Avoin AMK - Hämeen ammattikorkeakoulu
Avoin AMK
Opiskelijat kampuksella
Opiskelijoita kampuksella

Avoin AMK

Kasvata osaamistasi avoimen AMKin opinnoilla

HAMKin avoin AMK sopii sinulle, joka haluat suorittaa ammattikorkeakouluopintoja – iästä tai pohjakoulutuksesta riippumatta. Opintoihin voivat osallistua kaikki opiskelusta kiinnostuneet. Opinnoilla kehität ammattitaitoasi, opit millaista on opiskelu ammattikorkeakoulussa sekä päivität osaamistasi. Näillä sivuilla olevat opinnot ovat kaikki korkeakoulutasoisia ja osia eri tutkinnoista.

Tutustu opintotarjontaan ja ilmoittaudu opintoihin:

 

Valitse polkuopinnot, jos tavoitteenasi on edetä tutkinto-opiskelijaksi polkuopintojen kautta. Polkuopinnot eroavat muista avoimista opinnoista siten että opiskelija tähtää ensimmäisen vuoden AMK-opintojen tai ensimmäisen lukukauden YAMK-opintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi

Valitse avoimet opinnot, kun haluat kehittää itseäsi, ammattitaitoasi tai tavoitteenasi on päivittää jo olemassa olevaa osaamista opiskelemalla tiettyjä opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä moduuleita.

Avoin AMK ilmoittautumisajat  (Ilmoittautuminen alkaa klo 8:00 ja päättyy 23:59):

 • 13.-24.2.2023, kevään avoimet opinnot
 • 13.-24.3.2023, kesäopinnot
 • 1.-11.8.2023, syksyn avoimet opinnot
 • 2.-13.10.2023, syksyn avoimet opinnot
 • 4.-15.12.2023, kevään avoimet opinnot

HAMKin tutkinto-opiskelijan opiskelu avoimessa AMKissa opiskeluoikeusajan päättymisen jälkeen

Lue tästä ohjeet opiskelun aloituksesta ja tunnuksen käyttöönotosta – tervetuloa!

Polkuopiskelija

 • Saat sähköpostiviestin, kun sinulle on luotu tunnus HAMKin tietojärjestelmiin. Aktivoi opiskelijatunnuksesi hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua. Löydät tunnistautumisohjeet sivun alareunasta. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT 
 • AMK- ja YAMK-polkuopiskelija: Käyttäjätunnuksen aktivoinnin jälkeen pääset tekemään aloittavan opiskelijan Digistarttipakettia, joka auttaa sinua ottamaan käyttöön korkeakouluopiskelussa tarvittavia sähköisiä välineitä, laitteita, ympäristöjä ja menettelyjä. Tutustu ohjeisiin ja suorita Digistarttipaketti.
 • lisätietoa opintojen aloituksesta / AMK
 • lisätietoa opintojen aloituksesta / YAMK
 • Oman tietokoneen käyttö opiskelussa
 • Saat opiskeluun liittyvää lisätietoa sähköpostiisi ennen opiskelun alkua.
 • Opintomaksu maksetaan sähköpostiin tulevalla linkillä hyväksymisen jälkeen. Maksujen laiminlyönti katkaisee opiskeluoikeuden välittömästi ja opintomaksut ovat perintäkelpoisia.
 • Ota maksuton opiskelijan mobiilisovellus Tuudo käyttöön.

 

Avoimien opintojen opiskelija (yksittäiset opinnot)

 • Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiviestin, jossa on tarpeellista tietoa opintojen aloittamiseen.
 • Kun sinulle on luotu HAMKin opiskelijatunnus, saat sähköpostiviestin, jossa on ohjeet tunnuksen aktivoinnista sekä kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön otosta. Aktivoi itse opiskelijatunnuksesi hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua.
 • Huomaa, että automaattiset viestit voivat päätyä roskapostikansioon. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT
 • Voit kirjautua samalla tunnuksella opiskelijasähköpostiisi, opinnon Moodle työtilaan ja käyttää HAMKin IT-palveluita.
 • Opiskelijan Moodle -ohjeet. Huomaa, että työtila ei  ole välttämättä valmis välittömästi kun saat linkin, mutta avautuu opintojakson alkaessa.
 • Lähiopetuksen aikataulu löytyy  Tuudosta ja lukujärjestyksestä https://lukkarit.hamk.fi. Hae toteutussuunnitelmassa kerrotulla ryhmällä, jonka mukana opinnon suoritat, esim. VV2223.
 • Ota maksuton opiskelijan mobiilisovellus Tuudo käyttöön.

