Hyppää sisältöön
Home Tutkimus Hankkeet Innostu työssä

Innostu työssä

Innostu työssä -hankkeen tavoitteena on vahvistaa Kanta-Hämeen mikro- ja pk-yritysten työyhteisöjen ilmapiiriä.

Sinisellä taustalla EU:n logo. Logon alla lukee Euroopan unoni, Euroopan aluekehitysrahasto.

Tulokset

Innostu työssä! -hanke on päättynyt.

Hankkeessa toteutettiin kolme yritysvideota, joissa yrittäjät ja henkilöstö kertovat, mitä hyötyä on ollut olla mukana hankkeessa. Katso Arctic Milk Oy, LeikkiSet Oy ja Biotus Oy kolmen yritysvideon soittolista alta!

Arctic Milk Oy
Leikkiset Oy
Biotus Oy

Perustiedot

 • Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke
 • Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020
 • Toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus
 • Erityistavoite 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen
 • Rahoittajana Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
 • Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu
 • Toteutusaika 1.9.2017-31.1.2020
 • Budjetti: 170 815 euroa
 • Toiminta-alue: Kanta-Häme
 • Kohderyhmä: mikro ja pk-yritykset Hämeen maakuntaohjelman painopistealoilta: teollisuus, biotalous, vihreä logistiikka, elintarviketeollisuus sekä innovatiiviset ja kasvuhakuiset yritykset

​Hankkeessa keskitytään:

• Organisaation uusiutumiseen ja henkilöiden työhyvinvoinnin kehittämiseen ja
uuden oppimiseen
• Vuorovaikutuksellisuuden ja keskinäisen luottamuksen kehittämiseen

Yhteistyökumppaneina alan ammattilaisia

Lisäarvo yrityksille

 • Työinnostuksen ja tuloksellisuuden lisääntyminen
 • Kehitysmahdollisuuksien toteuttaminen
 • Osaaminen ja työinto voimavaraksi
 • Ylläpidon toimintasuunnitelma
 • Työhyvinvointi paranee
 • Parhaat puolet esiin

Taustaa

Innostu työssä -hankkeen tavoitteena on vahvistaa Kanta-Hämeen mikro- ja pk-yritysten työyhteisöjen ilmapiiriä. Jos yrityksesi henkilöstön työhyvinvoinnissa on parantamisen varaa, voit hakea mukaan pilottitoteutukseen. Jokaiselle yritykselle toteutetaan yrityskohtaiset työhyvinvoinnin kehitysprosessit.

Yrityskohtainen toteutus sisältää:

 • Lähtökohtien ja tavoitteiden kartoitus
 • Nykytilan arviointi, uusiutumisen ja kehittämistarpeiden tunnistaminen
 • Kehittämisprosessin suunnittelu
 • Toteutus yritysten tarpeiden mukaan esim. Thomas-toimintatyylianalyysien hyödyntäminen henkilöstön motivoimisessa ja sitouttamisessa, tiiminvetäjien ja johtajien esimiestaitojen kehittäminen, yrityksen kehittämiskohteiden innovointi henkilöstön kanssa, työn organisoinnin kehittäminen, henkilöstön lyhyen aikavälin tietotaitopuutteiden korjaaminen, erilaiset yhteisölliset työpajat ja vertaisvierailut
 • Tulosten analysointi ja yrityskohtainen ylläpitosuunnitelma

Ajankohtaista

Vuosi 2020

Innostu työssä -hanke on päättynyt 31.1.2020. Innostu työssä -hankkeessa on ollut mukana 15 kantahämäläistä yritystä. Yritysten kehittämispolku on ollut erilainen. Jokaisen kanssa on alkukeskustelussa löytynyt omat kehittämistarpeet ja aikataulu, jonka mukaan on hankkeen aikana edetty. Yritykset ovat kokeneet ulkopuolisen asiantuntijan näkemyksen hyväksi.

