pohditaan minkälaisia infrastruktuurivaatimuksia tulee älyliikenteen kehittymisen myötä ottaa huomioon, minkälaisia seikkoja liittyy energiataloudelliselta kantilta älyliikennesiirrokseen, sekä mitä lainsäädännöllisiä seikkoja tulee ottaa huomioon älyliikennesiirroksessa. Hankkeessa toteutetaan selvitys vähähiilisen yritysalueen mahdollistavista ratkaisuista huomioiden MORE –alueen jatkokehittäminen.

AJANKOHTAISTA

Älyliikennejulkaisut:

Älykästä liikennettä: Katsaus sähköistyvän liikenteen kuluvaan vuosikymmeneen – HAMK Unlimited

ÄlLi -hanketiedotteet:

MORE-teollisuusalueelle halutaan tuoda älykästä liikennettä – Hämeen ammattikorkeakoulu (hamk.fi)

ÄlLi -hanke: Älykkään Liikenteen mahdollisuudet MORE-teollisuusalueella – HAMK Beat

Menneet tapahtumat:

MORE ja älyliikenteen tulevaisuus -työpaja 12.10.

Kiitos osallistuneille! Tiedotamme työpajan tuloksista hankkeen aikana tuotettavien julkaisujen ja raporttien muodossa. Kurkkaa työpajan tunnelmia julkaisemaltamme Youtube-videolta.

Tieto- ja viestintäteknologian nopeana jatkunut kehitys mahdollistaa älyliikenteen ratkaisujen ja palvelujen kehittämisen liikenteen haasteisiin vastaamiseen. Uusien liikenteen palveluiden myötä kehittyvät myös uudet palveluita tuottavat ekosysteemit, joissa on toimijoita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.

Miltä näyttää MORE-teollisuusalueen liikenteen ja logistiikan tulevaisuus? Miten älyliikenne muuttaa teollisuusalueita? Miten sinä voit vaikuttaa MOREn tulevaisuuteen liikenteen osalta?

Työpaja järjestettiin osana HAMK Smart -tutkimusyksikön ÄlLi eli Älykäs Liikenne -hanketta, jonka aikana HAMK Smart -tutkimusyksikkö selvittää tutkimusverkostoaan hyödyntäen, minkälaisia älyliikenteen palveluita MORE-teollisuusalueella tulisi kehittää yritysten näkökulmasta. Samalla pohditaan, millaisia infrastruktuurivaatimuksia älyliikenteen kehittymisen myötä tulee ottaa huomioon, minkälaisia asioita liittyy energiataloudellisuuden osalta älyliikennesiirrokseen, sekä mitä lainsäädännöllisiä seikkoja tulee huomioida älyliikennesiirroksessa. Lisäksi hankkeessa toteutetaan selvitys vähähiilisen yritysalueen mahdollistavista ratkaisuista huomioiden MORE-alueen jatkokehittäminen.

 

Ilmoitamme menneistä ja tulevista tapahtumista, uutisista ja tuloksista tällä sivulla.

Haluatko ajankohtaiset tiedot hankkeesta ja alueen älyliikennettä koskevista uutisista suoraan sähköpostiisi? Tilaa noin neljästi vuodessa julkaistava ÄlLi-uutiskirje täältä.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt Hämeen Ammattikorkeakoulun tietosuojakäytännöt.

OHJAUSRYHMÄ

Petri Jurmu, VTT Oy
Matti Kutila, VTT Oy
Pekko Lindblom, Metropolia
Ari Räsänen, Linnan Kehitys Oy
Tero Helin, Kiertokapula Oy
Ismo Holstila, Janakkalan kunta
Juuso Helander, Hämeen Liitto
Jukka Pulkkinen, HAMK Smart

Hanketiimin jäsenet:

Markus Sihvonen, Marina Weck sekä Hanna Takala, HAMK Smart -tutkimusyksikkö.

UUTISKIRJE

Tilaa ÄlLi-uutiskirje tästä ja pysy ajan tasalla Kanta-Hämeen sekä MORE -teollisuusalueen älykkään liikenteen uutisista ja tapahtumista.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt Hämeen Ammattikorkeakoulun tietosuojakäytännöt.

 

Lähetetyt uutiskirjeet:

Blogi

Ihmiset istumassa nojatuoleissa