HAMKin tutkinto-opiskeluoikeuden päätyttyä

 • Saat sähköpostiviestin, kun sinulle on luotu tunnus HAMKin tietojärjestelmiin. Aktivoi opiskelijatunnuksesi hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua. Löydät tunnistautumisohjeet sivun alareunasta. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT 
 • Lisätiedot koulutuksesi opintojen ohjaajalta tai opintosihteeriltä, opiskelijapalvelut@hamk.fi
 • Jatkoajan päättymisen jälkeen on mahdollista siirtyä opiskelemaan puuttuvia opintoja avoimeen ammattikorkeakouluun. Opintomaksu on aikaperusteinen: 0,5 vuotta/250 € ja 1 vuosi/400 €, eikä ole sidottu suoritettavaan opintopistemäärään. Opiskelija voi kuitenkin halutessaan maksaa opintopistekohtaisen maksun. Opintomaksu maksetaan sähköpostiin tulevalla linkillä hyväksymisen jälkeen. Maksujen laiminlyönti katkaisee opiskeluoikeuden välittömästi ja opintomaksut ovat perintäkelpoisia.
 • Ota maksuton opiskelijan mobiilisovellus Tuudo käyttöön.

Toisen korkeakoulun opiskelija (suomalaiset korkeakoulut: esim. CampusOnline, KiVANET), ristiinopiskelun opintojaksot

 • Saat sähköpostiviestin, kun sinulle on luotu tunnus HAMKin tietojärjestelmiin. Aktivoi opiskelijatunnuksesi hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua. Löydät tunnistautumisohjeet Tervetuloa opiskelemaan HAMKiin kyseisen sivun alareunasta kohdasta Tunnistautuminen. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT 
 • Edellytämme HAMK-tunnusten rekisteröintiä ja käyttöä, koska vain tällöin voimme taata kaikkien e-aineistojen saatavuuden opinnon aikana. Myös Spark opintopalautteen antaminen onnistuu ainoastaan HAMKin HAKAlla.
 • Kirjautumisessa huomioitavaa:
  Jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa, suosittelemme käyttämään selaimessa incognito-tilaa, jolloin selain ei tallenna mm. salasanoja.
 • Saat opiskeluun ja toteutukseen liittyvää lisätietoa sähköpostiisi ennen opiskelun alkua.
 • Huomaathan, että ilmoittautuminen on sitova. Jos joudut perumaan, ota välittömästi yhteyttä sähköpostilla, opiskelijapalvelut@hamk.fi.
 • Opinnon päätyttyä voit hakea suorituksesi kotikorkeakoulusi käyttämällä tavalla, CampusOnline suoritusmerkintöjen siirto.

Korkeakouludiplomin tai osaajakoulutuksen opiskelija

 • Kun sinulle on luotu HAMKin opiskelijatunnus, saat sähköpostiviestin, jossa on ohjeet tunnuksen aktivoinnista sekä kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön otosta. Aktivoi itse opiskelijatunnuksesi hyvissä ajoin ennen opintojesi alkua.
 • Huomaa, että automaattiset viestit voivat päätyä roskapostikansioon. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT
 • Voit kirjautua samalla tunnuksella opiskelijasähköpostiisi, opinnon Moodle työtilaan ja käyttää HAMKin IT-palveluita.
 • Ota maksuton opiskelijan mobiilisovellus Tuudo käyttöön.
 • Saat opiskeluun ja toteutukseen liittyvää lisätietoa sähköpostiisi ennen opiskelun alkua.