Innostu työssä loppuraportin tiivistelmä

Pienin askelin kohti innostusta ja työhyvinvointia -artikkelista voi lukea Innostu työssä -hankkeen katsauksen toimenpiteistä ja hankkeen hyödyllisyydestä.

Innostu työssä! -hankkeen tulokset ja kuvagalleria

Yritysvideot

Hankkeessa toteutettiin kolme yritysvideota, joissa yrittäjät ja henkilöstö kertovat, mitä hyötyä on ollut olla mukana hankkeessa. Arctic Milk Oy, LeikkiSet Oy ja Biotus Oy yritysvideot voi katsoa tästä linkistä. Löydät videosoittolistan myös Perustiedot-välilehdeltä!

Tuottava ja tuloksellinen työelämä ESR-koordinaatiohanke julkaisi Innostu työssä-hankkeen artikkelikirjoituksen.

Vuosi 2019

Innostu työssä! -hankkeen tulosfoorumin esitykset

Innostu työhyvinvoinnista! 28.11.2019 klo 13-16. Hankkeen tulosfoorumi ja loppuseminaari. Kutsu

Tule mukaan innostavaan työhyvinvoinnin iltapäivään Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan kampukselle to 28.11. Luvassa on ajatuksia herättäviä puheenvuoroja mielekkäästä työstä, oppimisesta, innostuksesta, työhyvinvoinnin portaat -työkalusta ja siitä, miten Lean-ajattelua voi hyödyntää työhyvinvoinnissa. Paikka HAMK, Forssa, 3. kerros Maisemasali. Ilmoittaudu heti, paikkoja rajoitetusti!

Rohkean idean pilotti 2: NAO humanoidirobotti

Innostu työssä-hankkeessa toteutettiin NAO-humanoidirobotilla kokeilu. NAO kuljetettiin eri työyhteisöjen kahvitauoille ja yritysten henkilökunnalta kysyttiin, miltä tuntuisi, jos työkaverina olisi robotti. Robottipilotin tulokset olivat lupaavia. Tutkimus osoitti, että robotista ollaan kiinnostuneita ja se on tervetullut työelämään. Sillä on myös paljon mahdollisuuksia työhyvinvoinnin saralla. Työhyvinvointi työn murroksen ja robotiikan käyttöönoton näkökulmasta -opinnäytetyö, Vilma Rämö, 2019.

Sitoutuneet ja itseohjautuvat työntekijät huippufirmojen taustalla -blogikirjoitus

Lue lisää hyvistä esimerkkiyrityksistä meiltä ja maailmalta: https://blog.hamk.fi/hamk-smart/sitoutuneet-ja-itseohjautuvat-tyontekijat-huippufirmojen-taustalla/

Merkityksellinen työ lisää hyvinvointia

Seutu Sanomat kirjoitti Innostu työssä-hankkeesta jutun. Käy lukemassa työn merkityksellisyydestä. Seutu Sanomat: Merkityksellinen työ lisää hyvinvointia (sivut 4-5).

Innostusta -onko sitä? Haastattelututkimukset

Syksyn aikana liiketalouden opiskelijat ovat olleet ahkerina. He ovat haastatelleet opiskelijoita ja lähipiiriään innostuksesta, työn ilosta, motivaatiosta jne. Lue lisää raporteista.

Innostuneisuus työyhteisössä raportti

17-54 -vuotiaiden työhyvinvoinnin tila pohjautuen Innostu -hankkeeseen

Hyödynnä valmiit mallit työhyvinvoinnissa

Hankkeen tekemiä malleja voit hyödyntää oman yrityksesi työhyvinvoinnin, innostuksen ja johtamisen kehittämisessä. Ota käyttöön!