Poikkeuksena:

 • HAMKin ja XAMKin yhteistyössä toteuttaman Kriisi- ja poikkeusolojen asiantuntija korkeakouludiplomin 60 op opintoja suorittavat käyttävät opiskelussa XAMKin käyttäjätunnuksia ja oppimisympäristö Learnia. Saat automaattisesti sähköpostiviestin, kun sinulle on luotu tunnus HAMKin tietojärjestelmiin, mutta voit siis jättää aktivoimatta HAMKin opiskelijatunnuksesi.
 • Saat opiskeluun ja toteutukseen liittyvää lisätietoa sähköpostiisi ennen opiskelun alkua.
 • Huomaathan, että ilmoittautuminen on sitova. Jos joudut perumaan, ota välittömästi yhteyttä sähköpostilla, avoinamk@xamk.fi.
 • Diplomin suoritettuasi saat todistuksen, jonka liitteenä on opintosuoritusotteet HAMKista ja XAMKista.

Opintojen ohjaus
HAMKin polkuopintoja opiskelevalla on mahdollisuus saada opinto-ohjausta opinnot järjestävän koulutuksen opintojen ohjaajalta​. Avoimien opintojen sisältöön liittyvää ohjausta saat toteutussuunnitelmassa mainituilta opettajilta ja koulutuksen opintojen ohjaajalta. Jos sinulla on kysyttävää ilmoittautumiseen tai käytännön järjestelyihin liittyen, ota yhteyttä avoinamk@hamk.fi.

Opiskelutavat
Voit opiskella avoimia opintoja arkisin ja päiväaikaan 8-16 opiskelutavan mukaisesti tai monimuotototeutuksissa 18-100 tavan mukaisesti. Yksittäisiä​ opintojaksoja tai moduuleita opiskelevat voivat katsoa lisätietoja opintojen toteutustavoista avoimien opintojen seuraavan lukukauden tarjonnasta. Polkuopintojen opiskelutapa on mainittu koulutuksen nimen yhteydessä polkuopintotarjonnassa. Katso lisätietoja opiskelutavoista.

Opiskelijapalvelut
Saat ohjeita opiskelun käytännöistä koulutusten opintosihteereiltä (opiskelijapalvelut@hamk.fi) ja opiskelun sisältöihin liittyen opintojen ohjaajilta sekä opettajilta. Opintojen ohjaajan yhteystiedot löydät kunkin koulutuksen sivuilta (esim. Hakijalle > Koulutus > Koulutuksen yhteystiedot) ja opinnon opettajan tiedot toteutussuunnitelmasta. Henkilöstön yhteystiedot -haku.

IT-palvelut
Saat käyttöösi käyttäjätunnuksen ja salasanan HAMKin tietojärjestelmien ja sähköpostin käyttöä varten. Katso lisätietoja oman tietokoneen käyttämisestä ja IT-palveluista HAMKissa. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä HAMKin ServiceDeskiin.

Kirjastopalvelut
HAMKin kirjaston asiakkaana sinulla on käytössäsi HAMKin ja muiden kirjastojen aineisto. Kirjastokortin voit hankkia kaikista kirjaston toimipisteistä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi kirjastokorttia hankkiessasi. Kirjaston yhteiset ohjeet ja toimipisteiden aukioloajat näet kirjaston sivuilta.

Opiskelijapalaute
Keräämme opiskelun aikana palautetta opinnoista, jotta voimme kehittää toimintaamme. Polkuopiskelijat antavat palautteen opiskelijan Pakki työpöydän kautta. Avoimien opintojen opiskelijat voivat antaa moduuli/opintojaksopalautetta selaimen kautta osoitteessa https://pakki.hamk.fi/spark.

AHOT = aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on prosessi, jossa opiskelija arvioi onko hänellä korkeakoulun tutkinnon osaamistavoitteiden mukaista osaamista ja haluaako hän niiden perusteella osaamisen tunnustamista.

AMK-tutkinto = ammattikorkeakoulututkinto

Avoimet opinnot = ammattikorkeakoulututkintojen osista koostuvia moduuleja ja opintojaksoja

Avoin AMK = avoin ammattikorkeakoulu. Avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella pohjakoulutuksesta ja iästä riippumatta eri alojen ammattikorkeakouluopintoja

BYOD = bring your own device. Opiskelija käyttää omaa tietokonetta HAMKissa, lue lisää verkkosivulta. HAMKin tiloissa opiskellessa voidaan hyödyntää langatonta tietoliikenneverkkoa.