Johtamisen ylläpito

Yritysprojektien toteutus 

Työhyvinvoinnin_ylläpito

Mittaristo 1

Mittaristo 2

Mittaristo 3

Innostu työssä mukana Frushissa 18-19.9.2019

FRUSH – Kiertotalouden kasvuyritys- ja startup-tapahtuma on paketti päivänpolttavia puheenvuoroja, toiminnallisia työpajoja sekä tietysti pitsausta. Tapahtuman tavoitteena on kiihdyttää kasvu- ja startup-yritysten kehitystä sekä ideoida ja edistää uutta kiertotalouden toimintaa. Visiona on olla valtakunnan johtava kiertotaloustapahtuma. Innostu työssä -hanke tuo Frushissa esille sosiaalista kestävyyttä yrityksissä. Tule tapaamaan meitä ständille, niin jutellaan lisää. Tutustu Frush -ohjelmaan. 

Tunneäly luento Forza -yrityskiihdyttämössä

Mikko Romppanen juttelee Forza yrityskiihdyttämössä tunneälyn merkityksestä työpaikoilla 10.10. klo 14. Forza on Forssan Kehräämön 3. kerroksessa.

Tutustu humanoidirobotti NAOon Forssassa 18-19.9 ja Hämeenlinnassa 20.9.2019

Humanoidirobotti NAO on tavattavissa Frush -tapahtumassa Forssassa (HAMK, Kehräämö 3. kerros) ja Koulutuskuntayhtymä Tavastian messuilla pe 20.9.2019 klo 11-15 Hämeenlinnassa HAMKin osastolla. Käy moikkaamassa.

Testaa työyhteisösi

Työturvallisuuskeskus on laatinut verkossa toimivia palveluita, joiden avulla voidaan arvioida työyhteisön työhyvinvoinnin tilaa, kehittää yhteistyötä ja luottamusta, arvioida työpaikan riskejä ja kerätä turvallisuushavaintoja. Lue lisää.

Miksi perehdyttäminen on tärkeää?

Perehdyttäminen kannattaa tehdä hyvin. Lue lisää perehdyttämisestä Nelli Juurikiven valmistuneesta opinnäytetyöstä: https://www.theseus.fi/handle/10024/166288

Suomen parhaat työpaikat -esimerkki

Vincit on menestynyt Suomen ja Euroopan parhaat työpaikat -kisassa. Kävimme vierailulla kanta-hämäläisten yrittäjien ja toimijoiden kanssa Tampereella. Lue lisää: https://blog.hamk.fi/hamk-smart/vincitissa-kehitetaan-tyon-innostusta-yksilollisella-johtamisella/

Benchmarking

Teemme benchmarkingvierailun kahteen Suomen parhaat työpaikat yritykseen Tampereelle 15.5.2019. Tule mukaan tutustumaan Vincit ja Koti Puhtaaksi -yrityksiin! Kutsu: benchmarking

NAO -humanoidirobotti kylään

Kutsu NAO-robotti työpaikallesi. Ideana on herätellä työntekijöitä huomaamaan humanoidirobottien tuleminen. Kutsu meidät vaikkapa kahvitunnille juttelemaan ja jumppaamaan NAO:n opastuksella. https://blog.hamk.fi/matkailu/berliinin-itb-matkamessut-kanta-hameesta-matkailutuotteita-kansainvalisille-markkinoille/

Lehdistötiedote: robotti_kylaan_lehdistotiedote

Julkaisut

Julkaisu Ympäristö ja terveyslehdessä 1/2019 Innostu työssä ja työn ulkopuolella! innostu työssa ja työn ulkopuolella

Lisää onnellisuutta harjoittelemalla: https://unlimited.hamk.fi/yrittajyys-ja-liiketoiminta/lisaa-tyohyvinvointia-onnellisuusharjoituksilla/

Kestävästi työpaikoilla-tietopaketti

Kestävästi työpaikoilla! Kestävän kehityksen opiskelija Iida Salonen on koostanut tietopankin, jolla pääset omassa yrityksessäsi kestävästi liikkeelle. Raportti kestävä kehitys työpaikalla ja opas Sujuvan.työpäivän.muistilista