Erillistarjonta = opinnot on suunniteltu varta vasten avoimen AMKin opiskelijalle, eikä niitä tarjota tutkinto-opiskelijoille

Korkeakouludiplomi = 60 opintopisteen laajuinen ammattikorkeakoulututkintojen osista muodostettu koulutuskokonaisuus. Avoimen AMKin opintoja, joista saa todistuksen eli korkeakouludiplomin.

Integrointi = avoimen AMKin opiskelija opiskelee samalla opintojakson toteutuksella tutkintokoulutusryhmän opiskelijoiden kanssa

Lukukausi = syys- tai kevätlukukausi. Syyslukukausi alkaa syyskuun alussa ja päättyy joulukuussa. Kevätlukukausi alkaa tammikuussa ja päättyy toukokuussa. Kesäopinnot voivat alkaa toukokuussa ja ajoittuvat pääasiassa kesä – elokuulle.

Lukuvuosi = 1.8.-31.7. (opiskelu pääsääntöisesti syyskuun ja toukokuun välisenä aikana). Tammikuussa alkavien opintojen ensimmäinen opiskeluvuosi jakautuu kahdelle lukuvuodelle. Kesäopinnot toteutetaan 7.5.-31.8. välisenä aikana ja ne jakautuvat kahdelle lukuvuodelle.

Moduuli = opintokokonaisuus, osa tutkintoon johtavasta koulutuksesta. Moduulin laajuus on yleisimmin 15 opintopistettä.

Monimuoto = toteutustapa ja opetustapa 18-100. Sisältää lähiopetusta ja verkko-opintoja. Työelämässä tapahtuvaa oppimista hyödyntävä opiskelutapa.

Moodle = verkko-oppimisympäristö. Moodlessa opiskellaan ja tehdään tiimityöskentelyä. Oppimateriaaleja on myös saatavilla Moodlessa. Moodlesta käytetäään myös nimitystä Learn.

Opinto, opintojakso = sisällöllinen ja rakenteellinen perusyksikkö. Sisältää tietyn määrän opetusta ja itsenäistä työskentelyä.

Opintopiste (op) = opintojen laajuuden mitta. 40 tunnin opiskeluviikko on noin 1,5 op.

Opiskeluoikeus HAMKin avoimessa AMKissa: AMK-polkuopinnoissa ensimmäisen opiskeluvuoden ajan ja syksyllä opinnot aloittanut 31.7. saakka. AMK-polkuopiskelijana voi olla vain yhden vuoden ajan. YAMK-polkuopiskelijan opiskelu kestää ensimmäisen lukukauden ajan. HAMKin avoimia opintoja suorittava saa opinto-oikeuden opinnon suorittamiseksi kyseisen toteutuksen keston ajalle, käytännössä opinnosta riippuen ko. lukukauden tai lukuvuoden ajaksi. Kesäopintoja suorittavan opiskelijan opiskeluoikeus on 30.9 saakka. Maksukauden päättyessä voi jatkaa opiskelua maksamalla uuden opintokohtaisen maksun.

Osaajakoulutus = 30 opintopisteen laajuinen avoimen AMKin erityisosaamisen kokonaisuus, joka muodostuu ammattikorkeakoulututkinnon osista.

Osaamistavoitteet = kuvataan mitä osaamista opiskelijalla on opinnon suoritettuaan

Polkuopinnot HAMKissa = ensimmäisen vuoden opinnot AMK-tutkinnossa ja ensimmäisen lukukauden opinnot YAMK-tutkinnossa, jotka aloitetaan uuden aloittavan ryhmän kanssa ilman tutkinto-oikeutta. Polkuopintojen tavoitteena on saada tutkinto-opiskelijan paikka erillishaussa, jolloin hyväksytysti suoritetut, tutkintoon soveltuvat opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa. Opiskelija voi jatkaa tutkinto-opiskeluoikeuden saatuaan opiskelua samassa opiskeljaryhmässä, AMK-tutkinnossa toisen vuoden opiskelijana.

Puro = opintosuoritusten hakupalvelu, jossa korkeakouluopiskelijat voivat tarkistaa omat suoritus- ja tutkintotietonsa. Opiskelija voi myös siirtää samanaikaisesti toisessa korkeakoulussa tekemänsä opintosuoritukset Puron kautta kotikorkeakouluun hyväksiluettavaksi.

Päiväopinnot = 8-16- opetusmuoto. Työpäivätyöskentelyä vastaava opiskelu.

Toteutus = opinnosta suunnitellaan lukuvuoden tarjonnan perusteella toteutus, jolle tutkinto- ja polkuopiskelijat ilmoittautuvat.

Toteutussuunnitelma = opettajan laatima opinnon toteuttamista ohjaava suunnitelma, joka perustuu opinnon tavoitekuvaukseen. Toteutussuunnitelmaan kannattaa tutustua etukäteen ennen ilmoittautumista. Toteutussuunnitelma, totsu, käydään läpi ja päivitetään yhdessä opiskelijoitten kanssa toteutuksen aluksi.

Verkko-opinnot = toteutustapa. Virtuaalinen, kokonaan verkossa opiskeltava opinto

YAMK-tutkinto = ylempi ammattikorkeakoulututkinto, YAMK-tasoisiin polkuopintoihin vaaditaan koulutukseen soveltuva AMK-tutkinto pohjakoulutuksena

Maksujen laiminlyönti katkaisee opiskeluoikeuden välittömästi. Opintomaksut ovat perintäkelpoisia.

Opintokohtainen maksu ​
HAMKin avoimista opinnoista perittävä maksu on 15 €/opintopiste, joten esim. 5 op:n laajuiset opinnot maksavat 75 €.​ Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Polkuopintojen maksu
AMK-polkuopintojen maksu on 400€. YAMK-polkuopinnoissa maksetaan opintokohtainen maksu laajuuden (10op / 150€ tai 15op / 225€) mukaisesti. Hyväksytylle ilmoittautuneelle lähetetään polkuopintomaksun maksulinkki sähköpostina HAMKin verkkokaupasta. Maksun maksaminen vahvistaa polkuopintopaikan.

HAMKin opiskelijan maksu tutkinto-opiskeluoikeuden päätyttyä
HAMKin opiskelijan maksut ovat aikaperusteisia: 0,5 vuotta/250 € ja 1 vuosi/400 €. Maksu ei ole sidottu suoritettavaan opintopistemäärään. HAMKin opiskelija voi maksaa opintopistekohtaisen maksun, jos se on edullisempi kuin aikaperusteinen maksu. Opintomaksu laskutetaan opintoihin hyväksymisen jälkeen.

Muut maksut
Muita maksuja ovat mahdolliset opintokohtaiset materiaali-, tarvike- ja ekskursiomaksut.

Peruutus on tehtävä aina viipymättä sähköpostitse: opiskelijapalvelut@hamk.fi

Mikäli peruutat ilmoittautumisesi vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkua, olet oikeutettu jo maksettujen opintomaksujen palautukseen. Lähetä sähköpostia opiskelijapalvelut@hamk.fi (huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä).

Mikäli peruutat ilmoittautumisesi alle 14 vuorokautta ennen opintojen alkua, perimme opintomaksun kokonaisuudessaan. Samoin, jos et peruuta ilmoittautumistasi ja jätät saapumatta opintoihin, tai keskeytät jo aloittamasi opinnot, perimme opintomaksun kokonaisuudessaan.

Opintomaksujen perimisestä voidaan luopua kokonaan tai osittain

 • jos olet saanut opiskelupaikan avoimen amk:n opinnoissa ja sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi ennen kuin ehdit aloittaa avoimen amkin opintosi.
 • jos olet saanut opiskelupaikan polkuopinnoissa ja sinut valitaan johonkin toiseen suomalaiseen korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi, ennen kuin ehdit aloittaa polkuopintosi HAMKissa.

Pidätämme oikeuden opintojen peruuttamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutoksiin.​​

Maksujen laiminlyönti katkaisee opiskeluoikeuden välittömästi. Opintomaksut ovat perintäkelpoisia.