Ilmianna toimiva työyhteisö

Tiedätkö jonkun työyhteisön, josta on muillekin opittavaa? Vai oletko töissä erinomaisessa firmassa, jossa työntekijät voivat hyvin, vuorovaikutus toimii ja luottamus on korkealla tasolla? Ilmianna työyhteisösi tai kehumasi firma Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikön Innostu työssä -hankkeelle. Keräämme hyviä esimerkkejä Kanta-Hämeen hyvistä työyhteisöistä. Ilmianna toimiva työyhteisö https://blog.hamk.fi/alykkaat-palvelut/ilmianna-toimiva-tyoyhteiso/

Tee testi työn imusta:

Tunnetko työn imua? https://blog.hamk.fi/alykkaat-palvelut/tunnetko-tyon-imua/

Tapahtumia

15.5. benchmaring Suomen parhaat työpaikat

8.3.2019 Naistenpäivän tapahtuma klo 13-15, HAMK, Forssa, Maisemasali, 3. kerros

Naisen asema työelämässä eroaa huomattavasti eri kulttuureissa. Naisten päivänä 8.3.2019 klo 13-15 järjestetään Kehräämöllä Lounais-Hämeen Un Women paikallisjärjestön ja Hämeen ammattikorkeakoulun Innostu työssä –hankkeen yhteinen tapahtuma. Tapahtumassa tuodaan esille naisen asemaa eri kulttuureissa sekä yritysten mahdollisuutta kehittää omaa sosiaalista kestävyyttä ja hyvinvointia työpaikoilla.

• Tervetuloa, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Innostu työssä-hanke, Hämeen ammattikorkeakoulu
• Naisen asema meillä ja maailmalla, puheenjohtaja Minna Aaltonen, Lounais-Hämeen Un Women paikallisyhdistys
• Sosiaalinen kestävyys yritysten työhyvinvoinnissa, Iida Salonen
• Venäläisen naisen asema työpaikalla ja kotona, projektipäällikkö Marina Weck, HAMK
• Nepalilaisen naisen asema työpaikalla ja kotona, projektityöntekijä Ira Bhattarai, HAMK. Iran puhe käännetään suomeksi.

17.2.2019 Hyvinvointitapahtuma, Forssa Lyseo. Hyvinvointimessut, myyjiä, luentoja, taidenäyttely yms. 

Tilaisuuden järjestää Lounais-Hämeen UNWoman. Ilmoittaudu mukaan varaamalla myyntipöytä, Minna Aaltonen (minna.aaltonen@forssanlehti.fi). Mukana luennoimassa työhyvinvoinnista Mikko Romppanen ja Päivi Veikkola Innostu työssä hankkeesta (HAMK).

Työhyvinvointikorttikoulutus

Työhyvinvointikorttikoulutus ke 20.3.2019 klo 8.30 – 16.00

Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeenlinna, Visamäki, Visakaarre 13
C-talo, luokka 205 (2.krs)

Tyohyvinvointikorttikoulutus_Innostu_tyossa_2019

Ilmoittaudu mukaan: Kirsi Sippola, 0505745063

Vuosi 2018

Innostu työssä! Työhyvinvointipalveluja -raportti

Raportti: Työhyvinvoinnin edistäminen

Suomalaisia työhyvinvointipalveluita tarjoavia yrityksiä sekä työhyvinvointia edistäviä tekijöitä. Kuisma Anni, Kummola Karla, Matara Johanna, Majander Noora, Pylvänen Saara. Sosiaali- ja terveysala, koulutusohjelma: Sairaanhoitaja AMK, Hämeen ammattikorkeakoulu.Innostu työssä! Työhyvinvointipalveluja -raportti

”Innostunut henkilöstö tekee tulosta”
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin seminaari
Katso seminaarin tallenne >
tiistaina 30.10.2018 klo 12.30–17.00
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeenlinna, Visamäki, Vankanlähde 9, auditorio B

Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan tunneälystä, muuttuvan työelämän ilmiöistä ja Mental Managementista. Päivän puhujat tuovat aiheeseen näkökulmia ja konkreettisia esimerkkejä työelämästä.