Opintosuoritusten arviointi
Opintojen arviointi on osaamisperustaista. Arviointi perustuu osaamistavoitteiden pohjalta laadittuihin arviointikriteereihin.
Arviointiasteikossa on kiitettävä (5), hyvä (4 tai 3), ja tyydyttävä (2 tai 1). Hylätyistä suorituksista annetaan arvosana hylätty (0). Opinto voidaan arvioida myös asteikolla Suoritus hyväksytty (H) – Hylätty (0).
Opinnon päättymisen jälkeen opinnon tai moduulin vastuuopettaja huolehtii suoritusmerkinnät opiskelijarekisteriin kuukauden sisällä. Opinto pitää suorittaa sen toteuttamisaikana. Arviointiajankohtana keskeneräinen opinto voidaan arvioida alkuperäistä laajuuttaan pienemmällä laajuudella, tai opettaja voi antaa opinnosta arvosanan hylätty. Jos suoritus arvioidaan alkuperäistä opintopistemäärää pienempänä, ei opintomaksun erotusta hyvitetä opiskelijalle. Jos haluat yrittää hylätyn opintosi suorittamista hyväksytyksi, ota yhteyttä opinnon opettajaan ja opintosihteeriin heti opinnon päätyttyä. Saat tarvittaessa opintosihteeriltäsi lisäohjeita tentti-ilmoittautumista varten. Opinnot vanhenevat 10 vuodessa ellei toisin mainita.

Todistukset
Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta osoitteesta https://opintopolku.fi/koski. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen opiskelijapalvelut@hamk.fi. Polkuopintojen suorittamisen jälkeen lataa sähköinen opintosuoritusote opiskelijan työpöydän Pakin kautta.

CampusOnline jne. yhteistyösopimusten korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat voivat hakea suorituksensa esimerkiksi  Puro-opintosuoritusten hakupalvelusta kirjautumalla järjestelmään oman kotikorkeakoulunsa tunnuksilla (Puron etusivulla kerrotaan palvelua käyttävät korkeakoulut). Suoritus näkyy Purossa muutaman päivän viiveellä. Högskolan på Ålandin opiskelijat saavat postissa opintosuoritusotteen HAMKissa suorittamistaan opinnoista. Lisätietoja: CampusOnline -portaali, opiskelijapalvelut(at)hamk.fi.

Avoin amk

Mikä on avoin amk?

Avoin amk-opetus on ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaista, kaikille avointa opetusta koulutuksesta ja iästä riippumatta. Voit opiskella yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia kokonaisuuksia. Opintoihin voivat osallistua kaikki opiskelusta kiinnostuneet. Opinnoilla kehität ammattitaitoasi, opit millaista on opiskelu ammattikorkeakoulussa sekä päivität osaamistasi. Avoimen amkin opinnot ovat kaikki korkeakoulutasoisia ja osia eri tutkinnoista.

Mitä ovat polkuopinnot?

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Polkuopinnot eroavat muista avoimen amkin opinnoista siten, että opiskelija tähtää ensimmäisen vuoden AMK-opintojen tai ensimmäisen lukukauden YAMK-opintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi. Suoritettuasi vähintään 60 opintopistettä AMK-polkuopintoja voit hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta ilman valintakoetta. YAMK-polkuopintojen erillishaussa vaaditaan aiempi AMK-tutkinto ja sen jälkeinen työkokemus polkuopintojen lisäksi.

Mitä avoimen AMK:n väylä tarkoittaa?

Toisen asteen opiskelun aikana opiskelija suorittaa 30 opintopistettä AMK-opintoja osana toisen asteen opintojaan. Toisen asteen tutkinnon (ammatillinen perustutkinto tai lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto) ja 30 op AMK-opintoja suorittanut opiskelija voi hakea tutkinto-oikeutta ilman valintakoetta HAMKissa. HAMKin opinnot sovitaan osaksi tutkintoa opiskelijan opintosuunnitelman mukaisesti eli ne kasvattavat osaamispistekertymää myös toisella asteella. Suoritetuista opinnoista saa todistuksen, jolla opinnot on mahdollista hyväksilukea myös muissa korkeakouluissa.

Olen työtön työnhakija. Voinko opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa?

Avoimen amkin opintotarjonta on kaikille avointa. Jos pohdit kertyneiden opintopisteiden vaikutusta työttömyysetuun, tarkistathan asian TE-toimistostasi.

Koulutustaustani on X, voinko aloittaa opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa?

Avoimen amkin opintotarjonta on kaikille avointa, joten koulutustaustalla ei ole väliä. Joillakin opintojaksoilla saattaa olla esitietosuosituksia. Lisäksi YAMK -tutkintojen avoimilla opinnoilla vaaditaan usein aiempi suoritettu AMK-tutkinto, mutta näistä on mainittu opinto-oppaassa. Löydät lisätietoa sivuiltamme esimerkiksi tarvittavista opiskeluvalmiuksista ks. kohta huomioi avoimissa opinnoissa tai huomioi polkuopinnoissa

Kuka voi opiskella avoimessa AMK:ssa?

Opintoihin voivat osallistua kaikki opiskelusta kiinnostuneet, iästä tai pohjakoulutuksesta riippumatta.

Mitä hyötyä minulle on opiskelusta avoimessa ammattikorkeakoulussa?

Avoimessa voi opiskella oman kiinnostuksensa mukaan (jatkuva oppiminen), päivittää omaa osaamistaan tai hankkia lisää osaamista, jos esim. opiskelusta on aikaa. Avoimen opinnot ovat samoja opintoja kuin amk- tai yamk-tutkinnoissa, joten avoimessa voi opintoja suorittaa jo etukäteen mikäli aikoo myöhemmin hakeutua ammattikorkeakouluopintoihin.

Ilmoittautuminen

Miten avoimen AMK:n opintoihin ilmoittaudutaan?

HAMKin avoimiin opintoihin on ilmoittautuminen viisi kertaa vuodessa, jolloin opintoihin voi ilmoittautua verkkosivuilla olevien linkkien kautta. Polkuopintoihin on ilmoittautuminen kaksi kertaa vuodessa (elokuu ja joulukuu). Ilmoittautumisaikataulut löytyvät aina HAMKin avoimen AMKin verkkosivuilta.

Mistä näen opintotarjonnan?

Avoimen opintotarjonta löytyy opinto-oppaasta.

Voinko ilmoittautua, vaikka en pysty heti maksamaan opintomaksua?

Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Olen ilmoittautunut opinnoille ja maksanut koulutuksen. En ole kuitenkaan saanut mitään viestiä. Miten toimin?

Saat lisätietoja sähköpostitse ennen opintojen alkamista. Joskus sähköpostit menevät roskapostiin, tarkistathan myös roskapostikansion.

Voinko peruuttaa ilmoittautumiseni?

Peruutus on tehtävä aina viipymättä sähköpostitse: opiskelijapalvelut@hamk.fi.

Mikäli peruutat ilmoittautumisesi vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkua, olet oikeutettu jo maksettujen opintomaksujen palautukseen. Lähetä sähköpostia opiskelijapalvelut@hamk.fi (huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä).

Mikäli peruutat ilmoittautumisesi alle 14 vuorokautta ennen opintojen alkua, perimme opintomaksun kokonaisuudessaan. Samoin, jos et peruuta ilmoittautumistasi ja jätät saapumatta opintoihin, tai keskeytät jo aloittamasi opinnot, opintomaksu peritään kokonaisuudessaan.

Maksaminen

Mitä opiskelu avoimessa maksaa?

Avoimen AMKin maksut ovat 15 euroa/opintopiste, joten esim. 5 op:n laajuiset opinnot maksavat 75 €. AMK-polkuopintojen maksu on 400€. YAMK-polkuopinnoissa maksetaan opintokohtainen maksu laajuuden (10 op tai 15 op) mukaisesti.

Miten opinnot maksetaan?

Avoimien opintojen maksut maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä (maksutapoina mm. verkkomaksu, luottokortti, Mobile Pay, Pivo, Walley-lasku).

Polkuopintojen opintomaksu laskutetaan opintoihin hyväksymisen jälkeen. Hyväksytylle ilmoittautuneelle lähetetään polkuopintomaksun maksulinkki sähköpostina HAMKin verkkokaupasta. Maksun maksaminen vahvistaa polkuopintopaikan.

Tunnukset

Miten saan käyttäjätunnukset?

Tutustu ohjeeseen tunnuksen aktivoimiseksi. Joskus sähköpostit menevät roskapostiin, tarkistathan myös roskapostikansion. Lisätiedot ja apua ongelmatilanteisiin ServiceDesk IT.

Minulla on useammat käyttäjätunnukset. Miten toimin?

Ilmoittautumisen jälkeen saat automaattiviestin tunnusten aktivoimiseksi. Avoimen amkin opinnoissa tulee aina käyttää voimassa olevia avoimen amkin tunnuksia.