Miten työhyvinvointi koetaan ja miten sitä parantamalla voi saada intoa yrityksen arkipäivään, vaikuttaa tuottavuuden kasvamiseen ja kilpailukyvyn säilyttämiseen, työssä jaksamiseen ja onnistumiseen. Olisiko sinun työpaikallasi mahdollista innostua ja tehdä jotain entistä paremmin?

Katso tarkempi ohjelma: Tuottavuuden ja hyvinvoinnin seminaari (.pdf)

Artikkeli Innostusta ja työhyvinvointia

Rohkean idan pilotti 1: lasershow rentoutumisen apuna

Innostu työssä -hankkeessa tehtiin ensimmäinen rohkean idean pilotti yhteistyössä pietarilaisen yliopiston kanssa. Katso lasershow-video.

Työhyvinvointikorttikoulutus
torstaina 23.8.2018 klo 8.30 – 16.00
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Hämeenlinna, Visamäki, Visakaarre 13
C-talo, luokka 205 (2.krs)
Mainos – työhyvinvointikorttikoulutus (.pdf)

Hankkeen toimenpiteet

• Yrityskohtainen kehittämisprosessi 15 yritykselle (n. 5 hlö per yritys)
–Yrityskohtainen kartoitus
–Kehittämisprosessin suunnittelu
–Yrityskohtainen toteutus (luovat, yhteisölliset menetelmät ja yrityksen osaamisen vahvistaminen ja uusiutuminen)
–Toteutuksen tulosten koonti ja arviointi sekä yrityskohtaiset ylläpidon toimintasuunnitelmat

• 1-2 yritykselle toteutetaan villin idean pilotti

• Prosessin kuvaus ja mallintaminen
–Yrityskohtaisten prosessien analysointi ja mallintaminen työhyvinvoinnin kehittämiseen

• Avoimet seminaarit, työpajat ja vertaisvierailut

• Osallistuminen yritys- ja kehitysverkostoihin

• Artikkelit

• Tulosfoorumi 2019

Hyödyt mukana oleville yrityksille

 • Ulkopuolisten asiantuntijoiden hyödyntäminen oman yrityksen työhyvinvointiin liittyvässä toiminnassa
 • Pystytään tunnistamaan yrityksen uusiutumiseen ja kehittämiseen liittyviä tarpeita
 • Henkilöstön lyhyen aikavälin tietopuutteita voidaan korjata
 • Oikeat henkilöt oikeille paikoille –ajatusmallin toteuttaminen analyysien pohjalta
 • Henkilöstön työhyvinvointi paranee
 • Työinnostus tuo tuloksellisuutta yrityksen toimintaan
 • Henkilöstön osaaminen kasvaa ja tuo uusia voimavaroja
 • Yrityskohtainen Innostu työssä –toimintasuunnitelma takaa kehittämisen jatkossakin

Ohjausryhmä

 • TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY, Veli-Matti Kuisma
 • YRITYSVOIMALA, Erkki Taskinen (varajäsen Jussi Hietala)
 • FORSSAN YRITYSKEHITYS, Maria Jokinen (varajäsen Hannu-Heikki Saarinen)
 • KOHDEYRITYKSET, J. Koskinen Ky, Mika Koskinen ja AallokkoMeri, Heli Meriläinen
 • HÄMEEN ELY-KESKUS, Johanna Jalonen (läsnäolo-oikeus)
 • HAMK, Kirsi Sippola ja hankepalvelut (Toni Pulliainen)

Lisäksi läsnäolo oikeus ohjausryhmän kokouksiin on hankkeen tiimillä:
Marina Weck, Terhi Kaisvuo ja Mikko Mäntyneva

Ohjausryhmän kokoukset: 31.1.2018, 25.4.2018, 1.10.2018, 6.2.2019, 11.9.2019

Yhteystiedot