Opiskelu

Mitä välineitä, sovelluksia ja ohjelmistoja opinnoissa käytetään?

Verkko-opiskelussa tarvitset tietokoneen ja verkkoyhteyden. Voit lukea lisää täältä.

Onko avoimeen ammattikorkeakouluun pääsykoetta?

Avoimeen ammattikorkeakouluun ei ole erillistä pääsykoetta. Opiskelijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Missä ja milloin opiskelu tapahtuu?

Opinnon suorittamisen tapa on esitelty toteutuksen tiedoissa.

Voiko verkko-opintoja tehdä työn ohessa?

Verkko-opiskelu työn ohessa on mahdollista. Tärkeää on suunnitella ja aikatauluttaa opinnot, jotta jää myös vapaa-aikaa.

En ole opiskellut aiemmin verkossa, pärjäänkö?

Verkko-opiskelussa tarvitset tietokoneen ja verkkoyhteyden. Erityisiä tieto- ja viestintäteknisiä taitoja ei tarvita, perustaidot riittävät pitkälle (esim. tekstinkäsittely, Internet, sähköposti). Verkko-opiskelussa vaaditaan samoja taitoja kuin korkeakouluopinnoissa yleensäkin, itsenäinen työskentely ja ajankäytön suunnitelmallisuus korostuvat.

Moodleen kirjautuminen

Opiskelijan Moodle-ohjeet.

Minkälaista ohjausta saan opintoihin?

Avoimien opintojen sisältöön liittyvää ohjausta saat toteutussuunnitelmassa mainituilta opettajilta ja koulutuksen opintojen ohjaajalta.

Hyväksilukeminen

Voinko suorittaa tutkinnon avoimessa AMK:ssa?

Avoimessa AMKissa ei voi suorittaa kokonaista tutkintoa, mutta pääset hyvään alkuun. Jos tulet HAMKiin tutkinto-opiskelijaksi, avoimessa AMKissa suorittamasi saman alan opinnot voidaan yleensä hyväksilukea osaksi tutkintoa.

Vastaako opintojakso toisen korkeakoulun opintoja?

Avoimen ammattikorkeakoulun opintojaksot ovat AMK- tai YAMK -tasoisia opintoja. Tavallisesti opinnot voidaan hyväksilukea tutkintojen vapaasti valittaviin opintoihin ja koulutuksesta riippuen myös tutkintorakenteen pakollisiin ja valinnaisiin opintoihin. Opintojen vastaavuus tulee aina varmistaa vastaanottavasta korkeakoulusta. Opintojaksojen sisältöjä voi vertailla esimerkiksi opinto-oppaissa. Tutustu HAMKin opinto-oppaaseen.

Hyväksytäänkö muualla suorittamani opintojakso osaksi opintoja?

Ainoastaan AMK-tutkinnon 60 opintopisteen polkuopinnoissa voidaan AHOToida korkeintaan 20 op. Huomaa, että HAMKissa hyväksiluetut opinnot eivät välttämättä anna hakukelpoisuutta muitten ammattikorkeakoulujen erillishaussa.

Suoritetut opinnot

Mistä näen suorittamani opinnot?

Suorittamasi opinnot näet täältä.

Mistä saan opiskelutodistuksen TE-palveluihin?

Saat tarvittaessa opiskelutodistuksen opiskelijapalveluista (opiskelijapalvelut@hamk.fi) esim. TE-toimistoa varten.

Saanko suorittamistani opinnoista todistuksen?

Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen opiskelijapalvelut@hamk.fi. Polkuopintojen suorittamisen jälkeen lataa sähköinen opintosuoritusote opiskelijan työpöydän Pakin kautta.

Yhteystiedot

Kysy ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: avoinamk@hamk.fi

Opintojen sisältöön liittyvää ohjausta saat koulutuksen opintojen ohjaajalta ja opintojakson vastuuopettajalta – henkilöstön yhteystiedot. ​Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)hamk.fi
Opiskelijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)student.hamk.fi

Henkilötietojen käsittely HAMKissa
HAMKissa noudatetaan henkilötietojen käsittelyssä EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (2016/679) ja Suomen kansallista lainsäädäntöä.

Tietosuojailmoitus: Opiskelijaksi hakevan henkilötietojen käsittely, HAMK

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU